Відкритий театр у ХРАМ ЇЇ ДИЯВОЛА

В Івано-Франківську виставою «Храм її диявола» від київського Театру МІСТ стартував нещодавно театральний фестиваль ВІДКРИТИЙ ТЕАТР.  І тими днями містяни побачили унікальні і надзвичайно цікаві вистави як по змісту, так і за формою.  Наприклад, знаний і знаменитий  PostPlаy Театр виставляв нашумілі спектаклі “Сіра зона» та “Ополченці”. Це ті вистави, які справді варто побачити, як і “Сценарій для двох акторів”від театру АЛЬТЕР з Дрогобича, Плейбек-імпровізації від театру «КІБІТКА», вистави від аматорського театру «АСОРТІ» та камерного театру «ЖУКИ».

 А на разі перші враження від першого дня фестивалю і першої вистави - вистави про Мерилін Монро. «Справжня краса і жіночність поза часом», - зронила якось ця поза всіма часами Красива Жінка, котра «у Білому домі — все одно, що диявол у церкві». Таки так, храмом для диявола хтивості світу й стало її жадане й досі тіло.

У монодрамі "Храм її диявола" у постановці Олександра Мірошниченка за п’єсою Димитра Христова "Мерилін Монро. Тріумф та агонія"в перекладі відомої письменниці Анни Багряної ми стаємо мимовільними свідками  рефлексій великої актриси за мить до вічності. За мить до вічності скидає з себе маски й стає невидимою. 

Про виставу, прем`єра якої відбулася 19 жовтня 2014 р. в Києві, добре сказав театральний критик Андрій Карпенко у своїй рецензії «Мерилін Монро — між химерою та реальністю».

Й дійсно ми бачиливиставу не тільки про велику актрису, але й про акторський фах взагалі; виставу про жінку, що грає, яка стала ідеалом, мрією і платить за це непомірну ціну – життя.

Цікавими були поєднання у постановці трьох світів: реального, віртуального й світу речей. Надзвичайно цікавою у спектаклі була постановка пластики від Юлії Гасиліної та мультмедії  (хоча, як на мене, то трохи лагала ця мультимедія  у сьогоднішньому показі) від Олександдра Пашенка.  

І все ж, як не крути, та на очі вимогливого франківського глядача вийшла Вона – Мерилін Монро. Правдивість образу таки зуміла на всі сто передати актриса Театру МІСТ Уляна Ліб. На сцені акторка ось уже десять років і запам’яталася ще зі своєї першої дипломної ролі Монстра Головатого у виставі «Зоряна мандрівка» в недалекому 2006-му. Цікаво було побачити актрису знову і у новій ролі.  Це, направду, нелегко перевтілитися в образ реального героя, та ще й знаного усіма, та ще й в образ досить складний своєю двоякістю і неоднозначністю - геніальної і славетної актриси, яка виконувала ролі наївних, простодушних кралечок - актриси-енженю.  

Уляна Ліб зуміла відтворити ті останні хвилини з життя іншої великої актриси настільки правдиво, що іноді здавалося, що власне Мерилін Монро власне тут і тепер на сцені з нами, з глядачами. Досконале володіння мистецтвом переживання і подання. А ще – пластика. Говорило тіло, голос. Здавалося, що й повітря говорило в унісон з актрисою.

 І завдяки таланту актриси зрозумілим стало сказане колись Мерилін Монро: «Просто є правило в кожній моїй грі - встати і піти, якщо більше не цікаво».

Мерилін. Вона встала і пішла, бо світ уже більше не цікавий. «Слава для мене - це щось миттєве; щастя не триває довго. Слава не може жити кожен день, вона дійсно надихає, але тільки тимчасово. Популярність - як ікра: вона, звичайно, дуже смачна, але, якщо ви їсте її кожен день, вона вам швидко набридне».

Монро. Вона мала все. Навіть президент Америки Кеннеді був закоханий в неї. Та не мала нічого особистого, нічого свого… Навіть мати дитину. Навіть ім’я. Й те забрав світ. Одного разу, хтось запитав її: "Чи було на вас щось, коли ви позували для нудистського календаря?" Вона відповіла: "Так, радіо було включено".

Мерилін Монро. Вона мала все для життя. Вона мала більше слави, більше успіху, більше харизми,  більше краси, краще здоров'я, ніж будь-хто з землян. Та всередині таки, мабуть, було порожньо. І залишалося лише встати і піти, бо більше стало не цікаво, бо «якщо ви їсте її кожен день, вона вам швидко набридне». Наклала на себе руки, бо це було єдине, що вона могла зробити особисто.

Ось така вистава. Сумна й цікава водночас. Вистава про людину взагалі. Вистава, яка ставить питання кожному: Де ти справжній? Як досягти успіху й водночас залишитися собою, не втратити свою свободу, свої дитячі мрії?

А життя продовжується.

 І вже завтра інші театри іншими виставами ставитимуть інші і, водночас, ті ж у вічності питання. Ну що ж? Подивимося. І кожен з них, - як казала Мерилін, - є зіркою і заслуговує право на сяйво.

Справжнє сяйво…


01.03.2016 Радислав Петрів 1736 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1899 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

548
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11384 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1109

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1074
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

309
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765