В кого вкрали, того і засудили. Як під "кришуванням" прокуратури зруйнували бізнес на Прикарпатті

На жаль, дана історія є ще одним доказом того, що Україна є токсичною для інвесторів, а правоохоронна система, часто, - не гарантом права і захисником справедливості, а ще одним цинічним бандитсько-рекетирським угрупуванням. Але про все за порядком...


На Прикарпатті через рейдерське захоплення бізнесу та фейкову, сфабриковану  кримінальну справу, підприємець може сісти за ґрати, а його сім’я залишитись без даху над головою.

Про історію «Фабрики дитячих меблів» відомо ще з 2008 року, коли підприємство замість того, щоб набрати нові потужності – руйнується. Мова йде про підприємця Валерія Паламарчука та його багатостраждальне ПП «Карпатресурс», створене у 2006 році. Починалось усе з сімейного  бізнесу – чоловік, дружина брат і ще кілька людей.

«Нам так було зручного працювати: десь як підприємці, десь як фірма - все було легально, ми засвітились оборотами і таким чином нас вирішили прикрити використавши хитру схему», - роздумує підприємець.  

У 2008 році до складу засновників підприємства увійшли ще підприємці Олександр Мігалін та Святослав Сабадош. З того часу й бере початок недитяча історія рейдерського захоплення потужного бізнесу.

Частки бізнесу засновники розподілили: по 30% у Паламарчука та Мігаліна, 40% - у Сабадоша. У травні 2008 року на кошти, внесені до Статутного капіталу, на прилюдних торгах підприємством було придбано виробничі та адміністративні приміщення та частину обладнання підприємства-банкрута ВАТ «Отинійська меблева фабрика». Головою правління цього підприємства-банкрута на той час був Мігалін Олександр.

Підприємство «Карпатресурс» знаходилось в смт. Отинія. Був сформований трудовий колектив, за рішенням засновників директором підприємства став Паламарчук Валерій, головним бухгалтером обрали Мігаліна Олександра.

У 2008 році, коли відбувся різкий ріст курсу долара США, директор підприємства Валерій Паламарчук перед двома співзасновниками ставить питання щодо необхідності внесення додаткових коштів. Адже придбані приміщення та декілька верстатів не дають можливості повноцінно вести виробничу діяльність. Підприємство потребує сировини, матеріалів, вирішення питання з оформленням прав на земельну ділянку, вчасну виплату заробітної плати та сплати податків. В той час засновники займають позицію: «Ти директор – ти вирішуй ці питання, шукай гроші».

«Я брав на себе кредити. Вносив всі кредитні кошти, як поворотну фінансову допомогу і через банк оплачував зарплату, купував матеріали, сплачував  вартість електроенергії, податки», - розповідає підприємець.

Через три роки заборгованість підприємства перед директором Паламарчуком сягнула 450 тисяч гривень, але кошти ніхто повертати не має наміру.

Увесь цей час Паламарчук намагається підтримувати підприємство в стані платоспроможності. В той час також на зборах засновники вирішують продати придбаний майновий комплекс, проте покупця немає.

У 2010 році Коломийський міськрайонний суд постановив  стягнути з ПП «Карпатресурс» на користь Паламарчука Валерія накопичену за цей час заборгованість. Проте, коштів для повернення боргу підприємство не мало.

«Коли я почав працювати на свій страх і ризик, як то кажуть, мене почали утискати і просили написати заяву про самоусунення з посади директора. Саме усунути, а не звільнити, оскільки при звільненні прийдеться провести повний розрахунок, а робити це у них не було наміру», - каже підприємець.

У 2011 році на підставі ухвали суду підприємець В.Паламарчук отримує від ПП «Карпатресурс» в рахунок погашення боргу частину приміщень та обладнання - все відповідним чином документується.

Через рік В.Паламарчук передає належні йому приміщення в оренду декільком іншим підприємцям. В орендованих приміщеннях вони здійснюють активну господарську діяльність, працювало понад 40 чоловік трудового колективу, сплачувались податки до Державного та місцевого бюджетів, були проведені ремонтні роботи, відновлено сушильне господарство. Підприємцями було встановлено належне їм деревообробне обладнання, проведено ремонт кабінетів, завезено офісні меблі.

У серпні 2013 року, через два роки після винесення судом рішення про стягнення з ПП «Карпатресурс» на користь В.Паламарчука заборгованості, апеляційний суд Івано-Франківської області задовольнив апеляційну скаргу Святослава  Сабадоша, яку він подав особисто, а не як представник ПП «Карпатресурс» та скасував рішення суду про стягнення коштів.

Як зазначає В.Паламарчук, С.Сабадош свій позов мотивує тим, що його, як одного із співзасновників фірми не було залучено до розгляду у справі про стягнення з підприємства боргу. Він вважає, що його права були порушені і просить скасувати рішення. Колегія суддів довго не думаючи скасовує рішення та зазначає, що всіх засновників фірми потрібно було залучити у справу про стягнення боргу до підприємства «Карпатресурс», яке заборгувало Паламарчуку 450 тисяч гривень.

