ВО «Свобода» на Прикарпатті. Жовта карма «нішового» лідера

 

 

Націоналістичних партій на Прикарпатті багато. Адже націонал-патріотична електоральна ніша в нас найбільша. Панування в ній відкриває дорогу до владних крісел від селищного до обласного рівня. За останні два десятиліття в цій ніші змінилось п’ять лідерів: Народний Рух (раннього взірця), Конгрес українських націоналістів, Народний Рух (Чорновола), «Наша Україна» і ВО «Свобода».

 

 

ПРЕЛЮДІЯ

 

Народний Рух кінця 80-их був лідером у націонал-патріотичній електоральній ніші (НПЕН) ситуативно. Він займав тоді всі політичні ніші, окрім комуністичної і включав в себе зародки десятка майбутніх партій. Коли Рух почав розколюватись по лінії «націонал-ліберали vs націоналісти», на лідерство в НПЕН претендували Українська християнсько-демократична партія, ОУН - Конгрес українських націоналістів і Державна самостійність України. ДСУ, на свою біду, не змогла перерости рівень кланової тусовки і «померла у пелюшках», УХДП не подолала першої ж «лідерської кризи». Відповідно, слабкість опонентів та діаспорна підтримка КУНу, забезпечена Ярославою Стецько, вирішили цю локальну суперечку на користь «кунаків».

 

У 1994 році їх представник Богдан Борович став міським головою Івано-Франківська, а на чолі обласної ради тоді також стояла людина КУНу – Степан Волковецький. Якщо врахувати, що Вишиванюк став головою ІФ ОДА лише у 1996 році, то можна констатувати, що націонал-патріоти два роки мали на Прикарпатті ледь не повноту влади. Це був час чергової української "руїни".

 

Але старосвітські стереотипи, які панували у керівному середовищі КУНу, що складалось переважно з людей пенсійного віку плюс безкінечні внутрішні чвари «за булави», не дозволили цій партії закріпити цей успіх. Підтримані ЗМІ корупційні скандали на кшталт «справи про дамбу», невміле господарювання та невдалий піар допомогли тим силам, які в кінці 90-их почали боротьбу з КУНом за націонал-патріотичну електоральну нішу.

 

Зрештою, можна сказати, що фіаско «кунаків» стало політичним фіналом не лише цієї партії, але усіх тих радикально налаштованих націоналістичних сил, яких можна окреслити означенням «націонал-патріоти старої школи». Ця «школа», до слова, примандрувала в українські 90-і роки з діаспори у вигляді брошур і книжок у сірих м’яких палітурках, прикрашених ксилографією Ніла Хосевича. «Вчителями» в ній були стовпи інтегрального націоналізму, актуального у 30-40-і роки. Відповідними виявились і учні.

 

Нединамічні, зациклені на мовно-культурній, меморіальній та історичній проблематиці, малохаризматичні та обмежені клановими забов’язаннями, «націоналісти старої школи» виявились практично безпорадними перед реальними викликами часу. Зокрема, перед контрнаступом «рухівських» чиновників, підтриманих місцевими бізнесменами, спецслужбами та студентською молоддю, які між «нацмуміями» та «нацділками» обрали останніх.

 

Почалось бурхливе «жирне десятиліття» (1998 – 2008), коли Прикарпатська націонал-патріотична електоральна ніша відчутно звузилась за рахунок розширення «сусідньої» ліберально-демократичної електоральної ніші.

 

Економічне пожвавлення, кредитний бум, тимчасовий успіх націонал-ліберального проекту «Нашої України» та надута піарщиками та обставинами харизма не менш націонал-ліберального Ющенка на кілька років відвернула галицьких обивателів від звичного для них образу Галичини, як «вічно окупованої території» яку треба вдень і вночі боронити від знаних і таємних ворогів.

 

Проте невдовзі кредити подорожчали, гривня подешевшала, пропагандистський туман розвіявся, а рекламний образ Месії здувся. Розчаровані (а може й озлоблені) галицькі обивателі обізвали усе ліберальне поганими словами і повернулись до своїх – таких рідних, зручних і все дозволяючих – світоглядних схем партизанського типу.

 

 

ДІЯ ПЕРША

 

Й треба ж було так статися, що якраз на цей переломний момент історія (або хтось більш конкретний, подейкують різне…:)) приготувала розчарованим виборцям відповідну «партизанську» політичну силу. Таку собі свіжу партію «молодих націоналістів», організовану якраз за тою схемою, яка (чомусь?) однаково підходить і для партизанського загону, що ховається на окупованій ворогом території і для згромадження орденського типу і для тої революційної партії, класичні принципи організації котрої були, як відомо людям з ґрунтовною радянською освітою, викладені Володимиром Лєніним у Брюсселі на засіданнях ІІІ з’їзду РСДРП.

