Віктор Анушкевичус про поразку на виборах до ВР, зустріч з Президентом, Казначейство, ремонт Набережної та відпочинок

 

 

Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус у інтерв'ю "Фіртці" розповів про те, як має бути перезавантажена влада, зустріч із Президентом, чому не переміг на виборах у ВРУ, чому Казначейство затримує гроші і коли буде відремонтована вулиця Шевченка.

 

Вікторе Андрюсовичу, однією із вимог Майдану була вимога повного перезавантаження всіх гілок влади, а також перевибори на усіх рівнях. Чи підтримуєте Ви цю вимогу?

- Оскільки я був одним із активних учасників Майдану, неодноразово виступав на віче в Івано-Франківську і в Києві, то я поділяю ідеї майдану і, зокрема, вимогу перезавантаження влади. Цього чекає українське суспільство. Тому, вчора під час зустрічі міських, сільських і селищних голів з Президентом піднімалося це питання. Президент пообіцяв, що найближчим часом у парламент будуть подані зміни до КУ, що стосуються децентралізації влади в Україні і, безумовно, будуть призначені дострокові парламентські вибори. Порошенко підтвердив, що стоїть саме на таких позиціях.

Чи будуть проводитися дострокові місцеві вибори – тут є питання. Воно пов’язане із ситуацією на сході. До того часу, поки не буде миру, то звичайно, там вибори провести не можна. Тобто питання по місцевих виборах ще стоїть. Але Президент пообіцяв, що будуть проведені дострокові парламентські вибори. Адже ми бачимо, як «працює» парламент, коли навіть рішення, які стосувалися економічних питань не були підтримані. Цей парламент не є дієздатним. В цьому парламенті є люди, які заплямували. Вони не займали державницьких і проукраїнських позицій, під час подій Революції Гідності. Моя позиція – цей парламент має бути розпущеним. І чим швидше, тим краще. Важливо, щоб вибори до парламенту відбувалися за відкритими списками. Ящо це буде, то ми отримаємо зовсім іншу якість парламенту.

 

Все ж таки, чи потрібно проведення дострокових виборів до місцевих рад, щоб відбулося повне перезвавантаження політичної системи?

- Ситуація по усій країні не однозначна. Якщо брати Західну Україну, то в принципі, в абсолютній більшості депутати місцевих рад і виконавчі органи були однозначно на стороні народу і десь зважаючи на це, можливо і не варто проводити вибори. Але якщо говорити про центральні, східні і південні області, то там ясно хто яку позицію займав, і хто як маневрував. В ідеалі було б, щоб не зважаючи на особливості того чи іншого регіону проводити дострокові вибори. Але по місцевих виборах є питання, і це також піднімалося на зустрічі з Президентом. Більшість голів говорять про заполітизованість місцевого самоврядування і її потрібно забирати з місцевого рівня, бо у багатьох випадках політика заважає вирішувати ті чи інші господарські питання. І я це відчув особисто на протязі двох скликань.

Тому ставиться питання про те, щоб зменшити кількість депутатів місцевих рад і прирівняти їх до європейського рівня, скажімо тієї ж Польщі, де в містах кількітсь депутатів має бути 1 на 10 тисяч населення. В Івано-Франківську мало б бути порядка 25 депутатів. Більше того, вони мають бути конкретно прив’язані до конкретного округу, виборця і обиратися на мажоритарній основі. Депутат буде зобов'язаний постійно контактувати з виборцем і працювати на нього. А зараз у нас багато-хто ховається під колективною безвідповідальністю. Сьогодні багато депутатів, як і були в одній політичній силі, а вони успішно перебігли до іншої знову сидять у радах. Я прихильник того, щоб суттєво була скорочена кількість депутатів як ВРУ, так і місцевих рад.

 

Свого часу, ви публічно заявляли, що не балотуватиметися на третій термін на посаду міського голови. Якщо ж буде оголошено дострокові вибори до місцевих рад, можливо, ваша думка поміняється?

- За свої слова треба відповідати, по-перше.

По-друге, насправді, ці дві каденції нелегко мені працювалося. Я отримав дуже багато образ, на які не заслуговував. Тому питання не завжди були в мені. Дуже багато речей, в силу тієї ж заполітизованості, про яку говорив вище, не вдалося зреалізувати. Коли ти витрачаєш масу сил на постійні дискусії, ламання списів. Замість того, щоб конструктивно і креативно працювати, то, безумовно, це накладає відбиток. З огляду на це я і заявив, що у тих умовах, в яких сьогодні функціонує місцеве самоврядування на загальнодерджавному рівні і ситуація, яку мені довелось терпіти ці роки, то я дійсно не збираюся йти на третій термін.

На протязі восьми років проглядається тенденція – як тільки десь щось зроблено позитивно і зроблено за бюджетні кошти, за кошти громад, тоді ті чи інш діячі біжать і піаряться на цьому, начебто вони самі це зробили. А якщо якийсь негатив, то винна виконавча влада і міський голова.

