Вирок Януковичу

 

Я запам'ятав вітрину югославського Генерального консульства, яке в далекі 80-і розмістило портрет президента СФРЮ Йосипа Броз Тіто зі звучним написом «Чемпион мира по миру».



Югославські дипломати могли заслужено пишатися своїм лідером - дарма що главою Союзу комуністів і довічним керівником країни. Тіто зміг сформувати непогані відносини з західними країнами, відновити взаєморозуміння з Радянським Союзом і країнами соціалістичного табору і стати одним з учителів «третього світу», заснувавши разом з індійським прем'єром Джавахарлалом Неру і президентом Єгипту Гамаль Абдель Насером Рух Неприєднання. Для часів холодної війни це був вищий пілотаж.



Українському президенту Віктору Януковичу вдалося зробити щось подібне - тільки навпаки. Після оголошення судового вироку Юлії Тимошенко Київ не засудив тільки ледачий.

 

Жорстка реакція Сполучених Штатів, обурення Європейського Союзу, репліка Путіна ... Для того, щоб отримати таку реакцію світу, необхідно було здорово «постаратися». При цьому не можна стверджувати, що українська влада розуміла, якими будуть наслідки вироку. Протягом декількох тижнів ми тільки й чули запевнення, що європейці нікуди не дінуться, що це Україна потрібна Європейському Союзу, а не навпаки, що якщо ЄС відступиться, то наша країна потрапить прямо в російські обійми і так далі. Всі ці дурниці повторювали не тільки представники влади, їх можна було почути і від опозиціонерів - що тільки підкреслювало в черговий раз дивовижну провінційність українських політиків та їх тотальне невір'я в те, що у когось можуть бути принципи, а не тільки тупий розрахунок і бажання прийти до влади.



Була також абсолютно неправильно оцінена ситуація на російському напрямку. Українська влада була чомусь впевнена, що в Москві злякаються і наслідків судового процесу над Тимошенко, і швидких темпів європейської інтеграції країни - і обов'язково підуть на енергетичній компроміс з Україною. Справа навіть не в тому, що в Києві не змогли скласти два і два і зрозуміти, що не буде ніякої європейської інтеграції при триваючому судовому процесі.

 

Справа в тому, що в Україні впевнені, що європейці суто прагматичні, а росіяни - великі романтики, яких можна «провести на полові», тільки пообіцявши їм вічну любов по-лукашенківський. А насправді все навпаки. Європейці просто змушені дотримуватися принципів, втім, як і американці - тому що вони мають справу з власним суспільством, з виборчим процесом, з вільною пресою. Західні політики - романтики мимоволі. А ось росіяни можуть дозволити собі прагматизм - їм ніхто не заважає не любити Януковича і ні про що з ним не домовлятися. У Медведєва або Путіна ніхто не запитає, чому вони вчора любили Януковича і допомагали йому стати президентом, а сьогодні розлюбили. Нікому питати.



Після вироку Тимошенко - мало не написав вироку Януковичу, але вчасно зупинився - ЗМІ рясніють від різноманітних паралелей. Хтось вважає, що Україні стала схожа на Росію, засадивши Ходорковського або на лукашенківську Білорусь. Аналогії кульгають. Росія Путіна залишалася важливим гравцем на світовій арені і мала власні ресурси виживання. Її могли засуджувати, проти її чиновників могли вводити санкції, але з Росією все одно змушені були рахуватися. Не можна зробити вигляд, що Росії немає. Зате можна зробити вигляд, що немає Білорусі. Але у Лукашенка завжди - навіть у найскладніших обставинах - була підтримка Росії. Так, вони його не люблять навіть сильніше, ніж Януковича, але він - їх сучий син.



Україна, посварившись з Москвою, Брюсселем і Вашингтоном одночасно, розлютивша Варшаву і Берлін - це унікальна держава на політичній карті Європи. Іншої такої немає. Країна президента, який абсолютно не розуміє реалій, непрофесійних політиків, дипломатів, які не вміють відстояти свою точку зору, суспільства, яке сподівається тільки на тиск ззовні - ну що це таке? Це ніяка не Росія і не Білорусь - це повна відсутність навіть не державного, а корпоративного мислення.



Саме тому коли я написав слова «вирок Януковичу» - це все ж була не обмовка. Звичайно, він зараз буде викручуватися, торгуватися - але знову неправильно все оцінить, десь помилиться, когось не помітить, а кого-то «зашибе». Він просто не може - правильно. Це не його робота. Його могла б врятувати кадрова інтуїція, підбір «правильних людей», які хоча б запобігали провалам - але такої інтуїції у нього теж немає. Що поробиш, це ж теж українське ноу-хау - розуміти недієздатність влади після того, як ця влада обкопується на висотах...

 

Віталій Портніков,

Лівий берег 


Коментарі (2)

Вітер 2011.10.14, 10:55
А чого можна чекати від зека, дисертації якого не можуть знайти ніде, бо писалися йому іншими людьми. Подивіться, як він говорить - хвилинами чекає, щоб щось прийшло в його голову. А вираз його обличчя, як у п'ятирічної дитини, якій мама дала цукерку.
NYK 2011.10.15, 17:23
НІЧО ДИВНОГО. РФ НАВІТЬ ПРИ ВВП БУДЕ ДАЛІ ВАСАЛОМ США. А ПО НОЧАХ ДАВАТИ РЕСУРСИ КНР. А ПОРТНИК ЇХ АҐЕНТ. ТОМУ ВІН І ЗАБУВ СКАЗАТИ, ПРО ЩО МОВЧИТ КИТАЙ І НАШІ ЗМІ. БО НЕ ЗНАЮТ ШО РОБИТИ ДАЛІ. КОМАНДИ НЕ БУЛО. А ФІРТКА ДАЄ ПОРТНИКУ МІСЦЕ. БО ВІН ЇХ НАСТАВНИК. І ЧЕШЕ ПЕРЕДРУКИ ПРО КІНЕЦ СЕГО ЗАГЛЮЧЕНОГО СВІТУ, НА ШО САНКЦІЇ ЇМ ПОРТНИКИ ВІДАВ НЕ ДАВАЛИ. А ТО ХОТІЛА ЮЛЯ ОПЕРТИСЯ НА КНР. АЛЕ ПРИЙШЛОСІ РОБИТИ ТО ЯНИКОВИ. І СЕ ДОБРИЙ ХІД У ХАОСІ, ШО ВЖЕ НА НОСІ.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

336

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

66
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4444
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

70
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664