Відчути майбутнє: трансформація мовного простору

Одним із найтонших детекторів суспільно-політичних змін у певному культурному середовищі є мова. В першу чергу, її розмовна, «вулична» складова, яка надзвичайно чутливо реагує на суспільні настрої, пріоритети і тренди. За двадцять років незалежності український культурний гештальт пережив принаймні чотири «перезавантаження», які знайшли своє відображення у мовній стихії.

 

Перша трансформація відбулась у 1989—1994 роках. Основною тенденцією мовних перетворень стало насичення української мови словами, похідними від лексем англійської. Це була тенденція певного «перекодування» мовного простору на глобалістичні сенси і світоглядні маркери. Саме тоді у мову міцно увійшли такі слова як «спонсор», «бренд», «піар», «комп’ютер», «файл», «сайт» та багато інших. Ця тенденція розгорталась всупереч офіційній доктрині мовних змін, яка була спрямована, в першу чергу, на відродження архаїчних та літературоцентричних форм мовлення. Офіційна доктрина не враховувала мовних реалій і базувалась на теоретичних розробках міжвоєнного та радянського періодів. Відповідно, в ті часи було закладено певний розрив між «мовою вулиці», яка йшла шляхом природної функціональності і «мовою ЗМІ», де запанувало філологічно-схоластичне відношення до мови. Головним критерієм «мови ЗМІ» став критерій «чистоти мовлення», що з часом набуло гротескних форм специфічного та мертвонародженого «телевізійного діалекту» (зокрема в нашій «ГалиЧині»J).

 

Вже тоді, двадцять років тому, стала відчутною тенденція мовного конфлікту між потребами україномовного міського простору і філологічною пропозицією, творці якої вперто відмовлялись визнати за містом специфічні міські мовні потреби. Спроби низки літераторів створити «мову українського міста» наштовхувались на несприйняття «філологічної більшості», яка пропонувала дуже консервативні варіанти розвитку словника. Як наслідок, міська молодь продовжила конструювати свої сленги на базі російських та англійських (переважно переведених крізь «російській фільтр») лексем.

 

Критичним періодом, коли мовна трансформація почала втрачати свою динаміку, став період 1995—2002 років. В цей період фактично склалася «мова української вулиці», яка відображала незавершеність та еклектику суспільно-політичного розвитку України епохи Кучми. В цій мові нероздільно переплелися україно-російські білінгварні словоутворення з американськими сленговими лексемами («бакси», «гріни», «понти», «шняга», «попадос», «тєрпіла», «відксероксити», «коннектитися», «емельнути», «есемеска-попрошайка», «фігачити», «піндоси», і т.п.) Власне ці макери мовного гештальту чітко відобразили складання нової української спільноти – «неосовка».

 

Культура українського неосовка знайшла своє відображення у тому продукті маскульту, який намагався відобразити «реальну Україну». Наприклад, у серіалі «Леся і Рома», у романах О.Ульяненка і пізніх творах Л.Подрев’янського. В принципі, вже на початку двотисячних склалася малодинамічна і самодостатня розмовна мова напівукраїнізованих міст, яка віддзеркалює певний тип світосприйняття – лінивої відстороненості від процесів життя, спрямованості на матеріальні цінності та пріоритети кримінальної ієрархії – «не будь лохом». Це мова людей споглядального типу, які перечікують життя і намагаються «не напрягатись», не брати участі у великих соціальних проектах, уникати відповідальності тощо. Цій мові однаково чужі як інтелігентська архаїка, так і технічна напруженість індустріальних та інформативних сленгів.

 

Після 2002 року розвиток смс-культури додав до неосовкової мови ще й елементів комунікативної необов’язковості, характерних для смс-повідомлень. Власне, політичні події 2003—2008 років підтвердили достатню адекватність неосовкової мови, якою, з легкої руки політтехнологів, почали користуватись політики. Знамените «ці руки ніколи не крали» є блискучим прикладом неосовкового слогану, який побудований на затвердження споглядальної пасивності – руки, які не роблять.

 

Так само пострадянський слоган «Справедливість є! За неї варто боротись!» містив у себе констатацію вже десь існуючої справедливості.

Слоган «Покращання життя вже сьогодні!» так само пасивний, тому що передбачає, що хтось відсторонений буде це життя «покращувати».

Політики взірця 2011 року говорять вже виключно совковим «новоязом», у якому присутня мішанина опорних сигналів зі «старих пісень про головне», мовна еклектика «кровосісь» та образливих епітетів, характерних для мови базарних торговок. Будь-яке вкраплення «високого стилю» сприймається даним гештальтом як «понти» і «грузилово». Ці трендові відношення сконцентровано у знаменитій фразі шоумена С.Шустера, адресованої до політиків: «Говоріть простіше, люди вас не розуміють!»

