В'ячеслав ЖЕГАР: Туристів з Росії в Карпатах більше немає

 

/data/blog/75654/0a8978fede0c08c42b7fe16856dc5e25.jpg

 

В'ячеслав Жегар – професійний мандрівник і організатор активних турів в гори. Перший похід здійснив по воді з батьками в 5 років. З 16-ти до 23-х років професійно займався альпінізмом.

 

З 12-ти досліджував рідні краї, безкоштовно їздячи на електричках. У 14 років сам їздив поїздами до батька на роботу в Тюменську область. Багато їздив автостопом по Європі. Кілька років жив у Данії та Словаччині. Добре знає Азію, включаючи Далекий Схід.

 

У 2000-х роках почав займатися організацією походів і активних турів. Спочатку працював з іноземцями, пізніше – з українськими, російськими і білоруськими клієнтами. З 2011 року розширив свою сферу діяльності на закордонні тури, вийшов з Карпат і організовував та проводив тури в Туреччині, Норвегії, Непалі, Індії, Австрії, Італії, Польщі і Грузії, на Кавказі, Хібінах та Канарських островах. Вважає, що такий активний вид відпочинку найкраще запам'ятовується і є найбільш цікавим.

 

– Що тебе жене із затишного дому? Звідки така тяга до мандрів, адже твої подорожі досить складні і не завжди комфортні?

Вдома не завжди затишно: багато шуму, інтернет, діти тощо. Буває затишніше в наметі під дощем. Люблю спокій і красу природи. Ну, і ще це моя професія на цей момент.

– Ти подорожуєш вже кілька десятків років. Чи сильно природа змінюється під впливом цивілізації, наприклад, в Карпатах?

Думаю, не дуже. Крім великих вирубок і куп сміття із пластикових пляшок повсюдно, особливо на популярних стоянках. Хіба що район «Буковеля» і Яремче став виглядати, як Польща.

– Хто в основному смітить у горах, на твою думку: туристи чи місцеві? І як з цим боротися?

Місцеві смітять більше, далі – псевдотуристи, які виїхали побухати, і мінімально – справжні подорожуючі. Як з цим боротися? Штрафувати на великі суми. І почати із звалищ під Фраником.

– А яка причина того, що місцеві смітять найбільше, хоч вони там живуть?

Місцевих вчать, як поклонятися богам, любити Україну, а як прибирати за собою лайно, їх не вчать. Всі знають, що треба знімати шапку перед капличкою, бухати на свята, але ніхто не розуміє, що пластик треба забирати з собою. Вирішити цю проблему можуть тільки штрафи і освіта в школі. Поки народ вважає, що природу треба експлуатувати по максимуму, що все створено для людини – і брати наші менші, і природа – це лише декорація, треба штрафувати!

– Чи існує практика у тебе в поході з туристами прибирати сміття, залишене не вами?

Завжди! Пластик спалюємо, їстівну органіку – в кущі. Банки жерстяні за один-два роки розкладаються. В обід у нас консервів немає, тільки сало, сир і хліб. Одяг спалюємо за ритуалами поклоніння місцевим духам природи.

– Ти багато подорожував автостопом. Розкажи детальніше про ці подорожі, країни, їхні особливості, дай корисні поради автостоперам.

Переваги автостопу: це безкоштовно; є можливість поспілкуватися з цікавими та відкритими людьми; краще пізнається країна. Недоліки: довго стояти; ризик зустріти маніяків; можливість опинитися далеко від залізничної станції і зупинок, в чистому полі. У Північній Європі можна використовувати англійську, у Німеччині теж. У Південній та Східній Європі потрібно знати місцеві мови.

Для подорожі автостопом рекомендується мати з собою намет і спальник максимально легкі, тоді стоп буде комфортний, інакше доведеться ламати голову, де заночувати.Добре мати ще казанок і примус для приготування гарячої їжі. Купувати продукти можна в супермаркетах – це недорого. Дівчатам по одній краще не їздити.

Можна і потрібно говорити, що ви з України. Люди можуть висловити співчуття і дати вам грошей або погодувати, просити не потрібно – самі дадуть. Якщо запитають, коли ви їли, потрібно задуматися і сказати: «Не пам'ятаю». Тоді можлива гуманітарна допомога. Якщо нічого цього вам не потрібно через гордість, розповідайте, що у вас вдома великий особняк і машина, а це просто спорт.

