Віхи тижня від Фіртки: Американське інавгураційне турне франківського міського голови, дорожні пригоди прикарпатського «свободівця» і коломийські міські чвари

 

Тиждень минув, враження залишились…


Перший місяць депутатства і вже перші проблеми. Руслану Марцінківу в Ніжині, на Чернігівщині, не повірили, що він нардеп, а його депутатське посвідчення взагалі прийняли за «липу». Невже не схожий, чи не встиг ввійти в роль? Напевно, чернігівські працівники Укрзалізниці не стежать за подіями у ВРУ, а то у протилежному випадку вони б впізнали запеклого борця проти «тушканчиків». А може наш «свободівець» занадто правильно розмовляє по-українськи. Факт чому жіночка не захотіла видати «халявний квиток» обранцю залишається не відомим, як і самі враження Марцінківа від поїздки.

 

Нардепа Руслана Марцінківа не пустили на поїзд, прийнявши його за зайця

 

Говорить і показує Америка. Де наша не пропадала, а бо як мер Франківська підкорював заокеанський континент. Івано-Франківські делегації вже неодноразово виїжджали за межі свого маленького «франківського світу». В Угорщину, Румунію, Польщу, Литву. Ба навіть в Америці недавно, тоді ще секретар міської ради Руслан Марцінків, побував. У тому ж таки Арлінгтоні. Однак стільки вражень, як після візиту міського голови в заокеанську країну від жодного із них не було. Можливо тому, що вперше мер Івано-Франківська очолив українську делегацію, яка відвідала інавгурацію нового-старого президента США, а можливо тому, що вдало продумали інформаційну кампанію і розподілили час. Тим не менше, в рамках офіційного візиту в місто-побратим Арлінгтон градоначальник Івано-Франківська не тільки провів ряд ділових зустрічей, побував на офіційних прийомах в посольстві США,  відвідав інавгурацію президента, але й дав інтерв’ю Голосу Америки. І, зауважте, мер не жалівся на півсвіту як нам «добре» живеться тут на Україні, а  розповів, що у нас є хорошого і над чим треба працювати. Ще один плюс меру за популяризацію міста.

 

Анушкевичус дав інтерв'ю "Голосу Америки": США є глибокопатріотичною нацією (відео)

У Посольстві України в США відбулося прийняття з нагоди візиту до Вашингтону делегації України на чолі з мером Івано-Франківська

 

А тим часом, поки у мера американське турне, в Івано-Франківську кипить своє життя – на «свободівський» кшталт. Нарешті довгоочікувану відповідь на запит до юридичного відділу МВК щодо статусу міськвиконкому отримав новоспечений секретар міської ради Микола Вітенко.  І відповідь виявилась на диво… «чисто юридичною» - виконком продовжує працювати до того моменту, поки не буде призначено його новий склад.

 

Миколі Вітенку пояснили статус виконавчого комітету

 

Однак, допоки мер у відпустці, його заступники не пасуть задніх і підтримують тон політики в місті. Так, Микола Саєвич пригадав секретарю-новачкові, що він поки що і сам у «цікавому стані». Як виявляється, до своїх повноважень Микола Вітенко ще так і не приступив – проходиь спеціальну перевірку.

Висновок тут  тільки один – ця компанія нас ще потішить цікавими інформаційними приводами і гучними заявами.

 

День Соборності. Без розмаху та скромно відзначали цього року в обласному центрі Івано-Франківська день Злуки УНР і ЗУНР. Традиційно з віче, покладанням квітів і виступами патротів. Говорили про важливість єднання, національної свідомості і праці на благо України. В котрий вже раз. Хотіла молодь дещо зімпровізувати – вирішили карту України із пазлів скласти. Склали – наче для галочки.

 

В Івано-Франківську відзначили День Соборності (фото)

 

В останню путь. Івано-франківські патріоти так і не прийшли на похорон одного з найвідданіших борців за незалежність України Михайла Зеленчука. На похоронах земляка не було жодного місцевого народного депутата від партій національно-патріотичного спрямування. Забутий, але непереможений, упівець і політв’язень відійшов у вічність.

 

«Великі» патріоти проігнорували похорон Голови Всеукраїнського Братства ОУН-УПА Михайла Зеленчука (відео)

 

Ну і про тушки. Відзначилися цього тижня коломийські депутати. На чергову сесію міської ради вони прийшли із яйцями і транспарантами «Тушку геть». Все це адресувалось секретарю міської ради Ярославу Гошію, якого колеги звинуватили у співпраці із радою і висловили йому недовіру. На стороні винуватця – міський голова Ігор Слюзар, який позитивно характеризує роботу секретаря і оцінює все це шоу виключно як звичайне зведення внутрішньопартійних рахунків. Як у нас зазвичай і буває. За чутками, навіть нардепа від Коломийського округу Олеся Донія до цього випадку зарахували. Мовляв, Гошій за нього агітував на виборах, а тепер колишня партія йому мстить.

 

Секретар Коломийської міськради Ярослав Гошій: Сьогодні в Коломиї хочуть зробити переворот в міській владі

У Коломиї виганяють "тушок" з міської ради (фото)

Міський голова Коломиї: Ситуація із секретарем міської ради - звичайне зведення внутрішньопартійних рахунків

 

Довиборам в Івано-Франківську бути чи не бути. А таки бути! Тиждень Івано-Франківська міська виборча комісія вибивала кошти на проведення довиборів до обласної ради. Навіть листи у ЦВК писала із погрозами зриву голосування через брак фінансування і неможливість виплати заробіньої плати членам ДВК. Частина коштів надійшла вчора, обіцяють повернути з часом й інші «обґрунтовані витрати». А тому вже цієї неділі франківці підуть на дільниці і віддасдуть свої голоси за одного із 8 кандидатів, а члени ДВК на разі «під чесне слово» приступлять до праці.

Схожа ситуація і в двох інших округах, де відбуватимуться вибори.

 

Довибори в Івано-Франківську під загрозою зриву

Довибори до облради в Івано-Франківську таки відбудуться

 

Марія Лутчин


28.01.2013 898 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1588
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1687
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4956 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1976 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1374

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

233

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

566

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

729

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

859
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3490
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10053
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

708
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25939
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7566
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

758
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

938
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1264
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1087
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

705
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

937
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

813