Заповітна таємниця політики

1. Дух Ашшуран

Боги час від часу повертаються. Їм нудно на вигнанні, вони прагнуть влади. В Горге Луїса Боргеса є маленьке оповідання «Раґнарьок». Про повернення та загибель поганських богів. Коли боги Давнього Світу повертаються з вигнання, у людей, що спершу раділи їхній появі, виникає підозра, що за століття дикого кочового життя давні боги виродилися, здичавіли, перетворилися на жорстоких кровожерливих звірів, що прагнуть знищення людського роду. В такій притчевій формі Боргес зачепив одну з найглибших таємниць влади. Одну з найприхованіших таємниць політики.

З давніх давен приналежність до влади була обумовлена традиційними містеріями служіння. У давніх імперіях владодержець кожного рівня мав не тільки певні знаки і атрибути, що відрізняли його від простих смертних. Він через певні ритуали ставав смертним (тимчасовим, замінним) втіленням безсмертних Правлячих Сил – правічних демонів примусу і поневолення. Так, давньоєгипетський фараон був земним втіленням Амона-Ра, його старша дружина – втіленням богині Нефт, владодержці нижчих ранґів – втіленнями владних духів з демонічних родин Бат і Хеджер тощо. Ще відвертіше таємниця влади розгорнута в ассірійських містеріях посвячення у чиновники.

«Держслужбовець» в Давній Ассірії міг зайняти владну посаду (навіть найнижчу, писарчукову) лише після містичного ритуалу «шеш-м’у». В спеціальному святилищі кандидата в чиновники змушували пити наркотичну рідину (хаому), а потім довго (за допомогою спеціальних молитов-закликань) благати визначеного демона із сойму духів Ашшуранів увійти в його тіло, як рука входить у рукавицю. Жерці визначали, чи згодився демон увійти в запропоноване йому тіло. Якщо демон не бридився і входив, його носія проголошували державною людиною, чиновником. Можливо, Давня Ассірія була своєрідною «ідеальною державою» – демонократією (духовладдям). Можливо саме тому ця держава панувала в Азії дванадцять століть, а її владна еліта демонструвала безпрецедентну злютованість і консолідацію в тяжких війнах із сусідніми народами, які продовжувалися більш ніж одне тисячоліття.

Демонократичною сутністю Ассірії можна, зокрема, пояснити нелюдську жорстокість влади у цій державі. У Старому Завіті ця держава згадується як лігво лютих левів, готових пожерти всі сущі народи світу. В «лігво» зтікалися багатства світу, награбовані ассірійцями і натовпи поневолених рабів. Царі Ассірії на бенкетах розважали своїх дружин і дітей вишуканими катуваннями полонених. Знищена була ця страхітлива держава-чудовисько лише завдяки героїчній і впертій боротьбі всіх її сусідів, які вперше в світовій історії спромоглися у сьомому столітті до нашої ери з’єднатися у континентальну військово-політичну коаліцію. Й тільки після тридцяти років запеклих війн «лігво лютих левів» було зрівняне з землею. У буквальному розумінні. Щоби демонократична імперія ніколи не відродилася, храми її столиці Ніневії були розібрані до фундаментів, а місця ритуалів розорані під фінікові гаї. Це сталося у червні 612 року до н.е.

В сучасному світі відвертих демонократій, на щастя, не існує. Останню з таких – Третій Рейх – знищили також зусиллями ледве не всього світу. Але в колективній (корпоративній) підсвідомості чиновницько-політичної касти зберігається спогад про давні часи «ідеальної влади», коли в ментальному єстві кожного політика і владодержця мешкав «живий архетип» влади – Ашшуран, Демон Примусу.

Відповідно, в політичному середовищі сберігаються напівмістичні «ритуали посвячення» в політиків і чиновників. В Росії, скажімо, це знамениті «посідєлкі в саунах», де гаряча пара, горілка і дівчата, можливо, в певний спосіб, заміщують хаому, мірру та жриць древніх ассірійських святилищ. Росіян ревно мавпують їхні сусіди з СНД. Щось подібне існує, як подейкують втаємничені сходознавці, в сучасній Японії, де традиції кастових «посвячень в політики» нараховують вже кілька тисячоліть й міцно вплетені у зовні демократичну і ліберальну політичну систему Країни Сонця що Сходить.


