Воєнна аптечка

 

/data/blog/49743/6c596fcf0cf957bb9c605e515b97c4d2.jpg

 

Йдеться про необхідність мати недоторканий запас медикаментів та лікарських засобів - щоби прожити якийсь час без візитів в аптеку, щоби зарадити собі й близьким у надзвичайних ситуаціях. Така домашня аптечка - умовно назвемо її воєнною - мала би поєднати можливість першої допомоги і виживання.

 

Про те, що й для чого слід упакувати в неї, радить практик, лікар міської станції «швидкої допомоги» у Франківську Ольга Боржова-Мерінова. Поправка - на військово-польові умови. 

 

Без паніки

Найкраще брати за основу автомобільну аптечку, оскільки її вміст складений з урахуванням і розладів, і травм. Що саме має бути в аптечці для пасажирських транспортних засобів, визначив наказ Міністерства охорони здоров'я №270. Основний перелік - засоби для зупинки кровотечі та накладання пов'язок при травмах; антисептичні засоби; знеболювальні та серцеві засоби і додаткові, серед яких термоковдри, комірці для фіксації хребта, шини для кінцівок. У нашому випадку слід не заморочуватися комірцями і ковдрами, а переглянути цей список відповідно до потреб у ймовірних військово-польових умовах.

Тільки без панки: слід знати загрозу, щоби дати собі раду. Треба вміти надати першу допомогу пораненим, переляканим і важкохворим в умовах бойових дій, а головне треба мати чим її надати - це одна з простих умов виживання. Наші батьки, а також старші брати і сестри знають, що раніше такі знання і практику опановували в старших класах шкіл і на спецкурсах у вузах. Варто пригадати, щоби застрахуватися. Впевненість у власних діях є запорукою перемоги.

За словами лікаря «швидкої» Ольги Боржової, є чотири типові ситуації, коли треба «включатися» і надавати першу допомогу. Її ще називають екстреною, або долікарською. Наприклад, коли людина втрачає свідомість. «Нашатир як оптимальний стимулятор центральної нервової системи - під ніс. Ноги підняти догори. Забезпечити доступ свіжого повітря», - відчеканює медик. Отже, в аптечці має бути нашатирний спирт, досить п'яти ампул. Його наносять на вату або серветку перед тим, як піднести до носа.

Друга ситуація - опіки. При опіках пошкоджене місце промивають холодною проточною водою. «Ніякого спирту чи горілки на рану. Жодних олій та інших мастил. Це тільки погіршить ситуацію - збільшить біль, призведе до запалення, - попереджає спеціаліст. - Після того, як рана промита, її обробляють пантенолом - є така пінка. І накладають стерильну пов'язку». Додаємо в аптечку пантенол, стерильні бинти різних розмірів та стерильні серветки. Як варіант - стерильні перев'язочні пакети.

При опіках обов'язково дають знеболювальне, щоби запобігти больовому шоку. Він, наголошує Ольга Боржова, супроводжує всі тяжкі травми, переломи та поранення. Больовий шок небезпечний тим, що у людини різко падає тиск і вона втрачає свідомість - «відключається» аж до втрати контролю мозку за діяльністю нервової системи. Простіше кажучи, больовий шок вимикає мозок, зупиняє дихання і серце. У такому випадку слід якнайшвидше провести штучне дихання і масаж серця. Але такі активні дії можуть також бути небезпечними: людину без свідомості треба повертати на бік, а при зупинці серця натискати на грудну клітку - все це може погіршити загальний стан, посилити біль і, як наслідок, викликати новий больовий шок. Тому знеболювальні засоби - одні з основних медикаментів у воєнній аптечці. «Дексалгін, темпалгін, анальгін, кетанов у таблетках», - перелічує лікар. Ольга Боржова переконує, що час чи можливість для того, щоби набрати ліки в шприц із ампули, є не завжди. І якщо поранена людина при тямі, краще дати ковтнути знеболювальне. Це також перше, що треба робити і при будь-яких пораненнях.

 

Не сердечні рани

Найбільш поширені у час війни в містах, як не дивно, не вогнепальні поранення, а травми кінцівок. Отже, перш за все - знеболювальне. Після чого - іммобілізація підручними засобами. Якщо є кровотеча, накладають джгут, після чого кінцівку знерухомлюють і фіксують. Джгут треба накладати вище місця поранення. «Замість медичного джгута добре підійдуть гумові рукавички, які зазвичай є в наших побутових аптечках першої допомоги, - каже Ольга Боржова. - Та будь-які стрічки». Лікар пояснює, що в цьому випадку варто вколоти чи дати ковтнути кровоспинне - як-от децінон чи вікасол. Після чого тампонувати рану - «набити» її стерильними серветками. Є спеціальні кровоспинні серветки, просякнуті фурагіном тощо. Після чого рану туго бинтують, ясна річ, стерильними бинтами, і якнайшвидше передають пораненого лікарям. Річ у тому, що тривале перетискання рани може призвести до омертвіння тканин і втрати кінцівок. А тривала кровотеча загрожує життю. Повертаючись до аптечки, в цьому випадку дбаємо про джути, рукавички, кровоспинні засоби. «При дрібних капілярних кровотечах ефективна гемостатична губка - такі є в аптеках», - зауважує лікар «швидкої».

