Вибори 2012 на Прикарпатті. Дерибан електорату

 

Чим ближче «час пік» в українському політичному житті – вибори до Верховної Ради України, тим за щораз збільшується кількість припущень, думок й прогнозів щодо можливого розкладу політичної гри восени 2012 року. Не є виключенням у цьому процесі й Прикарпаття.


Цьогоріч вибори відбуватимуться за дещо зміненим сценарієм. На зміну пропорційній системі прийшла нова-стара змішана – тобто половина складу ВРУ обиратиметься за партійними списками, а половина – голосуванням за окремих кандидатів, висунутих по мажоритарних округах.


В День Соборності українські опозиційні сили оголосили про спільність дій під час виборів до Верховної Ради України. Навіть спільну заяву привселюдно підписали. Однак, судячи з тих коментарів, що прозвучали опісля, стає зрозумілим, що амбіції політиків є поки що далекими від досягнення компромісу на практиці – на кону занадто великі ставки. Тим не менше, у заяві йдеться про формування на Парламентських виборах єдиного списку кандидатів від опозиції по мажоритарних округах.


Оскільки питання мажоритарної частини цьогорічних виборів є ще доволі відносним, спробуємо окреслити іншу сторону – загальні шанси політичних сил на Прикарпатті.
Нині маємо декілька більш-менш впливових політичних гравців, в планах яких 100% є бажання участі в роботі ВРУ наступного скликання.



Партія Регіонів. Провладна політична сила, яка, на фоні невдач в Східній Україні, безперечно, за минулий рік намагалася отримати бонуси в області. Свідчення того – максимальна прагматизація політики: дітям – садки, людям – гідне медичне обслуговування, селянам – казки про дотації.


Те, що «регіонали» максимально зосереджуються на Прикарпатті вже давно не секрет. Вступ впливових людей краю в члени партії (М. Вишиванюк, Р. Гусак) – тому свідчення. А нещодавно губернатор ввійшов до складу Політради ПР, що покликане символізувати вагу регіону у політиці партії. Як не як – будують «писанкове Прикарпаття».


Попри те, що губернатор відверто сказав, що участі у виборах не братиме, оскільки його царина тут – на місці. Його присутність у складі партії змушує голосувати за «регіонів» тих, хто симпатизує самому очільнику Франківщини.
Завдяки підсиленню свого бойового складу й вдало продуманій інформаційній політиці, навіть попри загальноукраїнську тенденцію до розчарування у владі, припустимо, що «біло-блакитні» свого тут не втратять.


БЮТ. Окрім гучного популізму, від БЮТ на Франківщині поки що користі мало. Політична сила, схоже, ніяк не може оговтатися від психологічного удару через арешт їхнього лідера. Чітко централізоване одноосібне керівництво Тимошенко далося взнаки після її арешту. А скорочення фінансування й відверта відсутність чіткої пропаганди, змушує задуматися над політикою партії в регіоні.


Поки йде пошук нового лідера-жінки (інакше й бути не може), прикарпатським «бютівцям», залишається хіба що виголошувати політичні заяви на сесіях місцевих рад й коментувати події, що відбуваються у Києві, чи то вже на Харківщині.
Хоча, не всім ще набрид цирк із в’язницею. Скривджених у нас, як правило, люблять. Безперечно, політсила матиме підтримку на майбутніх виборах, хоча, можливо й не таку переконливу як у 2007 році.


ВО «Свобода». Чи не єдина політична сила, яка, вдало спекулюючи на загострених національних почуваннях галичан, торує собі шлях до парламенту. Дозволяє їй у цьому своєрідний «адмінресурс» – «свободівці» становлять більшість у міській й обласній радах, що дає їм право вирішального голосу у прийнятті вагомих рішень місцевої господарки. А, як відомо, населення в першу чергу хвилюють питання насущного життя, а не аморфні обіцянки. Отож, «свободівці» таким чином осідлали виграшного для себе коня.


