Віктор Анушкевичус: «Потрібно з повагою ставитись до громади, яка делегувала тобі владу»

 

 

Про найбільші здобутки міської влади за останнє десятиліття, кадрову політику й оновлену команду, відгомін війни на Сході в нашому місті, виборчі провокації та критику, громадські ініціативи та майбутню міську раду в розмові з чинним міським головою Івано-Франківська.

 

– Пройшла Революція Гідності. Люди хочуть бачити зміни. Якими вони мають бути зміни по-франківськи?

– В першу чергу – відкритість і доступність влади. Це має стати пріоритетом. Ті питання, які є в компетенції органів місцевого самоврядування, повинні вирішуватись швидко і без проблем. Чиновники, які не будуть цього розуміти, не мають права працювати. Ми спільно повинні побороти корупцію. Перші кроки вже зроблені. П'ять років у місті працює Центр надання адміністративних послуг, який спростив життя і ведення бізнесу для мешканців міста. Це реальний крок у боротьбі з корупцією.

Багато над чим ще треба працювати, але, в першу чергу, потрібно любити людей і з повагою ставитись до громади, яка делегувала тобі владу. Все інше – послідовна робота.

 

– Якими є найбільші здобутки міста? Чим ви як діючий міський голова особисто пишається найбільше?

– Це обов'язкові уроки плавання в реконструйованих басейнах. В результаті жодна дитина за останні роки не втопилась. Я не втомлююсь про це говорити, адже людське життя – найцінніше, що в нас є. Колосальні зрушення в медицині міста – достатньо зайти в міську лікарню по вулиці Мазепи. Вже збудовано чотири нові дитячі садочки, а ще два будуються. Серйозні досягнення в реконструкції доріг та дворів міста. Місто є одним із лідерів по Україні за оцінками різноманітних експертних організацій. Чисельність населення міста постійно збільшується, а це вагомий показник.

Ми на першому місці за інвестиційною привабливістю. На одного жителя міста припадає $2071 іноземних інвестицій, а це удвічі більше, ніж в середньому по Україні. За темпами будівництва вже багато років поступаємося лише Києву. У нас найвищий показник щодо малого і середнього бізнесу. Люди вкладають кошти в місто, тому що довіряють і вважають Івано-Франківськ найкомфортнішим містом для проживання і ведення бізнесу.

 

– Чи поставила війна на сході України нові проблеми перед містом? Як вони вирішуються, і що нас чекає далі?

– Для мене ця проблема особливо болюча. З початку військових подій на Донбасі я не стояв осторонь, старався допомогти, зробити все, що було в моїх силах. Влітку минулого року особисто двічі їздив із допомогою в м. Щастя та Амвросіївку, де перебували наші хлопці. Постійно співпрацюю з волонтерськими організаціями і з бійцями особисто. Щодня до 12 години двері мого кабінету відкриті для учасників АТО та їхніх сімей. В цей непростий час місто зобов'язане опікуватися своїми мешканцями, які зі зброєю в руках захищали і продовжують захищати незалежність нашої держави. Ми підтримуємо родини загиблих, допомагаємо пораненим бійцям у лікуванні та реабілітації. Відділкову лікарню, яку нещодавно нам передала Укрзалізниця, перепрофілюємо на реабілітаційний центр для воїнів та ветеранів АТО. Звичайно, для цього потрібні кошти і час.

 

– Конфлікт між міською радою і міським головою тривав усі ці роки. Як вам вдавалося стримувати ситуацію? Який прогноз на майбутнє?

– Було непросто. Далося це ціною неймовірних зусиль, нервів, здоров'я. Але я дипломат! Тож вміння переконувати і здоровий глузд перемагали.

Щодо майбутнього, то кількість депутатів у наступному скликанні зменшиться із 60 до 42. Вважаю це позитивом і переконаний, що з допомогою мешканців міста буду мати фракцію однодумців у міській раді. Новообрана рада має працювати конструктивно, і протистояння нам не потрібні, бо вони забирають час і заважають оперативно вирішувати питання громади. Пора зрозуміти, що нам нічого ділити, крім відповідальності перед мешканцями!

– «Кадри вирішують все» – чи можна підтвердити цей вислів на прикладі міської влади, яку ви очолюєте вже понад дев’ять років?!

– Безумовно, один у полі не воїн. Кадрова політика є важливою складовою успішного керівництва. У виконавчому комітеті оновлення кадрів проходить постійно. Радує те, що у владу охоче йдуть молоді люди. Тільки за підсумками проекту «Молодь і влада» ми прийняли на роботу 33 молодих людей, які свого часу ставали найкращими серед стажерів проекту. Саме поєднання молодого ентузіазму та енергії з досвідом старшого покоління працівників дає чудовий результат.

Окрім того, Революція Гідності на своїй хвилі винесла дуже багато нових перспективних людей, які мають цікаві погляди і здатні на нестандартні рішення. Вони також повинні так чи інакше йти у владу, зокрема в оновлений склад міської ради Івано-Франківська. Я в цьому твердо переконаний.

 

– В місті за останні роки активізувалася робота громадських організацій, громадські та приватні ініціативи ростуть, як гриби після дощу. Вони докучають, контролюють чи більше допомагають?