За словами Валерія Паламарчука, чи справді борг існував, суд не цікавило, важливим для суду було лише те, що підприємця С.Сабадоша  позбавили права прийняти участь в судовому розгляді справи.

Як пояснює юрист Олена Паламарчук, за логікою цивільного процесуального закону таку справу повинні були повернути на новий судовий розгляд у місцевому суді, для того, щоб надати можливість співзасновнику висловити свої заперечення проти пред’явленого позову. Проте, апеляційний суд вирішив фактично позбавити В.Паламарчука перспективи отримати від підприємства повернення боргу.

Відтак, отримавши рішення апеляційного суду про відмову в позові, Валерій Паламарчук та орендарі очікували встановленого законом повороту виконання рішення – скасування реєстрації права власності на приміщення за Паламарчуком, перереєстрації цього права за ПП «Карпатресурс» та повідомлення орендарів про розірвання договорів оренди з новим власником та необхідність виселення з орендованих приміщень.

Проте, події розвивались куди драматичніше.

У листопаді 2013 року Святослав Сабадош та Олександр Мігалін,  скориставшись силовою підтримкою працівників охоронної  фірми «Ангел», яка зареєстрована в Івано-Франківську, її директор Василь Гнєзділов, захопили орендовані приміщення в смт. Отинія. 

А наступного дня працівників не допустили до робочих місць, не дозволили їм навіть забрати особисті речі, не кажучи вже про готову продукцію, обладнання, пиломатеріали та іншу сировину.

За заявами підприємця В.Паламарчука та орендарів у 2013 році порушили кримінальну справу за самоуправство. Слідство доручили Коломийському відділу міліції, слідчій Петрук Ользі. В той час, поки велось слідство, О.Мігалін з С.Сабадошем вивезли з приміщень всі пиломатеріали, всю готову продукцію, вивезли деревообробне обладнання.

«Готової продукції на 30 тисяч доларів стояло - це вони вивезли, а ще заготовки були», - зауважує підприємець.

Потерпілі за кожним фактом вивезення їх майна подавали заяви слідчій, проте слідство продовжувало бездіяльність – заяви долучали до матеріалів справи, але викраденню майна не протидіяли.

За результатами такого розслідування, в червні 2015 року під час обшуку було виявлено, що все майно Паламарчука та орендарів, що було залишено у захоплених приміщеннях, зникло.

Залишили лише те, що складно було демонтувати та могло знадобиться новим власникам. Зокрема обладнання сушильного господарства, камери відеоспостереження, деталі до дитячих ліжок.

«Поліції було відомо, що відбувається вивіз нашого майна, проте слідча О.Петрук такі повідомлення ігнорувала», - зазначає підприємець В.Паламарчук.

Вже влітку 2015 року, було виявлено місцезнаходження викраденої готової продукції – дитячих ліжок. Встановлені особи, що реалізовували їх в торгівельній мережі, але винних осіб слідча «встановити не змогла».

Наприкінці 2015 року прокуратура справу передала  на розслідування в обласне управління МВС.

Протягом двох років працівники обласних правоохоронних органів нічого нового «не дослідили». Окрім того, що станом на вересень 2017 року навіть те майно потерпілих, яке ще було в наявності під час обшуку влітку 2015 року «утилізовано» директором ПП «Карпатресурс» Олександром Мігаліним. Виявлені у торгівельній мережі дитячі ліжка вже розпродані, пиломатеріали експортовані у Польщу. В той же час: винних осіб не встановлено, «слідство активізовано, ведеться досудове розслідування». Саме такі відповіді на свої скарги отримували потерпілі підприємці, на очах яких зникали їх майно та докази у справі.

Проте ця історія не була б такою цікавою, якби не наступні факти.

В лютому 2018 року розслідування даної справи знову було передано до Коломийського відділу поліції. Коло замкнулось – винних осіб досі не встановлено, досудове розслідування триває.

Після захоплення підприємства, Олександр Мігалін в лютому 2014 року, від імені ПП «Карпатресурс», подав до Коломийської міліції заяву про те, що В.Паламарчук привласнив собі майно та грошові кошти підприємства в значному розмірі. Була порушена кримінальна справа, до матеріалів якої О.Мігалін подав висновок аудитора з Київської області. Якщо узагальнити висновки аудитора, то виходить наступне: Паламарчук В.М., будучи директором ПП «Карпатресурс», не ефективно провадив господарську діяльність, а тому підприємство не змогло заробити тих коштів, які могло б заробити при інший тактиці та стратегії керівництва.

Слідство за заявою Мігаліна О.М. у 2015 році «переїхало» до Головного управління МВС в Івано-Франківській області.  

В обласному управлінні поліції опинились дві справи: одна за заявою Паламарчука Валерія щодо протиправних дій Олександра Мігаліна та Святослава Сабадоша з захоплення та крадіжок майна (слідчий Луканюк Ігор Богданович), друга - за заявою Мігаліна О.М. щодо зловживань Паламарчуком Валерієм своїми службовими обов´язками як директора ПП «Карпатресурс» (слідчий Тимчишин Дмитро Михайлович) .

