Загадки Бермудського трикутника і хід часу

 

/data/blog/48364/65a9c65e5cd6e7bcc9799f5000b5efa9.jpg

 

Загадки Бермудського трикутника і хід часу
«Істина приходить у цей світ як єресь,
Помирає як омана»
Гегель.


Вперше назву «Бермудський трикутник» створив американський публіцист Е. Джонс. У своїй невеликій брошурі він описав незвичайні випадки зникнення суден в районі Саргасового моря - «моря диявола».

Трикутник утворюється при умовному з'єднанні трьох точок: південного краю острова Флорида, Бермудських островів і острова Пуерто-Ріко. Це загадкове місце в Атлантичному океані відомо завдяки численним зникненням судів, тут часто бачать Летючого Голландця і кораблі-примари. Іноді знаходять залишки кораблів і літаків, але причини аварій і катастроф залишаються загадкою. Існує лише один незаперечний факт - в цьому районі Саргасового моря відбувається найбільша кількість корабельних аварій.

Мабуть, самий таємничий випадок, який стався в Бермудському трикутнику (БТ), припадає на 1881 рік. Англійське судно «Елен Остін» виявило в океані покинуту шхуну. Вона була не пошкоджена, на борту знаходився цінний вантаж червоного дерева, але екіпаж і назва судна відсутні. На шхуну були відправлені два матроси для супроводу. Обидва судна взяли курс на Ньюфаундленд, але опустився густий туман приховав їх один від одного. Через кілька діб шхуна і судно зустрілися, але матроси, яких відправили на шхуну, зникли. Командир англійського корабля так і не зміг змусити забобонних матросів вдруге піднятися на борт шхуни.

Загальна риса всіх загадкових подій у Бермудському трикутнику полягає в тому, що надводний і повітряний транспорт, а також люди, які в ньому знаходяться, зникають миттєво, не залишаючи слідів на поверхні Саргассова моря, моря диявола. Залишки деяких затонулих суден та повітряних літальних апаратів знаходять пізніше на дні моря, але при цьому не згадується знаходження людських останків. Подібна загадка, природно, є предметом пильної уваги і є приводом для виникнення величезної кількості гіпотетичних теорій як наукового, так і псевдонаукового характеру.

Наукові теорії спираються на характерні особливості району. Які ж ці особливості?

«Цвинтар Атлантики», як ще називають БТ, характеризується сильними течіями. Гольфстрім є панівною теплою течією, але діють також Північноатлантична, Флоридська, Південна і Північна пасатні, Міжпасатна прітівотеченія і локальні течії. Гольфстрім створює відхилення і значні за силою вихори, які можуть довго існувати, надаючи вплив на стан моря.

На кордонах теплого Гольфстріму і холодних течій утворюється густий туман.

В БТ різноманітний і рельєф дна: материкові схили, глибоководні жолоби, шельф з мілководними банками, серединні і крайові плато, абісальні рівнини і глибокі протоки. На дні розташовується найглибший жолоб Атлантичного океану - Пуерто-Ріко.

Межами для Саргассова моря служать течії. Море названо на честь великого скупчення бурих водоростей, саргассів, які ростуть правильними рядами. Саме саргасси і самі північні коралові рифи в районі Бермудського трикутника роблять величезний вплив на клімат Землі, поглинаючи з атмосфери вуглекислий газ.

Природні умови тут залишаються практично незмінними протягом 100 мільйонів років.

Зміни течій, пасати, торнадо, тропічні циклони, сильні шторми і тумани роблять тут неможливими точні прогнози погоди.

Залишені без екіпажу судна можна пояснити науковою гіпотезою, якою академік В.В. Шулейкин дав назву «голос моря». Відповідно до гіпотези, причиною втечі екіпажу служать інфразвукові коливання, які генеруються у воді. Свою гіпотезу Шулейкин побудував на підставі відкриття гідролога В. А. Березкіна, який, здійснюючи плавання на гідрографічному судні «Таймир», випадково виявив, що якщо в момент наближення шторму тримати біля вуха повітряну кулю-пілот, то згодом у вухах відчувається сильний біль.

При сильному вітрі і штормі над поверхнею моря відбувається зрив потоку на гребені хвилі, виникають розрідження і згущення повітря, що поширюються у вигляді звукових поперечних і поздовжніх коливань. Голос моря поширюється зі швидкістю звуку, а основне інфразвукові випромінювання фіксується в діапазоні 6 Гц. Без значного ослаблення голос моря може йти на сотні і тисячі кілометрів.

Таким чином, в тисячі кілометрів від бурхливого шторму екіпаж корабля може сходити з розуму від коливань в 6 Гц. Спочатку людина відчуває почуття неспокою, що переростає в страх і паніку, при цьому видимого джерела страху вона не фіксує. Стародавні інстинкти змушують людину, не роздумуючи, «бігти» з району лиха.

