В Івано-Франківську взялися долати стереотипи стосовно децентралізації

 


Фото: Фіртка

 

Cьогодні в рамках інформаційного семінару «Подолання стереотипів стосовно децентралізації на основі кращих іноземних практик та українських законодавчих ініціатив» організований Українським інститутом міжнародної політики (УІМП) та Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні відбувся прес-брифінг для ЗМІ.

 

За словами представника ГО «Центру політичних студій» Віталія Світлика, сьогодні до Івано-Франківська зустрітись з керівниками районів приїхали представники з Києва, щоб в рамках семінару обговорити питання децентралізації передає Фіртка.

 

«Ми зараз збираємо сільських голів, представників селищних рад щоб пояснити їм для чого це об'єднання, щоб в подальшому було легше прийняти перспективний план розвитку», - розповів координатор семінару Віталій Світлик.

 

Такі семінари складені на основі європейського досвіду для роз’ясненя необхідності реформи децентралізація. Адже, дуже багато людей говорять? що нам потрібні реформи, але коли доходить справа до втілення, люди починають боятися цього.

 

Головний спеціаліст відділу взаємодії з місцевими органами влади Мінрегіонрозвитку Лідія Євтушенко розповіла про процеси, які відбуваються в усіх областях України щодо кроків з реалізації реформи місцевого самоврядування та проблем, з якими стикаються учасники процесу на місцях. 

 

«Міністерство не тільки розробляє і опрацьовує закони, але і займається безпосереднім втіленням цієї політики на теренах України. Сьогодні працюють в рамах інформаційних семінарів, які вже отримали схвальні відгуки. Ми надаємо блоки абсолютно конкретної інформації щодо логіки втілення децентралізації та пояснюємо чому необхідна саме децентралізація, а не федералізація. Наше завдання максимально конкретно роз’яснити законодавство, в який спосіб мають формуватись громади. Міністерство в повній взаємодії діє з Офісом реформ, тому що це спільна справа кожного з нас, щоб Україна здійснила цей крок, тому що ця реформа є незворотною», - розповіла Лідія Євтушенко.

 

Заступник голови ІФ ОДА Руслан Панасюк зауважив, що цим семінаром ми внесемо ще одну цеглинку в той механізм Офісу реформ.

 

Керівник Офісу реформ Дмитро Дзвінчук зуважив, що державне управління, яке існує до сьогодні відповідало тій тоталітарній державі, якою була УРССР, що зовсім не відоповідає тим устоям демократичного суспільства, які декларовані у Конституції України.

 

«Коли говорять про реформи і починають їх робити, то говорити легше бо у нас більшість хочуть бачити колгосп у чужому селі. Коли пробуємо пояснити необхідність реформи - виходить складно. Брак інформаційної розкрутки очевидний. Він ще полягає в інертності суспільства та патерналістських настроях. Всі чогось очікують. Зараз ми бачимо, що є окремі громади, які уже на етапі завершення формування. До прикладу завтра ми на сесії приймемо рішення про створення Бурштинської територіальної громади. І є такі, які кажуть що почекають, і такі, які в силу можливо своїх особистих причин реформу навіть саботують», - зауважив Дмитро Дзвінчук.

 

За словами Лідії Євтушенко це вже 15 семінар у співпраці. В основному вони прохоили на Півдні, Сході і Центрі України, в ході яких у кожній області виникали стереотипні запитання.

 

«Існує такий стереотип, що українське село занепадає і з реформою воно занепаде остаточно. Сільські голови переймаються тим, чи вони втратять свою роботу чи ні. Реформа передбачає передачу повноважень на місця, значить і сільські голови будуть потрібні. Однак особливість цієї реформи полягає в усвідомленні відповідальності. В держбюджеті на 2015 рік закладені додаткові кошти. Тобто кошти на проведення реформи вже є. за чотири місця 205 року місцеві бюджети додатково отримали 8,3 млрд грн. І ті громади які усвідомили, що тепер це їхня відповідальність, їхні можливості – почали ефективно використовувати ці кошти. Тепер потрібно усвідомити, що на місцях самі собі господарі, і якщо потрібно розробити філіали виконавчого комітету у віддаленому селі, щоб наблизити до громадян якісні послуги, то їх таки потрібно робити там. Бо це наші кроки до Європи», - відзначила Лідія Євтушенко.

 

Координатор групи транскордонного та міжрегіонального співробітництва Платформи громадянського суспільства Договору про асоціацію Україна-ЄС Ростислав Томенчук підкреслив, що кричуща проблема в тому, що люди не вивчають законодавство.

 

«Страхи, які виникають у людей - виникають через те, що вони навіть не читають закони. На місцях повинні бути ефективні менеджери, які розуміють як працювати з громадськістю, з інвесторами, де і як залучати ресурси», - відзначив Томенчук.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вже 17 сіл "дали добро" на об’єднання у територіальну громаду з Бурштином

Міський голова Долини про адміністративно-територіальну реформу: Мене дивує позиція обласної ради

70% мешканців Прикарпаття підтримує децентралізацію, 61% - виступає за ліквідацію ОДА

Ольга Галабала: Об’єднан​і​ громад​и Прикарпаття ​​зможуть отримати​ ​140 млн. грн.​​

Дзвінчук хоче зібрати сесію обласної ради для адмінреформи

Галабала: Консультації в Мінрегіоні щодо об’єднання громад Івано-Франківщини відбулися кулуарно

 Дзвінчук: Громади, які будуть сформовані до 15 липня, зможуть отримати кошти з фонду регіонального розвитку

Адмінреформа на Прикарпатті. Експерти переконані, що 74 громади - забагато

Дмитро Дзвінчук про самодостатні громади, очікування від реформи місцевого самоврядування та кого у жовтні обиратимуть прикарпатці

В Івано-Франківську презентували Офіс реформ (фото)


25.06.2015 337 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

730
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11254 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1913
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1812
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2810
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4666

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

441

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1105

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1517

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1376
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1760
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1578
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8826
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

660
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

736
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1931
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

891
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

405
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

255 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

749 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

792