 

Як і личить «молодій генерації», нові націоналісти відрізнялись від «старих» відсутністю сентиментального народницького ідеалізму. Народ має мати вождів, а без вождів народ – отара. Це антидемократичне гасло у партіях орденського типу практично завжди призначене «для внутрішнього споживання». Але крізь «зовнішні тексти» стирчать його «вуха». Можливо у випадку івано-франківської «Свободи» дається взнаки її коріння з парамасонського «Пласту».

 

Другою відмінністю став соціал-націоналістичний контент. Там, де націоналісти «старої школи» лише тихо мурмотіли про «споконвічну майнову рівність між українцями»,  «младонаціоналісти» чітко і голосно назовні означили свою ідеологічну антибуржуазність, спрямовану в першу чергу проти олігархів та олігархічного бізнеса. Років вісімдесят тому замість слова «олігархи» попередники ВО «Свобода» використовували слово «плутократи».

 

Але так само, як і теперішні борці за економічні права «простих українців», вони не бридились очолювати фірми і компанії й отримувати прибуток з доданої вартості й відсотки з капіталів. Але під час «першої дії» електорат не звертав на це уваги. Що з того, якщо командир партизанського загону продає «наліво» ліс? Головне – боротьба з окупантами! Головне – поставити між собою (національно свідомим господарем безцінних та укоханих шести соток городу) і олігархами (гачконосими безпринципними космополітичними зайдами-«ліберастами» на чорних джипах) надійний щит у вигляді струнких лав «своїх» хлопців-націоналістів, ідейно підкованих, бадьорих й (бажано, для естетики) з прямими «арійськими» носами. Може тоді й не відберуть ті шість соток…

 

Восени 2010 року щит було поставлено. «Свобода» прийшла у всі органи місцевого самоврядування як домінуюча сила.

 

 

ДІЯ ДРУГА

 

Від початку все виглядало не дуже естетично. Три розчепірені пальці на логотипі, куці біографії, недоладні одномірні виступи і вишиванки, одягнені під двобортні піджаки моди середини 90-х, пошиті кривоокими буковинськими підмайстрами. Борець за люстрацію Олександр Сич з широкою посмішкою тисне руку колишнім членам обкому і міському КПУ, а тепер колегам-депутатам обласної ради від «НУ» і «Батьківщини». Союзникам тобто:)) (При тому, що всі розуміють: політика – це війна. «Союзників» бісить «несправедливо» високий рейтинг «Свободи». Заяви О. Сича про те, що проти «Свободи» ведеться інформаційна війна не є безпідставними. Як і розуміння того, що «союзники» проявляють в цій «звитязі» більше креативності та агресії, аніж т.зв. «антиукраїнська окупаційна» влада (деякі «спалені» «союзні» до «Свободи» автори коментарів до статей АН «Фіртка» - тому свідчення).

 

…Потім з’явились тридцятидоларові краватки, псевдоіталійські піджаки (пошиті у Львові за польськими лекалами) і придбані в кредит авто. Почались спроби реформ, найбільш гучною з яких стало створення Єдиного розрахункового центру (ЄРЦ), що перебрав на себе й усі функції і всі недоліки недолугого міського ЖКХ. Але виборець ніяк не дочекається того, заради чого він голосував за ВО «Свободу».

 

Він не бачить боротьби з плуто… тобто з «жирними котами». Він не бачить знищення неправедного багатства олігархів і олігарчиків. Якщо центральна влада («окупаційна»), представлена в області не лише Івано-Франківською ОДА, але й правоохоронними структурами, все ж таки – не часто і не густо – але виловлює корупціонерів, хабарників і т.п. персон, то «Свобода» ніяк не проявляє себе проти того найближчого (й, відповідно, найзлішого) «ворога», джип якого її електорат кожного дня бачить на дитячому майданчику у своєму дворі.

 

Більше того, ще трохи і депутати, яких пасе тверда рука Онуфріва (до речі, невластиво для «Свободи» симпатичного і не позбавленого моральних мотивацій керівника), самі пересядуть на серйозні джипи… (Про «сморящих» від «Свободи» депутатів міськради, з якими бізнесмени «на районах» повинні «вирішувати питання» щодо неперешкоджання міською владою їх діяльності, вже ходять легенди. Як і про апетити та методи свободівських керівників в Рогатині, Бурштині та інших районах).

