В Україні планують стимулювати меценатство у спорті

 

/data/blog/88505/23794327ac0b7b46ee78e698d62f923b.jpg?itok=jo_ETF2I

 

На офіційному сайті Міністерства молоді та спорту з'явився проект Закону України "Про меценатство у спорті". В проекті прописано, хто вважається меценатами у спорті, яку допомогу та на яких підствах вони можуть надавати. Але найголовніше, що в законі передбачена державна підтримка меценатам.

Зокрема в статті 8 зазначається, що частина прибутку, спрямована на меценатську діяльність не оподатковуватиметься. Щоправда лише у випадку, якщо на меценатську діяльність спрямовуються кошти в обсязі не менше 10% від власного доходу. Також закон передбачає  встановлення та присудження нагород та почесних звань меценатам та встановлення інформаційних написів та позначок з ім'ям мецената спорту, на будівлях, спорудах, що знаходяться у власності набувачів меценатської допомоги.

Також органи  державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані надавати інформацію меценатам спорту та набувачам меценатської діяльності інформацію про стан розвитку сфери спорту та фізичної культури.

Органи державної влади та місцевого самоврядування мають право ознайомитися із змістом та ходом робіт, що здійснюються за рахунок меценатської діяльності в закладах фізичної культури і спорту державної та комунальної форми власності.

ЗАКОН УКРАЇНИ
"Про меценатство у спорті"
(проект)

Цей закон визначає загальні засади меценатської діяльності у спорті, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток та забезпечення сприятливих умов для меценацької діяльності у спорті.

Розділ І Загальні положення

Стаття 1. Визначення термінів

Меценатська діяльність у спорті — добровільна діяльність фізичних або юридичних осіб у матеріальній, фінансовій та іншій підтримці набувачів допомоги у сфері фізичної культури і спорту.

Меценат спорту - фізична або юридична особа, яка безповоротно передає своє майно, у тому числі грошові кошти, або права володіння, користування, розпоряджання своїм майном та/або виконує роботи, надає послуги у сфері фізичної культури і спорту.

набувач меценатської допомоги - фізична або юридична особа, що отримує допомогу від одного або декількох меценатів спорту.

Інші терміни у цьому Законі вживаються у значеннях, визначених Цивільним і Податковим кодексами, Законами України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", "Про фізичну культуру і спорт" та іншими законами.

Стаття 2. Законодавство про меценатську діяльність

Законодавство України про меценатство складається з положень Конституції України, Цивільного та Податкового Кодексів, Законів України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", "Про фізичну культуру і спорт", цього Закону, міжнародних договорів України інших нормативно- правових актів, що стосуються меценатства.

Загальновизнані принципи та норми міжнародного права, міжнародні договори у сфері меценатської діяльності є складовою частиною правової системи України.

У випадках якщо міжнародним договором України встановлені інші правила, ніж ті, що містяться в законодавстві України про меценатство, то застосовуються правила міжнародного договору.

Розділ II Меценатська діяльність у спорті

Стаття 3. Цілі, сфера та суб’єкти меценатської діяльності

Цілями меценатської діяльності у спорті є:
1)    створення умов для розвитку фізичної культури і спорту;
2)    реалізація програм (проектів) розвитку спортивної інфраструктури;
3)    підтримка суб'єктів сфери фізичної культури і спорту;
4)    підтримка спортсменів, тренерів, команд для досягнення ними найвищого спортивного результату.

Меценати спорту самостійно визначає об’єкт меценатської та/або благодійницької діяльності, цілі, спрямованість, форму та зміст меценатської допомоги, що не передбачає отримання прибутку.

Сферою меценатської діяльності є фізична культура і спорт, на які спрямовані матеріально-технічна та/або фінансова підтримка.

Набувачі меценатської допомоги (фізична або юридична особа сфери фізичної культури і спорту) здійснюють свою діяльність на отриману допомогу від мецената без цілі отримання прибутку і можуть її використовувати лите на цілі, визначені цим Законом.

Суб'єктами меценатської діяльності у фізичній культурі і спорті є:
1)    меценати спорту;
2)    спортсмени, тренери, фахівці сфери фізичної культури і спорту;
3)    фізичні особи, які займаються спортом і фізичною культурою;
4)    громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості;
5)    заклади фізичної культури і спорту;
6)    спортивні споруди.

Суб'єкти меценатської діяльності у спорті можуть здійснювати спільну діяльність з іншими благодійниками та нерезидентами з урахуванням особливостей, визначених законами або міжнародними договорами України.

