Вірте у себе - це допомагає: секрети успіху від Ахтема Сеітаблаєва

В рамках проєкту «Відкрита зустріч з успішними людьми» в Університет Короля Данила завітав Ахтем Сеітаблаєв.

Популярний режисер та актор розповів Фіртці про свій шлях до успіху, про вибір вищої освіти, про особливості українського бокс-офісу та проблеми з фінансуванням вітчизняного кіно.


Про успіх

Я переконуюсь у тому, що я відомий у вузьких колах, коли щомісяця отримую від банку повідомлення про затвердження особи. Я відповідаю, що був минулого місяця. А вони кажуть, що я публічна людина і маю затвердити свою особу.

Я працюю там, де мріяв працювати. Просто так сталося, що я доволі щаслива людина в цьому сенсі. Колись моя мама подала документи в інститут потайки від мене на акторський факультет. Згодом з’ясувалося, що крім цього я нічого робити не можу — ні електриком, ні інженером, і так далі. Я погано навчався у школі, був таким собі місцевим громадським діячем, який прикривався різноманітними заходами для того, щоб не вчитися. Не робіть такого! І не беріть з мене приклад!

Я щасливий, що працюю на території тієї професії, яку я вибрав. З одного боку це робота, а з іншого — щастя зустрічі з людьми, драматургією, відкривати для себе щось нове.

Мені здається, що успіх це така річ – ти сьогодні вранці можеш відчувати себе успішною людиною, а дійде час до обіду і відчуваєш, що ні, ввечері знову щасливий і успішний, а зранку знову - ні. Й так по колу. Я вам бажаю мріяти. Точно знаю, що мрії здійснюються.

В мене три мрії збулися. Вірте! Кожен з вас знає, що великий шлях починається з першого кроку. Це ніби так банально, всі про це знають, але це правда. Справа не в тому, що у вас щось не виходить, навіть не в тому, що комусь не буде подобатися те, що ви робите, особливо, коли ви це робите щораз краще. На жаль, це так. З одного боку ти отримує надзвичайний фідбек – емоції, враження, а іноді і багато негативу. Але тим більше ви будете бачити, чути людей, які будуть казати, що ви робите це не так і для чого взагалі це робити. Багато людей кажуть, що взагалі мені заборонено знімати та зніматися в стрічках. Я вперто продовжую робити свою роботу, бо іншого я робити не можу.

А ні, ще можу саджати помідори. Це дуже класна річ. Можливо, колись знову повернусь до цього заняття.

Я до чого веду. До того, що ви знаєте – чим краще у вас щось буде виходити, тим більше людей буде казати: «О, це не добре». Сила полягає в тому, щоб визнавати свою слабкість, різне бачення вашої роботи існує, але не здаватися і йти вперед.

Не здавайтеся та займайтеся тим, чим вам подобається. Намагайтеся бути кращими, принаймні для тієї людини, яка для тебе є найважливішою.

Про українську та іноземні мови

Я не вивчав українську мову. Так сталося, що я відчув – я потребую цього, мені це необхідно. Десь приблизно три роки тому в мене був дуже великий комплекс і зараз він є, від того, що голосно розмовляти з людьми українською мовою – наголос не правильний, іноді говорю з кавказьким акцентом українською мовою. Мені одна людина сказала, що головне розмовляти, мене зрозуміють і не варто боятися.

Якщо враховувати, що казахська, турецька, узбецька, киргизька – це іноземні мови, то так я знаю їх. На жаль, мушу визнати та мені дуже соромно, коли приїжджаю, наприклад, на Берлінале. Прикордонник чистою англійською запитує, чого я сюди приперся, я постійно шукаю допомоги – «СОС, люди, треба розповісти, чого я тут». Я знаю, що «Berlinalе», «festival», «go to Ukraine».

Не беріть з мене приклад – вивчайте мови.

Про режисерську та акторську роботу

Це велике щастя, мати можливість переключатися з режисера на актора. Під час зйомок «Додому» для мене доволі важко було не підходити до екрану і дивитися, що там вийшло.

Не дивився тому, що дуже хвилювався і не хотів, щоб режисер почував себе ніяково. В режисера дебют, а тут Ахтем ходить і дивиться. Ніяким чином не хотів зашкодити, навіть емоційно. Перший раз побачив стрічку за тиждень до представлення.

Якщо говорити про комфорт, то мені комфортніше бути актором. Ти відповідаєш за частину своєї роботи, а не за все. Якщо казати з точки зору життєво-професійного шляху, то режисером. Це твій світ – підбір акторів, робота зі сценаристами, втілення мрій. Саме відчуття того, що ти можеш робити цей світ, дуже класне.

Найбільш жорсткого критика ніж ми самі собі не знайти. Тому, коли залишаєшся ввечері сам на подушці, то точно знаєш, де класно зробив, а де ні.