Кожна рана - чи то стріляна, чи колота - мусить бути оброблена, наголошує Ольга Боржова. Тому складаємо в аптечку також перекис водню, йод, зеленку, спирт, вату, запас нестерильних бинтів. І лейкопластир, щоби кріпити пов'язки. Запам'ятовуємо, що спиртові розчини антисептиків наносять тільки навколо рани, аж ніяк не всередину. Так само не застосовують для введення в глибокі рани розчин перекису водню - можлива емболія пухирцями повітря.

Слід знати, що при крововтратах пораненому потрібно багато пити. Час від часу йому треба перевіряти пульс. Норма частоти серцевих скорочень - від 60 до 90 ударів за хвилину, каже медик. Більше 90 - варто вжити серцеві засоби: таблетки чи краплі. Оптимально - корвалменд, його розсмоктують. «Нітрогліцерин не можна тицяти при будь-якій підозрі на серцеві розлади, - застерігає лікар. - Його треба вживати тільки під контролем тиску, оскільки цей препарат дуже швидко і стрімко знижує артеріальний тиск».

 

Без діареї і психозу

У воєнно-польових умовах надзвичайно важливо дотримуватися особистої гігієни. Інакше можна заробити шлунково-кишкові інфекції, розлади стільця і загрозливе зневоднення організму від діареї. Погодьтеся, було би сумно на війні безславно загинути від проносу. А таке стається. Отже, в аптечку - левоміцетин, імодіум та біле вугілля. Останнє йде до звичного чорного активованого в пропорції 1:10. Доречні будуть кілька пакетиків смекти та електролітів, наприклад регідрону - такі порошки розводять у воді для відновлення водно-сольового балансу організму при різкому зневодненні. Ці засоби життєво необхідні при гострій діареї у дітей.

Плюс засоби особистої гігієни - сухі одноразові та вологі серветки, стерильні серветки для рук, бактерицидне мило та спрей, індивідуальний одноразовий посуд. Варто також мати запас бутильованої води, вважає лікар. І запастися масками, щоби не підхопити якийсь вірус.

Противірусні, так само як і жарознижувальні, медикаменти теж мусять бути у воєнній аптечці. Арбідол та амізон, парацетамол та нурофен. Окрім пігулок, варто подбати про свічки від температури, особливо родинам з дітьми. І про нос-спей та отривін при нежиті.  А також септефріл та ангілекс при болях у горлі. «Універсальний антибіотик - аугментин. Цей препарат не дає тяжкої алергії. Стосовно решти антибіотиків, треба робити проби на чутливість», - зазначає Ольга Боржова.

Що ж стосується алергії, як і всіх хронічних хвороб, то в аптечці слід передбачити ліки, які зазвичай вживаються. Як-от інгалятори для астматиків. Інсулін та спеціальні препарати для діабетиків. Гіпотензивні пігулки і краплі на випадок гіпертонічних кризів у тих, хто має проблеми з підвищеним тиском. Серцеві середники при нападах серцебиття та болю. «В кожній аптечці має бути валідол і корвалмент», - ще раз наголошує лікар «швидкої».

Незле додати гель чи крем, який знеболює при розтягуваннях, та кілька еластичних бинтів. Так само, як і очні краплі альбуцид. Чи протикашльові та відхаркувальні пігулки. «Підбір терапевтичних препаратів - індивідуальний. У цьому випадку краще проконсультуватися з сімейним лікарем», - вважає Ольга Боржова. До лікарів слід звертатися і після того, як травмованому, пораненому чи хворому надали невідкладну допомогу. «Знати про небезпеку і готуватися до неї, щоби могти допомогти, - це не страшно. Страшно виявитися не готовим і не мати чим допомагати», - підсумовує лікар.

«Психіатричні захворювання - це теж серйозний ризик нашого часу, тому в аптечці треба мати також і заспокійливі», - підтримує колегу головний лікар міської служби 103 Ігор Ковалюк. Зійшлися на валер'янці - починати пити можна вже зараз.

 

Наталія КУШНІРЕНКО, Галицький кореспондент


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1952
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1855
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1849
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5468 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2146 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1504

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

738

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

791

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

991

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1000
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1763
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3673
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10251
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26134
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10176 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7705
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

893
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

199
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

258
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

375
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1271
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

877