Органи державної влади та місцевого самоврядування та їх працівники не мають права здійснювати меценатську діяльність та отримувати меценатську допомогу.

Положення цього закону розповсюджується на суб’єктів меценатської діяльності, які оформили свої відношення договором, укладеним згідно з діючим законодавством.

Органи державної влади та місцевого самоврядування не можуть перешкоджати суб’єктам меценатської діяльності у виборі засобів та напрямів меценатської діяльності.

Стаття 4. Види меценатської діяльності у спорті

1.    Меценати спільно чи індивідуально можуть здійснювати меценатську діяльність на підставі одного або декількох видів меценатської діяльності:
1)    передача у власність набувачів меценатської діяльності коштів, іншого майна;
2)    передача у користування набувача меценатської діяльності майна;
3)    надання послуг та виконання робіт на користь набувачів меценатської діяльності.

2. Отримання набувачами від меценатів спорту меценатської допомоги не може бути підставою для обмеження чи припинення будь-яких інших видів допомоги, виплат чи пільг, визначених законами України.

Стаття 5. Порядок оформлення договору між меценатом спорту та набувачем меценатської допомоги

1.    Меценатська діяльність здійснюється на підставі договору між меценатом спорту та набувачем меценатської діяльності.
2.    Договором між меценатом спорту та набувачем меценатської діяльності визначаються цілі, напрямок, форма та зміст меценатської діяльності.
3.    Права та обов’язки мецената спорту та набувача меценатської діяльності вступають в силу з часу укладання договору, якщо інше не передбачено зазначеним договором.

Стаття 6. Права органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері меценатської діяльності у спорті.

Органи державної влади та місцевого самоврядування у сфері меценатської діяльності у спорті мають право:
1)    здійснювати мірі з економічної підтримки меценатів спорту та набувачів меценатської діяльності;
2)    порушувати клопотання про присвоєння державних нагород та нагороджувати почесними відзнаками;
3)    встановлювати на будинках, спорудах, що належать органам державної влади та місцевого самоврядування, набувачам меценатської діяльності, інформаційні написи та позначки з ім'ям мецената спорту;
4)    застосовувати організаційні заходи з формування позитивного іміджу мецената спорту.

Стаття 7. Державні гарантії та стимулювання меценатської діяльності

Державними гарантіями стимулювання меценатської діяльності у спорті є економічна підтримка меценатів спорту та набувачів меценатської діяльності у відповідності до чинного законодавства України, у тому числі шляхом встановлення державних та/або регіональних пільг з оподаткування та контроль за їх дотримання.

Юридичним та фізичним особам, набувачам меценатської діяльності державною гарантується право отримувати меценатську допомогу.

Органи державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані надавати інформацію меценатам спорту та набувачам меценатської діяльності інформацію про стан розвитку сфери спорту та фізичної культури.

Органи державної влади та місцевого самоврядування мають право ознайомитися із змістом та ходом робіт, що здійснюються за рахунок меценатської діяльності в закладах фізичної культури і спорту державної та комунальної форми власності.

Стаття 8. Гарантія, що надаються меценатам спорту
1.    Гарантіями стимулювання меценатської діяльності є встановлення податкових та інших пільг згідно з чинним законодавством.
2.    Податок на прибуток мецената спорту - юридичної або фізичної особи при фактичних витратах за рахунок прибутку, що залишається у розпорядженні мецената спорту, зменшується на суму витрат мецената, спрямованих у вигляді допомоги набувачам меценатської діяльності.

Частина прибутку, спрямована на меценатську діяльність не оподатковується.

Зменшення оподаткування застосовується до меценатів, які спрямовують свої кошти на меценатську діяльність в обсязі не менше 10% від власного доходу.

2.    Меценатська діяльність не є підставою для скорочення бюджетного фінансування діяльності набувачів меценатської діяльності.

2.    Набувачі меценатської діяльності мають право:
1)    встановлення та присудження нагород та почесних звань;
2)    встановлення інформаційних написів та позначок з ім'ям мецената спорту, на будівлях, спорудах, що знаходяться у власності набувачів меценатської допомоги.

 

Спортивний Житомир


06.10.2015 1568 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

799
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11329 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1960
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1847
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2847
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4736

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

489

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1138

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1650

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1402
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1791
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1610
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8854
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

696
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

773
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1962
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

930
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

439
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

339 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

781 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

820