 

…І от-от зіллються молоді депутати-бізнесмени в тематично-майновому екстазі з прикарпатським гламурно-саунним товариством «жирних котів». (Не можемо в цьому контексті не згадати оцінку "нашоукраїнцем" Петром Шкутяком лідера "свободівців", про що в свій час повідомляла "Фіртка": "Я не розумію Олега Тягнибока. Коли він виступає, мені здається, що він тільки щойно прийшов з бойового завдання... Але я ж знаю, що насправді він вийшов з дорогої машини в якій приїхав з дорогого ресторану...")

 

 

ДІЯ ТРЕТЯ (НАСТУПНА, АЛЕ НЕ ОСТАННЯ)

 

Аналітики задаються питанням: як швидко ВО «Свобода» повторить долю КУНу. Наша відповідь: зовсім не так швидко, як хотілось би деяким політикам, яких партія Тягнибока відтіснила від місцевого владного корита. Мотиваційна складова «боротьби з окупантами», завдяки «невтомній» діяльності малих і великих табачників, залишається на Галичині актуальною. А прикарпатський виборець відзначається знаним консерватизмом і за два роки своїх пріоритетів не міняє. Тим більше, що ті фундаментальні претензії, про які говорилося вище, дозріватимуть довго. На те вони й фундаментальні.

 

Галичани хочуть бачити у Верховній Раді радикальних націоналістів-бандерівців. Хтось – «хоче і все», інші – щоб врівноважити «п’яту колону» та олігархів... Тому ВО «Свободу» на Прикарпатті у жовтні 2012 чекає якщо не черговий рейтинговий тріумф, то вже аж ніяк не поразка. Автаркізація національних економік та пошук винних у власних бідах носіїв «носів іншої форми» чи іншого розрізу очей, релігії чи культури та відповідне світовій кризі посилення правих настроїв – загальноєвропейський та світовий тренд. І, виглядає так, що це надовго…

 

Можна наразі прогнозувати перемогу (все більше мітингово-«нарцисуючого» і все більш абстрактного в промовах) голови Івано-Франківської облради Олександра Сича в Івано-Франківському виборчому окрузі, а також сильні позиції представників  «Свободи» по мажоритарці на заході і півночі області, а також в Надвірній-Богородчанах. Аналітики передбачають, що до ВР «Свобода» по Прикарпаттю може провести трьох мажоритарників і отримати не менше 40% від загального числа голосів виборців. Лише Коломийщина-Снятинщина (плюс дрібний космацький політичний «чудо»-анклав регіонала Чуднова) поки що залишаються домініоном «регіонального» адмінресурсу. Проте й там ситуація неоднозначна і до жовтня можуть відбутись значні «зрушення симпатій» в бік націоналістів та інших опозиційних радикалів.

 

Східні мудреці кажуть, що кожна карма має свій колір. Карма Абсолюту - "яскраво"-чорна, карма Духовного - фіолетова. Карма невдах - коричнева, карма лідерів – жовта (золота). Але колір може мінятись. Помаранчеві і червоні тони з’являються в кармі тоді, коли її носій забуває про своє призначення. І тоді жовте набирає коричневих відтінків...

 

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 

ДО ТЕМИ:

"Фіртка-Магус": УДАР на Прикарпатті. Боксер на футбольному полі

"Фіртка-Магус": "Фронт змін" на Прикарпатті. Мисливці за "нішами»"


Коментарі (51)

