Заручники «Теплокомуненерго»

 

 «Теплокомуненерго» для людей чи люди для «Теплокомуненерго»? Нині створилася така система, що з впевненістю можна сказати, люди, споживачі, мешканці існують для «Теплокомуненерго», вони його заручники. В більшості випадків люди мають право вибору виконавця чи підрядника, навіть, якщо вам не підходить лікар, його можна змінити на іншого. Якщо ви не будете плати за воду чи електроенергію, вас відключать від мережі, чи як у народі кажуть «відріжуть». Тільки від послуг «Теплокомуненерго» неможливо відмовитись, неможливо розірвати договір, неможливо «відрізатись»…

 

Через політику центральної влади, за замовчуванням, будь-яке «Теплокомуненерго» і в тому числі КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» планово збиткова організація, потенціальний банкрут. Звідки беруться збитки? За рахунок негативної різниці між собівартістю наданих послуг і встановленими тарифами. Уряд України у 2010 році прийняв рішення і борги КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» станом на 1 січня 2011 року, як і інших подібних організацій, що виникли внаслідок різниці між собівартістю послуг і тарифами, були списані.

 

У системи централізованого опалення є конкурент, автономне (індивідуальне) опалення. Воно може встановлюватись, як у кожну квартиру зокрема, так і локально для цілого будинку чи кварталу. Станом на початок 2011 року в Івано-Франківську десь близько 23-25% будинків і квартир від’єдналося від мережі централізованого опалення. Для людей це добре, а для «Теплокомуненерго» погано.

 

Чим це добре для людей? В наш час коли 90% населення опинилися за межею бідності, люди рахують гроші. І будь-яка нормальна людина шукає дешевший варіант. Отож підраховано, що фінансово не вигідно бути на централізованому опаленні, воно обходиться дорожче, а якість послуг гірша. При автономному опаленні і температуру в приміщенні можна регулювати, і в хаті тепліше і платиш менше. Крім того маєш собі гарячу воду цілий рік. І «начхати» тобі коли почнеться опалювальний сезон, а коли закінчиться, і не цікавить тебе, чи готовий міський голова подати в квартири тепло чи ні.

 

Чим погано для «Теплокомуненерго» відключення квартир від мережі централізованого опалення? Наприклад, почався опалювальний сезон, в котельнях запрацювали теплогенеруючі установки. Якщо частина квартир «відрізалася» від мережі, то котельні у цьому випадку працюють в холосту, дурно гріють воду і підводять її до будинку. Бо технічно все одно треба гріти воду ніби для цілого будинку, а практично нею скористається, наприклад половина квартир будинку і відповідно заплатить за неї. А хто компенсує решту витрат? Решту або в збитки записати, або покласти тягарем на тих, хто ще не від’єднався від системи централізованого опалення. А не від’єдналися або ті хто не встиг свого часу виробити документи, або ті хто живе у таких квартирах, де зробити це не дозволяють технічні умови, або дуже бідні люди.

 

Хто виступає за те, щоб дозволити і надалі від’єднуватися від централізованого опалення? Ті у кого його ще немає. Хто проти? Комунальне підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» в особі його керівників, і ті мешканці, що вже мають автономне опалення. Всі вони закликають решту жителів міста проявити високу громадянську свідомість, не від’єднуватися від мережі, потерпіти, почекати доки знизяться тарифи, доли введуть в дію котли з високим коефіцієнтом корисної дії, коли ціни на газ для котелень стануть такими як для населення, коли котельні перейдуть на дешеві альтернативні види палива, і т.д. А як ви думаєте працівники «Теплокомуненерго», чиновники облдержадміністрації, міськвиконкому, управління житлово-комунального господарства, яким способом обігрівають свої помешкання? – Правильно, у їхніх оселях змонтовані системи автономного опалення. А вас вони агітують за централізоване…

 

