В Івано-Франківську відкрили пам'ятну дошку мистецтвознавцю Віктору Мельнику (фото)

 

 

 

Сьогодні, 18 травня, на фасаді будинку на вулиці Низова,2 відкрили анотаційну дошку мистецтвознавцю Віктору Мельнику.

 

Директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега зауважив, цьогоріч Віктору Мельнику виповнилося би 60-ть років.

 

"Він зробив величезний вклад в дослідження сакрального мистецтва. Його наукова робота дістала схвалення усіх фахівців України. Це робота, яку до нього ніхто не зробив. Ця людина посвятила своє життя дослідженню сакрального мистецтва Галичини", - зазначив М. Дейнега.

 

Віктор Мельник був натхненником численних пошукових експедицій. Займався не лише сакральною тематикою, він був обізнаний і в сучасному мистецтві. У пам'яті співробітників Віктор Мельник залишився принциповою людиною, яка любила мистецтво понад усе.
 
 
"Саме ці дошки дають можливість зберегти пам'ять про великих постатей ", - зазначив міський голова Руслан Марцінків.
 

20 червня 2005 року відійшов у вічність мистецтвознавець, багатолітній завідувач відділу образотворчого мистецтва Івано-Франківського художнього музею (тепер – Музею мистецтв Прикарпаття), дослідник Святодухівської церкви у Рогатині Віктор Іванович Мельник.

 

Довідково:

Віктор Мельник народився 27 квітня 1957 р. у місті Коростень Житомирської області. У 1982 р. закінчив Київський державний художній інститут і як молодий спеціаліст-мистецтвознавець був направлений на роботу до новоствореного Івано-Франківського художнього музею. Спочатку перебував на посаді молодшого, потім старшого наукового співробітника, тривалий час очолював відділ образотворчого мистецтва. Пропрацював у музеї майже 23 роки. Був невтомним у праці. Підготував понад 90 статей до різних часописів, каталогів, буклетів, анотацій до експозицій і виставок. Є автором двох книг. Упродовж 1983–1987 рр. брав активну участь у низці наукових експедицій з метою пошуку цінних зразків історії та культури на так званих «складах культового майна» (вони існували й у кількох селах нашого району). Наступним важливим кроком було наукове опрацювання цих речей, над цим Віктор Мельник наполегливо працював і незабаром став добрим фахівцем з мистецтва Прикарпаття.


У 1983 р. філією ІФХМ стала церква Зішестя Святого Духа у Рогатині. Саме з рогатинською пам’яткою пов’язана значна частина наукової діяльності Віктора Мельника. Він вивчав її не один рік, навіть деякий час мешкав у Рогатині. Результати досліджень зібрав в альбомі «Церква Святого Духа в Рогатині», що вийшов друком у 1991 р. в київському видавництві «Мистецтво» (серія «Пам’ятки історії та культури України») тиражем 16 тисяч примірників. Поява цієї книги стала вагомим явищем у культурному житті міста. Вона була одночасно і науковим виданням, рецензентом якого виступив Володимир Александрович, й путівником для поціновувачів старовини та пересічних громадян. Ця книга є настільною для працівників філії Музею мистецтв Прикарпаття у Рогатині, за що авторові особлива подяка.


Невелика текстова частина (близько 16 сторінок) складається зі вступу та чотирьох розділів, де коротко переказано історію Рогатина, подано інформацію про церкву Святого Духа, її минуле, архітектуру, іконостас, а також про художнє життя міста у XVІ–XVІІ століттях, коли були створені найвеличніші рогатинські пам’ятки. Альбом має об’ємну ілюстративну частину, що уміщує 115 репродукцій, 68 з яких презентують іконостас Святодухівської церкви. Автор вважав, що вивчення цього іконостаса, особливо актуальне у контексті розвитку європейського мистецтва та культури XVІ–XVІІ століть. У книзі «Церква Святого Духа в Рогатині» він зумів показати усе те найкраще, чим пишається Рогатинщина.


Наступна книга Віктора Мельника – путівник-каталог «Сакральне мистецтво Галичини XV–XX століть в експозиції Івано-Франківського художнього музею» – вийшла у 2007 р. Чимало уваги у ній присвячено експонатам, що походять з Рогатинщини і є окрасою музейної збірки, а також Святодухівській церкві та її іконостасові.

 


18.05.2017 656 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1836 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754