аль-Каддафі 2012.02.04, 11:32
Морально-етичні проблеми є у будь-якій партії, на жаль. І Свобода тут не виключення; жадоба бере верх над людськими цінностями. Але навіть якщо Свобода "загине" так як і КУН та ін., то, принаймні, посіяне ними слово, догми на яких будується нація тощо, житиме, і можливо десь тай проросте.
читач 2012.02.04, 12:37
"Свобода" показала свій істинний оскал в органах місцевого самоврядування,де має більшість- дерибан землі і бюджетів.А все інше ,типу націоналізм-лапша для лохів.Всього навсього проаналізувати рішення сесій та витрачання бюджетних коштів і стає зрозуміло для чого дана партія прийшла до влади.А лозунги оголошувати може кожен,а щоб перевірити,чи вони відповідають стратегії партії потрібно дати можливість покирувати хоч в одному селі- результат на лице.Про так званих націоналістів,та інших лжепатріотів http://firtka.if.ua/?action=show&id=16597
Арбітр 2012.02.04, 13:14
Сатана є великим знавцем людських душ. Колись Сатана прикинувся борцем за рівність і люди повірили і повстала Держава Зла, червона імперія Леніна-Сталіна. Тепер Сатана діє чкерез націоналізм, розсварюючи народи, як робив це у давні часи Вавилонського стовпотворіння. Звір з трьома рогами і з облудним імям свободи вийшов рикаючи з моря ненависті і заздрості та увійшов до умів людей і спотворив їм видення Світу Божого. А найстрашніше, що негідні пастирі ладують шлях тому звірові, голосячи у храмах хвалу трьом його рогам і тим за пророцтвом Святого мученика Андрія Критського, накликають на себе таке прокляття, що з цих пастирів останніх часів Богородиця молитися забороняє. Горе вам.
Юга Буратіно 2012.02.04, 13:21
Дякую, Аналітична група «Фіртка-Магус»! Перша більш-менш опрацьована стаття. Надалі видно певну заангажованість Ваших авторів-аналітиків, але прогрес є. Вірю, що до осені хлопці(чи дівчата) відточать майстерність до належного рівня(якщо звичайно не видихнуться).
пеха 2012.02.04, 13:23
Арбітрові. То Ви, пане, вважаєте, що майбутня Галицько-Бандерівська Держава на чолі з президентом Олегом Ярославовичем Тягнибоком буде новою Державою Зла? Принаймні в ній не будемо на кожному кроці натикатись на маєтності коломойських і фельдманів.
Юга Буратіно 2012.02.04, 13:24
А тепер запитання. Назвіть тих трьох мажоритарників. Бо крім Сича чомусь ніхто на думку не спадає. Ну а якщо назвете і округи, то взагалі велике дякую!
Професор Пі 2012.02.04, 13:26
О, в Галицько-Бандерівській Державі ми будемо натикатись лише на маєтності коломойських. Хіба вдячні діти не віддають належне батькам-спонсорам?:)))
Юга Буратіно 2012.02.04, 13:29
Дивився вчора Свободу з Шустером. Олег Тягнибок - досі робить фундаментальні помилки, як і більшість його однопартійців. Не знає конституції, говорить абсолютно популістські речі, орієнтовані на абсолютно неосвічених людей. Дайте Свободі можливість говорити і до жовтня її рейтинг виросте до відсотків 10-15.
Професор Пі 2012.02.04, 13:37
До Буратіни: все Тягнибок робить правильно. 90% електорату України - абсолютно неосвічені люди, які ведуться на абстрактні бздури. В країні дикунів не можна показувати свій розум (а Тягнибок, до речі, далеко не імбецил). Он гриценко який розумний, а рейтинг має як комар напісяв. З народом треба говорити на його мові, а мова нашого народу сформована в ранкових пошуках паленого пійла.
Юга Буратіно 2012.02.04, 13:39
Читаючи аналітику Фіртки роблю висновок  http://firtka.if.ua/?action=show&id=16656 – Свобода 40%. http://firtka.if.ua/?action=show&id=15446 – Батьківщина 25% http://firtka.if.ua/?action=show&id=16044 – Фронт Змін – 18-20% http://firtka.if.ua/?action=show&id=16525 – Удар – 15% http://firtka.if.ua/?action=show&id=16284 – Партія Регіонів 12- 35%
Кук 2012.02.04, 14:01
Етапяць! :)
Гарно 2012.02.04, 14:19
Ну шо сказати Не місцевого рівня, Гарна цікава аналітика.
Думка 2012.02.04, 14:23