Кабінет Міністрів, прийнявши постанову про заборону переходу на автономне опалення, зробив простих людей заручниками проблем «Теплокомуненерго», бо у «Теплокомуненерго» і так багато проблем, - і з впровадженням енергозберігаючих технологій, і з технічною модернізацією котелень, і з заміною мереж, і т.д. А тут ще на додаток спрацьовує закономірність,- чим більше будинків і квартир від’єднується, тим фінансовий стан підприємства стає гіршим. А чим фінансовий стан підприємства стає гіршим, тим більше справедливих, аргументованих причин з’являється, щоб від його послуг відмовитися. Можна зрозуміти міського голову, депутатів, чиновників «Теплокомуненерго» у їх намаганні врятувати підприємство від повного банкрутства, але з людей так само не можна роками безперервно знущатися. Десятиліттями міські жителі в теплу пору року отримують гарячу воду по годинах, або без гарячої води, хіба це нормально? - Ні. Скільки це ще може тривати? Зачароване коло.

 

У мене на виборчому окрузі проблеми з опаленням та гарячою водою мають не тільки мешканці, а наприклад, міська поліклініка №2 і сусідній дитячий садок. Як написали мені у зверненні, головний лікар поліклініки і завідуюча дитячого садка, взимку через низьку, що не відповідає санітарним нормам температуру, в приміщеннях поліклініки мерзнуть лікарі і медсестри, пацієнти вимушені роздягатися в холодних кабінетах. В кабінетах протягом круглого року є тільки холодна вода. Водолікарня, що працює в поліклініці, в теплу пору року у зв’язку з відсутністю гарячої води, простоює. Гаряча вода є тільки в хірургічному відділенні і лабораторії, бо там поставили бойлери. У дитячому садку, що розташований по сусідству з поліклінікою у теплу пору року діти вимушені митися холодною водою, бо гаряча вода у дитячому садку фактично відсутня. І так люди змушені мучитись роками, бо від’єднання від мережі КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» негативно вплине на його фінансовий стан.

 

А губернатор Івано-Франківщини М.В.Вишиванок поступив просто, нікого не питаюсь дозволу, (так сказав представник «Івано-Франківськтеплокомуненерго» на сесії міської ради) дав команду і будинок по Грушевського, 21, по народному «білий дім», «відрізали» від централізованого опалення… і проблему з опаленням, гарячою водою та іншими похідними від цього питаннями зняли.

 

А чим гірші прості мешканці, лікарі і пацієнти поліклініки, діти і вихователі дитячого садка від обласних чиновників?

 

До мене надійшов лист від мешканки м.Івано-Франківська, вул. Українська, Н.Біланів. Вона, шість років тому, проявивши рішучість, також «відрізалась» від централізованого опалення. Але якщо після від’єднання від централізованого опалення у обласних чиновників проблеми зникли, то у нашої мешканки, - крім старих проблем з’явилися нові.

 

Її сім’я (квартира) не користується послугами «Теплокомуненерго» вже шостий рік. У вересні 2006 року вона звернулась з заявою у вищезгадане підприємство з проханням припинити надання своїх послуг. ЇЇ тоді не влаштовували діючі тарифи, і відповідно сума, яку потрібно щомісячно сплачувати. Сусідам, що встановили автономне опалення, воно обходиться значно дешевше, ніж послуги «Теплокомуненерго». Крім того набридла подача гарячої води по годинах, фактично можна сказати гарячої води у теплу пору року немає. А тут чергове підвищення тарифів у 2 рази. Відповіді на своє звернення від «Теплокомуненерго» вона  не отримала.

 

На той час у неї уже був борг, внаслідок несплати аліментів на двох дітей, яких вона ось уже 15 років виховує і утримує сама. Жінка попросила, «відріжте» мене від централізованого теплопостачання за борги, розірвіть зі мною угоду, не «турбуйтеся» за мене, я якось викручусь, не замерзну. Відповіді від «Теплокомуненерго» не отримала.

