За 2014 рік в практику закладів охорони здоров’я Івано-Франківська впроваджено понад 140 наукових пропозицій

 

 

Нещодавно відбулася підсумкова медична рада за участю головних лікарів усіх медичних установ Івано-Франківська.

 

На медраді підбили підсумки роботи охорони здоров’я у 2014 році, проаналізували показники, визначили позитивні та негативні аспекти.

 

Увесь рік робота міської медицини була стабільною і без зривів. Лікувально-профілактичні заклади активно працювали над впровадженням нових вагомих методів лікування діагностики. Адже за 2014 рік в практику закладів охорони здоров’я міста впроваджено понад 140 наукових пропозицій. Особливий розвиток отримали малоінвазивні методи діагностики та лікування.

 

Значно покращилась робота з надання медичної допомоги амбулаторним хворим після відкриття нового відділення Центральної міської клінічної лікарні – консультативної поліклініки. Це дало можливість розділити потоки планових і ургентних хворих, підвищити якість надання медичної допомоги, надає суттєві зручності як для хворих, так і для персоналу лікарні.

 

За рахунок різних джерел фінансування – бюджетних та депутатських коштів, благодійних внесків та фондів – для усіх закладів охорони здоров’я придбано діагностичну і лікувальну апаратуру, обладнання та устаткування, комп’ютерну техніку, три автомобілі. Продовжувались роботи з капітальних ремонтів приміщень в лікувально-профілактичних закладах міста.

 

Проведено капітальний ремонт педіатричного відділення №4 МДКЛ, що на вул. Стуса, 2 із заміною обладнання та меблів. Завершено капітальні ремонти соматичного віддалення №1 та лабораторії стаціонару МДКЛ.

 

Проте найважливішим залишається стан здоров’я жителів міста Івано-Франківська. Уже 10 років поспіль рівень смертності немовлят знаходиться на доволі низькому рівні. Також знизилася первинна захворюваність дітей, а це є значним досягненням міських лікарів.

 

Не секрет, що проблеми здоров’я дітей починаються ще із здоров’я вагітних жінок. Проблемами вагітних жінок, в першу чергу, є загроза невиношування, в другу – анемія, а ще – екстрагенітальна патологія, серед якої переважають хвороби сечостатевої та серцево-судинної систем.

 

Показники стану здоров’я дорослого населення засвідчують, що в місті краще, в порівняні з минулим роком, реєстрували первинну захворюваність. Власне, структура первинної захворюваності у дорослих – не змінилася. На першому місці знаходиться патологія органів дихання – 29,9%; на другому – хвороби сечостатевої системи – 10,5%; на третьому місці – захворювання серцево-судинної системи – 10%; хвороби ока – 8,4%.

 

Як і в попередні роки, актуальною залишається проблема раку. Смертність від онкопатології продовжує впевнено займати 2-гу позицію при незначній питомій вазі в структурі загальної захворюваності.

 

Найчастіше у 2014 році рак мав такі локалізації: шкіра – 15,3 %, молочна залоза – 11,1%, кишечник – 10,8%, шлунок – 5,4%, легені – 5,3%.

 

Нестабільною є епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу, місто продовжує знаходитися в стані епідемії.

 

Серед основних причин смертності у дорослих, найбільшу питому вагу мають хвороби органів кровообігу – 66,3%, на другому місці онкопатологія – 17,7%, третю сходинку займають травми та отруєння – 5,6%.

 

Співвідношення показників народжуваності і смертності забезпечує в місті десятий рік поспіль позитивну динаміку демографічних процесів. З 2004 року стабільно з наростанням фіксується позитивний природній приріст населення. У 2014 році народилося 3037 дітей, що на 140 більше, ніж у 2013 році.

 

Велика увага приділяється санпросвітній роботі. У закладах охорони здоров’я міста проведено понад 1100 лекцій, 11500 бесід, виготовлено 335 санбюлетнів.

 

Як і в минулі роки, проводилися акції „Бережіть своє здоров’я”, „День боротьби з діабетом”, тижневик меланоми шкіри, місячник молочної залози.

 

„Дуже важливим є ставлення медиків до пацієнтів. Хвора людина приходить зі своєю проблемою, зі своєю бідою за допомогою. Звичайно, у кожного є своє життя, свої сім’ї, власний настрій. Але я звертаюся до працівників усіх медичних закладів Івано-Франківська з проханням: коли ви приходите в лікарню, усі свої негаразди ви маєте залишати за порогом. Бо минулого року до нас поступало багато скарг на погане ставлення медиків до пацієнтів. Такого бути у медичних закладах просто не може”, – наголошує головний лікар міста Тарас Масляк.

 

За його словами, у 2015 році медики Івано-Франківська більше уваги приділятимуть лікувально-діагностичному процесу, профілактиці та ранньому виявленню захворювань, насамперед, туберкульозу, онкопатії серцево-судинних захворювань, з метою попередження інвалідизації та передчасної смертності населення.


30.03.2015 307 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

855
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

669
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1775
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3099
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2491
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2474

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

125

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

663

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

632

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1503
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

256
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

600
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

562
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

256
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

328
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26964
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

786
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19620
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

358
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

349
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

673
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1159 1