На початку 2017 року  процесуальне керівництво в обох справах здійснював один і той самий працівник обласної прокуратури  - Гриненко Андрій Володимирович.

Станом на сьогоднішні у справі про захоплення та крадіжки жодного підозрюваного не виявлено, обвинувачень не пред’явлено.

«Минулого року ми почали активно писати скарги в прокуратуру, щодо провадження, в якому ми є потерпілими - нічого не робиться. Прокуратура нас "футболила" півроку. Але оскільки ми писали скарги на область, на внутрішню безпеку, генеральну прокуратуру - ми їх дістали і за два тижні "згадали" про провадження 2014 року, яке було порушено за заявою О.Мігаліна до В.Паламарчука, в результаті - останньому була вручена підозра», - зауважує Олена Паламарчук. 

А щодо кримінальної справи, де заявником фігурує О.Мігалін - матеріали вже в суді, В.Паламарчуку оголошено обвинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу, до справи в якості потерпілого приєднався і Святослав Сбадош.

Таким чином, справа, в якій В.Паламарчук є потерпілим, цілеспрямовано затягується. А справа, ініційована О.Мігаліним проти В.Паламарчука активно «просувається» вперед.

«Коли прокурором області був Владислав Братюк (прокурор Івано-Франківської області з 16 червня 2015 року по липень 2016 року – ред.) я потрапив до нього на прийом, розповів ситуацію, показав документи, фотографії. Він пообіцяв розібратись у ситуації.  Наступного разу я приїжджаю на прийом до прокурора, а на його місці уже інший прокурор», - пригадує підприємець Паламарчук.

«Після призначення нового прокурора (мова йде про Олександра Стратюка, який призначений на посаду у липні 2016 року - ред.) я кілька разів приїжджав на прийом, а як виявилось згодом, такі прийоми громадян ігнорувались прокуратурою. На скарги подані нами на особистому прийомі  у прокурора, відповіді на них надходили від його заступників, а не його самого та були беззмістовними", -  пригадує підприємець. 

В той час, коли прокуратура активно працює над обвинувачуванням для В.Паламарчука по всіх статтях щодо зловживання службовим становищем, забуває додати, що після свого звільнення з посади директора ПП «Карпатресурс» В.Паламарчук залишив новому директору О.Мігаліну та його компаньйону С.Сабадошу підприємство без боргів перед бюджетом та іншими контрагентами.

А сам В.Паламарчук так і не отримав від підприємства ні повернення боргу, ні виплати частки в статутному капіталі.

"Наше підприємство використовувало для виробів вітчизняну сировину, ми створили робочі місця, платили податки до бюджету, мали навіть визнання в Україні, а виходить, що цього не потрібно нашій державі. Прийшли зруйнували і все", - підсумовує підприємець.

Цікаво, що раніше Олександр Мігалін був директором ВАТ «Отинійська меблева фабрика», він й довів підприємство до банкрутства.

Як відомо, Святослав Сабадош має старшого брата Любомира. На той час Любомир Сабадош був керівником ДНВО «Комунар»  з 2006 - 2015 рр. у місті Харків. 

Крім того, Любомир Сабадош з серпня 2015 року по липень 2016 року був головою Національного космічного агентства України. Також він був помічником народного депутата від партії «Народний фронт» Андрія Тетерука та радником  той час прем'єр-міністра Арсенія Яценюка  з космічної діяльності.

«У 2013 році, коли розпочались ці справи, голову ОДА Михайла Вишиванюка звільнили та поставили Василя Чуднова. С.Сабадош і працював під крилом нового на той час очільника області. Коли ми мали можливість вивезти своє майно (обладнання і сировину), в Отинію до фабрики приїхав цілий відділок міліції. Тоді підійшов до мене нещодавно призначений начальник коломийської міліції Олександр Кочкін і передав, що йому зателефонували та наказали не віддавати нічого із території. Тож ми були змушені розвантажити машини», - пригадує підприємець.

Нагадаємо, Олександр Кочкін "прославився" у 2016 році, коли у травні його  затримали за сприяння наркозлочинності. Тоді у його кабінеті вилучили значну суму готівки та велику партію наркотиків. Він визнав свою вину у вчиненні злочинів, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочинів.

Суд визнав його винним у вчинені злочинів передбачених ст.309 ч.1, ст.28 ч.2 ст.369-2 ч.2 КК України, та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 роки із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із виконанням в правоохоронних органах організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на три роки.

Оцінивши ситуацію можна припустити, що ця історія із прокуратурою та компаньйонами має дещо спільне.

Як відомо, обласний прокурор Стратюк Олександр Миколайович до призначення прокурором Івано-Франківської області працював заступником прокурора Харьковської області (з 2014 по 2016 роки).

Отже, і скасування рішень суду через два роки після їх ухвалення та ігнорування слідчими й прокуратурою області явних доказів участі Святослава Сабадоша у захопленні та протизаконному продажі майна  Паламарчука та інших потерпілих може бути наслідком використання Сабадошем можливостей, знайомств та зав’язків старшого брата Любомира.


16.05.2018 5567
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6417 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12143 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3720
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

360
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11607
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6640
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1141
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18036
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

681
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

804
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754