За гарбузи і кабачки з Прикарпаття “б’ються” столичні заготівельники

 

У прикрапатських селах щедро вродили гарбузи та кабачки, які місцеві госопдарі використовують, як правило, для годуваня худоби, свиней та домашньої птиці. Але протягом останніх двох-трьох років на гарбузах і кабачках можна ще й добре заробити.

 

Спритники з Центральної та Східної України скуповують ці овочі, на... екогорщики та пляшки. У великих та дорогих кафе й ресторанах Києва, Вінниці, Донецька, Житомира, про перебування в яких тисячі жителів Івано-Франківщини можуть лише мріяти, є чимало страв, які подаються у посудинах з-під баштанних.

 

«Куди згодом віддають те, що ми привозимо, не знаю. Працюю на «хазяїна». Машину дають, гроші платять, ось і їду до вас, ще й на крапатські гори надивлюся»,—каже киянин Олександр Логвин, який приїхав за гарбузами на Коломийщину.

 

Невеличка вантажівка зупиняється біля ошатного добротного подвір’я, де живе 35-річний прикарпатець Іван, «дилер» столичних закупівельників. Говорити про свою молодик роботу не хоче. Каже, що просто допомагає друзям. На чистому викладеному бруківкою подвір’ї милують око близько ста жовтобоких грабузів та стільки ж продовгувастих світлозелених кабачків. Щоправда гарбузи не такі величезні та пишні, які ми звикли бачити на городах. Киянам потрібні маленькі гарбузики, які би важили не більше пяти кілограм, були круглі та присадкуваті.

 

Знайти такі баштанні серед великих бокатих овочів, яких, на щастя, не бракує на жодному селянському городі, непросто. Але треба. За один гарбуз киянин платить від трьох до п’яти гривень. Отже, коли добре побігати по селу та знайти із сотню маленьких гарбузиків, то 300-500 гривень можна мати. Закуповувати овочі в селян при цьому місцевий «дилер» може на гривню-дві дешевше. Це вже як сторгуватися вдасться. При тепершіньому безгрошів’ї — непоганий зарібок, лише одноразовий і непостійний. Тим часом столичні заготівельники оглядають гарбузи. Великі одразу забраковують. «Як в такому велетні борщ подасиш? Кому таке треба?», — сміється киянин Сашко. А ще кожен жовтий овоч столичний заготівельник ретельно оглядає, чи немає на ньому тріщини, стукає та пробує чи товста шкірка. «Їв я борщ у гарбузі.—ділиться смачними спогадами водій київської вантажівки Василь Вовк.—Таки смакота! Але для цього й в дорогі ресторани ходити не треба. У мене жінка може вдома це зробити, лише мороки багато». Різні види борщів та супів, які подають у гарбузах, готують, як правило, у печі. Сам гарбуз, перед тим, як в нього налиють смаколик, проходить обробку: зверху по колу зрізують частину овоча, виймають м’якоть з середини, підсушують потім полощуть водою з сіллю.

 

Ще раз сушать. Перед наливанням страви стінки гарбузової посудини вистиляють розм’яклим житнім або кукурудзяним хлібом, який додає борщу чи супові неабиякого смаку. Другий раз гарбуз, як тарілку чи горщик, використати не можна. Новий потрібен. Застосовують для частування багатіїв і кабачки. Їх обробляють так само, але розрізають на дві половинки та роблять «екологічні тарілки». Часом зеленобокі можуть бути замість пляшок. Для цього кабачок ретельно вичищують, вистеляють дно хлібом та заливають туди, як правило, квас. Хоча для екопляшок з баштанних добре підходять легенарії — гарбузи, які мають навіть форму посудини для рідини.у них довга шийка та низ у формі пляшки чи слоїка. Із Коломийщини кияни прямують у Снятинський район, пишуть Вікна.

 

Кажуть, мають у кількох селах людей, які постачають їм баштанний екопосуд. Звідти — на Тернопілля, Хмельниччину, та у столицю. До речі, борщ у гарбузі у відомих мережах ресторанів коштує від 30 до 70 гривень.


30.08.2012 2328 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1831
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5395 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

707

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

755

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

953

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

986
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1738
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3654
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10152 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7689
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

92
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

202
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1254
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850