За "Оскар" з "Поводирем" змагатимуться ще 82 картини

 

/data/blog/60964/e76b2b281f0333269d7bb7fefb32e4ed.jpg

 

Завершився прийом заявок від країн для розгляду у категорії "найкращий іноземний фільм".

 

Про це Еспресо.TV повідомляє з посиланням на zaxid.net.

Номінація «найкращий іноземний фільм» з’явилася у 1956 році. Фільм, що претендує на цю нагороду, має бути виробленим поза межами США, мовою стрічки не може бути англійська. У прокаті своїх країн фільми мають з’явитися між 1 жовтня 2013 і 30 вересня 2014 року.

Від кожної країни надсилають лише один фільм. Кіноакадемія розглядає заявки та складає список із дев'яти претендентів. Цей список оголошується за тиждень до того, як стають відомі оскарівські номінанти. Цього разу це станеться 15 січня 2015 року.

З цих номінантів кіноакадемія 22 лютого обере та оголосить переможця.

Список фільмів, які були допущені до розгляду кіноакадемією, буде оприлюднений наприкінці жовтня.

Загалом заявки подало 83 країни, що є абсолютним рекордом. Минулого року їх було 76. Три країни подали свої фільми вперше (Мавританія, Панама та Косово).

Нагадаємо, цього року Україну представлятиме «Поводир» Олеся Саніна. Таке рішення українського оскарівського комітету викликало чимало невдоволення з боку певної частини кіноспільноти, оскільки його конкурент, фільм Мирослава Слабошпицького «Плем’я», отримав безліч нагород на кінофестивалях та побував на кінофестивалі у Торонто, який вважається неофіційним оскарівським трампліном.

Крім того, деякі члени оскарівського комітету мають безпосереднє відношення до створення фільму «Поводир», що може призвести навіть до дискваліфікації фільму.

Zaxid.net обрали вісім найповажніших конкурентів «Поводиря» у боротьбі за «Оскар».

«Два дні, одна ніч», Бельгія. Реж.: Жан-П’єр та Люк Дарденни

Загалом з восьми фільмів, знятих братами Дарденн, шість брали участь в офіційній програмі Канського кінофестивалю, їхні картини зібрали сім канських нагород.

Дарденни знімають унікальне кіно: прості історії, майже документальна манера зйомки створюють, тим не менше, універсальну картину світу. Фільм ще можна побачити в українському прокаті.

«Сен -Лоран», Франція. Реж.: Бертран Бонелло

Біографії видатного кутюр’є Іва Сен-Лорана, покладеної в основу картини, виявилося достатньо, щоб зняти драму рівня Канського кінофестивалю. Це саме та картина, на яку не дав дозвіл правовласник та багаторічний співмешканець Сен-Лорана П’єр Берже. Останній відомий тим, що викуповує на різноманітних аукціонах документи, які можуть затьмарити пасторальний образ дизайнера. Фільм Бонелло намагається балансувати між байопіком та арт-кіно. І це йому прекрасно вдається не в останню чергу завдяки виконавцю головної ролі Гаспару Ульєлю.

«Білий бог», Угорщина. Реж.: Корнель Мундучо

Лілі та її пес – найкращі друзі. А друзів у дівчинки не так вже і багато. Батько Лілі віддає собаку, тож дівчинка втікає з дому. Це, мабуть, «наймасовіший» фільм Мундучо, фестивального улюбленця. До речі, і у Каннах «Білий бог» переміг у програмі «Особливий погляд».

«Тімбукту»,  Мавританія. Реж.: Адберахман Сіссако

У фільмі «Тімбукту» соціальні та політичні проблеми є основними й, по суті, вибудовують довкола себе канву сюжету. Можливо, колись такі стрічки зніматимуть і про ДНР. У «Тімбукту» препарація тероризму та його впливу на мирне населення відбувається не лише із знанням теми, але і при абсолютному володінні ремеслом. Реалії, коли озброєні люди захоплюють владу на певній території, видають свої закони (наприклад, змушують усіх ходити в шкарпетках, а жінок ще й у рукавичках (дія відбувається в Африці) і тероризують місцеве населення, стали для нас близькими та впізнаваними. А ще зовсім недавно таке фестивальне кіно ми могли дивитися без проекції на власне життя. Як, наприклад, французи, які профінансували картину, надавши їй певної відстороненості.

