Вихід під завісу

«Галицький кореспондент» відзначає діячів політичної сцени-2010.

Рік 2010-ий завершується і вимагає підсумків. На політичній сцені-2010 не бракувало ані вистав, ні шоу, ні цирку, ні детективів, ні горорів, ні комедій, ані тупих бойовиків. Усе було, і навіть забагато, як на нерви середньостатистичного глядача. І хоча пальма першості в усіх жанрах незаперечно належить шоуменам з київських пагорбів, у провінційному політичному театрі також не доводилося нудьгувати. Пропонуємо згадати імена головних героїв, тобто акторів, відзначивши переможців у низці політичних номінацій року.

 

Повернення-2010 - Михайло Вишиванюк. Жодних дискусій і бути не може: аби вдруге вступити в одну й ту ж річку, треба справді бути Михайлом Вишиванюком. Відбувши рекордний термін на посаді губернатора в часи Леоніда Кучми, Вишиванюк вимушено зійшов з авансцени на час каденції Віктора Ющенка. Однак авторитет та управлінські навички Вишиванюка знову стали затребуваними з приходом до влади Віктора Януковича.

Одним із перших розпоряджень губернатор не лише прибирає з входу в адміністрацію сумнозвісні турнікети, але й повертає на управлінські посади цілу когорту «старих» кадрів. Символом другого пришестя Вишиванюка можна вважати мітлу, якою губернатор проводить кадрові чистки в області. «Мете» він із розмахом - мало яка колегія ОДА обходиться без звільнення «успішних» чиновників. Виконуючи невдячну роль адвоката владного режиму в області, Вишиванюк уникає ідеологічних дискусій, примирливо закликає до «прагматизму» й аполітичного будівництва «писанкового Прикарпаття».

 

Розчарування-2010. Першість у номінації поділяють «Наша Україна» і «Батьківщина». Місцеві вибори 31 жовтня стали останнім цвяхом у труну «помаранчевих». Згаяне на чвари, гонитву за посадами та особистими статками, правління «помаранчевих» і «біло-сердешних» залишилося в пам'яті громади як час втрачених можливостей. Відповідно, й результат виборів закономірний: якщо в обласній раді попереднього скликання не було жодного депутата від Партії регіонів, а «Наша Україна», БЮТ разом налічували майже сотню «штиків» із 120 депутатів, то в чинній раді ці політичні сили отримали заледве 30 мандатів. А загалом по Україні ситуація ще гірша. Як влучно й пророче минулого року обмовилася Юлія Тимошенко, «всьо пропало»...

 

Сюрприз-2010. Першість у цій категорії пропонуємо віддати керівнику Івано-Франківської міської організації «Фронту змін» Ігорю Прокопіву. Очевидно, для «ФЗ» номінація стає традиційною: свого часу прізвисько «кіндер-сюрприза» міцно причепилося до головного «фронтовика» країни Арсенія Яценюка. Однак назвати Ігоря Прокопіва «кіндером» чи то в місцевій політиці, чи в бізнесі не повернувся б язик навіть у затятих опонентів.

На посаді генерального директора ДКП «Теплокомуненерго» Ігор Прокопів показав себе доволі успішним менеджером, зумівши протягом року навести лад з фінансами підприємства й уберегти його від боргової ями. Більше того, стартувавши із значним запізненням у виборчій кампанії та ще й з такої «невдячної» позиції головного міського тепловика, Прокопів зумів досягти третього місця на виборах мера і здобути другу за чисельністю фракцію у міській раді. Схоже, ці показники слід розцінювати лише як інвестицію заради більш вагомих електоральних дивідендів на наступних виборах міського голови обласного центру.

 

Поразка-2010. Безперечний переможець у номінації - Юрій Соловей. Для лідера «Громадського форуму Івано-Франківська» 2010-ий рік виявився повним гірких політичних розчарувань. Ані різноманітні соціальні проекти, ні систематична участь у популярних і дорогих ток-шоу, ні найзахмарніші обіцянки перетворити Івано-Франківськ майже на казку перемоги на виборах міського голови політику не принесли. В результаті, Юрій Соловей не лише не посів мерського крісла, але й до міської ради провів, окрім себе, лише одного депутата.