Якщо коротко,то говоримо так:які потрібно було мати,або не мати зовсім мозги,щоб поставити ІВЧЕНКА лідером КУНУ.Сміх і позорище,біль за тих справжніх націонал-патріотів,яким довелося мати такого керманича!Далі вже не треба нічого говорити.Може чомусь говорити Петька Шкутяк,ніде ніхто не бачив і не чув,а тут ось і думка про Тягнибока.Не захищаю,бо є промахи,але не критикувати Петрусеві Шкутяку,якому і близько не можна дозволяти стояти біля Тягнибока.Головою Долинської РДА став по якому принципу?хто мудріший.чи хто дурніший,а може хто хитро-вимаханий.
Гарно 2012.02.04, 14:29
Петро Щкутяк нормальний порядний мудрий молодий чоловік. З великим авторитетом. Саме такі б і мали б бути у владі. Але хто ж таких у владу пустить...
читач 2012.02.04, 16:01
за двадцять років усі наїлись порожняків,що з тої болтовні,а де реальні речі,які свобода зробила при владі.Хоча б один приклад з будь- якого міста чи села,де вона має більшість.А розказувати казки на ток-шоу навчились усі.
Довбуш 2012.02.04, 16:28
"Першою моєю пропозицією, в разі обрання мене головою обласної ради, буде оголошення недовіри голові ОДА Михайлові Вишиванюкові" цитата О.Сича листопад 2010 року. Це не фантазія, це слова заступника голови ВО "Свобода". У Львові секретар міської ради, наш земляк з Яремчанщини, перед виборами кричав про свою вищу освіту, а насправді отримав диплом літом 2011 року. Це факти панове, не видумані і не поодинокі. Не щирість і обман своїх виборців біда не тільки "Свободи", але як їм хочеться вірити в нашому бандерівському краї. Думаю їм треба дати штурвал у руки, кожен має право підійти до снаряда і спробувати взяти вагу. Хоча думаю мязи від сидіння в дорогих джипах і мерседесах вже атрофовані. Залишився тільки хапальний рефлекс.
Для Гарно... 2012.02.04, 18:44
Ну будьте вже хоч трошки виважені.Де той великий авторитет Петра починається?Якщо Ви маєте на увазі Зеновія,то це тато Петра.Доречі,чи був би Петро Шкутяк головою Долинської РДА,якби татко не запхав,...а то Ви мудрий,розумний з ВЕЛИКИМ...,авторитетом.ВИ що мали на увазі???
Гарно 2012.02.04, 19:13
Я якраз про Петра. Не про піарний телевізійний образ, а про реальний авторитет серед тих, хто його знає особисто, хто мав з ним справи. Я знаю багатьох таких людей і ЖОДНОЇ негативної думки про нього я не чув. А щодо Зінвія Васильвоча - пора на пенсію, - подорожувати, внуків бавити....
все буде нормально 2012.02.04, 20:52
якщо "Свобода" не спіткнеться об земельне питання - набере ще більше голосів. Якщо почнуть дерибанити і продавати, як шкутяки-анчоуси - підуть шляхом ющенка. Якщо піддадуться на провокації , які їм підсувають ,а попередники багато пасток залишили у вигляді меж міст і районів, продажу вже раніше продвного і т. д. - люди їм того повік не простять.
Довбушу 2012.02.04, 21:01
Ось ще один приклад "послідовності" Свободи: 17.12.2011.«Без міського голови «свободівця» не буде реалізовано багато ідей», - відзначив секретар міськради(http://pravda.if.ua/news-24964.html) 17.01.2012.Депутати міськради не підтримали пропозицію усунути Анушкевичуса з посади достроково (http://pravda.if.ua/news-25666.html)
Довбушу 2012.02.04, 21:03
Нагадую: за законом у разі відставки мера його обовязки виконує саме секретар ради! СЛОВОМ -НЕ ДІЛОМ?
НИК 2012.02.05, 01:39
АРБІТР І Є САТАН. ДОВБУШЕВИ -ПОВАГА. А ЗА СВОБОДУ ТАКІ ПРИЙДЕСІ ГОЛОСУВАТИ. АБИ Й ВОНИ СВОЮ СЛАБИНУ ПОКАЗАЛИ НА ВСЮ КРАЇНУ. А ТІ ШО БУЛИ ПЕРЕД НИМИ У ФРАНКОВОМУ І ТОГО НЕ ПОКАЗАЛИ. ГРИЗЛИСІ І ПРОДАВАЛИ, І КРАЛИ. А СІ ХОТЬ ШОСЬ ПРОБУЮТ, ПОПЕРЕДИЛИ АНЧОУСОВИХ !! ПЕРЕВІЗНИКІВ, ВЗЬИЛИ ПІД КОНТРОЛЬ НЕ ЛИШ ГРОШІ ГНИЛИХ ЖЕКів, А Й !!! ІФТКЕ, ВОДОКАНАЛУ. ШОСЬ ПРО НИХ НАШІ ЮД-МУДРИКИ ЗАБУЛИ СКАЗАТИ. БО Й ВОНИ ТЕЖ МРІЯЛИ ПРО БАНБКРУТСТВО, І ВСЕ ЇМ НАШИХ ГРОШИЙ НЕ СТАВАЛО. І НИК З ДОВБУШЕМ І СПОКОЄМ НЕ МАЛИ ДЕ ЇХ ТРОХА ПОКОЦАТИ. ТАК ШО НАЙ ЙДУТ ХЛОПЦІ У ВРУ. А ПОТІМ В НОВИХ УМОВАХ КРИЗИ ЛІБЕРАСТІВ, ВІДСУТНОСТИ У НИХ БАНКІВ-ГРОШИЙ НА ЗМІ, МИ І ЇХ З БОЖОВ СИЛОВ ПОКОЦАЄМ. С.У.! І ІСУСОВИ ХРЕСТОВИ! ЯК КАЖЕ др.ГОЛОДЮК,,
+++ 2012.02.05, 05:12
