В Івано-Франківську презентували сенсорну кімнату для дітей-аутистів (фото)

 

 

Сьогодні, 28 жовтня, в Івано-Франківську підвели підсумки реалізації грантової програми посольства Німеччини в Україні громадською організацією «Світанок».

 

ГО «Світанок» об’єднує більше сотні родин з Івано-Франківщини, які виховують дітей з особливими потребами (аутизм, синдром Дауна, порушення психомовленнєвого розвитку), пише ГК.

 

До слова,  у травні цього року організація відзначила своє п’ятиріччя, яке співпало з відкриттям центру для занять з дітьми. Приміщення для роботи «Світанку» надала Вовчинецька сільська рада на пільгових умовах. Крім особистих пожертв батьків, кошти для діяльності громадської організації виділили Івано-Франківська міська та обласна ради. Спільними зусиллями облаштували кімнати для проведення реабілітаційної роботи з дітьми.

 

Для занять з дітьми тут використовують музикотерапію, арттерапію, а тепер використовуватимуть і сенсорну кімнату. Одночасно заняття можуть проводити з 30-дітьми. Варто зазначити, що такі заняття  абсолютно безкоштовними.

 

Як зазначає голова ГО «Світанок», психолог та мама дитини з особливими потребами Анастасія Голинська, за ініціативи та підтримки ГО «Поступовий гурт франківців» «Світанок» отримав грантові кошти Посольства Німеччини для облаштування сенсорної кімнати інтеграції та терапії діток з особливими потребами, яка почала функціонувати у вересні цього року.

 

«Ця кімната сприяє сенсорній інтеграції дітей з порушеннями розвитку. У них порушені сфери сприйняття. У здорової дитини всі ці сфери працюють одночасно – це зорове, слухове , тактильне сприйняття, вестибулярний апарат. А у дітей з порушенням розвитку ці сфери розгалужені. Тому в цій кімнаті зібрані всі стимулятори, які діють на всі сенсорні сфери дітей, – розповідає Анастасія Голинська. – У сенсорній кімнаті є стимулятори зорового сприйняття, слухового. Є музичний центр,  світлове обладнання,  батут, перекотиполе для тренування вестибулярного апарату, є м’який диван, який  наповнений гранулами тощо. Крім того, у нас є й обладнання для аромотерапії, яке очищує повітря, а також створює атмосферу спокою та релаксації. Дуже цікавим елементом є пісочна анімація».

 

Як стверджує голова ГО «Світанок», такі кімнати є в усіх навчально-реабілітаційних центрах Європи. Вони дуже активно там використовуються. Це одна з методик реабілітації дітей з порушеним розвитком,  аутизмом.

 

Заняття з дітьми  проводять також і батьки дітей з особливими потребами.

 

«У нашої організації є мета, щоб батьки стали фахівцями у цій справі. У нас уже четверо батьків отримали додаткову освіту психолога. Також є й фахівці-волонтери: логопеди, дефектологи. Я також здобула другу освіту психолога та працюю з такими дітками», – акцентувала Голинська.

 

Крім того, Анастасія Голинська сподівається, що незабаром батьки побачать результат занять у центрі та сенсорній кімнаті зокрема.

 

Координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович зазначив, що головними проблемами дітей з особливими потребами є таборування і те, що немає розуміння з боку управління освіти.

 

«Ми п’ять років тісно співпрацюємо з ГО «Світанок». Цього року в нас справді є великий прорив – вдалося відкрити цей центр за підтримки сільського голови Вовчинців. Крім того, ми отримали допомогу від міської влади, від обласної влади, ну і грант від німецького посольства на сенсорну кімнату. Проте в нас залишаються і проблеми. Вони полягають у тому, що в місті немає спеціалізованого класу в школах для таких дітей, а Угорницька школа-інтернат може приймати дітей такого спектру у співвідношенні 30/70. Тобто 30 % дітей з міста. Тому важливо відкривати такі класи у місті. Поки що розуміння з боку управління освіти немає. Ще однією з проблем є необхідність таборів. Діти таборують і влітку, і взимку. Було б добре знайти таке стаціонарне місце для таборування, не виснажуючи матеріальні ресурси батьків», – наголосив Адамович.

 

До слова, 7 листопада в Івано-Франківську відбудеться семінар про проблеми та досягнення аутизму в Україні, в якому візьме участь консул європейської асоціації «Аутизм Європа» Інна Сергієнко.

 

 

 

 


28.10.2015 1129 0
Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

1702 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1127
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

4887
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

13961 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3286 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3117

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

779

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2244

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

2258

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

2811
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1225
04.06.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

1031
30.05.2024

Кулінарний хаб, де навчатимуть шкільних кухарів, запрацював на Прикарпатті.  

819
13.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

424
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

408
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

751
01.06.2024

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком. Так, священник розповів про ставлення Церкви до дошлюбних статевих стосунків. 

707
13.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

21684
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

701 1
04.06.2024

Питання розбудови демократичних інституцій залишається одним із пріоритетів для українців. Адже понад 90% громадян віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

524
29.05.2024

"Українська правда" дослідила, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема через інформаційне агентство "Укрінформ".  

977
26.05.2024

Російські окупаційні війська не досягли заявленої кремлівським правителем Владіміром Путіним мети щодо створення "буферної зони" на півночі Харківської області.  

863