В Івано-Франківську стало на одну давню споруду менше

 

В Івано-Франківську стало на одну давню споруду менше. Замість колишнього «маломіського палацу» на вулиці Мазепи виросте дев’ятиповерхівка.

 

Про необхідність вивчення та збереження пам’яток історичної та культурної спадщини, напевно, знають усі. Натомість, знання та дія – трохи різні речі.

 

Якщо вже з визнаними, офіційно затверд­женими пам’ятками в Україні часто поводяться, як із колгоспними гаражами, то що говорити про «звичайні» старі споруди. Наприклад, колишній Будинок учителя (вул. Мазепи, 35) так і не встиг потрапити до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Хоча, кажуть експерти, цілком був того гідний. Тепер його просто нема.

 

Раніше із процедурою визнання якогось будинку пам’яткою місцевого значення було значно легше. Відповідальні за це органи складали списки будівель, які вони вважали цінними, а сесія міськради їх затверджувала. Потім за потреби до того переліку додавали споруду та знову затверджували. Але кілька років тому Верховна Рада поміняла процедуру. Тепер для цього треба зробити цілий пакет документів, попередньо зробивши обміри, фотофіксацію, написати історичну довідку й лист-обґрунтування. Роботи додалося, тому в багатьох до цього просто не доходили руки, хтось не мав на те повноважень, а хтось – бажання.

 

«На жаль, Будинок учителя не став пам’яткою, – говорить нині начальник відділу культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. – Хоча був дуже гарний – і він, і територія навколо. Розмови про включення його до списку пам’яток велися постійно, але… Думаю, винні всі потроху – влада, краєзнавці, бізнес – нам усім не вистачило патріотизму».

 

Перший заступник міського голови Зіновій Фітель розводить руками й показує документи: підприємство «Ресурс-Захід» отримало всі потрібні рішення ще у 2005 році, тобто при попередній владі. При цьому забудовник зобов’язався надати в новому приміщенні 240 м2 під той самий Будинок учителя.

 

Інженерний висновок державного науково-дослідного інституту проектування «Діпромісто» щодо технічного стану будівлі тоді був невтішним. Згідно з ним, у фундаменті – випуклість, просідання та тріщини 3-5 мм. Стіни на 50% втратили здатність нести навантаження, тріщини до 50 мм. Дах був гнилим, його конструкції заражені пліснявою, підлога не придатна до використання, архітектурна ліпнина на фасадах зруйнована на 75%…

 

Вердикт: «Враховуючи аварійний стан конструктивів будинку, нераціональні затрати на ремонт з метою експлуатації його на короткий термін, для ефективного використання даної ділянки в оточуючій забудові будинок необхідно рекомендувати під знос».

 

Натомість, директор Прикарпатської археологічної експедиції Інституту археології Василь Романець припускає, що будівлю хтось навмисно довів до аварійного стану. Мовляв, саме таким чином готувалося гарне місце під нове будівництво. А крім цього, Романець стверджує, що будівництво без археологічних розкопок є порушенням закону. «Наше місто – історичне, – каже він. – І є постанова Кабміну про те, що скрізь, де щось робиться в історичній частині міста, мають проводитися археологічні дослідження. А цього так і не зробили».

 

Будівництво вже почали. За словами директора ПП «Ресурс-Захід» Олега Юкши, ще навесні цього року відбулися громадські слухання (за участі представників від мешканців навколишніх будинків), а також технічна нарада й погодження із суміжними ділянками. «Це буде дев’ятиповерховий житловий будинок з громадськими закладами та приміщенням для Будинку вчителя, – говорить Юкша. – Ми працюємо над архітектурою, гарним оздобленням будинку, упорядженням, дитячими майданчиками».

 

Крім того, каже Олег Юкша, у проекті нового будинку вони врахували й погодили всі нормативи щодо проходження сонячного проміння та освітлення сусідніх будинків. «Ми впорядкуємо подвір’я, – підсумовує забудовник. – І це дасть гарний вигляд на місці тої руїни, яка там стояла».

 

І що тепер? З одного боку, місто втратило (чи позбулося – хто як вважає) стару будівлю, яку не ремонтували, тому що визнали її непридатною до використання. З іншого – на тому місці виросте черговий новий об’єкт інфраструктури з новим Будинком учителя.

 

Отже, що не кажіть, а роки минають, і руїн у місті більшає. Так і ця споруда роками вважалася руїною. Тому за нею навряд чи хтось заплаче. За словами Зіновія Фітеля, міська влада зараз може тільки прослідкувати за тим, щоб забудовник не забув віддати обіцяне приміщення. І не більше того.

 

А старий можна хіба пом’янути. Як іще одну частинку історичного Станиславова, яка загинула. І схоже, що не останню.

* * *

За довідкою краєзнавця Михайла Головатого, цей дім збудували в 1880-х роках. Тоді він належав якомусь заможному містянину. Газета «Кур’єр Станіславовський» вже наприкінці ХІХ століття писала, що будинок належить до найкращих у місті та називала його «маломіським палацом». Після війни там довгий час містився Будинок вчителя. А далі ви вже знаєте…

 

Репортер


06.10.2011 2549 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

719
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2283
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2007
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2033
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6110 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2318 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

192

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1004

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1000

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1260
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

103
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

488
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1949
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26376
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

434
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10348 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

441
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

288
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

448
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

519
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1453