Великобританія, Франція та Нідерланди: як проходить карантин у прикарпатців, які живуть за кордоном

На засіданні 1 квітня уряд України вирішив посилити карантинні заходи на час спалаху COVID-19.

Під час карантину, який триватиме до 24 квітня на всій території країни, серед внесених нових змін діятиме заборона на перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора, переміщення групою більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей, перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх.

Також забороняють відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності, відвідування спортивних та дитячих майданчиків та проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. 

В Івано-Франківську відсьогодні запрацювали п'ять контрольно-пропускних пунктів на в’їздах до міста.

Карантин наче поставив весь світ на паузу, змусив людей відмовитись від звичного ритму. Фіртка вирішила дізнатися з перших уст, як його переживають у світі.

Ми розпитали прикарпатців, які переїхали жити за кордон, як проходить карантин у їхніх країнах.

Тож розповідаємо, як змінилось їхнє життя з введенням обмежень, чи почуваються захищеними та чи не з'явились думки про повернення назад додому.

 ФРАНЦІЯ

Марія з чоловіком та сином живуть у Франції без виїзду останні сім років. До того жили ще два.

Марія розповідає, у Франції карантин триває вже другий тиждень. В різних містечках можуть бути різні обмеження, в деяких регіонах навіть введена комендантська година.

Ми з сім'єю живемо в 12 окрузі Парижу, тут у нас загальні обмеження. Можна виходити лише, якщо на те є нагальна потреба. Є бланк, який потрібно заповнити перед виходом на вулицю і вказати, чому саме ти виходиш.

До нагальних потреб відносять:

  1. похід в магазин, для покупки найнеобхіднішого;
  2. похід до лікаря (чи в аптеку);
  3. вихід на роботу, якщо вона є соціально необхідною (є перелік);
  4. заняття спортом (не дальше ніж 1 км), вигулювання собаки,  прогулянка з дітьми (близько від дому, не більше години, уникаючи контактів);
  5. за сімейними обставинами (тут теж є певний перелік, якщо батьки розведені і діти живуть тиждень з мамою, тиждень з батьком, можна поїхати їх забрати. Чи якщо потрібен догляд за перестарілими).

Якщо виходиш без причини і тебе зупинять, то отримаєш штраф. Спочатку це були менші суми, але так як люди порушують, то їх підняли. Перший раз близько 300€, потім близько 1500€, третє порушення - ув'язнення.

Жінка каже, за день до введення карантину біля магазинів утворились великі черги, впускали тільки певну кількість людей, інші чекали на вулиці зберігаючи дистанцію 1 метр. І відповідно кількість продуктів була менша, так як дуже багато людей.

Але зараз в магазинах є все необхідне. Людей не багато.

Ми робимо покупки через інтернет, з доставкою додому. Інтернет-магазини працюють дуже добре.Транспорт скоротили, але він все ж таки є.

Влада Парижа організовує допомогу тим, хто опинився в скрутному стані, є пункти, де можна безкоштовно поїсти. Також є лінії, де можна отримати інформацію щодо коронавірусу.

На рахунок роботи, ми залишаємося вдома. У Франції передбачено допомогу, тим, хто вимушений залишатися на карантині і не може працювати дистанційно. Так що проблем з заробітною платою немає. Єдине, що багато українців працюють не офіційно, в такому випадку нічого не повертається.

Зараз такий час, коли всі розуміють, що після карантину щось обов'язково поміняється, але поки  важко сказати що саме... Надіємось, що зміни будуть в кращу сторону, можливо будуть проведені медичні реформи.

Ще зараз дуже активні групи українців у Франції в соцмережах: у Фейсбук, у вайбері. Постійно подається багато інформації від українців, тож навіть, якщо хтось не знає французької мови, може завжди бути в курсі подій. І люди організовують допомогу тим, хто опинився в скрутному становищі, не може купити їжу, добровольці розвозять продуктові набори, щоб хоч якось допомогти тим, хто не працюють.

Ми в Парижі живемо вже біля семи років. Але вперше за весь час доводиться сидіти в квартирі майже не виходячи на вулицю. Хоча в цьому є свій плюс. З'явився час на ті справи, на які його ніколи не вистачає. Тим більше зараз дуже багато ресурсів для самоосвіти. Французькі сайти зробили безкоштовними багато матеріалів, книг, фільмів, які раніше можна було тільки купити. Також можна зробити онлайн прогулянки по музеях.

