Відомий франківський письменник Тарас Прохасько підтримав журналіста Руслана Коцабу?

 

 

Доносити на ближнього завжди було доброю традицією у нашому суспільстві. За рівнем стукацтва українці – в тому числі і західні – не набагато відійшли від таких безсумнівних європейських лідерів, як німці. Можна вважати, що ще й таким чином підтверджується наша європейськість.

 

Про це статті на сайті Збруч написав відомий франківський письменник Тарас Прохасько, пишуть Версії.

 

"Доносили з різних причин. Корисних і ідейних. Але найпоширенішим мотивом був все ж таки момент запевнення режиму у власній лояльності. Лояльності, підтвердженій ентузіазмом.

 

Не даремно у тому ж українському пантеоні героїв найбільшого пошанівку надають тим, хто нікому нічого не сказав. Навіть більш-менш своїм.

 

Українські служби безпеки взагалі були і є джерелом виразної небезпеки. У цьому, здається, не сумнівається ніхто, хто хоч якось перетинався із цими службистами. Бо чого можна чекати від контори, яка ще й тепер лічить свою історію від «далекого 1917-го, коли перші загони ЧК». А однією з найяскравіших сторінок цієї історії вважає тривалу і ефективну боротьбу з українським буржуазним націоналізмом. Все це дійсно живіше, ніж живе. Всі ці люди справді займаються організацією державної безпеки досі. За останні двадцять років до їхньої діяльності додалося ще надання даху всіляким антисуспільним елементам і організаціям, цілковита залежність від російських спецслужб і показові розправи над тими, хто хотів, аби нова Україна була порядною. Зрештою, саме служба безпеки до останнього захищала режим, коли в Україні почалася революція. Вона оправдано заслужила репутацію карального антинародного органу. Зрозуміло, що за останній рік нічого не могло змінитися принципово. Ні люди, ні методи, ні орієнтири. Ні кричущий непрофесіоналізм.

 

Як інакше, ніж анальфабетизмом (або злим умислом), можна оцінити роботу спецслужб з огляду на теперішню ситуацію. Вони що, нічого не знали? Вони не бачили загрози, не розуміли тенденцій?

 

Може, і ні. Тоді гріш їм ціна. Альтернативні українські служби безпеки теж не вирізнялися професіоналізмом і ефективністю. Серед їхніх досягнень – розстріл Оскілка і Болбочана, вбивства українців, які намагалися знайти порозуміння у польсько-українських стосунках, тисячі вбитих націоналістів-інакодумців, смертні вироки невинним і тотальне ненавмисне підігравання радянським спецслужбам.

 

І от. Знаючи все це, знаючи, що все у нас робиться недолуго і злочинно, знаючи про необхідність, про обов’язок журналістів говорити усю правду, розуміючи, що однозначного виходу із теперішньої ситуації нема, що керівництво, до того ж, всіляко уникає чесності і прозорості, принаймні підозрюючи, яким може бути контакт із службою безпеки, у нас знову з’являються стукачі. Якісь ентузіасти подали запит на свого колеґу-журналіста до служби безпеки. Вимагаючи покарання за те, що він говорив. Розуміючи, що таке покарання вимірюється десятьма роками ув’язнення, усвідомлюючи, що службі безпеки в радість працювати саме з такими, не надто небезпечними фіґурантами.

 

Якийсь час тому всі проґресивні журналісти показово шкодували за убитими французькими карикатуристами, які у своїй свободі слова зайшли значно дальше. А тепер готові відректися від колеґи, який говорить про те, що знає – про проблемність Донбасу, про елементи громадянської війни, про недосконалість і потворність мобілізації, про своє небажання убивати…

 

І виявилося, що кращого способу полеміки, як вимагати розправи над незручним журналістом від спецслужби, яка спеціалізується на розправах, нема. Просто настукати. І чекати ефективних дій. В їх ефективності сумніватися нема чого. Домахаються, замордують, посадять. Совість чиста, очі не бачать, серце не болить, солідарність супроти ворожої аґресії. Вже й не конче самому йти на війну, коли отак стаєш  героєм невидимого фронту".

 

Як вже писала Фіртка громадський активіст Тарас Дем’янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, звинувативши франківського журналіста Руслана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації.

 

Журналісти поцікавились в начальника управління СБУ у Івано-Франківській області Миколи Найдича, як відреагувало управління на таку заяву, передає кореспондент Фіртки.

 

За словами Найдича, діям журналіста буде надана належна правова оцінка і згодом оприлюднять рішення правоохоронних органів.

