Вулкан, який вивергає зі своїх кратерів гази, нафту та мінеральну воду

 

 

У це важко повірити, але на території України є діючий вулкан, і утворився він не так уже й давно -- у 1977 році. А доїхати до нього можна навіть маршруткою.

 

У селі Старуня Богородчанського району, що в Івано-Франківській області, і міститься ця природна пам’ятка, аналогів якої немає в Україні. Молодий грязьовий вулкан, хоч і є активним, за своєю природою -- цілком безпечний, пише газета Експрес.

 

...Щоб побачити все на власні очі, вирушаю до Старуні. Уже по дорозі помічаю особливості цієї місцевості -- село лежить на кількох горбах, а земля подекуди не чорна, а червонувата. "До вулкана доведеться йти пішки ще кілометрів шість. Він аж на околиці села", -- пояснив мені водій маршрутки. Цікаво, що єдині вказівники до такої рідкісної пам'ятки -- малопомітні таблички веломаршруту.

 

Де-не-де видніються почорнілі калюжі, схожі на болото. Це і є кратери грязьового вулкана. Налічую їх вісім, діаметр найбільшого жерла -- 30 сантиметрів.

 

"Геологічні породи в цьому місці утворюють складний тектонічний злам, на вершині якого і міститься вулкан, -- розповідає Наталія Помазан, головний спеціаліст відділу Богородчанської райдержадміністрації. -- З'явився він у 1977 році після землетрусу в горах Вранча в Румунії. Тоді висота конуса вулкана сягала трьох метрів, а грязеві потоки, до складу яких входила нафта і озокерит, розтеклися на 50 -- 60 метрів. Нині вулкан діє з різною інтенсивністю та періодичністю. З багатьох міні-кратерів викидає гази, нафту, воду різної мінералізації, яка має лікувальні властивості".

 

Підходжу до одного з кратерів і спостерігаю за його активністю. Час від часу на поверхні води, вкритій чорною плівкою, з'являються дрібні бульбашки. Коли вулкан активніший, то це означає, що десь відбуваються поштовхи, так звані підземні землетруси. Поряд помічаю кілька кам'яних опор. Це залишки озокеритних шахт.

 

"У Старуні наприкінці ХІХ -- у першій половині ХХ століття діяли озокеритні копальні та нафтові родовища, --  пояснює Василь Попович, місцевий мешканець, гірничий інженер. -- Проте добування корисних копалин було не санкціоноване, і це призвело до того, що підземні води проникли всередину та почали окислювати нафту. Тепер води проникають углиб землі на тисячу метрів, окислюють нафту, а це дає приплив теплової енергії, яка й живить вулкан".

 

Проте нині у Старуні нічого не видобувають.

 

"Старуня -- геологічна пам’ятка, вона перебуває під охороною держави. Тому будь-який промисловий видобуток тут заборонений, -- стверджує Іван Масюк, сільський голова Старуні. -- При цьому вулкан займає площу приблизно 40 тисяч кв. м, бо, окрім основного та кількох помітних, є ще понад 100 мікрократерів. Науковці не можуть пояснити, чому в одній місцевості так багато покладів корисних копалин. Це й озокерит, нафта, сірка, калійні солі".

 

Місцеві кажуть, що на цій території можна знайти мало не всю таблицю Менделєєва. Наприклад, неподалік помічаю калюжу чистого блакитного кольору. Це сірководень. Поряд помічаю "вічний вогонь" -- він, кажуть, не гасне вже 30 років.

 

"Тут є залишки газової труби. Щоб уникнути надмірної загазованості, місцеві її підпалили, -- пояснює гірничий інженер. -- Тож відтоді тут постійно, у будь-яку погоду, горить газ. А скільки ще залишилося покладів -- ніхто не знає". Василь обережно штиркає палицею вершечок цієї труби, і одразу чути дивний звук -- всередині неї булькоче рідина. Час від часу краплі потрапляють на землю. Помічаємо, це не просто вода, а соляний розсіл, бо помітні крупинки солі.

 

"У Старуні є ще унікальна соляна криниця, де концентрація солі становить аж 70%, -- розповідає Василь Попович. -- Воно й не дивно: завжди поряд з родовищами нафти є поклади солі. У такому розчині наші предки зберігали м’ясо і рибу. А нині дехто використовує цю солону воду для приготування їжі та напоювання худоби".

 

І це ще не всі дива Старуні! У процесі розробки копалень у ХХ столітті на глибині 17 метрів тут виявили муміфіковані туші мамонта і шерстистого носорога, яких, правдоподібно, загнали в багно первісні мисливці. Завдяки консервації в шарах, просочених нафтою та озокеритом, вони чудово збереглися! А їм майже 24 тисячі років...

 

Шкода, що єдиний діючий в Україні вулкан, справді унікальна в нас пам'ятка природи, досі залишається туристичною принадою, до якої важко дістатись. Усі балачки про те, що тут можна закласти оздоровницю із цілющими купальнями, поки що балачками й залишаються. А на втілення такої ідеї треба не так уже і багато, якихось 30 мільйонів гривень, порахували фахівці.


19.05.2017 2401 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1972 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1102

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18450
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670