2. Приховані джерела політичної харизми


Деякі дослідники переконані в тому, що кожна так звана «політична харизма» має демонічну природу. Що без допомоги демонів політик майже не здатний «напряму», тобто неапаратними шляхами, оволодівати великими масами прихильників і виборців. Про окультні засади політичних харизм Робеспьєра, Сен-Жюста, Гітлера, Муссоліні, Леніна, Троцького, Пол Пота та інших диктаторів написані цілі бібліотеки. Єдине, про що мовчать автори «викривальних» книжок: є підозра, що тінь демонократії лягає на всіх політиків «харизматичного типу».

Саме тому старі демократії Заходу століттями виробляли конституційні технології захисту владних крісел від політиків-харизматів. Адже, як кажуть втаємничені коментатори, масони-засновники цих демократій ще у 17-18 століттях мали у своєму розпорядженні давні містичні тексти, що пояснювали справжню природу привабливості і владності яскравих лідерів-харизматів.

Чи можливе і як відбувається «вселення» у політика сучасного типу чогось подібного до «Ашшурана»? Чи є теперішні владодержці тими «тимчасовими оселями», в яких боги-демони давнього світу терпляче очікують настання «часу Х», Часу свого Повернення? Це питання, на які навряд чи можна дати впевнені і вичерпні відповіді. Сумнівно, що навіть на найглибших рівнях політичної конспірократії століттями існують потужні окультні згромадження, здатні пронести крізь тисячоліття традиції прадавніх демонократичних імперій. Але ніхто не стверджує й того, що залучення людини до демонократії відбувається виключно за допомогою якогось вузько спланованого магічного ритуалу.

Певний невеликий відсоток людей народжується з вродженими магічними здатностями. Ці здатності можуть не проявлятися до певного часу. Поштовхом для «містичного пробудження» потенційного носія «Ашшурану» може стати його задіяність до найпростішої з містерій влади – політичної боротьби. Людина під час такої боротьби випробовує себе як оратор, організатор, лідер. Людина намагається підпорядкувати собі інших людей. Для цього вона концентрує волю, виробляє в собі здатність до трансляції іншим специфічного «владного імпульсу». Таке виховання в собі лідера може відбуватися стихійно, а може ініціюватися через спеціальні «лідерські тренінги». Той, хто хоч раз відвідав подібні зібрання знає, що інтенсивний «лідерський тренінг», який проводять професіональні психологи, мало чим відрізняється від колективного навіювання з використанням шаманських технік.

Якщо, скажімо, в групу «тренованих на лідера» потрапляє потенційний носій «Ашшурана», то такий тренінг може стати для нього замінником магічного ритуалу. Він навіть не підозрює, що отримує не «пакет технологій лідерства», а незримого трансцендентного пасажира, який починає непомітно здійснювати через нього свою «історичну програму». Шляхи «підсадки» можуть бути й іншими. Гітлер вперше відчув свою «місію» при спілкуванні з містиками-аріософами ще перед Першою світовою війною. «Пробудженню» Леніна, скорше за все, сприяла жертовна місія його старшого брата-терориста. Як би там не було, важко пояснити в поняттях і термінах офіційної «позитивістської» політології ті процеси, які привели до влади в освіченій Німеччині ХХ століття арійських містиків, запалених ідеями тисячолітньої давнини, а у СРСР і Китаї - духовних нащадків павликіан і Шан Яна.

Харизмати й далі продовжують грати помітну роль в світовій політиці. Їхній вплив на маси посилюють піар-технології та небачені у попередні часи масові комунікативні технології. А те, що телебачення здатне бути засобом гіпнотичного навіювання, довели експерименти Кашпіровського і Чумака. Можливо саме тоді на «піддослідних кроликах» з гинучої Радянської імперії були відпрацьовані засоби демонократії ХХІ століття, хто зна? Залишається лише одне – бути пильними.


10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1847
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5447 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2142 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

726

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

784

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

994
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10169 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

881
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

176
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

244
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

867