Виборча програма для галичан

 

 

До парламентських виборів залишилася третина року, але досі невідомо, що нам збираються запропонувати ті, хто прагне отримати владу. Особливо ті, хто очікує на підтримку галичан.Що конкретно вони можуть запропонувати нам, чи мають для нас якусь особливу пропозицію?


Зрештою мешканці Галичини вже так звикли голосувати, орієнтуючись на симпатії до персони чи до ідеологічного спрямування політичної сили, що й не звертають уваги на таку, здавалось би, ключову справу, як виборча програма кандидата.



Кандидати про це теж знають, тому й заохочують свого майбутнього виборця гаслами, які не мають нічого спільного з конкретними заходами, які вони здійснюватимуть у разі перемоги. Заміть, скажімо, обіцяти в разі перемоги «всім виборця по 100 баксів», приколисують мантрами типу: «все буде гаразд».



Судячи з прогнозів, на цьогорічних виборах підтримку мешканців Галичини можуть отримати Об’єднана опозиція «Батьківщина», УДАР Кличка та ВО «Свобода». Які ж «месиджі» вони посилають нам за неповних три місяці перед виборами? Білборди опозиції з образами Яценюка і Тимошенко заявляють, що вони «об’єдналися заради України». Білборди Кличка запевняють, що «політика може бути щирою» чи «відкритою». А ВО «Свобода» не спромоглася на якусь серйозну обіцянку, крім «захисту української мови», що може означати відсутність конструктивних ідей.


Є ще, правда, заяви провідного київського націоналіста когось-там «розстріляти». (Судячи з виразу його обличчя під час виголошення цієї погрози, він охоче розстріляв би геть усіх).



Хоч би як, ці заяви не мають жодної конкретики щодо покращення життя у цій країні. Адже упродовж двадцятиліття української незалежності всі об’єднання політичних сил відбувалися «заради України» - ніхто досі не заявляв, що об’єднується заради Америки чи Росії. Зрештою, якщо вони й об’єдналися заради України, то яка користь з цього буде Галичині?



Слогани партії УДАР може й викликали б якщо не довіру, то хоч зворушення, коли б поруч з ними не було зображення Віталія Кличка. Це особа, яка все життя заробляла професійним мордобоєм, ніколи особливо не цікавилася, чим дихає Україна, тож ніяк не може бути щирою і відкритою в політиці, бо відразу вилізе її некомпетентність і невідповідність ролі політика.



А якщо загрозливу обіцянку київського «свободівця» екстраполювати на галицький ґрунт, то, враховуючи певну місцеву специфіку, можна припустити, що галицькі «свободівці» спочатку б воліли перестріляти одні одних, а потім вже взятися за всіх інших.



Тож нам, галицьким виборцям, з усіх цих заяв мало втіхи. Нам потрібні обіцянки конкретних вчинків, наслідки яким можна буде відчути, а за невиконання яких можна буде спитати. Обіцянки дій, які стосуватимуться нашого життя в межах нашої батьківщини – Галичини.



Чи є у когось із нинішніх претендентів на місце у парламенті така програма для Галичан? Якщо є, навіть автор цих рядків зобов’язується взяти участь у голосуванні за них і в агітації на їхню користь.



Що б у цій програмі могло бути? Ну, наприклад, обіцянка добиватися того, щоб всі посади у державних структурах і органах місцевого самоврядування, судової влади та МВС трьох галицьких областей, Львівської митниці, Податкової служби та залізниці займали мешканці чи вихідці з Галичини. Для чого ж нам тратити гроші і зусилля на навчання дітей, щоб потім вони поневірялися по якихось Луганськах чи Шепетівках?



Приватний же бізнес треба зобов’язати при оголошенні конкурсу на заміщення вакантної посади брати передусім місцевого фахівця, а з інших регіонів запрошувати тільки у разі, коли виявиться, що немає такого серед галичан. Це ж має стосуватися і некваліфікованої робочої сили чи персоналу.


Галичани також повинні мати пріоритет у викупі в держави чи місцевої влади земель і нерухомості у Галичині. Це ті базові пункти, що мають міститися у виборчій програмі кандидата, який розраховує на підтримку галичан.



Можуть бути, звісно, й інші. Типу «у разі перемоги на виборах обіцяю добиватися того, щоб:

- звільнити Європу від галицького заробітчанства;
- впровадити «карту Галичанина» і вимагати її визнання як проїзного міжнародного документа;
- впровадити курс історії Галичини до шкільних підручників;
- створити інститут вивчення та популяризації мов народів Галичини;
- захищати права української, російської та інших меншин в Галичині;
- на адміністративних кордонах Галичини поставити великі білборди на в’їздах: «Ми віримо в Бога» і «Тут діють закони».



Питання не в тому, які з цих гасел будуть реалістичними, а в тому, щоб кандидат в законодавчий орган держави від нашого краю мислив категоріями добра Галичини і її мешканців. Без цього нам не бачити ні добробуту, ні свободи, ні культури.


Бо зараз, поки Галичина спить і бачить сни про цивілізовану європейську «українську Україну», столичний Київ забирає її землю і нерухомість, обсаджує своїми васалами її систему управління, перетворюючи місцеву людність в обслугу тепер вже нової метрополії. Якщо Галичина не прокинеться сама, то буде, як у Шевченка: нові колонізатори «у сні її окраденую збудять», мовляв – досить спати, пора до роботи на нового пана.

 


25.08.2012 Володими Павлів 1724 2
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

581
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1773 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1096 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

529
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6875 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11330 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

306

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1037

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1090

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

249
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1051
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

819
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

693
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2917
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4415
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18410
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

272
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

329
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

639
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

740