Після того, як НІК знов тупо набздів до бочки, то й коментувати не хотшесі, але ж треба. Аналітики фіртки відірвані від середовищ, від молодіжного в першу чергу. Ви послухайте, що кажуть про Свободу молоді. Не ті, які погнались за карьєрою, а прості студенти. Вони бачать в тих свободцях нових комсючків, ідеологічних поліцаїв, які заважають людям нормально жити і хочуть загнати нас до чергової "битви за ніщо", коли маса людей страждатиме за світле майбутнє нації, а купка апаратників їзитиме з дорогими б...ями на бентлі. Молоді того триста років не треба. Хочуть битви, нехай йдуть за гаражі, пиють пивко і п...ть одне одного по морді.
Громада 2012.02.05, 05:33
а гачконосі вже готують зміну свободі у вигляді автономних націоналістів та покликів. то вже будуть "лідери" від 2018 і далі. так шо ще побачимо тарасика бондаря головою облради
читач 2012.02.05, 09:23
не важливо,як партія називається і які гасла викрикує,а важливо,що робить при владі-усі теперішні партії свобода,комуністи,регіони,бют, фронт змін,наша Україна,нічого,крім розкрадання бюджету та землі не роблять,а їхні так звана ідеологія-видумки політтехнолоів,головне вчасно перебігти з одного фантика в інший.Ми повинні вибирати не ширми,а конкретних людей і якщо навіть вибори по партійних списках,то в партіях,де є люди,що пробігли хоча б три партії, ми не повинні голосувати за такі піартехнології.А ми стаємо на одні і ті ж граблі,партії нібито інші,а їх члени одні і ті ж люди.
До читача. 2012.02.05, 10:16
Згідний з вами про перебіжчиків. Наша обласна Свобода, в своїй керівній ланці, повністю складається з перебіжчиків. Також хочу зазначити, що нехотілося б щоб жовтий колір став коричнивим від кольору крові. Революції не буде. Діючий президент можливо не самий розумний, далеко не проукраїнський, але він не боягуз. При спробах підняти людей таких осіб, Михальчишин, Попович і подібних снайпери знімуть першими. Думаю їх світлини вже лежать в потрібних папках. Та зрештою і націоналіст пішов тепер дрібненький. Скоріш за все жовтий колір перетвориться на колір дитячої несподіванки через цвіль та внутрішє гниття в самій Свободі.
Марія- професорові ПІ 2012.02.05, 12:51
Тягнибок далеко не імбецил, кажете? То він з великого розуму запропонував у Шустера(шоб той Шустер скис), щоб для написання тексту КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ направити по декілька осіб з кожної області, це ж це не статут любителів пива! Кухарки уже керували державою . А може в СВОБОДІ глибоко законспіровані крупні специ з конституційного права? Ні , перепрошую ,трішечки все таки імбецил.
До марії 2012.02.05, 15:31
Обзивати когось сидячи за компом або перед телевізором - це не від великого розуму , точно. А от зрозуміти те, що говорив Олег Тягнибок міг кожен, хто дивився передачу у Шустера ( бажаючі можуть знайти в інтернеті). Сказано було, що Конституцію має писати народ, бо саме народ є джерелом влади( Ви - проти??), який обирає своїх представників до конституційної Асамблеї. Прошу звернути увагу, не президент призначає( як вийшло зараз). а народ обирає представників. Ці представники повинні скласти присягу. що вони в найблищих 10 рлоків не будуть займати ніякі державні посади, обиратись до держ.органів. саме про це гшоворив Олег Тягнибок. А марії раджу краще мити вуха і очі та не верзти дурниць!
Тому, хто писав до Марії 2012.02.05, 15:54
О, зразу видно інтелігента. Особливо рафіновані поради . Дякую.
пеха 2012.02.05, 18:44
Люди неправильно розуміють вираз "Народ є джерелом влади". Джерело не є законодавцем. Конституанту мають складати фахівці, а не "кращі представники баранячого стада". Народу можна навішати будь-яку лапшуньку і воно жуватиме. Джерело най дзюрчить на виборах, а складати документи мають юристи, й бажано такі, від яких не знудить в тазік Венеціанську комісію.
Назар 2012.02.05, 18:58
Знову натяки на скаутів-пластунів з "парамассонського середовища"! Що вам так здались ті пластуни!? Й так всі знають, що скаутський рух стоїть на массонськиї принципах і пластуни так само. А на яких стояти? На комуністичних? Чи, може, сюркати в жменьку і товкти "не вбий ближнього"? Знаний антимассон Винничук написав вірша "Убий п...аса". Під цим пластуни ніби то могли б підписатись, але не будуть, бо ж мають повагу до себе, а Винничук не має.
Ліда 2012.02.05, 21:23
Вже й договорилися до того, що Юрко Винничук антимасон. На цьому сайті усі такі неадекватні?