Існують також гіпотези, що займають проміжне положення між науковими теоріями і псевдонауковими гіпотезами. Гіпотезу радянського астронома, астрофізика Миколи Олександровича Козирєва підтримують лише деякі вчені. Решта науковий світ вважає його диваком.

Козирєв висловив припущення, що всі існуючі закони руху - це всього лише наближена форма точних законів, які людство ще не відкрило.

А. Еддінгтон, англійський фізик, висунув теорію про пряму залежність напряму часу і розширення Всесвіту. Це явище він назвав «стріла часу». Коли закінчиться поглинання речовини чорними дірами, тоді, можливо, стріла часу поверне у зворотний бік, а розширення зміниться стисненням.

Козирєв, підтримуючи Еддінгтона, вважав, що час є фізичною фактором, а хід його визначається лінійною швидкістю повороту причини по відношення до слідства. Час - фізичний фактор - має підпорядковуватися основним законам фізики, наприклад, законам поглинання і відображення.

У ході експериментів, в яких гіроскоп розкручувався по стрілі часу, вага не змінювався. При розкручуванні у зворотний бік, проти ходу часу, гіроскоп ставав трохи легше. Значить, час чинило тиск, який можна виразити в одиницях маси.

Незначна різниця у вазі в лабораторних експериментах Козирєва не йде ні в яке порівняння з потужними вихорами, які закручує Гольфстрім. Їх діаметр може налічувати сотні кілометрів. Прихильники гіпотези Козирєва впевнені, що саме водяні вихори є причиною білих кіл і білого туману, який описують очевидці. Закручується простір проти стріли часу - змінюється хід часу. Змінюється хід часу - змінюється і вага повітряного або морського судна. Може бути, миттєва зміна ваги і є причиною деяких катастроф? Відомий випадок, коли авіалайнер, який наближався до Майамі, звірив з береговою диспетчерською службою координати і час, а потім зник з екранів. Коли через 10 хвилин він з'явився на екрані диспетчерів, всі годинники на борту авіалайнера відставали на 10 хвилин. Пасажири нічого, крім білого туману, не помітили.

При закручуванні вихорів, як за течією часу, так і проти нього, можливо, змінюється гравітація. В середині вихору вона більше, ніж по краях.

Гіпотези же прихильників палеоконтакта сучасна наука також вважає псевдонауковими.

Шанувальники теорії палеоконтакта вважають, що на дні Саргассова моря інопланетяни розмістили сигнальну апаратуру, яка живиться від потужного джерела енергії. Вона служить маяком для НЛО, є причиною порушення приладів навігації і робить згубний вплив на організм тварин і людини.

Ще одна гіпотеза уфологів заснована на припущенні про те, що в БТ знаходиться просторово-часова пастка. Існує розповідь про зникнення в БТ в 1993 році риболовецького судна з трьома рибалками. Рибалки з'явилися через рік. Вони розповіли, що під час шторму їх врятував корабель, члени екіпажу якого говорили на староанглійській мові і були одягнені в одяг старовинного покрою. Врятовані щиро вірили, що минуло всього кілька днів.

Іван Сандерсон, американський дослідник незвичайних явищ, ще на початку 70-х рр.. XX століття зайнявся складанням першої карти згубних місць всієї Землі. У всіх цих місцях, які Сандерсон назвав «згубними ромбами», спостерігалися схожі аномалії: дивна загибель людей, катастрофи і зникнення транспортних засобів, масове викидання китоподібних, самогубства антилоп, що кидаються в море, нез'ясовні міграції птахів.

В кінці 70-х років 20 століття дослідник запропонував теорію «згубних вихорів» і визначив 12 згубних ромбів (6 розташовуються на північному, 6 - на південній півкулях). 12 ромбів відстоять по широті на 72 ° і зміщені по відношенню до своєї парі на 36 ° по довготі. Всі ромби розташовуються на точної синусоїдного прямій.

Складання карти згубних ромбів призвело до ще одного відкриття - більшість небезпечних районів розташовуються там, де ймовірно мешкали стародавні розвинені цивілізації.

Небезпечні аномалії в районі Саргасового моря досліджуються з супутників і космічних станцій. На знімках з супутника видно, що рівень води в зоні Бермудського трикутника на 25 метрів нижче звичайного рівня води в Атлантичному океані.

Природна або штучна причина загадкових явищ в аномальних зонах - предмет наукового вивчення, оскільки тільки постійні дослідження можуть встановити істину і пролити світло на причину їх виникнення. А поки немає чіткого розуміння, всі гіпотези, якими б фантастичними вони не здавалися, повинні прийматися до уваги.

 

Тайни


27.02.2014 3235 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

639
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2244
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1993
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2017
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6031 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2296 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

173

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

987

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

988

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

469
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1923
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3825
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26339
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

420
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10333 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

425
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

258
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

425
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

508
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1437