Захисник Вітенка у справі про порушення законодавства та Регламенту міськради на першій сесії: Єдиний хто міг подати ці проекти рішення - це міський голова (відео)

 

 

Сьогодні, 14 березня, продовжилось слухання справи за позовом керівника фракції "Українського об'єднання патріотів-УКРОП" Володимира Олійника до Івано-Франківської міської ради і міського голови щодо скандальних порушень законодавства та Регламенту міськради на першому сесійному засіданні.

 

Нагадаємо, як повідомляла раніше Фіртка минуле судове засідання по справі почалась із того, що суддею Польською М.В. було оголошено про задоволення клопотання представника Олійника В.Є. - Сторожука А.Л. про об'єднання даної справи з аналогічно справою за адміністративним позовом Федорук Олександри Володимирівни (від Об'єднання Самопомочі), яка розглядалась суддею Бабій О.М. і як наслідок дані справи були об'днані в одне провадження із залученням до розгляду справи по суті представника Федорук О.В.

 

Крім того, представником Олійника було заявлено клопотання про заміну неналежного відповідача в частині позовних вимог щодо бездіяльності у доведенні в встановленому порядку до відома депутатів Івано-Франківської міської ради проектів Оскаржуваних рішень, які були прийняті на першій сесії 1 грудня 2015року, а також щодо порядку їх оприлюднення.

 

Оскільки згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту Івано-Франківської міської ради, в редакції, що діяв на момент першої сесії 1.12.2015року даний обов'язок покладено саме на секретаря міської ради, то саме його бездіяльність має оскаржуватись у даному спорі. Оскільки дана бездіяльність прослідковувалась до моменту скликання першої сесії то уповноваженим на здійснення вказаного обов'язку був на той час чинний секретар Івано-Франківської міської ради — Вітенко Микола Іванович. Суд задовольнив вказане клопотання і залучив до участі Вітенка Миколу Івановича для подальшого його участі в даному спорі.

 

Сьогодні, 14 березня, на засідання з’явився представник Миколи Вітенка Сергій Федорців, який подав клопотання про зняття з Вітенка позивних вимог.

 

Федорців аргументував своє клопотання тим, що на даний момент Вітенко не є секретарем міської ради, його повноваження завершилися з моменту обрання нового секретаря.

 

Також за його словами, до повноважень Вітенка входили виключно підготовка, правка та подання проектів рішень міської ради шостого демократичного скликання, але не сьомого.

 

«Він не міг підготувати, вносити рішення іншого скликання. Єдиний хто міг подати ці проекти рішення на перше засідання - це був виключно міський голова», - заявив Федорців.

 

Представник міської ради Надія Кедик також підтримала клопотання про закриття провадження стосовно Вітенка.

 

Втім, представник позивача Володимира Олійника Андрій Сторожук заперечив проти такого подання. Таку позицію підтримав і представник Олександри Федорук.

 

«Стаття 50 Закону про місцеве самоврядування говорить, що секретар міської ради обирається на строк повноважень ради. А повноваження місцевої ради закінчуються в день відкриття першої сесії - стаття 45 частина восьма. До моменту прийняття присяги, обрання нового секретаря, обов’язки були покладені на секретаря Вітенка. На той момент саме він виконував обов'язки секретаря" - зазначив Сторожук.

 

Відтак, представники депутатів-позивачів наголосили на бездіяльності Вітенка в недоведенні до відома депутатів про питання винесені на першу сесію призвела до порушення їхніх прав.

 

Повернувшись з нарадчої кімнати, суддя у клопотанні представника Вітенка відмовила.

 

 

Далі Федорців у суді пояснив, що документи до Вітенка з апарату не надходили, відтак він не міг подати зазначені проекти рішень.

 

«Зважаючи на те, що по інформуванню депутатів щодо порядку денного за 10 днів до початку сесії і щодо надання депутата проектів рішень за 7 днів покладено на секретаря, скажіть будь ласка хто ж тоді 1 грудня надав для ознайомлення проекти?», - поцікавився у Федорціва Сторожук.

 

«Мені не відомо. Момент тут у наступному: повідомити можна про те, про що ти можеш повідомити, якщо ти не можеш про це повідомити то ти не можеш про будь що повідомити. Зважаючи на репліку щодо 10 днів не плутайте першу сесію зі звичайною черговою. Тому що 24 грудня виборча комісія призначила засідання, тому давайте запитаємо у виборчої комісії, чому вона за 20 днів не оголосила чи за 10 хоча б. Ви говорите про те, що неможливо взагалі було зробити. А ви цю провину вважаєте провиною секретаря міської ради», - відповів Федорців.

 

Втім представник позивача Олійника Сторожук зазначив, що є особливий порядок першої сесії.

 

«Не повинні були готуватися всі оскаржувані проекти рішень на першу сесію, яка як ви самі підтверджуєте, має особливий порядок проведення: скликання суб’єктів проведення – ТВК і розглядає окремі питання, які обмежуються прийняттям та підписанням присяги. Все. На цьому крапка. І тоді вступає в хід загальний порядок проведення сесій», - підкреслив Андрій Сторожук.

 

Втім Федорців з цим не погодився.

 

«Ви не праві. Важливий момент один: ви не можете обмежувати повноваження міського голови щодо його пропозицій, які належать тільки йому. Депутат не може вносити пропозицію міському голові. Міський голова пропонує питання порядку денного на першу сесію, і визначає кандидатури, проекти рішень, які він вважає потрібно прийняти"- зазначив у суді Федорців.

 

 

Через великий об’єм матеріалів у справі суд зробив перерву у засіданні на етапі дослідження доказів. Наступне судове засідання у справі відбудеться 25 березня о 10.40.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Івано-Франківський міський суд пікетували проти узурпації влади ситуативною більшістю в міськраді (фото)

Перша сесія Івано-Франківської міськради: "Свобода" забирає все або 27 друзів Марцінківа


15.03.2016 380 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

747
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11280 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1931
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1822
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2820
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4681

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

453

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1112

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1525

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1383
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1770
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1586
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8835
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

671
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

746
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1937
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

902
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

415
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

275 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

759 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

800