Назар-Ліді 2012.02.05, 21:24
Убийся ап стєнку, чучундра
Федір 2012.02.05, 23:19
Прикро але така правда матка нашого буття, Свобода це комерційний проект в який вложений ресур$. А Сич це менеджер якого поставили на посаду за яку зповна розрахувалися з усіма хто підтримав. Проект поки що збитковий, бо понабирали дибілів... Тому красти красти і ще раз красти, гроші треба відбивати, тут вже не до ідеології. А Сашко хлопець непоганий, але він один, за ним просто пустота. Важко йому дати собі ради, не його це, він ж не місцевий. А тут компанія зібралася ще та... Один другого краще шо в ОДА, шо в раді, один тільки Гладій чого вартий... ТВОЯ ГОЛОВНА БІДА ЦЕ ВІДСУТНІСТЬ КОМАНДИ САШКО!!!
Остап 2012.02.06, 09:58
На жаль Свобода не тільки не виправдала очікувань людей, бо змін ніяких ні в культурному плані, ні в плані боротьби з ворогами українського народу(себто москалями), ні в економіці, ні в господарці просто нема, так вони ще й гірше роблять ніж попередня влада: стягують з кожного мешканця міста плату у передвиборчий фонд свого кандидата перешиванця-Сича за допомогою нібито покликаного реформувати жкг Єдиного центру(який вони ж створили під прикриттям Сича). Фактично виходить, що щомісяця понад 3000000 грн викачується з людей(за рахунок надбавки на квартплату в розмірі 0.11 грн) в фонд Свободи, щоб далі людям голови дурити. Та ці хлопці цинічніші за найхитрішого жида!!!
Як оцінити? 2012.02.06, 10:32
Адже пройшло трохи більше року, а всі вже хочуть якогось явного результату, де в такому оцінюванні логіка???? так є помилки, але не помиляється той хто нічого не робить. Он Вишиванюк більший термін годує прикарпатців обіцянками - цяцянками і якось нічого.
Іван 2012.02.06, 10:45
Зміни якщо відбуваються то зразу хоча б якесь покращення видно, а не як вони роблять - 3 мільйони з франківців щомісяця в передвиболчий фонд сичу на кампанію(за допомогою їми жствореного єдиного центру), і все з людей яким їсти деколи нічого, з тих пенсіонерів бідних, з тих ветеранів, шо рахують кожну копійку...а вони їм ше надбавку тіпа...ну брехуни, дорвались до корита і цинічно крадуть - як кажуть "не дай Боже з хлопа пана!!!!"
Еней не Сич, він - не продає 2012.02.06, 10:58
ВІД них(свободолюбивих) змін не дочекаєшся, грошей з людей наберуть(з допомогою єрц) той обдурить людей як лохів, як завжди, рве пару раз на собі вишиванку, каже, який він патріот, як він книжку написав розповість, поплюється троха на мітингах, і виграє в черговий раз облопошивши нас біомасу, а вони собі далі будуть дерибанити і жити як в шоколаді поки бідні пенсіонери рахуватимуть копійки!!!
Думайте, що пишете!!! 2012.02.06, 11:27
Шановні, «надбавки на квартплату в розмірі 0.11 грн» – це чиясь умисно придумана маячня. Немає такої надбавки, як і немає «щомісяця понад 3000000 грн викачується з людей». Якщо не володієте правдивою інформацією – НЕ БРЕШІТЬ!!!
коменти 2012.02.06, 11:33
Сидить троль та строчить про ЄРЦ та Сича, дурілка не знає, що Сичу це ЄРЦ як кістка в горлі. А в загальному смішно читати як коментатори запереживали про копійки пенсіонерів, ну то ви панове не по адресу це до "вертикалі влади" Янкувича-Азарова-Вишиванюка. Типовий флуд з однієї адреси.
До Комунальника 2012.02.06, 12:04
Комунальнику – а фактами можна? Бо ж БРЕШЕШ!!!
Комунальник 2012.02.06, 11:56
Щодо 12 коп з кожного квадратного метра за який сплачують мешканці для потреб ЄРЦ - це дійсно правда. В середньому 10 грн в місяць з квартири. Зважаючи, що ЄРЦ це проект СИЧА і свободи - 700 тис грн (бо в нас 70 тис квартир) йде щомісячно, ймовірно на його кампанію. Виходить в рік 8,4 млн грн. Тепер зрозуміло чому Сич на недавній прес-конференції говорив що в нікого таких коштів на кампанію не буде. Я вже не говорю про відкати ЄРЦ на ремонті будинків ЯКІ ЙМОВІРНО ЙДУТЬ В ТУ Ж КОПІЛКУ.
Іван 2012.02.06, 12:22
Я по перше не троль і не дурілка шановний прихильник Сича. Я лише навожу факти. Бо п. СИЧ багато про Україну і пенсіонерів в ній говорить з мітингів, а на ділі останні гроші х них витягує на свою кампанію. Наведіть Ви факти що він окрім частої зміни політичних сил зробив для міста.
