В Івано-Франківську планують впровадити сортування сміття на чотири фракції

З 1 січня 2018 року набула чинності нова редакція закону про відходи, відповідно до якого українці повинні сортувати сміття, а невідсортоване і неперероблене заборонено захоронювати на полігонах.

Великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи взагалі мають збирати окремо. Штраф за порушення цієї норми закону для населення становитиме від 340 до 1360 грн., а для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн., пише Фіртка.

Сьогодні в Івано-Франківську відбулося відкрите громадське обговорення проекту рішення виконкому "Про сортування відходів у місті Івано-Франківську".

Читайте також: До Дня міста в Івано-Франківську відкриють сміттєсортувальну лінію

Як пише Курс, обговорення проводив Ігор Сенчук, перший заступник директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

Правила сортування відходів в місті Iвано-Франківську передбачають, що сортування здійснюcться на чотири фракції в окремі контейнери:
 
1) Жовтий сміттєвий контейнер призначений для металу і пластикових виробів.
Сюди можна викидати: пластикові пляшки з-під різноманітних напоїв, пластикові коробки та інші упакування, кришечки, пакети з-під молока та соку, упакування з-під засобів для миття та чищення (наприклад, тара, в якій був гель для прання, посуду чи зубна паста), а також з-під косметичних засобів; поліетиленові пакети, алюмінієві банки з-під напоїв, консерв, алюмінiєву фольгу, металеві кришки та ковпачки, кольорові метали, пластикові іграшки. Заборонено викидати в цей контейнер: пластикову тару, якщо у ній ще є хоч якийсь вміст; небезпечні відходи, такі як банки з-під лаків, фарб чи автомобільного масла, лікарські засоби, їх упакування, автомобільні запчастини, побутову техніку та батарейки тощо. Будь-які інші відходи.
 
2) Синій сміттєвий контейнер для паперових відходів.
Сюди йдуть упакування з паперу; картон, у тому числі гофрований; каталоги, листівки, брошури, газети і журнали, офісні та шкільні паперові відходи, зошити, книги, візитки, обгортковий папір, паперові торбинки.
Заборонено викидати в синій контейнер: паперові рушники та гігієнічні серветки; лаковані чи покриті фольгою паперові вироби; картонні упакування з-під молока та соку, упакування з-під будівельних матеріалів (гіпсу, цементу); шпалери, дитячі підгузки, дуже забруднені паперові вироби.
 
3) Зелений сміттєвий контейнер призначений для викидання скла і виробів з нього.
У зелений контейнер можна викидати скляні пляшки і банки з-під води, напоїв, алкоголю, олії чи навіть парфумів та іншої косметики у скляній тарі.
До зеленого бака суворо забороняється викидати відходи з кераміки, порцеляни, кришталю, фаянсу глиняні вазони; окулярне скло; термостійкі скляні вироби; дзеркала, віконні шиби; монітори, скляну тару з-під розчинників та масел, ліків; термометри та шприци.
 
4) Коричневий сміттєвий контейнер призначений для харчових та і біовідходів.
В коричневий контейнер можна викидати: залишки їжі чи лушпиння; скошену газонокосаркою траву; тирсу, кору, листя і квітки.
Не мають права опинитися в коричневому сміттєвому контейнері: кістки тварин, відходи тваринництва, зола, каміння та сміття з землею, плити МДФ та ДСП; гілля дерев та кущів, а також трава, які не вміщаються в контейнер.
Всі інші відходи, які не можна викинути в коричневий, жовтий, синій або зелений контейнери, а саме: великогабаритні відходи; ремонтні відходи; несправну побутову техніку, електроприлади, батарейки; акумулятори, лампи, упакування з-під хімікатів, ліки, рідини – усі небезпечні та інші відходи здаються у спеціально облаштовані пункти утилізації. 
Форма контейнерів для роздільного збору побутових відходів та написів на них затверджується Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою.
Порушення цих Правил є порушенням Правил благоустрою міста lвано-Франківська, і відповідальність за несортування відходів аналогічна відповідальності за порушенню правил благоустрою міста Iвано-Франківська.
Мета програми – стимулювати залучення інвестицій та розвиток підприємств, які займаються збором небезпечних відходів, переробкою відходів та вторсировини тощо.
До 1 липня 2018 року урни для сортування сміття встановлять у місцях масового скупчення людей, навчальних закладах, установах, підприємствах та організаціях Івано-Франківської міської ради. Такі контейнери департамент буде рекомендувати встановити усім суб’єктам господарювання на території міста. Проектом рішення також заплановано кожного року здійснювати будівництво не менше 5 підземних контейнерних майданчиків, пристосованих до сортування відходів.
Перевізники побутових відходів будуть зобов'язані забезпечити роздільне вивезення сортованих відходів різними машинами з відповідними маркуваннями. Саме перевізники впродовж місяця після укладення угоди з мерією мають забезпечити розміщення контейнерів для сортування відходів згідно з правилами сортування відходів в місті Iвано-Франківську та роздільне вивезення відходів з них; розмістити на кожному контейнерному майданчику інформацію про необхідність сортування відходів в місті Iвано-Франківську; надати кожному абоненту на лоті інформацію з роз'ясненнями про порядок сортування відходів в місті Iвано-Франківську.
КП "Полігон ТПВ" з 1 липня 2018 р. має сортувати відходи на сортувальній лінії і захоронювати виключно відсортовані відходи.  До 1 січня 2020 року до міського полігону в Рибному збудують дорогу.
 


03.04.2018 2344
Коментарі ()

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10669 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1777
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1670
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2689
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4521
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3174

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

251

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

986

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1394

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1282
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1653
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1445
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1176
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

540
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

615
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1818
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1936 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20311
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

291
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

643 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

682
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1022