 

Про вибори до ВРУ. Як думаєте, чому Ви прогали проміжні вибори до ВР в Івано-Франківському мажоритарному окрузі минулого місяця?

- Аналіз кампанії був зроблений.

По-перше, не забуваємо, що мені було найважче, бо я йшов на ці бори як міський голова і практично всі кандидати будували свою кампанію на критиці моєї особи. Я десь навіть і жартував, що дехто не розуміє, куди йде – на посаду міського голови, чи до ВРУ. Критика була практично зі сторони всіх кандидатів.

По-друге, переможець цих виборів застосував величезний фінансовий ресурс, у мене такого ресурсу і близько не має. Були пропозиції зі сторони окремих бізнесових кіл щодо підтримки. Але я відмовився, бо прекрасно розумію, що у такому випадку ти потрапляєш у залежність.

По-третє, і це мені говорило моє найближче оточення, що потрібно було більш агресивніше вести виборчу кампанію. Це не перша моя виборча кампанія, але я ніколи не займався критикою опонентів і завжди старався говорити, що я пропоную, а не що хтось поганий. Можливо, це і була помилка, бо треба було просто говорити правду про опонентів.

За будь-яких обставин, я ці результати сприймаю як позитивні. У 2010 році, коли я балатувався на посаду міського голови, при критиці однієї особи, отримав біля 25 тисяч голосів виборців. В цьому році, попри критику парктично із сторониу сіх і враховуючи те, що не голосували приміські села, я отримав близько 30 тисяч голосів. Це позитивна ознака того, що все-таки більішсть людей довіряють і пдпримують. Я не вважаю це програшем, це ще один великий досвід.

 

Про ремонт вулиці Набережна. Місто передало проектно-кошторисну документацію ОДА, незабаром має відбутися тендер на виконавця робіт. Загалом вартість робіт має кладати коло 57 млн. грн. Втім, є фахівці, які запевняють, що за половину суми можна провести якісний капітальний ремонт дороги за європейськими стандартами…

- Хай би ці люди, які це говорять прийняли участь у тендері і зробили Набережну по високих європейських стандартах за ту суму, яку вони називають. Моя така пропозиція. У нас говорити є кому, а як приходиться до справи, то вони забувають про що казали.

По-друге, міський голова не визначає, за яку вартість робити ту чи іншу вулицю. Проектно-кошторисну документацію розробляє спеціалізована установа. Це до них питання. Якщо у когось є підозра у тому, що там завищена вартість, то думаю, що з цією підозрою люди мали б знати до кого звертатися. Є фінансова інспекція, є правоохоронні органи. Якщо дійсно мало місце перевитрачання бюджетних коштів, то відповідальність мають нести ті люди, які це допустили.

 

Яка ситуація із генпланом міста. У чому причина, що в Івано-Франківську його немає?

- В Івано-Франківську є генплан. В 2001 році був прийнятий, потім були уточнення. Життя не стоїть на місці. Те, що в Івано-Франківську є генплан – це факт. І те, що туди час від часу потрібно вносити зміни – це також факт. Зараз над цими питаннями працює Департамент архітектури і містобудування. Найближчим часом він буде розглянутий на сесії міської ради і будуть внесені уточнення.

 

Коли варто нарешті очікувати завершення робіт на вулиці Шевченка, бо є інформація, що знову кошти блокуються?

- Дійсно, з 30 травня платіжка на 250 тисяч гривень лежить у Казначействі. Ми старалися викручуватися своїми силами, розуміючи ситуацію в країні і те, що йде АТО, не набридати. Знову дійшли до краю. Вулиця Шевченка так фінансується від самого початку – з постійними затримками органами казначейства.

Вона готова на 96%. Там залишилось не багато. Практично уже дотягнуті до парку тротуари. По проїжджій частині нам залишидлось докласти біля 3 тис. м.кв. плитки. Головне, щоб були кошти, щоб її викупити. Планувалося, якщо пкоращитьяс пропуск коштів, то до кінця червня роботи мали б заершити. Але, однак, у зв’язку із тим, що постійно тормозяться проплати, ремонт затягується. Для себе я поставив завдання до кінця липня закрити це питання. Далі уже нема куди тягнути. Але ще раз кажу, не все залежить від міського голови. Ми вишукуємо фінанси, проводимо наради, але коли люди не мають за що робити, то хто буде безкоштовно працювати. Сподіваємося, що казначейство все-таки більш успішно проводитиме платежі. Головне, що ми встигли ще на початку провести заміну усіх мереж – під землею зробили усі роботи.

 

Колись казали, що казначейтво не провдить гроші, бо режим Януковича. Зараз ситуація змінилася. У чому тоді проблема?