до Івана 2012.02.06, 15:29
Хто ти такий, що тобі хтось, щось зобов"язаний доводити. Сич про це ЄРЦ навіть толком не знає, та й плювати мені на того Сича. Сидять тролі і сторчать не розбираючи де дзвін, а де чув і тому 20 років таку владу мають, бо невігласи не освідчені. Все в купу намішав і ще щось вимагає, йди вчися та читай а потім будеш виступати, загалний понос ні про що.
Льолько 2012.02.06, 15:37
Не так давно в одній із приватних бесід депутат від ПР так висловився про керівників Свободи:"Вони не націоналісти,а-заробітчани що за гроші нівелюють націоналістичні ідеали"
Юрій 2012.02.06, 16:37
Згідний з вами про перебіжчиків. Наша обласна Свобода, в своїй керівній ланці, повністю складається з перебіжчиків. А БЮТ МИНУЛОГО СКЛИКАННЯ - ЦЕ НЕ ПЕРЕБІЖЧИКИ. А НУНС...ТА НИНІ ШТАБИ МАЛО НЕ ВСІХ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ НАМАГАЮТЬСЯ ПРИКУПИТИ ЩОСЬ З ТОЇ "СВОБОДИ" поки та не розсипалася. ПРАВДа, хлопці якщо продаються то не малі гроші за свої "туші" просять.
Тому,хто писав до Івана 2012.02.06, 19:37
"Хто ти такий"....і далі. Хлопці, у вас дуже великі проблеми з вихованням . Будь хто може спитатись посадову особу, що він зробив . І чого впадати в істерику? Хіба дійсно сказати нема що. Особисто я проголосую за Сича вдруге, я не виправна оптимістка і рідко міняю симпатії до політиків, тим більше, що часу він мав небагато , а ще мені подобається, що він співпрацює з ОДА, це в інтересах громади.
Іван 2012.02.06, 22:23
Приємно що Ви перша, хто з прихильників п. Сича яка коректно веде дискусію. Поважаю Вашу думку. Я не прголосую за п. Сича з 3 причин: 1. Він змінив декілька політпартій (перебуваючи в них чи балатуючись від них): КУН, ПРП, Наша Україна, Пора, Національний вибір-сьогодні Свобода. 2. За багаторічну політичну діяльність нічого конкретного, окрім патріотичних гасел не зробив. 3. Створив ЄРЦ, яке вдвічі збільшило тарифи на обслуговування плюс збирає сотні тисяч гривень з мешканців на оплату виборчої кампанії п. Сича. З повагою Іван.
Степан І.. 2012.02.07, 13:32
Підтримую точку зору про ерц, просто паразит на жкг, який просто збирає з людей гроші і ефекту від їх роботи 0!!! only business!!!! І все очевидно піде на передвиборчу кампанію 2012.
Степан 2012.02.07, 20:06
Після того, як міська "Свобода" притягнула в ЄРЦ Войтика, який не є ні українцем, ні свободівцем, ні спеціалістом ЖКГ, можна зробити висновок, що ці люди, прикриваючись націоналістичними лозунгами, роблять свій бізнес, доячи громаду міста. Більше голосувати за "Свободу" не бачу змісту.
До Степана 2012.02.08, 08:16
А хто це "СПЕЦІАЛІСТИ ЖКГ” – це ті, які довели галузь до колапсу, 40-ка мільйоннних боргів і банкрутства? Будьте чесні і не маніпулюйте поняттями.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1278
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2571
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2137
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2202
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6613 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2480 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

373

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1186

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1311

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1444
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

309
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

180
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

608
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

83
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26542
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

572
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10489 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

83
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

113
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

427
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

573
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

644