 

Платити такі суми за тепло вона просто не могла. Тому, щоб не збільшувати борги, вона змушена була відключити радіатори опалення та стояк з гарячою водою від центральних мереж самовільно, про що повідомила «Теплокомуненерго» письмово, і просила їх прийти і скласти акт про відключення. Встановити автономне газове опалення їй ніхто не дозволив, та зрештою в неї на нього і не було грошей. Вона купила кілька електричних обігрівачів «Термія» і таким чином вийшла з ситуації. Жінка готова виплатити і вже по частинах сплачує заборгованість, що утворилася до моменту її від’єднання від тепломережі.

 

Але «Теплокомуненерго» і по нинішній час вважає її помешкання під’єднаним до централізованого опалення, і продовжує цій жінці нараховувати плату на користування гарячою водою і системою централізованого теплопостачання, її борг невпинно росте. Тим часом, «Івано-Франківськтеплокомуненерго» погрожує жінці судовими позовами і вилученням майна.

 

Що робити цій жінці? Яким чином розірвати договір з «Теплокомуненерго»? Чи вона приречена, і їй слід налаштовуватися на поступову конфіскацію всього її майна за борги?

 

 

Сергій Стефанко,

депутат Івано-Франківської

міської ради


22.09.2011 Сергій Стефанко 3691 9
Коментарі (9)

