Василь Сікора: "Обласна федерація приділяє однакову увагу змаганням як у першій, так і в другій лігах"

 

Заступник голови обласної федерації футболу та її виконавчий директор Василь Сікора підвів підсумки першого кола змагань у другій лізі.

- Пане Василю, цього року, як ніколи, пізно розпочалися чемпіонати і першості області. Звичайно, у всьому винна затяжна зима, яка, напевно, вибила з робочого ритму й обласну федерацію футболу, і команди з відпрацьованих раніше режимів підготовки до сезону. Наскільки підготовча непередбачуваність вплинула на ігрові якості команд у першому колі?

- Незалежно від погодних умов до проведення нового сезону обласна федерація футболу готувалася заздалегідь. Було проведено засідання постійних комітетів, які безпосередньо причетні до організації та проведення обласних змагань, були розширені наради з представниками футбольних клубів, команд, з головами районних, міських федерацій футболу, де обговорювався проект нового регламенту чемпіонату, першості, розіграшу кубка та суперкубка області сезону-2013. Також організовано традиційний передсезонний турнір «Кубок Підгір’я», який цього року був ювілейним — 20-м. інший передсезонний турнір «Кубок Федерації» пам’яті Мирослава Думанського тепер проведемо за новим форматом 26—28 серпня в івано-Франківську. На відміну від попередніх років у турнірі змагатимуться вже не дорослі колективи, а юнацькі з футбольних спеціалізованих закладів з України, а можливо, і навіть з-за кордону.
Тож, загалом, відносно пізній початок футбольного сезону на Прикарпатті суттєво не позначився на підготовці команд до суперництва, оскільки обласна федерація повідомила їхніх керівників про можливі зміни у термінах проведення змагань, що дозволило чітко спланувати навчально-тренувальний процес.

- Щороку першу лігу ми звично бачили у складі 16 футбольних клубів. Нинішній футбольний сезон розпочали їх 13-ма... Чому?

- Тут варто звернути увагу на дві важливі складові. Перше — це те, що не всі учасники першої ліги спромоглись дати ІФФФ гарантії, що вони в змозі пройти цілу турнірну дистанцію через різні причини, зокрема й фінансові. Саме через це в нинішньому сезоні ми не побачили такі самобутні колективи, як «Прут» з Делятина, «Пробій» з Городенки, а переможці другої ліги — кутські «Карпати» відмовились від участі в першоліговому чемпіонаті. Другий фактор, на якому варто наголосити, — це те, що досвід попередніх сезонів змушує обласну федерацію працювати в напрямі деякої реорганізації елітного дивізіону обласних змагань, враховуючи саме матеріально-технічну базу та фінансові можливості команд-учасниць. Тому нашим регламентом сезону-2013 передбачено: уже з наступного сезону в чемпіонаті області виступатимуть тільки 12 команд, фінансове становище та інфраструктура яких буде повністю відповідати вимогам регламенту змагань.

- Зате друга ліга, яку за територіальним принципом поділили на два регіони — «Північ» і «Південь», розширилась. 16 команд, звичайно, це не десять. Новачки самі побажали долучитись до першості чи, можливо, обласна федерація футболу провела відповідну агітаційну роботу з ними? Зрештою, чи збільшення команд у другій лізі привернуло більше уболівальників у цих населених пунктах і в області загалом?

- Цю тему потрібно розглядати в комплексі. Зокрема, дійсно було проведено роботу обласної федерації з головами районних, міських федерацій футболу, з керівниками футбольних клубів, команд та представниками місцевих органів влади. інший важливий чинник, що сприяв збільшенню кількості команд, — це змагання у двох регіонах за територіальним принципом. Це дало можливість значно зменшити фінансове навантаження на команди, зокрема щодо їх транспортних витрат. Безумовним фактором для збільшення була і зацікавленість уболівальників у відведених населених пунктах, які просто зачекались на футбол обласного рівня. Загалом, хочеться подякувати всім тим, хто у наш нелегкий час надає всебічну підтримку для розвитку масового футболу на місцях і, сподіваємось, що новий формат проведення змагань у другій лізі сприятиме збільшенню команд і в наступних футбольних сезонах.

- Традиційно найбільша увага до учасників першої ліги. Багатьох любителів футболу нині цікавлять яремчанські «Карпати» — торішні чемпіони та володарі суперкубка області. Перед стартовими матчами чемпіонату ширилися чутки, що торішня команда з якихось причин розпалась і більше не виступатиме на обласному рівні. Як бачимо, яремчанці в дії, однак, здається, не в тому ігровому складі, що торік. З яких причин «розбіглися» колишні футболісти і де вони тепер? і ще одне: хто нині захищає яремчанські «Карпати» і за яким принципом сформовано новий колектив?