І навіть, попри інформаційну війну, яку, за словами представників ВО «Свобода» ведуть проти них місцеві мас-медіа, дана партія входить у трійку лідерів симпатій серед прикарпатців. Тепер головне не розгубити отриманих преференцій й отримавши голоси на виборах – не перетворитися на тушок.


Наша Україна. Бренд Нашої України на Прикарпатті переживає не найкращі часи. Тепер вона асоціюється виключно із окремими прізвищами, згадка яких, наштовхує на думку про їхнє нереалізоване партійно-владне минуле.
Неодноразово говорилося про ребрендинг цієї політичної сили. Проте, поки що до нього руки в очільників партії не доходять.


Щодо партійних шансів, то вони виглядають доволі аморфними. Розчарування й асоціативна складова партії із помаранчевим минулим є доволі відчутною. Успіх їй можуть принести хіба що відомі прізвища з партійного списку, які своїм авторитетом і діяльністю визначають рівень громадської прихильності.



Фронт змін. У той час, коли центральний осередок партії на чолі з Арсенієм Яценюком асоціює себе як головного опозиціонера країни, місцеві ж партійці тихо відсиджуюся в тіні. Єдиними, хто на фоні затишшя хоч якось проявляє себе – є молодіжне крило партії. Вже доволі давно вони активно «прочищають» вухо влади. Поки що безрезультатно.
Партійці, однозначно, за умови активної передвиборчої пропаганди матимуть підтримку серед виборців. Зіграє роль й особа лідера партії, яка серед пересічних франківців ще викликає симпатію. Окрім того, у партії є ряд впливових членів, які можуть посилити участь партії у майбутньому складі ВРУ.


УДАР. «УДАР Віталія Кличка» - своєрідне відкриття в прикарпатському політичному просторі 2010 року. Тоді, вдало організована передвиборча агітаційна робота практично за місяць дала доволі позитивний результат новоствореній партії на виборах до місцевих рад. Зараз же, політична сила, електорат якої – молоді прикарпатці, апелює до необхідності оновлення політичної еліти, альтернативу якій пропонує своїми партійцями. Нещодавнє підсилення її складу  амбітним політиком – Юрієм Соловєм – тому наочний доказ. В принципі, зиск від цієї угоди повинні мати обидва політичні актори.



Громадська позиція. Ще одна політична сила, яка, однак, на Прикарпатті ще не має численних прихильників. Обличчя партії – її лідер – Анатолій Гриценко – людина доволі розумна, виважена й не без досвіду. І, в принципі, усі асоціації в краї, поки що пов’язані тільки з ним.


За півроку до виборів маємо такий стан справ на Івано-Франківщині. Хоча, це тільки початок. Більшість політичних сил зараз акумулюють усі свої резерви, щоб у визначений час активно включитися у передвиборчі змагання.
Однак, хотілось би зазначити, що для нині опозиційних політичних сил вигідніше було б об’єднатися й розподілити сфери впливу в мажоритарних округах. Про що зараз і йдуть перемовини.


До слова, вже з’явилася попередня інформація про те, що  визначилася трійка головних претендентів на поділ мажоритарних округів в області. Проте, все це питання часу. На разі, ми можемо висловлювати тільки припущення.


Коментарі (2)

Ghbrhf 2012.01.25, 13:29
Свободівці входять у більшість обласної ради своїми 18-ма мандатами, а не становлять більшість! Будьте уважні
675 2012.01.27, 07:59
А трійка лідерів це хто, невдахо? Лідерство партій пожна оцінювати по результатах які показав список, але аж ніяк не пенсіонери з нашої україни, партії Литвина та інших привидів. Стаття - бездарне замовне барахло проти молодих лідерів.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

920
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2375
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2045
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2074
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6299 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2364 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

231

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1057

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1036

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1304
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

162
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

518
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1980
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26417
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

469
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10385 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

470
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

324
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

476
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

547
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1497