Олесь 2011.09.22, 21:39
Про що мова?! Більшість чиновників навіть і не знають де в їхніх "палацах" стоїть котел! Ці люди живуть зовсім іншим життям!
Автор 2011.09.23, 07:43
Чому багато людей заборгували «Теплокомуненерго»? - Бо тарифи високі, багато треба платити, а заробітня плата мала. І це при тому, що наголошую, ціни на централізоване опалення занижені, вони ведуть до банкрутства підприємства. Але навіть при цих занижених цінах, автономне опалення вигідніше, при автономному опаленні за газ, який спалюється котлом, в цілому треба платити менше. А чому «Теплокомуненерго» планово збиткове підприємство? Бо навіть ці, як ми кажемо високі тарифи, є економічно не обґрунтованими. Насправді, щоб «Теплокомуненерго» перестало бути збитковим і вийшло на мінімальний прибуток, ці «високі» тарифи, умовно кажучи, треба ще у два рази підняти. І будь-яка влада боїться поставити цю справжню ціну за тепло від «Теплокомуненерго», дотує підприємство, списує борги. Боїться, бо не хоче викликати соціальні заворушення, зростання масових неплатежів, боїться, що після такого кроку за діючу владу люди на виборах більше не проголосують. І останнє. Уявімо собі що у Києві для «Теплокомуненерго» поставили справжні тарифи, вивели підприємство на прибутковість, - оживили труп. Чому я так кажу? Бо користі людям від того, що воно стане прибутковим, - НІЯКОЇ. Бо «Теплокомуненерго» має служити людям, а не навпаки. Бо підтримання його життєдіяльності не може бути самоціллю, воно має бути корисним людям і підприємство має бути конкурентоздатним. А щоб зробити його конкурентоздатним треба вкласти в його модернізацію десятки мільйонів доларів. Чи варто? І знову про простих людей, про споживачів, про виборців забули. Хіба божевільний добровільно погодиться платити такі гроші по справжніх тарифах за тепло від «Теплокомуненерго», чекати поки воно модернізується, якщо знає, що поруч у сусідній квартирі живе працівник «Теплокомуненерго», який давно «відрізався» від мережі, і у нього стоїть автономне опалення, і платить він за опалення своєї квартири у 2-3 рази менше? Тільки заручник, тільки підневільна людина, думку якої не враховують, може на таке погодитись.
Труба 2011.09.23, 16:26
Жінці (як і кожному бажаючому) необхідно написати заяву до Теплокомуненерго про розірвання договору на теплопостачання та гаряче водозабезпечення. Вказати, що теплогенеруюча компанія не забезпечує те gро що вона заявляє, але вам це треба. З цього часу Ви вільні від цих пі..придурків. Далі ставте що хочете. Але платити їм Ви не зобовязаня. В усьому світі фраза "я вас звільняю діє"!
Ігор 2011.09.25, 22:00
Злодійня-1 Згідно глобального плану "покращення життя вже сьогодні" піднялися ціни на газ, у квітні ще на 50%, то ж я і вирішив поставити собі газовий лічильник. Прийшов, а тут... я повинен замовляти якісь проекти, ходити по кабінетах, розумітися на діаметрах труб, знатися на потужностях газових приладів, який тиск газу, яка у мене витяжка, що таке турбо. .. хлопчики, а не пішли би ви нафіг! Має бути так: я зателефонував, до мене прийшов ваш спеціаліст, на місці обдивився, обмацав, поміряв, ми підписали необхідні документи, я дав завдаток, з часом приходить додому бригада, встановлює лічильник, я їм плачу гроші, п'єм по 20 грам і будьмо си здорові. А біганина по кабінетах, вистоювання в якихось чергах, коли Марійка вийшла по молоко чи пичєтку забрав з собою Василь Петрович, чи ключі від сейфа у Яська, котрий заслаб на коклюш... ну на дідька воно мені!? Шановний читачу, коли клерки тебе ганяють по кабінетах як стеклого пса, коли ти попадаєш у цей кабінетний млинок, коли все надто складно і заплутано, коли ти нервуєшся і вся спина в милі, а "час рікою тече", - це так задумано! Це така метода вибити з тебе хабар. Система змушує тебе "дати у лапу"! Вони заставляють тебе, щоб ти зробив ЦЕ добровільно і ще їх за ЦЕ у руку поцілував! Коли я, у їхньому злодійському лігві, заїкнувся, що хочу поставити собі автономне опалення, то на мене подивилися як на ненормального. Що??? Заборонено!!! Категорично!!! А чому одним можна, а іншим не можна? Багаті собі вже давно поставили. Чому я маю платити за тепло і теплу воду 400, а мій сусід зверху, з автономним опаленням, - 120? Угу... щоб мати у хаті власний „котел щастя”треба або всучити хабар або бути наближеним до трону? Ubermensch - untermensch? Гітлер до такої дискримінації німців не зміг би додуматись. Я розумію, що "всьо будєт Донбасс", але ж десь є межа! Ось пишу, а у мене в хаті відкриті вікна - 27 градусів, батареї так смалять, що аж! Ташкент! За мої ж гроші. Як формується ціна на тепло? Таємниця! Як я можу проконтролювати чи мене не дурять з оплатою за тепло? Ніяк! Все іде на віру. Слово монополіста (бандита): "пацан сказал - пацан сдєлал" і ти змушений вірити, бо є серйозне підтвердження: "вєк волі нє відать"! Я плачу за тепло котре парує з люка на вулиці, за воду котру прорвало на іншому кінці міста, за трубу, котра роками мріє про теплоізоляцію... Холєра якась! То тепла вода