Відновити Образ Божий

28 листопада почався Різдвяний піст (в народі – Пилипівський, Пилипівка, оскільки  заговіння на цей піст (останній день, коли їдять скоромну їжу) – 27 листопада – приходиться на день св. ап. Пилипа), який готує всіх правовірних до Великого Свята Різдва - великої радості зустрічі з Господом нашим Ісусом Христом і триває  шість тижнів до 6 січня включно.

Відмінність Різдвяного посту від Великого полягає в тому, що якщо останній (Великий піст) вінчається Страстями Господніми та поступово посилює відчуття скорботи, то Різдвяний  піст веде нас до світлого дня Різдва та посилює відчуття радості.

 

Як відомо, учень Господній, святий апостол Пилип проповідував в Асійських країнах разом із апостолом Варфоломієм та сестрою своєю Маріамією. І у Фрігії (провінція Малої Азії) в м. Ієраполі прийняв мученицьку смерть за Віру (був розіп’ятий головою вниз). Священне Передання Святої Православної Церкви (див. праці Антіохійського патріарха Анастасія Синаїта)  говорить, що перед своєю мученицькою смертю св. ап. Пилип  молив  Бога про покарання своїм мучителям. За це йому було об’явлено, що він впродовж 40 днів по своїй смерті не зможе увійти до Царства Небесного. Тоді св. ап.  Пилип звернувся до інших апостолів з проханням, щоб всі брати та сестри постили за його грішну душу 40 днів.

Тому Свята Православна Церква на своєму Соборі в Константинополі в 1166 році, за Всесвятійшого Патріарха Константинополя – Нового Риму Луки Хризоверга та Благочестивішого святого  василевса (імператора) Мануїла Комнена, остаточно затвердила та юридично закріпила Різдвяний (Пилипівський) піст, як обов’язок всіх православних.

 

„Дарма ти радієш, душе, що утримуєшся від їжі,
 тоді як від пристрастей ти не очищена.
У тобі немає бажання до виправлення,
ти будеш зневажена, як неправдива,
перед очима Бога,
ти будеш порівняна з бісами,
які взагалі ніколи не їдять...”
стихири Тріодні пісної

 

Свята Православна Церква вчить, що піст – це дні, коли кожен православний покликаний Самим Господом Богом переглянути своє життя, стан своєї душі і принести покаяння та виправлення для досягнення духовної досконалості – відновити в собі Образ Божий.

Досягаючи, шляхом тримання посту та молитовного стояння, тверезості своїх почуттів ми примиряємося з Богом та один з одним, вивільняємо нашу енергію для звершення  справ Божих.

Бо Віра, за словами апостола Якова, є мертвою, якщо позбавлена справ, а виявляється тільки на словах чи у виконанні обрядів. Тому період посту – це не просто час, коли ми маємо утримуватися від тієї чи іншої їжі, що є лише допоміжним засобом. Його суть полягає в тому, що ми повинні забути про себе, навчитися жертвувати собою заради інших. Бо Православ’я – це не лише вчення, це спосіб життя, смерті й вічності. І Віра Православна виявляється не тільки побожністю, а й сукупністю всього діяння людини в цілому обсязі її життя.

Людина, яка прийняла всю повноту Православного вчення, і як „добрий воїн Христовий”, веде війну з сучасним світом „князя віку цього”, світом, який позбавлений самого поняття Істини і для якого Істина не є святою, мусить піднятися до „висоти смирення”, одним з засобів осягнення якого є піст. Смирення ж означає побачити свою неміч, покаятися, побороти гріхи у собі і призвати на допомогу Господа аби отримати мужності для перемоги у цій найбільшій боротьбі.

Царство Боже – справа добровільна. І тільки особисто від Тебе залежить, жити Тобі в Істині чи поза Істиною – все одно Суд Божий чекає на всіх.

 

„Браття, дотримуючись посту тілесного,
будемо дотримуватися й посту духовного,
розв’яжемо всі неправдиві зв’язки,
розірвемо перепони до потрібних змін,
розірвемо неправедні писання.
Дамо голодним хліб, і дамо притулок
убогим і бездомним...”
стихири Тріодні пісної

 

Крім того, що піст є шляхом який веде  нас від  стану уподібнення до „скотів безсловесних” до стану „образу та подоби Божої”, ми також повинні знати про його користі в духовному, соціальному, а також медичному плані в нашому повсякденному житті.

В першу чергу тому, що людина, яка поститься, виконуючи те, що заповідає Господь Бог, відмовляючись від забороненого, тим самим рятуючи себе від покарань на Страшному Суді, вона пізнає „страх Господній, як  початок премудрості”.

По друге, піст виробляє в людині силу волі, вчить контролювати себе та привчає до подолання перешкод та труднощів, відмови від порочних звичок та пристрастей.

По третє, людина усвідомлює милість Господа, бо усвідомивши, що таке голод та спрага, вона стає милосерднішою до бідних та убогих.

 

Церква подає 14 справ милосердя:

 

Для  душі

Для  тіла

1

Грішника навернути

Голодного нагодувати

2

Невігласа навчити

Спраглого напоїти

3

В сумніві порадити

Нагого зодягнути

4

Сумного потішити

Подорожнього в дім пустити

5

Образу терпеливо зносити

Недужого відвідати

6

Образу серця прощати

В’язня відвідати

7

За живих та померлих молитися

Померлого похоронити

 

Піст також перешкоджає  прояву гордині між людьми з різних соціальних прошарків. Бо всі, хто поститься, є рівними перед Богом і відрізняються тільки ступенем страху Божого. Більш того, піст сприяє єдності людей – оскільки всі постяться та розговляються одночасно.

І нарешті, стан спокою, умиротворення та благодаті, які людина отримує під час посту, у багатьох зберігається й на подальший період.

 

Норми Різдвяного посту

Якщо нема свят, то в понеділок, середу та п’ятницю дозволяється рослинна їжа без олії, у вівторок та четвер – з олією, а в суботу та неділю до 2 січня до них додається риба.

Риба дозволяється і у великі свята – Введення до храму Пресвятої Богородиці (4грудня), день св. Миколи чудотворця (19 грудня), апостолів Матфея (29 листопада) та Андрія Первозванного (13 грудня), князя Олександра Невського (6 грудня), великомучениць Катерини (7 грудня) та Варвари (4 грудня) та інших, якщо вони випадають на вівторок чи четвер. Якщо вони припадають на середу чи п’ятницю, то дозволяється олія.

Тож  будь вірний Богові  за його милосердя до Тебе, та за надання можливості провести цей час в пості, здійснюючи богоугодні справи та можливість визначити для себе істинні життєві цінності – „відновити в собі Образ та Подобу Божу”.

Бо як і раніше – „Твоя честь зветься вірність”.

 

Амінь.

 

Сергій Чаплигін 

 

Братство


30.11.2010 1972 1
Коментарі (1)

Петро 2010.12.05, 11:21
Амынь. Чудова стаття. Давайте ще.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1119
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2478
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2085
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2135
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6455 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2419 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

292

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1117

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1142

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1358
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

239
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

562
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2027
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26478
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

524
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10428 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7970
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

507
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

371
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

520
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

594
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1544