Для дітей є онлайн заняття на французькому телеканалі. Також дітям додому щодня відправляють завдання. Вони роблять їх вдома, разом з батьками. Відповіді відправляють вчителеві.

Спілкування в школі мого сина через e-mail. Так що декілька годин в день дитина повинна займатися навчанням.

Далі намагаємося придумати, як краще провести решту часу. Дуже важко переорганізувати себе, так як звикли цілими днями бути за межами дому. На допомогу приходять настільні ігри. Згадали всі наші ігри з дитинства, такі як "хрестики-нолики" чи " морський бій".  Ще обов'язково фізкультура всією сім'єю кожного дня! В таких умовах це дуже важливо.

Ми дуже хвилюємося за рідних в Україні. Я бачу як люди безвідповідально відносяться до карантину там і звичайно страшно за всіх близьких. І рідні зі своєї сторони хвилюються за нас. Так як в Парижі  небезпека дуже велика... Батьки навіть наполягали, щоб ми повернулися в Україну. Але я розумію, що в даній ситуації це неправильно. Краще залишатися тут, щоб не наражати на небезпеку інших і себе.

А, ще цікаво, кожного вечора о 20.00 всі люди виходять на балкони чи відкривають вікна і аплодують медперсоналу. В такий спосіб дякують їм за їхню роботу. 

Український собор Святого Володимира Великого у Франції проводить онлайн трансляції богослужінь. 

Ми ходимо тут без масок. Це не обов'язково. Масок катастрофічно не вистачає для медперсоналу і поліцейських, які патрулюють вулиці. Але сьогодні прийшла SMS, що в аптеки вже завезли маски і їх можна замовити. Франція зробила замовлення з Китаю на величезну кількість масок, думаю, якраз приїхали.

Українці тут розповідають, що їм зменшили оплату за житло на 20% і запропонували відтермінувати оплату, але це стосується не усіх. Це дуже тяжкий період для всіх...Тут теж нелегко у кого свій бізнес... Нам з чоловіком просто пощастило з роботодавцями, які нормально все виплачують. А є багато тих, кому сказали звільнятися.

Нам хоч прожитковий мінімум повернуть, на квартиру і на їжу точно буде, але є багато людей, які без роботи та ще й без заощаджень.

Марія розповідає, в останній день до введення карантину всюди були черги: у магазини, аптеки, булочні. Запускали тільки до 50 чоловік! Інші чекали на вулиці. Знайомі, які живуть за Парижем пишуть, що там тепер працює один великий магазин і людей, які йдуть за покупками відповідно більше. Тож доводиться чекати довше.

Тепер на вулицю виходити можна, але не більше 2 осіб і тільки із заповненим документом. Він є в доступі в Інтернеті, його можна роздрукувати, або написати від руки. А ще їх роздають  у табаках - магазинчиках із сигаретами.

Загалом вийти можна тільки 1 раз в день і обов'язково вказувати годину. Усе фіксують і якщо вийдеш вдруге - штраф. Для виходу на роботу повинно бути 2 документи, ще один плюс від роботодавця.

Також вчора прийняли те, що обов'язково потрібно мати з собою паспорт з адресою, де живеш.

 НІДЕРЛАНДИ

Оксана переїхала у Нідерланди з Івано-Франківська чотири роки тому. Жінка разом з чоловіком живе у місті Леуварден.

Тут, де я живу, зараз великого напруження немає, воно більше зосереджено в центрі та на півдні країни, тому що там багато випадків зараження. Нам можна виходити на вулиці у разі потреби.

У масках люди не ходять, бо їх немає в аптеках. Але й купити в аптеці спирт та гліцерин проблематично. Мені довелось добре пошукати, щоб знайти ці речі. Зрештою вдалось замовити їх онлайн.

Транспорт курсує, щоправда зменшили його кількість, але добратися до роботи, кому потрібно є чим. Та все ж їздить він майже порожній.

Голландці дотримуються рекомендацій, бо якщо їм сказали мити руки – то вони миють руки. Те саме з дотриманням дистанції. Дехто ходить у рукавичках.

Продукти у магазинах не зникають. Зарплату виплачують регулярно.

Оксана додає, офіційно усе, крім продуктових магазинів, буде закрите до червня. Проте не виключають, що карантин продовжать до кінця літа. Але при цьому, українська діаспора у Нідерландах проводить збір коштів для купівлі необхідного у відділення інтенсивної терапії українських лікарень.

Загалом у Нідерландах станом на кінець березня уже близько 13 тисяч підтверджених випадків захворювання.

Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів прогнозує, що при теперішніх темпах поширення вірусу терапевтичні відділення лікарень будуть заповнені за два тижні.

Щоб не було переповнених лікарень влада планує у готелях по всій країні розмістити палати для лікування інфікованих.

А також у концертному залі Ahoy в Роттердамі, де повинно було проходити «Євробачення» в цьому році, вже почали розміщувати лікарняні ліжка. Зазвичай в залах Ahoy проходять великі культурні заходи — концерти, виставки, ярмарки, різноманітні спортивні змагання.

 ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Вікторія переїхала з Івано-Франківська до Лондона пів року тому.

Дівчина розповідає, ритм Лондона значно змінився, на вулицях вже не зустрінеш людей, які весь час кудись поспішають. Дороги стали пусті, немає кілометрових заторів. Більшість людей працюють дистанційно вже третій тиждень.

У нас працюють продуктові магазини та аптеки, але заборонене скупчення людей. У магазинах є дистанційні мітки, на яких чітко зображена твоя дистанція, яку ти повинен дотримуватись у тому чи іншому місці.

Закрили декілька станцій метро, це ті, переважно які знаходяться в центрі (бо там було багато туристів). Метро й надалі працює, але людей там майже немає.

Просять дотримуватись усіх норм та правил та ходити в рукавичках і масці, але якщо у тебе її немає то ніхто за це тебе не сварить. Можна виходити на вулицю, до прикладу на пробіжку.

У машині можна їхати двом особам, якщо їх більше то поліція може зупинити та запитати вас чи ви знаєте про правила карантину та куди їдете.

Можна виходити гуляти, але неподалік від свого дому. На роботу також можна ходити, якщо ти не можеш виконувати її дистанційно, але ми та мої знайомі на даний час вдома. Хтось боїться йти до роботи, а у когось тимчасово її немає у зв’язку з карантином.

Але ти не зустрінеш у Лондоні великі скупчення людей, як до прикладу у нас на ігровому майданчику. Поліція розганяє таке, вони слідкують.

Можна побачити лише поодиноких людей або пару, які бігають крос, просто гуляють чи йдуть за продуктами. Це допускається. З собаками теж спокійно гуляють.

Баси працюють за звичайним графіком, тому що не всі люди мають машини. А по продукти треба поїхати чи піти в аптеку або лікарню.

Парки нещодавно закрили, бо там було багато людей. 

У нас своя машина, але зараз ми використовуємо її лише у тому випадку, коли це необхідно. Вчора їздила до стоматолога, встигла ще, бо вони також йдуть на карантин. Мене віз хлопець машиною, бо в метро я боюсь їздити.

Щодо майстрів манікюру, педикюру, ламінування вій і перукарів, поки теж можу забути, всі на карантині.  

Зараз я вдома, багато сплю, готую, дивимось фільми, вчимо англійську. Під вечір можемо вийти прогулятись.

Я дивлюся наші та британські новини, і бачу велику різницю подачі інформації. Наших людей ніби залякують, а тут навпаки заспокоюють і все пояснюють. Люди тут так не панікують, як наші. Британці довіряють своєму уряду, якщо просять сидіти вдома – окей, сидимо вдома.

Вікторія наголошує, в Англії просять бути вдома, а не наказують. Просто просять. А люди свідомі, тому й сидять. Держава їм виплачує 80% зарплати, незалежно від того працюють вони дистанційно чи ні.

Всіх просять зберігати спокій та розум, все минеться, ми це разом поборемо. Також нагадують про правила, яких кожен з нас повинен дотримуватись під час карантину. Я знаю вже чимало британців, всі спокійні та веселі. 

Я розумію, що у нас дійсно є проблеми з медициною і ми просто не зможемо допомогти усім. Я також переживаю за своїх батьків, бо вони в зоні ризику. Але потрібно заспокоїтись, перечекати вдома і не накручувати себе.

Наша ментальність дає про себе знати. У такий час вміють наживатись на інших. Ціни підняли практично на все! А тут навпаки знижки!!!

Ще вийшов такий указ, що під час карантину ми можемо на платити за оренду будинку та комунальні. Але потім потрібно повернути ці гроші, коли ця ситуація закінчиться.

Дівчина розповідає, усі заклади закриті, працюють на take away. Доставка їжі теж працює, бо англійці не готують.

Минулими вихідними пара вибралась на прогулянку до Уельсу. Там, кажуть, теж малолюдно, тихо і дуже красиво.

 

Розмовляла Олена Британська


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6425 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5795
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

477

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1050
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

369
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4078
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

807
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

756