 

Нагадаємо, що Руслан Коцаба неодноразово перебував в зоні АТО та вважає, що влада повинна докласти максимум зусиль для припинення "братовбивчої війни" на Сході України. Разом з тим, Руслан Коцаба в соцмережі ФБ висловився, що він готовий йти воювати, якщо влада в Україні введе військовий стан.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Одіозний прикарпатський журналіст закликає "адекватних людей" відмовитись від мобілізації

На прикарпатського журналіста заявили до СБУ, звинувативши його у державній зраді


27.01.2015 1136 4
Коментарі (4)

Ruslan Kotsaba 2015.01.27, 17:13
Я реально вдячний Тарасові за людську і моральну підтримку! Ось він відчув основну проблему у нашому загалом прекрасному психотипі западенця - це нашу продажність і стукацтво... Я розумію, що якби міські голови не виходили запопадливо назустріч нападникові (чи то монголам, чи туркам, козакам, німцям, чи москалям - без різниці) із "хлібом-сіллю" та відповідним викупом, щоби не обстрілювали чи не палили міську ратушу, то не збереглося би більшості взірців архітектурної чи історичної спадщини на Галичині... Але якщо врахувати моральні втрати, а також збільшення відсотку серед народжуваних тих, хто без бою визнає та "інтелігентно" прислужується будь-якому загарбнику, то це понесло великі іміджеві втрати. Бо ж хіба не знеславив нас, західних українців злобно-бдітєльний клоун-демянів, який у передвечір'я другого Святвечора "строчив" донос на мене, звинувачуючи у державній зраді? І замість того, щоби терти дробину до різдвяної куті, не полінувався особисто зареєструвати у обласного чергового по управлінню СБУ цей донос? Я розумію, що зрада і продажність є у генах частини западенців. Але навіть якщо прадід стукав у польську охранку чи у німецьке гестапо на українських націоналістів, навіть якщо дідо строчив доноси на вояків УПА до НКВД чи МГБ, навіть якщо татусь "здавав" оперу КГБ дисидентів та інакодумців - ЦЕ НЕ ЗОБОВ'ЯЗУЄ синочка теж бути стукачем, зганьбивши богобоязких українців Галичини на весь світ! Сумно це все.... Але Тарасові я дуже вдячний за те, що назвав нашу національну хворобу. Якщо правильний діагноз - то є шанс на грамотне лікування та одужування.
Nazar Rozlutsky 2015.01.28, 15:06
дурницю ви впороли, Тарасе. я не за донос, тут уже справа кожного як йому діяти і чинити. а за те, що ухилення від мобілізації є протиправною дією. і якщо вже пан Коцаба дозволяє собі не йти воювати, то його публічні заклики до бойкоту мобілізації цілком підпадають під статті кримінального кодексу. і ще: звертатися до якоїсь структури я наміру не маю, але бажання набити пику пану Коцабі таки присутнє. а ви оце захищаєте все хороше від усього поганого. не варто цим захоплюватися, інакше перейде у профанство.
Наталка Крилівська 2015.01.28, 15:32
Так а що пан Тарас скаже щодо спроб зірвати мобілізацію? Це відповідально? Це чесно? І куди він збирається тікати, якщо зірвати таки вдасться і "русскій мір" у всій своїй красі перелізе і за Збруч?
Rostyslav Budzyk 2015.01.28, 16:50
У цікавий час ми зараз живемо. Я б сказав, що настав момент істини і кожен може зважити свою душу на невидимих терезах. І що з того, що у вас в одній шальці тих терезів буде 49 білих камінців, якщо на протилежній — 51 чорних? Вважаю, що не варто було Руслану Коцабі робити той відеозаклик http://youtu.be/Ve_AJRn-HJA відмовляючись від мобілізації. Тим більш, що, судячи зі стану здоров’я, його ніхто би й не призвав. Так, це АТО виглядає якимось дивним, мобілізація не тих, хто хоче, а тих, хто не хоче — добра можливість хабарникам із військкоматів збагатитись на війні і т.д. і т.п. Але! Зверніть увагу на коментарі як у Фейсбуці так і в Ютубі до Коцабиних матеріалів. Значна більшість з них написана не українцями, а росіянами. “Прогуляйтесь” по друзям тих коментаторів. Так чи інакше Руслан свідомо чи мимоволі створює певний інформаційний фон у регіоні. І цей фон не мобілізує, а скоріш деморалізує нас. Тож, про проблеми говорити варто, але таким чином, щоб не лити воду на ворожий млин. Взагалі, складається враження, що всі ми вже рік, як блукаємо поміж 3-х сосен і все ніяк не зрозуміємо: а для чого робився той Майдан, чому його декларовані цілі не досягнуті, чому одіозні діячі минулої влади на волі, а патріоти у могилі. А ми все говоримо і говоримо... Але все не про те і не так.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9922 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1697
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1588
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2606
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4414
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3113

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

149

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

928

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1335

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1227
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1601
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1361
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1123
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

480
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

551
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1759
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1758 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20250
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

234
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

582 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

625
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

967