 

Дежавю-2010. Особливих надій на другу каденцію Віктора Анушкевичуса, окрім самого міського голови та його найближчих соратників, не поділяв, здається, ніхто. Як і радості від його перемоги. Претензії Анушкевичуса вдруге очолити місто виглядали невиправданими: мера систематично й здебільшого заслужено критикували за невиконані обіцянки, нездатність сформувати професійну команду, жахливий стан доріг та кризовий стан франківського ЖКГ в цілому. Втім, коли справа дійшла до вибору, громада віддала перевагу «відомому злу» перед «невідомим». Так Віктор Анушкевичус отримав нагоду «завершити розпочате», а якщо відверто - просто розпочати бодай якісь зміни у місті.

 

Шоумен-2010. Без претендентів на перемогу в цій номінації політичне життя було б нудним, сірим і приреченим. Своїми витівками, конфузами і бздурами вони нагадують посполитим про ігрову й змагальну природу політики. Про те, що політика - це театр, і навіть начебто найсерйозніші гравці - лише актори, для яких головне - прихильність публіки, що з власних кишень оплачує цю виставу.

У місцевому політичному середовищі за перемогу в номінації цьогоріч боролися Андрій Микитин і Руслан Коцаба. Перший у якості своєї передвиборчої програми кандидата до міської ради обрав Десять заповідей Божих, а ще - пообіцяв вигнати з міськради нечисту силу, а усіх франківських пташок забезпечити шпаківнями. Незабутні також побажання Микитина на адресу окремих прикарпатських нардепів кинутися під автобус чи вчинити самоспалення на знак протесту проти нинішньої влади.

Важко уявити місцевий політикум і без постаті Руслана Коцаби. Він набув слави такого собі «вуличного» політика, «громадського соціолога». Нещодавно Руслан Коцаба відзначився написанням листа до керівництва МВФ, в якому настійливо просив викреслити всю його сім'ю зі списків боржників Фонду.

Переможця в номінації вдалося визначити лише завдяки фотофінішу. Наші вітання Андрієві Микитину!

 

Партія-2010. У цій категорії першість правомірно посідає ВО «Свобода». 2010-ий рік для політичної сили був найбільш успішним, свідченням чого став переконливий результат партії на місцевих виборах. «Свобода» впевнено перемогла на Західній Україні й отримала оптимістичні прогнози на парламентські вибори. Такий приголомшливий успіх став несподіванкою навіть для самої партії. Так, щоб заповнити всі належні партії мандати, отримані за результатами виборів до Івано-Франківської міської ради, «Свободі» елементарно не вистачило кандидатів. Варто зауважити, що успіху політичної сили, окрім націоналістичної програми і гасел, сприяла й економічна криза в країні, постійні чвари «помаранчевих» та недолугі гуманітарні проекти нової влади. Якщо так піде й далі, наступного року або ж в 2012-му українці отримають фракцію «Свободи» у Верховній Раді.

 

Кар'єра-2010. Результат, одержаний «Свободою» на Прикарпатті, не в останню чергу наслідок особистих зусиль її регіонального лідера - Олександра Сича. На початку року багато хто прогнозував участь Сича в мерівських перегонах, однак від боротьби за головне крісло обласного центру політик відмовився і, як виявилося, не прогадав. Новий календарний рік Сич зустрічатиме в статусі голови обласної ради. Міцність умовної більшості, яка сформувалася в раді, значною мірою залежатиме саме від особистих менеджерських здібностей Олександра Сича, його вміння вгамовувати пристрасті, зберігати баланс сил й кооперувати з головою ОДА Михайлом Вишиванюком.

Ну от, нагороди знайшли своїх героїв. Вибачайте, якщо когось не згадали. За який тиждень розпочнеться рік 2011-ий, який обіцяє нові сюжети і шоу. І, певно, нових героїв також.

Ігор ДЕБЕНКО,
Політолог,

Галицький кореспондент


23.12.2010 Ігор ДЕБЕНКО 1777 2
Коментарі (2)

віктор 2010.12.24, 01:40
невилимка року - 60 депутат)))
петро 2010.12.27, 20:02
Справді у номінації невидимка року переміг Роман Тимків - 60 депутат міськради.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

901
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2371
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2044
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2072
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6293 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2361 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

230

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1053

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1031

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1303
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

156
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

516
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1979
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26414
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

466
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10384 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

469
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

323
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

475
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

546
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1495