Вірджинія задумалася про свою валюту. Долар впаде?

У якості наочної ілюстрації економічних страхів, що терзають Америку, можна навести постанову, прийняту на засіданні законодавчого органу штату Вірджинія – Генеральної Асамблеї, 12 січня. Відповідно до цієї постанови, буде створена підкомісія, щоб офіційно розглянути питання про впровадження альтернативної валюти у випадку повного краху долара США і Федеральної резервної системи.

 

Якщо долар втратить свій статус світової резервної валюти, що здається все більш і більш імовірним, то для американської економіки це матиме руйнівні наслідки, викликані неминучою гіперінфляцією - тим більше, що Америка імпортує більшу частину своєї нафти. Беручи до уваги, що найавторитетніші міжнародні установи і лідери, передбачають і навіть вимагають припинення доларової гегемонії, а також створення світової валюти, якою б керував глобальний центральний банк, зараз саме час для штатів, щоб усвідомити і підготуватися до цього. Тепер або ніколи.

 

Постанова Генеральної Асамблеї Вірджинії, представлене делегатом-республіканцем Робертом Маршалом, починається з передумови, що регіональний уряд несе відповідальність за захист життя і власності громадян штату. Виконання цієї місії вимагає належних державних фінансів і "здорової приватної економіки", і те й інше потребує міцної валюти.

 

Згідно з постановою (законом) ГА, грошово-кредитна і банківська системи, які зараз спираються на Федеральну резервну систему (ФРС), не зможуть забезпечити стабільність, необхідну для процвітаючої економіки і добре функціонуючого регіонального уряду. Принаймні - протягом тривалого часу. Існуючі системи "перебували під постійно напругою, що збільшується протягом минулих кількох років, і будуть продовжувати перебувати під постійно зростаючою і, очевидно, виснажливою напругою в наступні роки".

 

Додатково до всього, законодавці вказали, що багато керівників пророкують "неминучий крах валюти Федеральної резервної системи через гіперінфляцію в доступному для огляду майбутньому". Так що, якщо і коли очікуваний колапс грошово-кредитної системи відбудеться, то без попередньої підготовки фінанси штату і приватного сектору «можуть зануритися в хаос».

 

Звичайно, у такий сценарій вніс би "значний негативний вплив на життя, здоров'я та власність громадян Вірджинії, з фатальними наслідками для збереження стабільного громадського порядку", попереджає постанова. Відповідно до внесеного законопроекту, цих ефектів можна уникнути або, принаймні, мінімізувати їх вплив, тільки швидким введенням в обіг альтернативної надійної валюти. 

 

Постанова також відзначає, цитуючи експертів, що незабезпеченість долара дорогоцінними металами - одна з головних причин - якщо не найголовніша - нестійкості банківської системи, на даний момент досягла межі. Вона [постанова] також пояснює, що американська Конституція зобов'язує всі штати використовувати золото і срібло в якості платіжного засобу при оплаті боргів, навіть цитуючи при цьому рішення Верховного Суду, яке визнає, що штати для виконання їхніх суверенних функцій можуть використовувати будь-яку валюту за їх вибором. Навіть незважаючи на те, що Конгрес своїм декретом встановив банкноти Федерального Резерву в якості "законного засобу платежу".

 

Альтернативна валюта, якщо б вона була введена в обіг, не привела б до заборони на використання банкнот Федерального Резерву - вона просто надала б ще одну можливість, створивши здорову конкуренцію без подальшої дестабілізації існуючого режиму обороту незабезпеченої золотом грошової маси. У постанові законодавці вказують: "Конгрес США, американське Казначейство та Федеральна резервна система не робили, не роблять і не готують ніяких дій з надання Сполученим Штатам альтернативної валюти Федеральної резервної системи на цілком ймовірний випадок, якщо долар буде знецінений через гіперінфляцію".

 

Так як законодавці штату Вірджинія знають або, принаймні, повинні знати все це, і тому що у штату є можливість і обов'язок почати діяти в такій ситуації (навіть без схвалення Конгресу), "громадяни Співдружності обов'язково прийдуть до висновку, що члени Генеральної Асамблеї [штату Вірджинія] будуть, перш за все, відповідальні за те, що коли в результаті гіперінфляції або якого-небудь іншого, пов'язаного з цим економічного лиха, настане крах валюти Федеральної резервної системи, вони залишаться без альтернативної валюти", говориться в постанові.