«Зимовий сон», Туреччина. Реж.: Нурі Більге Джейлан

Мабуть, саме ця картина, володар «Золотої пальмової гілки» Канн, є найімовірнішим претендентом на «Оскар». Філь, з одного боку, зберігає неповторний почерк режисера незмінним, а з іншого - режисер усе більше занурює героїв у повільний плин життя. Добре, що іронія та режисерська віртуозність не занурюють у сон глядачів, адже стрічка, де мало подій, триває більше трьох години. Проте, якщо змусити себе забути про щоденну метушню і дозволити фільмові захопити своєю медитативною течією, то можна бути повністю задоволеним від життя маленького готелю в Кападокії, де герої намагаються вибудувати непрості стосунки на тлі чудових краєвидів у ритмі зимового сну.

«Іда», Польща. Реж.: Павел Павліковський

Лаконічна чорно-біла історія відбувається на початку 60-х. Іда – послушниця, яку сиротою віддали у монастир під опіку Ордену. Мати-ігуменя намовляє її перед висвяченням відвідати тітку Ванду, єдину живу родичку. Тітка розповідає Іді про її батьків і долю сім’ї. Виявляється, що Іда – єврейка. Вони їдуть на батьківщину, де загинула їхня родина. Яке рішення прийме дівчина, дізнавшись правду про себе та світ, що її оточує? Фільм бере участь у фестивалі польського кіно «Під Високим Замком», який зараз триває у Львові.

«Левіафан», Росія. Реж.: Андрій Звягінцев

Фільм, що отримав у Каннах приз за найкращий сценарій, назвали «Золотою пальмовою гілкою», яка не відбулася. Цього року вона була надзвичайно близько від режисера. Утім, приз за сценарій - прекрасна втіха для картини, яка безжально й безкомпромісно розповіла історію розпаду сучасної Росії на всіх рівнях: держава, родина, віра. У своїй розповіді Звягінцев досягає висот античної трагедії. А приз за сценарій став відзнакою за історію й діалоги, в яких немає ані ноти фальшу. Проте саме це стало проблемою для виходу фільму в російський прокат.

Російські кінотеатри випустили фільм переозвученим. Адже картина потрапила під закон про заборону мату в кіно, театрі і на концертах.

Це стало ще одним зразком того, як по різному Росія працює для внутрішнього та зовнішнього культурних ринках: фільм піддався цензурі у межах Росії і, водночас, в оскарівського комітету вистачило прагматизму все ж таки відправити каннського лауреата представляти країну в оскарівських перегонах.

«Мамочка», Канада. Реж.: Ксавьє Долан

Ця картина розділила у Каннах приз журі із живим класиком Жан-Люком Годаром. Рішення поділити цю нагороду між наймолодшим та найстаршим режисерами конкурсу варто назвати вишуканим маневром каннського журі. Тим більше, що на перегляди Долана аншлаг був такий, яким міг похвалитися в минулі роки хіба що Тарантіно, а цього року — тільки Долан. Фільм цікавий, постмодерністський, багатоскладовий, психоаналітичний та добре зроблений. Едипів комплекс, пристрасть, відверта автобіографічність про стосунки матері та сина-підлітка з нестійкою психікою. Це - трагедія з відкритим фіналом. Любов-ненависть показані із майстерністю зрілої людини. І це при тому, що Ксавьє Долану 25 років.


12.10.2014 879 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1849
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1802
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1790
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5309 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2096 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1464

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

639

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

722

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

917

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

953
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1690
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3618
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10195
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26068
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10118 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7664
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

849
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1352
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

328
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1215
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

812
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1027