є, то її нема, влітку нема взагалі, навесні палять так, гей-би здуріли, набрати води у ванну, то треба зливати пів-ванни холодної, поки піде гаряча. Це якщо піде. За ледь-ледь літну воду з мене беруть як за окріп. Люди, хто перевіряє справність ваших лічильників? Той, кому вигідно, щоб лічильник показував більше ніж в дійсності. А це що за дідьча мама?! А гроші деруть, спробуй не заплати. Подейкують, що новий закон донецький скоро буде, не заплатив - підеш до цюпи. Якісь дивні односторонні зносини - їм мене можна, а мені їх - зась. Три роки не гріла батарея у кухні, на третій рік ледве докликалися інженера. Він помацав і сказав чарівне слово: шайба. У них шайба не та стояла. Три роки. От тільки питання, не там стояла шайба на трубі, чи не там клепка в голові, чи так було задумано? А я платив справно. Мені хтось поверне гроші? Злодії грошей не повертають. Колись чайник закипав за 5 хвилин, зараз той самий чайник закипає чогось за 10 хвилин. Щось з газом сталося. Чи то під землею, чи то під Москвою, чи десь під Станіславом? Чи то у трубах протяги і повітря до газу підмішується? Хлопчики, не дуріть, я повинен платити за гігакалорію, а не за кубометр! Кишеньківці якісь! Вас не цікавить, звідки я беру гроші за оплату ваших "послуг"? А мене не цікавить як ви це будете робити і чи достатньо у вас на це людей, техніки, труб, цвяхів, клевців, мозгів. Один тепловий начальник плакав по радіо: "Ой-ой-ой, індивідуальне опалення! Та це так складно!" Іншими словами: ми ні хріна не робили, не робимо і робити не будемо. У мене відібрали право економити. Мене нагло дурять та обкрадають. Про економію газу громадянами, на державному рівні - мовчок (Фірташу треба жза щось жити). Донецький прем'єр, як то його там... чи то Мазаров, чи то Хазаров, видав якийсь указ, що не можна в поодинокій квартирі автономне опалення ставити, тільки цілим будинком. Звідки той чужинець Хазаров знає, що Конституція України вища від його макіївських указів і не дозволяє того? Добре, увесь будинок домовився, окрім одної сім'ї алкоголіків. У них нема грошей на котел. Ну що ж, люди скинулися і купують алкоголікам котел. Алкоголіки ніч подумали і на третій пляшці зробили заяву: "А ви нам ще 10 тисяч долярів заплатіть, от тоді ми згодимося". І стала гра. І ніхто не зрушить цю ситуацію. Ніхто! Ось так і живем. Тільки в тепловій галузі порушення Конституції, дискримінація українців, безконтрольність, легальний грабунок, хабарництво, кумівство, сумнівна якість газу і т.д. Всі, кому належиться цим зайнятися – мовчать, гей-би нічого не сталося. І збідована міліція, і колядничі суди, і заслинена прокуратура, і педікюрне СБУ. Шо пацани, слабо газовим королям на хвіст стати? Команда з Москви про захист українців ще не поступала? Ось коли під час "теплового" бунту почнуть перекривати вулиці і захоплювати кабінети злодійкуватого начальства, то команда поступить.
Андрій 2011.09.26, 14:05
Не надавши мені дозволу на встановлення автономного опалення, влада забороняє мені економити. Я не можу відключити тепло, коли мене немає вдома. Тобто, смокчуть мої гроші, не питаючи мене. І спробуй не заплати! А на рахунок відрізатися від комуненерго, то це нереально. Чув плітки, що будуть за це брати гроші. Хочеш відрізатися? Плати зо 5000 грн. А то й більше!
Павло 2011.09.26, 18:39
Так, згідно з пунктами 24, 25, 26 Постанови Кабінету Міністрів Україні від 21 липня 2005 року N630 споживач може відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку, дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм, правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки. Підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж центрального опалення і гарячого водопостачання є неможливість забезпечення, у разі відокремлення приміщення цього споживача (секції, під'їзду) від внутрішньобудинкових мереж центрального опалення і гарячого водопостачання, безперебійної роботи інженерного обладнання сусідніх приміщень або будинку в цілому. Якщо міжвідомча комісія не зможе надати вам переконливі аргументи щодо неможливості відключення, то ви маєте хороші шанси виграти справу у суді.
відповідь Андрію 2012.02.07, 17:34
5000 грн. так це ж казка, заплатив один раз за рік вийдеш на нуль а потім будеш у великих плюсах. Скажи хто мене відріже а головне так щоб в теплокомуненерго перестали нараховувати плату за тепло за 5000 грн. я готовий навіть 7000 грн заплатити але хрен хто це зробить...
Дмитро 2012.07.14, 21:27
Прокляте Теплокомуненерго, нараховують по 500 грн плати за місяць, хочуть щоб тільки на них працювали, а жити за що? Ще і до суду тягнуть. Сволоти.
Олег 2012.08.21, 08:32
Ігор | 25.09.2011 22:00 Ви б краще закони почитали, чи ту саму постанову 630. А краще зробіть щось самі! Нехай країна знає своїх героїв!!!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1949 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1089

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

759
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667