Василь Чуднов: Закон України «Про вищу освіту» містить положення, в яких чітко простежується дискримінація права громадян України на освіту

Народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Василь Чуднов ініціював внесення до Верховної Ради України  проекту Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України «Про вищу освіту» щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту.

 

«Починаючи з 2008 року зарахування до вищих навчальних закладів на навчання відбувається на основі конкурсного відбору за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань. Однак, як показує практика, ця система оцінювання містить істотні недоліки, які потребують негайного усунення. Так, зазначена система передбачає проведення зовнішнього незалежного оцінювання у тому числі і для громадян України, які вступають на навчання до вищих навчальних закладів за кошти фізичних або юридичних осіб. Проте, разом з тим, зовнішнє незалежне оцінювання чомусь не проводиться для громадян інших держав, які вступають на навчання до вищих навчальних закладів на таких же умовах. А це, як на мене, дискримінація права громадян України на освіту в порівнянні з іноземцями » -  так прокоментував свою законодавчу ініціативу парламентар.

 

Водночас, народний депутат наголосив, що з часу застосування зовнішнього незалежного оцінювання до абітурієнтів, які вступають за кошти фізичних або юридичних осіб, спостерігається тенденція до різкого зменшення кількості  студентів-платників, що в свою чергу спричиняє погіршення фінансового стану вищих навчальних закладів. «Адже саме за рахунок коштів від оплати за навчання фінансуються капітальні видатки вищих навчальних закладів. А тому продовження такої тенденції може призвести до кризових явищ у сфері вищої освіти» - зауважив регіонал.

 

Саме тому Василь Чуднов разом із народним депутатом – Миколою Круцем подали на розгляд Верховної Ради проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України «Про вищу освіту» щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту, де пропонується проводити прийом осіб на навчання до вищих навчальних закладів за кошти фізичних або юридичних осіб незалежно від результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Також у законопроекті передбачено право вступати до вищого навчального закладу незалежно від результатів зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які за наслідками здобуття повної загальної середньої освіти були нагороджені золотою або срібною медалями. Правда, тут парламентарі ввели певне часове обмеження, відповідно до якого це право поширюється тільки на тих, хто вступає саме у рік здобуття повної загальної середньої освіти.  

 

Поруч із цим Василь Чуднов зазначив, що запропоновані ним зміни повинні обов’язково бути розглянуті і авторами нової редакції проекту закону України «Про вищу освіту», в якому чомусь цей момент також був упущений.


23.06.2011 2378 6
Коментарі (6)

Кікі 2011.06.23, 10:14
а сей шось зачив пірити сє, нема ради... шось певно хоче сей чудной "почесний депутат" франківскої міської ради:))
Таке 2011.06.23, 10:18
Та шо він може хотіти? Відомо - бабок. А для того він хоче або знов стати депутатом (але в списку регіонів він не попадає в прохідну чатину, то буде пробувати по мажоритарці), або ще краще - в губернатори. Він давно копає під Вишиванюка. Але обидві перспективи для Чуднова примарні, щоби сказати неймовірні. Та й Таке.
Олег 2011.06.23, 10:59
Хитро гундосить цей чудік, "проводити прийом осіб на навчання до вищих навчальних закладів за кошти фізичних або юридичних осіб незалежно від результатів зовнішнього незалежного оцінювання" - себто лише конкурс гаманців, як в дупутати...
Вітер 2011.06.23, 13:58
А хто за цих позаконкурсників буде вчитися?! Це прямий шлях до корупції, бо вчитися вони будуть за гроші. І не требв ригоналам порівнювати права іноземців і українців. Іноземці їдуть вчитися в Україну, бо навчання тут до смішного дешеве порівняно з іншими країнами, а якість поки-що витримується. А виконання пропозицій приведе до ще більшої деградації нашої освіти.
Шато 2011.06.23, 15:51
ну вони ж праффєсіанали
Я 2011.06.23, 17:20
Можна й так - все ж трохи грошей для освіти... Але за однієї умови - в дипломі крупними літерами писати: "КУПЛЕНО в такому-то виші" і потім при назві посади чи спеціальності такого випускника обов*язково має бути написано: "..... згідно КУПЛЕНОГО диплому такого-то...". І звичайно ж: депутатам лікуватись і обслуговуватись виключно в таких спеціалістів з такими дипломами! Тільки так!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1206
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2521
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2110
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2168
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6543 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2452 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

335

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1146

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1281

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1400
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

277
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

584
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2059
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26511
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

553
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10463 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8010
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

533
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

402
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

544
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

622
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1583