 

Деградація мови дозволяє прогнозувати доволі сумні сценарії розвитку української цивілізації. Інтелектуали й далі віддалятимуться від «людей які не розуміють» і замикатимуться у вузьких і тільки їм цікавих темах, політики продовжать грати на найпримітивніших інстинктах і забобонах, які неосовкова мова дозволяє для широкої трансляції.

 

Таке суспільство приречено на спрощення систем внутрішньо соціальної регуляції, на виродження інститутів консалтингу та інтелектуального супроводу. Ці функції можуть будути перенесеними за межі України, звідки здійснюватиметься «віддалений контроль» за суспільством, яке перебуватиме у пошуках щоденного заробітку і примітивних насолод («хліба і видовищ»). Ті суспільні групи і партії, які виступають проти цього сценарію фактично базують свою ідеологію на тому ж неосовковому гештальтному мовленні, де відбувається вічне розділення між «своїми» і «чужими», «знаючими» невігласами і «заблукалими» знаючими.

 

Готуймося до гіршого.

 

Аналітична агенція «Фіртка-магус»


Коментарі (3)

G20 2011.01.22, 01:47
Очень интересные замечания. В этом контексте хотелось бы обратить внимание на феномен телевизионной рекламы. Если раньше в рекламе использовалась "украинская латынь" то есть нефункционирующая литературная "мова" то теперь в рекламе господствует бытовой суржик. Раньше рекламный мальчик вместо "Вау!" кричал "Ой лышенько!" и это было смешно. Теперь рекламный мальчик кричит "Классно!" и это уже уступка реальности, которая упорно не хочет влезать в мёртвые формы теоретиков и диванных идеалистов. Украинский язык продолжит свой дрейф в сторону глобального неолингварного "общеязыка" и через тридцать лет вместо русского и украинского будем иметь две лингвистические помойки, почти идентичные по своему дыбильному наполнению.
НИК 2011.01.22, 13:08
ПИСАВ ТАК САМО ЄШКІЛЬ ДЕСЬ З ПІВРОКУ ТОМУ В РЕПОРТЕРІ-"РЄПІ". ПОВТОРЯЮ: Є МОВА ОФІЦІЙНА, І МИ НЕЮ ПИШЕМО, ЧИТАЄМО. Є МІСЬКА ПОБУТОВА МОВА МОЛОДІ ДО 35р- ПЕРЕПОВНЕНА СЛЕНГАМИ (МОСК., ЮД І АНГЛ.). Я ЛЮБЛЮ ГОВОРИТИ ПО СВОЄМУ ДО СВОЇХ. СЕ ТЕСТ НА СВОЇХ- ВОРОГИ СИЧАТ, КУЛЬТУРНІ -ТИХО ФУКАЮТ. І ВСІ ТРИ БУДУТ ДОВГО ЖИТИ. ТАК ШО РАНО ТИ, МОСКОФІЛ, НАШУ ЛІТЕРАТУРНУ У МЕРТВУ ЛАТИНЬ ЗАПИСАВ. ХОЧЕШ НАМ ВЗАМІН НАШОЇ МОВИ В ОСВІТІ ВПИХНУТИ "ВИСОКОРАЗВІТУЮ", НАСТУП-ЛЄНІЄ І Т.П. ПІДВЕТЕСІ, ПАДЛИ, ЩЕ МИ ХОЧЕМ ВАШУ "МАТЬ" ЗРОБИТИ МОВОЮ ПІЯКІВ, ШІСТОК І ПАРАШНИКІВ. І БОГ НАМ ПОМОЖЕ - ВІДБЕРЕ У ВАС І ВАШИХ ВОРОГІВ РОЗУМ.
Ш.Холмс 2011.01.27, 10:06
Народження російської мови відбувалося на початках 2 тисячоліття з книжної (т.зв. "церковнослов’янської") мови Кирила і Мефодія. Розмовною "мовою" в предків росіян у той час були різні угро-фінські говірки, від яких тепер залишилися матюки типу х-й, й-б і т.п. Якби не носії християнства, які прийшли на ці землі з Києва. там би й досі калякали по-московитськи чи по-мордовськи чи наріччям якоїсь чуді білоглазої. Русини-українці на свою ж голову навчили ті народи писати і говорити по-руськи, але справжньої розмовної української мови (набагато старшої від штучно-книжної російської) вони так і не навчилися і чомусь її досі дуже не люблять(((
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

684
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1965 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1095

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

83
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1095
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

88
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670