– Наше місто завжди вирізнялося своїм активним громадським середовищем, яке, безумовно, впливає на життя громади. Я надзвичайно радий такій громадській активності. Івано-Франківськ є лідером в питанні формування громадянського суспільства. Особливо хочу подякувати всім волонтерськими організаціям, які титанічною самовідданою працею допомагають нашим бійцям боронити Україну. Ці люди показали, як можна швидко й ефективно працювати на користь громади. Взагалі, вважаю, що поки кожен мешканець міста не зрозуміє, що і від його особистої активної позиції залежить якість життя в місті, змінити щось на краще дуже важко. Адже не тільки від влади залежить чистота наших дворів та під'їздів…

 

– Як оцінюєте хід передвиборчої кампанії? Не боїтеся провокацій?

– Виборча кампанія проходить досить толерантно. Але, як завжди, бруду вистачає. Мене попередили, що можливі провокації і замовні сюжети на центральних каналах, спрямовані проти мене особисто або проти міста загалом. Обурює, коли окремі кандидати в гонитві за рейтингами псують імідж Івано-Франківська, принижують його мешканців і висвітлюють міське життя тільки в негативних кольорах.

В цивілізованих країнах у владі будь-якого рівня немає місця політикам, які ганьблять країну, свій край, своє місто. Та й хіба воно колись було їхнім?! Чи потрібні нам такі заслані козачки?

 

– Формування іміджу міста, на вашу думку, – це питання більше влади чи громади?

– Імідж міста – це спільна робота громади, влади і міського голови. Кожен вносить свою частку. Я дякую нашим письменникам за Станіславський феномен, ковалям – за Фестиваль ковальського мистецтва, багатьом іншим активістам – за ідеї, які ми разом втілили в життя. Це і фестиваль виноградарів, «Свято хліба», «Довбуш-фест» та багато інших заходів, які ввійшли в життя міста і формують його імідж.

Дякую нашим спортсменам, науковцям, підприємцям, тобто всій громаді міста, завдяки роботі якої воно позитивно сприймається не тільки в Україні, але й за її межами. Всі ми разом і кожен із нас в окремих випадках формуємо імідж нашого міста. А роль влади – допомагати цим ініціативним людям.

Згадалося 16 грудня 2013 року. Після мого виступу на Майдані в Києві підходили іванофранківці і дякували за те, що я першим серед міських голів обласних центрів не побоявся відкрито і жорстко виступити проти банди Януковича. Це також укріпило імідж Івано-Франківська як міста патріотів.

 

– Івано-Франківськ останнім часом називають містом храмів. Як ви оцінюєте цей факт?

– В нашому місті за останні роки дійсно збудовано, та й зараз будується, багато храмів. Не бачу в цьому нічого поганого, адже Івано-Франківськ – місто віруючих людей, і церква посіла в ньому достойне місце.

Невипадково собор УГКЦ проводився саме у нас. Під час проведення собору разом з делегатами із 57 країн світу ми освятили пам'ятник Митрополиту Андрею Шептицькому. Для мене є принциповим сприяння розвитку наших українських церков, адже вважаю, що родина, школа, церква, влада – це ті інституції, від яких залежить, якими виростуть наші діти і внуки.

 

– Як ви з позиції діючого міського голови оцінюєте роботу народного депутата від Івано-Франківська Олександра Шевченка?

– Жодної законодавчої ініціативи для користі міста він не запропонував, жодної копійки до міського бюджету додатково не залучив. За півтора року депутатства він не побував на жодній сесії міської ради і не відвідав жодного публічного заходу в Івано-Франківську. Я його не бачив поруч з громадою міста ні під час релігійних та державних свят, ні на похоронах наших героїв. Мабуть, для нього це не важливо.

Натомість постійно чую від Олександра Шевченка критику у свій бік і порожні обіцянки.

– Зовнішня реклама та агітаційні палатки заполонили наше місто. Як ви ставитесь до цього ?

– Моя виборча кампанія скромна. Не вважаю за доцільну у такий тяжкий для країни час витрачати шалені кошти на рекламу. А те, що читаю з біл-бордів про контрактну армію, автомобільне мито, тарифи, – це питання президента, уряду та Верховної Ради, а не органів місцевого самоврядування. Такі обіцянки – простий популізм. Що стосується безкоштовної медицини, то безкоштовний сир є лише у мишоловці. Щоб вкладати ще більше коштів у медицину, потрібно їх звідкись взяти, а отже, зменшити фінансування інших галузей – освіти, спорту, культури, комуналки тощо.

 

– Як боротися з популізмом?

Дуже просто – не голосувати за популістів. Маю надію, що виборці розберуться і відрізнять зерно від полови, навіть якщо вона запакована в блискучий передвиборчий папірець.

 

– І все ж чому ви вирішили йти на третій термін?

– По-перше, я маю величезний управлінський досвід і знаю всю проблематику міста. Мені вдається говорити однією мовою з представниками різних галузей і на основі цього вибудовувати стратегію роботи. Думаю, що ніхто не сумнівається і в моєму патріотизмі, я ніколи не «сидів в окопі». Завжди був з громадою, зокрема під час Революції Гідності на майданах Івано-Франківська і Києва. Попри те, що на сході йде війна і в багатьох регіонах ситуація нестабільна, місто живе, розвивається і має перспективу на майбутнє. І найголовніше, я не один, зі мною на вибори йде потужна команда, у складі якої досвідчені професіонали та молоді креативні люди. Тому прошу всіх, хто буде голосувати за мене, підтримати мою команду до міської ради. В бюлетені ми під № 12.

 

Розмовляв Олег Станіславський


18.10.2015 930 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

781
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

607
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1678
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2999
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2456
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2435

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

585

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

598

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1457

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1526
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

558
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

421
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

793
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

189
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

290
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26926
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

750
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

314
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

314
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

637
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1030 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

838