Я постійно вчусь і акторству, і режисурі. Ніколи не можеш в цих сферах сказати: «Я знаю все».

Про акторську освіту

Я зрозумів у школі, що це класний шлях, щоб не навчатися. І дівчата посміхалися, коли проходив повз. З цього і почалося. У 6-7 класі постала потреба щось з собою робити – вибирати шлях або вчитися, або ні. Ми з купкою моїх друзів взяли на себе все, що стосувалося організації заходів у школі, спортивні змагання і всяке таке. З цим я дійшов до 10 класу.

Після закінчення школи ми переїхали до Криму. Не вступив до тодішнього Сімферопольського інституту імені Кірова на фізичне виховання. Завалився на першому іспиті. Треба було написати твір про роль партії у житті кожної радянської родини. Я написав все, як думав, мабуть, з помилками та не дуже цензурними словами. Не вступив. Через два тижні дізнався, що мама потайки подала документи на акторське. В цей час набирався перший кримськотатарський курс.

Про митців у політиці

Якщо людина, яка не є професіоналом у якійсь галузі іде свідомо, щоб очолювати цю галузь, повинна знати, що оточуючі будуть вказувати, сміятися з того що вона робить. Ця людина не повинна дивуватися, чому її починають ненавидіти. В кожній державі, на мою думку, сміятися, глузувати з влади, тримати її в тонусі як такому, іронізувати, аналізувати роботу – це добре і правильно. Щоб влада не забувалася.

З іншого боку, для мене є кордони, які не можуть бути порушені. Ми не можемо себе відокремити від часу у якому живемо. На мою, думку це великий сором перетворювати свою телевізійну популярність у політичну складову. Не маючи стратегії розвитку, чіткого уявлення, коли ти станеш політиком – це ознака того, що ти йдеш туди заробити, або поповнити чиюсь кишеню. З іншого боку, є чимало прикладів, коли відомі люди стали політиками, але в них були чіткі стратегії розвитку та уявлення того, що треба робити.

Я ніколи не приховую свого відношення до влади, і цієї також – неосвічена, боягузлива і неадекватна. Тому те, що людина творча йде в політику не означає, що вона поганий актор, чи політик. Для мене це те, що людина йде туди не через свої переконання, щоб щось змінити.

Про українські книги

На жаль, книги дуже рідко читаю. З останніх прочитаних – Сергій Жадан, Олег Сенцов, Любко Дереш, Іздрик.

Також читаю Лесю Українку. Колись я, як режисер у театрі, ставив «Лісову пісню» у Сімферополі. Я трансформував її у кримськотатарське середовище. В нас дуже багато спільного у фольклорі та музиці.

На жаль, друкованих книжок не виходить читати. Якщо читаю, то книги, які стосуються моєї професії, або дотичні до цього.

Про майбутнє українського кінематографа

Важко робити прогнози, бо підтримка з боку держави стала запорукою того, що зараз є багато українських стрічок. Вони представлені на фестивалях, отримують перемоги в номінаціях - українське кіно гучно про себе заявило на кіномайданчиках.

Зараз у мене є великі побоювання. Конкурс на посаду очільника Держкіно – це сором і не має нічого спільного з демократичністю і відкритістю. Вже місяць пройшов після призначення нового керівництва, а жоден, хто працює на території кіно не отримав відповідей, не було прес-конференцій, ані спілкування з спільнотою і журналістами про те, як людина бачить стратегічний розвиток кіно.

Для мене, це запорука того, що вони не знають, не хочуть, не вміють, а чекають того, що за них це вирішать і будуть вирішувати. Кіно фінансуватися буде, але навряд серед цих стрічок ми будемо бачити ті, які гостро ставлять питання про сьогодення, рефлексію своєї ідентичності.

Кіно окрім того, що це художній фільм – це інструментарій. Я не знаю з чим прийшла новий керівник. Вона не розказує, як бачить розвиток кіно. Вона не пройшла конкурс, її призначили після кабінетної розмови. Що це взагалі таке? Ніхто з нас не почув, які плани має ця людина. Хочу сказати – якщо вони думають, що нас можна закопати у землю, так, можна, але ми - насіння. Багато років це намагалися зробити. Вже нема російської імперії, радянського союзу, а ми є і будемо.

Як досягти успіху у своєму ділі

  • Навчайтесь скрізь. І будь у кого.
  • Вірте в себе. Це допомагає.
  • Підіймайтесь після падінь. Це допомагає нарощувати м'язи по життю. Пам'ятайте, що в житті бувають не лише свята.
  • Обирайте професіоналів. Тих, хто  практикує.
  • Йдіть на роботу/навчання з натхненням.
Люся Грибик


07.03.2020 Люся Грибик 5979
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11321 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

235
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

668
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734