 

Звичайно, законодавці штату Вірджинія не єдині, хто турбується з приводу долі долара. "Пропозиції штатам і їх громадянам про прийняття альтернативної валюти, що базується на золоті або сріблі, або обох, отримують все більшу увагу всюди в Сполучених Штатах, як про це свідчать закони, прийняті або розглянуті в законодавчих органах штатів Джорджія, Індіана, Монтана, Нью- Гемпшир і Південна Кароліна", пояснює постанову ГА Вірджинії.

 

Постанова сама по собі не вводить альтернативну валюту. Воно просто регламентує створення двопартійного комітету, щоб всебічно розглянути проблему і дати рекомендації для законодавців, як мати з цим справу згодом. До наступного року результати групи та пропозиції повинні лежати на столі у законодавців. Закон опублікований на веб-сайті Співдружності як постанова про "Створення об'єднаної підкомісії для вивчення питання, чи повинна Співдружність ввести в дію валюту, альтернативну валюті Федеральної резервної системи, у разі масштабної кризи Федеральної резервної системи".

 

Численні експерти, юристи та фінансисти, рекомендували політикам штату зайнятися цією проблемою - тим більше, що федеральний уряд до цих пір відмовлялося розглядати ситуацію і обоворювати, що насувається. Наприклад, видатний юрист Едвін Вієйра, фахівець з конституційного права, сказав "The New American" минулого року, що буде дуже мудро для регіональних урядів почати готуватися до великих проблем з доларом. Одна із зроблених ним пропозицій - щоб штати почали приймати частину своїх податкових надходжень дорогоцінними металами.

 

Звичайно, внутрішні проблеми поточної грошової системи не залишилися непоміченими і в Конгресі. Член палати представників Рон Пол піднімав тривогу протягом багатьох десятиліть. Ця тривога досягла своєї кульмінації в його недавній книзі під назвою «End the Fed» («Кінець Федрезерву») і в законі про ревізію Федеральної Резервної системи, який - попри те, що він був в значній мірі вихолощений, - досяг успіху в тому, щоб висвітлити певні ділові операції центрального банку. У нього також є законопроект, який анулював би правила, що регулюють платіжні засоби, і дозволив би вільному ринку вирішувати, що має використовуватися в якості грошей. І нещодавно його пропозиції та ідеї, які він підтримує, привернули велику увагу - як про це, зокрема, свідчить рішення, ухвалене в Вірджинії.

 

Незважаючи на те, що губернатор Вірджинії Боб Макдоннелл оголосив, що він не буде підтримувати ці дії, аналітики вітають прийняття постанови як значний крок. Засновник «Gold Stock Bull» Джейсон Хемлін, наприклад, сказав «The Market Oracle», що пропозиція "може стати фінансовим пострілом, який буде почутий у всьому світі".

 

Фінансовий веб-сайт «ZeroHedge.com» припустив, що постанова "може одного разу бути оголошена як офіційна пропозиція, з якої, за прислів'ям, все і почнеться". Переконуючи всіх законодавців ретельно прочитати законодавство, сайт прокоментував: "Чи буде це постанова успішно проведено в життя, чи знайде комісія, що є реальна небезпека, або що золото не повинно бути прийняте в якості валюти забезпечення, тепер вже не важливо. Простий факт, що ця постанова з'явилася на світ, вже є достатнім стимулом для інших штатів розглядати альтернативний «План Б».

 

Точно так же веб-сайт «GoldAlert.com», процитувавши недавні новини про іноземні уряди, що розглядають можливість проведення розрахунків у золоті, припустив, що "дії Вірджинії можуть бути свідченням початку зростання загальносвітової тенденції серед урядів різних рівнів проводити розрахунки у валюті, яка не може бути надрукована за примхою якого-небудь центрального банку ".

 

Поки що постанова була направлена до Комітету із законодавства. Як далеко це все піде, ще невідомо. Але враховуючи, що й інші штати розглядають подібні заходи і проблеми долара, стають все більш і більш очевидними, то виглядає, що розсудливі приготування до потенційної катастрофи тільки набирають хід.

 


07.02.2011 1485 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1255
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2550
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2126
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2182
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6579 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2467 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

358

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1169

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1298

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1424
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

294
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

143
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

596
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

56
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26526
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

563
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10477 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

49
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

53
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

418
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

557
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

633