Василь Вірастюк: «Я пам’ятаю, як ще «Бельведер» йшов «район на район» на «Бам»

Нещодавно рідне місто відвідав Василь Вірастюк – стронгмен, актор та найсильніша людина світу станом на 2004 рік. В Івано-Франківську Вірастюк буває два –три рази на рік, але ці візити переважно дуже короткі – на день, два. Цього разу Василь затримався на довше, перебував тут близько тижня, каже, що в останнє так надовго навідувався мабуть десять років тому. «Вежі» вдалось поспілкуватись з легендарним спортсменом. Отож про спів у хорі, походи «район на район», зйомки у кіно та власні татуювання читайте у нашому матеріалі.


ПРО ДИТИНСТВО

Я народився в нашому центральному пологовому будинку, що на колишній вулиці Пушкіна, тепер Чорновола. Зростав на вулиці Фрунзе, тепер це Короля Данила. Мені було зручно, бо сусідній будинок був моїм садком «Сонечко», а буквально через одну вулицю навчався у 4 школі. Чи були походи «район на район» у Франківську? Було, було, але трішечки до мене. Я пам’ятаю, як там ще «Бельведер» йшов районом на «Бам», або ходили на Загвіздя вчити людей жити правильно (сміється). Я тоді був ще маленький, не брав у цьому участі. В основному в цьому брали участь хлопці народжені на початку 60х, вони тоді якраз були підлітками.

Василь та Роман Вірастюки у дитинстві


ПРО СПІВ

З дитинства співав у хорі. Тоді для дітей це було звичною повсякденністю, і ми з братом були членами цього гуртка співу. Одного разу навіть співали радянські пісні у філармонії. На той час всі хотіли бути жовтенятками, піонерами, комсомольцями і я тому не виключення. Тому пісні були саме такого радянського напрямку. Пригадую, як співали: «Не хочеться думать о смерти в шестнадцать мальчишетских лет!» Або ще була така хорова: «Легендарный Севастополь, недоступен для врагов. Севастополь, Севастополь город русских моряков» (сміється)
Співали і для себе українські. Приходили сусіди, і кожне таке застілля закінчувалось якимось співами. Звісно, ми їх підслуховували! Але так щоб спеціально батьки нас вчили – такого не було.
Вже зараз, старшому сину перед сном співав українські пісні. Це всім відомі й улюблені, як наприклад, і Гімн України. Середній син вже не хотів засинати під ці «колискові». Взагалі я мав такі три хіти: «Пісня про Довбуша», «Гімн України» і «Пісня про Січових Стрільців». Ось так, і під ці пісні мої діти добре спали (сміється).
Чи хотів би співати на серйозному рівні? Я цим не хворію, я своїх пісень не пишу. Було правда, що мій брат Роман написав дві пісні, але я не бачив сенсу аби записати їх і видати в альбом. Треба бути надзвичайно популярним в Україні, щоб це робити. Я співаю у своє задоволення, я не роблю це професійно. Саме тому не збираюсь поєднувати своє життя з шоу-бізнесом у сфері пісні. Де-не-де, щоправда, я це роблю. Нещодавно знявся у фільмі, де виконував пісню. Це було не очікувано, бо навіть режисер не чув, як я співаю, проте пісня лягла мені й вже за годину була записана. Фільм вийде в грудні 2018, називатиметься «Груднева Казка». Мій персонаж там – злодій.


ПРО РІДНИЙ ФІЗКУЛЬТУРНИЙ ТЕХНІКУМ

Перед тим, як їхати до вас, я подзвонив сину свого тренера і заїхав у фізкультурний манеж, що по вул. Мазепи. Ностальгія пробиває інколи. Звісно, дивно дивитися на цей манеж тепер, на умови, у яких тренуються діти. Треба бути великим ентузіастом спорту, щоб займатись у таких умовах. Люди терплять. Сподіваються, що щось зміниться, але бачу, що з мого часу абсолютно нічого не змінилось. Тому навряд чи щось зміниться взагалі.


ПРО ВІДЧУТТЯ ДО ФРАНКІВСЬКА

“Богатирські ігри” у Івано-Франківську. 2007 р.

Не буду приховувати, для мене зараз рідним містом став Київ. Я проживаю там вже більше десятка років. Івано-Франківськ залишився містом, де народився, де проживає моя мама, де все ще є мої друзі, яких я відвідую час від часу. Не більше. Якщо ви хочете спитати, чи щемить у мене серце, коли я заїжджаю у Франківськ, то ні. Такого вже не має років з десять. Коли я заїжджаю у місто, у мене нема хвилювання, навпаки стає сумно. За тиждень, поки тут перебував, то все більше переконуюсь – місто є сірим, особливо це стосується проїжджої частини. Вона, як і тротуари, у жахливому стані. Тротуари не чистяться, люди ходять по калюжах. Від цього мені стає сумно.


