Вікенд у Європі, – як недорого з’їздити за кордон

Відпочити від щоденної рутини можна, змінивши обстановку, і найкраще це робити за кордоном. Для цього не обов’язково тратити грубі гроші та брати двотижневу відпустку, вибратися можна й на вихідні. До того ж, зараз цьому сприяє безвіз і недорогі рейси з України до ЄС.


Братислава пахне випічкою

Подорож розпочалась у Львові, в міжнародному аеропорті імені Данила Галицького. До неї спонукали дешеві квитки на літак до Братислави: трохи більше 400 грн. Шукати авіаквитки можна прямо на сайтах перевізників або на сервісах типу Kiwi чи Momondo, але там є націнка. Переліт лоукостером Wizzair передбачає лише ручну поклажу, але на вихідні більше й не треба, пише Репортер.

Літак прибуває у Братиславу приблизно о 15:20. З аеропорту можна доїхати до залізничного вокзалу, який розташований за 20 хвилин ходьби від центру, міським автобусом № 61, проїзд у ньому коштує трохи менше євро.

Центр Братислави – типові, затишні європейські вулички. Ввечері там лунає джаз, на вулицях продають трдельник (традиційна чесько-словацько-угорська випічка). Визнач­них місць у столиці Словаччини не багато, найвідоміше – Братиславський град, замок на кручі над Дунаєм. Всередині є музей, а у підніжжі замку – парк. З оглядових майданчиків відкривається гарна панорама на місто.

Житло у Братиславі відносно недороге, найдешевші варіанти можна знайти за 30 євро у готелі подалі від центру або у багатомісному номері. Але оптимальним буде окремий номер на двох за 35-40 євро в хостелі у центрі міста.

Відень по-королівськи

У Відень з Братислави можна доїхати комфортабельним автобусом за 5 євро – 1,5 години в дорозі. Квиток найкраще купити в інтернеті, рейси є майже щогодини. Автобус виїжджає з невеликої автостанції недалеко від центру.

Один день у Відні – це лише знайомство з містом, у ньому мало й тижня, якщо хочеш відвідати всі визначні місця і подивитися на численні твори мистецтва. Обов’язково потрібно погуляти по центру міста, помилуватися на будівлі ратуші та парламенту, оперного та драматичного театрів, старовинних соборів. Відень – колишня столиця імперії, тому багато визначних місць тут – на королівську тематику.

Зимова резиденція Габсбургів Хофбург (у самому центрі) та літня резиденція Шенбрунн (туди найкраще доїхати на метро), Бельведер (недалеко від центру) – цілі палацові комплекси. Там можна подивитися на розкішні інтер’єри минулих століть, відвідати скарбницю, картинні галереї, погуляти по королівських садах.

На площі Марії Терезії розташовані дві ідентичні великі будівлі, схожі на палаци. В одній – Музей природознавства, де представлені рідкісні мінерали, вимерлі тварини, в тому числі величезний скелет динозавра. У другій – Художньо-історичний музей (або Музей історії мистецтв), де розташована картинна галерея, колекції древніх Єгипту і Греції, коштовності. Трохи далі від центру – Відень сучасний, з модерними кольоровими будинками «австрійського Гауді» Хундертвассера, парком атракціонів Пратер, скляними хмарочосами.

Випити кави з віденським штрудлем або шоколадним тортом «Захер» можна у будь-якому кафе в центрі міста, ціни приблизно однакові – десь 10 євро на одного.

Місце страху

Повертаючись з Відня додому, можна встигнути побачити ще більше визначних місць. Ми поїхали нічним автобусом до польського Катовіце (15 євро з одного). Саме місто – невелике, індустріальне, з чорними від сажі будинками, багато «совкових», але є й історичні.

Лише за 30 км від Катовіце розташований найбільший нацистський концтабір – Аушвіц (Освенцим). Доїхати можна електричкою за 6-10 злотих, провівши в дорозі менше години.

Концтабір складається з двох частин. Перша – «Аушвіц І» – колишня адміністративна, саме там відомі ворота з надписом «Праця визволяє», бараки, блоки, де проводили експерименти над людьми і виносили смертні вироки. У деяких приміщеннях представлені експонати, що викликають жах: окуляри і взуття загиблих, страшні фото приречених на смерть.

Самостійний вхід на територію є безкош­товним, але можливий лише в час, коли там нема екскурсії, а ще треба зважати на великі черги. Так, у понеділок «нетуристичного» листопада, о 10 ранку, нам запропонували квитки аж на 13.00.

«Аушвіц ІІ – Біркенау» розташований за п’ять хвилин поїздки на безкоштовному шатлі, який часто курсує між таборами. Саме він і є тим, що мають на увазі, говорячи про Освенцим. Вхід туди вільний. На величезній території, обгородженій колючим дротом, через який проходив електричний струм, розташовані десятки кам’яних бараків з триповерховими нарами. Колишні крематорії, де були газові камери і де спалювали тіла вбитих, зараз – руїни. Їх знищили самі війська СС наприкінці війни, щоб приховати свої злочини.

Назад з Освенцима везе та сама елект­ричка. Недорого дістатися з Катовіце в Украї­ну можна одним із рейсових автобусів (600-800 грн) або літаком. Wizzair літає у Львів тричі на тиждень – у вівторок, четвер і суботу (від 460 грн).

Літати можна дешево

Зараз з України літають два основні євролоукостери: Ryanair і Wizzair.

Ірландський Ryanair перевозить із Києва (Бориспіль) і зі Львова. Зі столиці ним можна полетіти у Лондон, Барселону, Вільнюс, Братиславу, Стокгольм, Мальту і польські Краків, Вроцлав, Бидгощ, Гданськ, Варшаву і Познань. Зі Львова – у Лондон, Дюссельдорф, Меммінген, Краків і Познань. Фірма часто проводить розпродажі, досі на перельоти з України найменша ціна квитка була 10 євро.

Читайте: Велич, екстрим і музей сексу. Як на кілька днів вирватися з Франківська до Харкова

Wizzair літає з Києва (Жуляни), Львова й Харкова. З Києва – у Відень, Таллінн, Ларнаку (Кіпр), Вільнюс, Лондон, Лісабон, Братиславу, Будапешт, Копенгаген, а також німецькі Берлін, Гамбург, Ганновер, Дортмунд, Кельн, Меммінген, Мюнхен, Нюрнберг, Франкфурт-на-Майні. Крім того, у польські – Варшаву, Вроцлав, Гданськ, Катовіце, Люблін, Познань.

Зі Львова можна полетіти у Вільнюс, Лондон, Братиславу, а також у Берлін, Дортмунд, Франкфурт і – у Вроцлав, Гданськ, Катовіце.

Харків пропонує польоти у Відень, Дортмунд, Лондон, Катовіце, Вроцлав і Гданськ. Мінімальна ціна, за яку літає Wizzair, – майже 300 грн.

Найдешевше купувати квиток на лоукост-переліт за 3-4 місяці наперед або потрапити на акцію ближче до відльоту. Втім, усе залежить від популярності напрямку, дня вильоту і пори року.


19.11.2018 2785
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

582
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1776 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1099 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

529
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6875 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11330 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

307

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1038

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1090

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

249
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1051
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

820
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

694
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2917
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4415
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18411
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

274
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

329
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

639
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741