- У попередні роки дійсно мало місце упереджене ставлення зі сторони регіоналівської влади до Івано-Франківська. Нас не любили, бо ми свободолюбиві, патріоти, проукраїнські. Ми чули скільки мільярдів було вкрадено. Враховуючи те, що з 2008 року почалася криза, влада Януковича добивала країну, тому безумовно зараз ситуація фінансово-економічна дуже складна в Україні. Я це розумію, тому і кажу, що старалися своїми силами, через комунальні підприємства викручуватися, щоб не зупиняти ремонт тієї ж вулиці Шевченка. Вчора прозвучала інформація, що борги по Пенсійному фонду біля 60 млрд.грн. Тому, кошти, що перебувади на Казначейських рахунках в першу чергу витягувалися на так зване «покращення», яке декларував Янукович. Серйозних претензій нині бути не може. Новій владі дуже важко. Але з другої сторони, ми все-таки просимо про розуміння і найважливіші проекти фінансувалися. Для нас це – завершення вулиці Шевченка.

 

Яка зараз ситуація із двома великогабаритними автобусами для Електроавтотрансу, які презентували в Івано-Франківську в травні?

- Тоді була домовленість, що ми робимо аванс 50% і потім вже проплачуємо. Питання опрацьовується, щоб зробити перекидки із інших статей і пропалтити цей аванс і передати автобуси на аванс Електраовтотрансу. В будь-якому випадку, ми працюватимемо над покращенням матеріального забезпечення Електроавтотрансу, бо як показали ті події, коли ти залежний від групи людей, які можуть зговоритимс я почати викручувати руки, то це може відбитися на громаді. Добре, що і я, і депутати зайняли таку жорстку позхицію і перевізнкии адли заднюю. Це показало те, що потірбно спиратися на свої сили – Електраовтотарнс. Будемо розвивати тролейбусну мережу, додаткові маршрути, закуповувтаимемо нову техніку.

 

На минулій сесій міської ради розгорілася чергова суперечка між вами і депутатським корпусом щодо питання подолання вето. Було три спроби скликати сесію, які закінчились безрезультатно. Яка далі доля того питання про відповідальність за рішення сесії?

- Я вніс питання про подолання вето у порядок денний. Депутати взяли перерву, розуміючи, що не вистачає голосів. А потім після перерви і не зібралися. Я не призначав сесію на наступрний тиждень, бо не знав по своєму плану, чи зможу провести сесію, бо були заплановані зустрічі з послом Фінляндії, представниками ОБСЄ .

Але є норма регламенту, згідно з якої, якщо головуючий не призначив сесію, то вона продовжується на наступний день о 10.00. Вони ж самі цей регламент прийняли, і коли я про це повідомив в кінці робочого дня секреатря міської ради, то ви бачите як ця норма регламенту булла виконана. Зібралося 11 депутатів. І про ті закиди про обдзвонювання депутатів, то я задавав секретарю запитання, щоб навів мені конкретні факти, кому я дзвонив. У мене немає своєї фракції. Абсолютна більшість – це ВО «Свобода» у міськраді. Такими речами я не займався і займатися не буду. Це виправдання того, що на сьогоднішній день депутати у міській раді неорганізовані. Вето не подолано.

 

Про що загалом йшла мова на вчорашній зустрічі міських та сільських голів із Президентом?

- Безумвоно, що Президент закцентував свою увагу на досягненні миру в Україні. Друге питання – підтвердження того, що буде проводитись децентралізація. Третє – подальші кроки щодо децентралізації – розширення владних і фінансових повноважень місцевих органів влади.

 

План призупинення АТО Президентом отримав багато як позитивних відгуків, так і критики. Що Ви думаєте з цього приводу?

- Є дві полярні думки. Одна – там треба вести безперервний переговорний процес і не проводити АТО. Інша – треба вдатися до радикальних заходів. Правда завжди по-середині. Вважаю, що Порошенко зробив мудрий крок. Не забуваймо, що 27 червня має бути підписана економічна частина Асоціації з ЄС. Цей крок Президента дуже позитивний саме в цьому плані.

 

Де плануєте цьогоріч відпочивати?

- Відпочивати ще не планую. Тому, що я, як найвища посадова особа в Івано-Франківську, відчуваю свою відповідальність перед громадою. Ми зараз живемо у дуже непростий час. І зараз не можна кинути місто і поїхати десь відпочивати. Можу виїхати на два-три дні, але десь недалеко. На той же Дністер половити рибу і трошки відпочити. Планувати відпочивати будемо тоді, коли буде мир в Україні.

 

 

Розмовляла Марія Лутчин


26.06.2014 725 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1054
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

865
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1994
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3362
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2608
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2606

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

343

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

787

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

747

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1704
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

435
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

790
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

667
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

417
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

447
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27103
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

894
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19738
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

498
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

454
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

783
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1493 5