- Обласна федерація приділяє однакову увагу змаганням як у першій, так і в другій лігах. А що стосується причин, через які провідні гравці покинули яремчанський клуб, то це питання до керівництва футбольного клубу. Нині у «Карпатах» самобутній молодий колектив, основу котрого складають гравці, що стали бронзовими призерами шостих Літніх юнацьких спортивних ігор України в 2011 році. Як і в кожній команді, тут є свої стратегія розвитку клубу, завдання і мета, але знову ж таки повторюся: це питання до керівників ФК «Карпати» Яремча.

- Перше коло чемпіонату і першості вже позаду. Ваша оцінка ходу змагань, насамперед у першій лізі серед дорослих і юнаків. А якщо взяти першу п’ятірку, то наскільки змінився її склад порівняно з першим колом минулого року?

- Що стосується дорослих складів першої ліги, то, як і передбачалося, тон у боротьбі за нагороди задають колективи з Коломиї, Брошнева-Осади та Богородчан. Вони займали провідні місця і в минулому чемпіонаті. Завдяки серії перемог наприкінці першого кола, у верхній частині таблиці займає місце й МФК «Ніка-Тепловик» з Івано-Франківська, який ділить четверту-п’яту сходинки разом із «Придністров’ям» з Тлумача. Щодо юнацьких складів, то ситуація порівняно з аналогічним періодом минулого сезону дещо змінилася. Наприклад, з чільної «п’ятірки» лідерів сезону-2012 зберегли свої позиції МФК «Ніка-Тепловик» з обласного центру, значно поліпшили своє становище «Газовик» з Богородчан та «Карпати» з Коломиї. Варто відзначити й успіх юнаків яремчанських «Карпат», де тренером Зіновій Василів, які посідають другу сходинку турнірної таблиці.
Якщо вести мову про другу лігу, то слід відзначити помітні успіхи дебютантів обласних змагань — павлівського «Сокола», солотвинського «Краснополя» (регіон «Північ»), а також уже відомих на теренах області — «Карпати» Кути, «Карпати» Печеніжин та «Пробій» Городенка (регіон «Південь»).

- Як ми вже казали, друга ліга кількісно збільшилася. Що там проходило майже в тримісячному суперництві? Чому у двох групах ліги друге коло розпочали в режимі першого?

- Протягом усієї весняно-літньої частини змагань тут боротьба проходила напрочуд цікаво та непередбачувано. Цьому сприяла велика кількість нових колективів, майстерність яких до початку сезону ніхто не знав. Відповідаючи на другу частину вашого запитання зауважу, що тут ми виходили з двох причин: перша — це дотримання вимог регламенту Федерації футболу України зі статусу і трансферів футболістів щодо реєстраційних періодів; друга — відомо, що змагання у другій лізі будуть відбуватись у два етапи, а тому необхідно закінчити їх за належних погодних умов, тож два тури другого кола було проведено ще наприкінці червня.

- Не торкаючись ігрових результатів, розкажіть про організаційні футбольні потуги на місцях з боку керівників футбольних клубів і місцевої влади.

- Для початку хотілось би сказати кілька слів і про ті райони, які не представлено жодною командою в обласних змаганнях з футболу. Це стосується передусім Рогатинського району, який має великі футбольні традиції, пов’язані з участю рогатинського «Опілля» в чемпіонаті області та участю ФК «Техно-Центр» у другій професійній футбольній лізі України. Шкода, що вже два роки поспіль немає команди обласного рівня у Надвірни, хоча ще не так давно місцевий «Бескид» був постійним учасником чемпіонату області. На жаль, не представлено ні в чемпіонаті, ні в першості області команд із Калуського та Верховинського районів. Надіємось, що вже в наступному сезоні ситуація зміниться на краще і ми побачимо команди з вищеназваних районів в обласних змаганнях.

Насамкінець, користуючись нагодою, хочу подякувати всім тим, хто дбає про існування футбольних колективів у населених пунктах нашої області і в такий важкий час знаходить можливості для підтримки аматорського і дитячо-юнацького футболу на місцях. Це стосується абсолютно всіх меценатів, спонсорів, керівників міст і районів, сільських та селищних голів незалежно від того, на якому місці у турнірній таблиці перебуває їхній футбольний клуб чи команда.

www.galychyna.if.ua


23.07.2013 1295 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

985
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2402
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2051
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2082
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6330 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2377 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

242

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1064

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1049

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1315
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

187
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

531
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1989
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26424
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

487
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10391 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7932
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

476
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

336
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

482
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

559
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1504