Теоретично, на стопі можна знайти корисні знайомства, чоловіка або дружину, роботу або клієнтів. Якщо автостоп не йде, а грошей мало, спробуйте їздити в поїздах безкоштовно.  Це теж працює в Західній Європі.

Словом, досвід цікавий, варто спробувати. Легкість автостопу за 5-бальною системою у тих країнах, де я побував: Німеччина – 5; Польща, Туреччина, Норвегія Словаччина, Чехія, Абхазія, Грузія – 4; Росія, Білорусь, Швеція, Данія – 3; Італія – 2.

– А чому Італія отримала двійку?

Бо там я цілий день стояв, і ніхто мене не підібрав (сміється).

– Розкажи про найцікавіші випадки і зустрічі.

У Польщі зупинив одного разу мужика. Говорив з ним ламаною польською, він спочатку з підозрою дивився на мене. Через 10 хвилин пом'якшав, через годину запросив поїсти в кафе, а до вечора його симпатія до мене так зросла, що він запросив мене заночувати до себе додому. А вранці дав грошей на поїзд.

Недавно теж поляк сам вночі зупинився, нагодував піцою, запросив у басейн і допоміг влаштуватися на ночівлю в автобусі на заправці. Поляки – сердечні люди! У Швеції ж якийсь тип пропонував зніматися в еротичному фільмі, я ж відмовився з моральних міркувань.

– А де найагресивніші люди?

На стопі агресивних нема, такі не зупиняються!

– Ти зараз водиш туристів різними маршрутами, розкажи детальніше про цю діяльність.

Я воджу туристів як по Карпатах, так і горами інших країн. Можу сказати, що кращого відпочинку для розуму і корисного навантаження для тіла не придумати. Свіже повітря, здорове харчування, помірні фізичні навантаження, естетична насолода природою. В горах все прекрасно: і види грандіозних хребтів, і дзюрчання струмочка, і могутні лісові дерева. А ще тепло вогнища та приємні співрозмовники, які ділять з вами труднощі і насолоди походу. Цікаві бесіди біля багаття, справжня втома ввечері перед сном, відсутність комп’ютера і телевізора, тещі і дружини – все це створює здорову атмосферу, яка ефективно лікує будь-який невроз. Це ніколи не забудеться, і ви захочете приїхати ще.

– Ти водиш туристів з різних країн, з ким найприємніше працювати, а з ким гірше?

Мені нормально з будь-якими клієнтами, незалежно від країни. Неприємно ходити з дебілами, енергетичним вампірами і садистами.

– Ось зараз війна, як із туристами з Росії?

Туристів з Росії в Карпатах більше немає. За кордоном вони ще трапляються. Якщо бути нормальною людиною і нормальним співрозмовником, можна говорити на будь-які теми і знаходити нові невідомі грані й точки зору, включаючи війну.

– Є всім відомий міф про російських туристів за кордоном і про їх хамство. Як би ти прокоментував це?

Нічого не можу про це сказати. На цей момент найгірший турист був із Сум та дві жінки з Києва. З росіянами була тільки проблема в тому, що вони зациклені на великій Росії і американській загрозі, це все.

– Про які країни ти мрієш? Куди ще хочеш потрапити?

Моя улюблена країна – Норвегія, я там був і поїду ще. А мрію... Та немає такого місця вже! Не проти поїхати в Південну Америку, США, на Кариби. Але не мрію, просто не проти (сміється).

Взагалі, нема такого, про що я мрію. Просто хочу вийти... з кола страждань і сансари! Хотів би, щоб мені траплялися адекватні клієнти, була гарна погода і красиві дівчата! Так що звертайтесь в разі чого. Мій сайт – http://www.touring.net.ua. Запрошую всіх взяти участь у наших походах!

 

 

Розмовляв Влад ТРЕБУНЯ, ГК


29.04.2015 Влад ТРЕБУНЯ 1708 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1934
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1844
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1842
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5436 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1496

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

720

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

781

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

976

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

992
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1754
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3661
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10238
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26124
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10167 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7698
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

879
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

161
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

239
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

367
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1261
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

863