Віктор Штурмак - волонтер, який став лейтенантом української армії

 

/data/blog/86367/11d94926ea125570fe1acab9a77c9d52.jpg

 

Віктор Штурмак – мешканець Долинського району Івано-Франківщини, переконаний «укропівець». Сьогодні він зі зброєю в руках захищає рідну землю і має намір якісно змінити державу завтра.

 

           

Вікторе, розкажіть, будь ласка, як Ви потрапили на східний фронт ?

 

            Все почалося ще навесні 2014 року, в цей час були призвані на військову службу перші наші земляки і виявилось, що в армії бракує всього: форми, взуття, засобів захисту і навіть їжі. Тоді громадськість Долинщини почала активно збирати для них усе необхідне, а я, разом із своїми товаришами, почав доставляти необхідні речі на передову нашим хлопцям у Донецькій та Луганській областях.

            Довелось вперше побувати під обстрілами, відчути постійну небезпеку, побачити на власні очі проблеми із забезпеченням українських вояків.

            З того часу я почав регулярно відвозити продукти, одяг та інші речі нашим солдатам і не тільки землякам із Долинського району, адже вони усі наші – українці.

 

            А 1 лютого 2015 року отримав повістку із військомату. Раніше в армії не служив, оскільки навчався у вузі, де була військова кафедра, але одразу вирішив нести службу, адже вже був морально підготовлений, оскільки часто бував на передовій.

            Пройшов навчання на Яворівському полігоні і був відправлений в 93-бригаду в селище Черкаське Дніпропетровської області. До частини попросився сам, бо часто бував у хлопців з цієї бригади як волонтер і бачив їх високий бойовий дух, адже вони завжди були на перших рубежах, в тому числі в обороні Донецького аеропорту.

 

            Спочатку займався підготовкою новобранців на полігоні, а потім сам написав рапорт з проханням направити мене на передову.

            Тепер я оперативний черговий офіцер на командному пункті бригади,зі званням  лейтенант.

 

           

Тобто, Ви не захотіли служити в тилу, а самі попросилися на фронт? Зовсім не боїтеся ? 

 

            Кожен боїться, але я не хочу ховатись за чиїмись спинами, волію застосувати свої знання і навики безпосередньо на передовій. Там я потрібніший.

 

      

Чи легко було за такий короткий час підготуватись і адаптуватись до служби ? 

 

            Абсолютно більшість моїх колег-офіцерів - кадрові професійні військові, для яких це основна робота, а у мене за плечима тільки трохи більше місяця підготовки, однак досить швидко знайшли порозуміння, підказали, що до чого… Так що тепер я на рівні з іншими виконую свої обов’язки.

 

           

Про ставлення до української армії тамтешнього населення говорять різне.

 

            Буває по-різному. Частина людей підтримують наших хлопців, ставляться як до справжніх захисників. Одного разу до нас прийшла жінка і попросила: «Хлопці, поховайте мене по-людськи, якщо мене вб’ють, щоб собаки не погризли»…

 Але є й такі, які чекають на «визволення» російськими окупантами.

 

           

Ви служите на одному із найважчих напрямків, майже біля самого Донецька, як там дотримуються Мінських домовленостей ?

 

            Сепаратисти зовсім не «соромляться» обстрілювати наші позиції з усіх видів зброї. Ми доповідаємо про це командуванню і переважно утримуємось від зворотної реакції, але деколи нам дозволяють «адекватно» відповісти. Тоді наші вояки змушують терористів «помовчати» деякий час. Однозначно, що з українського боку ніхто першим не починає бойові дії.

 

           

Ви активна людина, брали участь у Революції Гідності, боролись за звільнення з посад одіозних представників злочинного режиму в Долинському районі, чи плануєте взяти участь у місцевих виборах ? Якщо так, то якій політичній силі Ви симпатизуєте?

 

            Так, я планую балотуватись на посаду сільського голови Старого Мізуня. Я народився і виріс в цьому селі і мені боляче, що тут не відбуваються позитивні зміни. У нас потужний потенціал для розвитку туризму, але він ще навіть не почав реалізовуватись на повну потужність.

           

            А щодо партійних симпатій, то на мене не впливають яскраві картинки чи палкі промови, я дивлюсь на практичні результати тієї чи іншої політичної сили.

            На вибори буду йти разом із своїми друзями і колегами, з якими ми були на Майдані, які займались допомогою нашим воякам та частково досягли проведення справжньої люстрації у нашому районі. Ми прийняли пропозицію «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», і спільно візьмемо участь у виборах.  

            Розумію, що сам не зможу повноцінно взяти участь у виборчій кампанії, оскільки повернусь після відпустки до своєї бригади на фронті, але я не один, зі мною велика і професійна команда. Тільки разом ми зможемо якісно змінити країну.


11.09.2015 1674 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1764 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737