/data/blog/45654/0b8bd1f8f1c27afbf275fb89ded30ce5.jpg

 

Один літр яблучного соку коштуватиме одну гривню, якщо віджати його із власних яблук. Привезти їх можна на спеціальне підприємство. Сік отримати можна одразу ж за півгодини-годину. Таке підприємство розташувалося у Львові на вулиці Замковій біля Високому Замку. Тут велика територія для паркування.

"У нас найновіше німецьке обладнання, - розповідає директор підприємства Ігор Баліцький. - Тому вихід соку - максимальний. Із мішка яблук виходить 15-20 літрів соку. Зі ста кілограм - 60-70, залежно від сорту."

Фрукти перед тим як везти на переробку, треба помити. Але якщо ви цього не зробили, їх помиють на місці. Тоді за літр соку візьмуть більше - 1,25 грн. Сама процедура віджимання проходить дуже швидко - 3 мішки яблук можна відчавити за хвилин 25. По сік варто приїжджати з тарою. Але якщо її немає, на місці дадуть в оренду 10-літрові пластикові бутлі, каністри, або продадуть.

"Готовий сік треба удома довести до кипіння і закрутити у простерилізовані банки. Якщо яблука кислі, можна додати цукру, - радить Ігор. - тільки такий сік є натуральним і зберігає усю свою користь. Адже натуральний сік із яблук - завжди темний, червонуватий. А ви подивіться що продають у магазинах - він прозорий. Тобто це вже концентрат."

Зберігати напій треба у темному прохолодному місці до 2-х років. Для соку годяться будь-які сорти яблук, навіть із дичок. Таким самим способом можна вичавити також сік із інших фруктів та овочів.

"Яблучний сік є унікальний тим, що він максимально корисний і не дорого обходиться в умовах України, де яблуні ростуть скрізь, - додає підприємець. - Цей сік швидко приводить до тями зранку, це корисніше, ніж пити каву. Так само добре освіжає після вчорашніх гулянь. Наскільки сильна позитивна дія цього соку на організм, довів науковий експеримент. Людям з хворобою Альцгеймера протягом місяця щодня давали по дві склянки соку. У пацієнтів значно покращився стан: їх поведінка стала більш адекватною, знизився рівень тривожності, а також прояв недоумства."

Регулярне вживання 300 мл яблучного соку на день сприяє очищенню крові від холестерину, це робить судини більш гнучкими, еластичними. Ним лікують кам'яну хворобу. Сік добре відновлює після операцій. Корисний жінкам, що годують грудьми для поліпшення вироблення молока. Але щоб уникнути алергії у малюка, матері п'ють сік із зелених сортів яблук. При гастритах, підвищеній кислотності, або чутливих зубах, сік треба пити розбавленим водою.