ПРО ФРАНКІВСЬКУ ДІАСПОРУ В КИЄВІ

Найчастіше кого я бачу з минулих франківців це – Юра Горбунов. Ми з ним часто перетинаємось, і не тільки на телебаченні, але в деяких місцях, які любимо обоє відвідувати. А так, щоб я відвідував якісь акції нашої діаспори, то ні. У мене троє дітей, свої справи, тренування, мене просто не вистачає на все. Хоча можу сказати, що в моєму будинку живе чоловік, який очолює Івано-Франківську діаспору чи то земляцтво в столиці. Він мене неодноразово запрошував на їхні заходи, але я вимушений відмовитись. Переважно ці акції відбуваються по вихідним дням, а я в основному тоді десь на виїздах чи у якихось відрядженнях.

Франківці Юрій Горбунов та Василь Вірастюк під час зйомок мюзиклу. 2014 р.


ПРО МЕМИ НА ВІРАСТЮКА В ІНТЕРНЕТІ

Можете не хвилюватись, я це все бачу і на це не ображаюсь. Мені навпаки приємно. Це нормальна народна творчість, якщо на тебе пишуть карикатури, роблять меми – означає те, що про тебе пам’ятають. І ти на якомусь рівні популярності. (сміється).

 

ПРО ЗУСТРІЧ З ІВО БОБУЛОМ

Можу сказати, що після того нашумілого мого відеоролика, я не шукаю з ним зустрічі. Мені цього в принципі і не потрібно. Я не горю бажанням познайомитись з ним, потиснути руку чи попросити вибачення. Навпаки, я вважаю, що немає за що просити вибачення. Одного разу ми зустрілись на пероні, я якраз їхав зі своїми хлопцями-спортсменами. Це була 6 ранку. І я хлопцям жартома кажу: «Дивіться, Іво Васильович стоїть на пероні. А може то підійти і привітатися», але потім зловив себе на думці, що не буду цього робити. І ось так ми і розійшлись.


ПРО ЗЙОМКИ У ФІЛЬМАХ

Основне для мене це спорт, хоч я вже і впродовж десяти років не виступаю. Та все ж таки разом із Сергієм Конюшком, який є президентом Федерації стронгмену України, а я є там почесним президентом. Ми разом проводимо багато заходів. В середньому 12-15 подій на рік. Це дуже багато, враховуючи що наш сезон відкривається з кінця весни і десь так до жовтня місяця. Це саме той час, коли можна проводити такі акції на центральних площах чи вулицях. Тому все одно, для мене основним залишається спорт.

Василь Вірастюк в 2016 р. під час змагань у Львові.

А все решта, всі ці зйомки чи озвучка – це захоплення. Мені просто повезло в житті. Я не можу сказати, що йшов цілеспрямовано до цього, щоб стати актором. Мене просто, як то кажуть, «поперло». У 2012 про мене згадав Віктор Андрієнко і запросив до зйомок для однієї з ролей фільму «Іван Сила». Тоді мене більше побачили, я став більше на слуху і до тепер час від часу запрошують на кастинги. Інколи це не те, що мені б хотілося, бо переважно запрошують на третьорядну роль, десь там постояти мовчазним охоронцем, що просто стоїть у костюмі із суворим обличчям. Коли телефонують і запрошують, я запитую: «В мене є хоч якийсь текст? Немає? Ну тоді мене це не цікавить». Я одразу ці варіанти відкидаю, бо хочу яку не яку, хоч маленьку, але повноцінну роль. Тому на моєму рахунку вже більше десяти робіт у кіно. Також відзнявся у кліпі гурту «Бумбокс».

Вірастюк озвучив одного з персонажів нового українського мультфільму «Викрадена принцеса»


ПРО ТАТУЮВАННЯ НА РУКАХ

Кожне татуювання на моєму тілі має значення. На руках напис «Козацькому роду немає переводу» і внизу ініціали: А, О і О. Це: Адам, Олег і Олександр. Імена трьох моїх синів. Коли ми ходили утретє вагітні, я собі дав обіцянку, що якщо все буде добре, ми народимо здорового сина, тоді я обов’язково зроблю таке татуювання. Так і відбулося, 22 квітня народився мій третій син, і вже через тиждень я дотримав собі свою обіцянку. Мама це одобрила, воно ж не вульгарне і без всяких знаків (посміхається).


ЩО ВАРТО ЗМІНИТИ У ФРАНКІВСЬКУ

А я не знаю, якось ніколи не думав про це. Я б поміняв шифер на маминій хаті, але якраз зараз цим і майстри займаються від сьогоднішнього ранку (сміється). Ну, але якщо серйозно, то б облагородив мости, зробив хороші дороги, провів би хоча б ямковий ремонт. Я б цей сірий Івано-Франківськ змінив на яскравий. Дуже добре пам’ятаю, як колись відновили центральну частину, тоді всі будинки стали кольоровими. Ось тоді місто зажило! Проте як би там не було, хотів би побажати всім землякам радості, весни та звісно миру!

Тарас Зень, Оксана Пасічна, ВЕЖА


Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

77
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

135
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

505

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4102
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1153
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816