В гості до Санта Клауса (фото)

 

Про зустріч з Дідом Морозом, чи то б пак Санта Клаусом, мріють всі без винятку. У дитинстві ми з трепетом очікуємо чарівної різдвяної чи новорічної ночі, коли дивним чином під ялинкою з’являються подарунки.

 

Дорослішаємо та все одно хочемо вірити у дива. Тому коли виникло питання, куди поїхати на зимовий відпочинок усією родиною, вирішили: до Фінляндії – батьківщини Йоулупукі. Тим більше, що Різдво тут 365 днів у рік.

Оскільки любимо активний відпочинок і подорожувати авто, почали перш за все «прокладати маршрут». Для того, щоб прискорити виїзд, після порад бувалих туристів, відкрили польську візу, тож маршрут проліг через цю країну. Далі була перша зупинка на ніч у литовському місті Каунас – це близько 800 км від Львова. Відтак, проїхали Латвією і Естонією до Талліна. Це ще 540 км. Зі столиці Естонії – паромом до Гельсінкі. До слова, морська подорож забрала усього біля 3-х годин. І переночувавши в столиці Фінляндії ми ще подолали 820 км до Рованіємі. 

Це місто знаходиться на півночі Європи, далеко від мегаполісів. Таке складне географічне розташування не заважає йому бути популярним серед туристів з усього світу. Бо саме тут розташована головна резиденція Санта Клауса. 

Тож загалом ми подолали 2200 км. Кажуть, що перше враження дуже важливе. Приїхавши у цю казкову місцину, втому після довгої дороги мов рукою зняло. Відкрилося, як у спортсменів друге дихання. Отримавши ін’єкцію радості та позитиву від тижневого перебування у селищі Санта Клауса, ми цей настрій «привезли» з собою додому. І тепер вражень вистачить на увесь рік. 

У гості до Йоулупукі

Батьківщиною Санта Клауса, чи то пак Йоулупукі, вважається Лапландія. Її столиця м. Рованіємі відома тим, що тут живе справжній Санта Клаус. Його резиденція розташувалася прямісінько на Полярному колі – це 8 км від центру міста. Початком відвідин туристами цієї мальовничої місцевості можна вважати візит у 1951 році Елеонори Рузвельт, коли для неї на місці майбутнього селища побудували невеличкий котедж, який, до речі, зберігся досі. Сьогодні Санта Клауса відвідують близько півмільйона туристів щорічно. Селище Санта Клауса в Рованіємі відчинене щодня протягом року і тут завжди панує святковій настрій.

Санта розповів про свої подорожі Україною та вивчив нове слово українською - "колядки"

Будиночок, в якому можна зустрітися та поспілкуватися з Санта Клаусом, називають по-сучасному – офіс. До нього веде довгий казковий коридор з різними персонажами, який налаштовує відвідувачів на чарівний лад. Спочатку вас привітно зустрінуть його помічники-гноми, або ж, як їх тут ще називають, «хелпери». Відтак, ви потрапляєте на аудієнцію до самого Санта Клауса.

Спілкування зі казковим Дідом записується на відео, також йде онлайн трансляція на персональному сайті Йоулупукі. Триває вона кілька хвилин. Чарівний дідусь спілкується переважно англійською, знає кілька фраз російською, українською: «З новим роком, дякую». 

Питання стандартні: Звідки приїхали, чи вперше, на скільки днів, чи подобається у його володіннях, чи не холодно, тощо. Самі відвідини Санти безкоштовні, але за фотографії з ним доведеться заплатити, оскільки власним фотоапаратом робити світлини заборонено. 

При виході вам запропонують на флешці відео вашого спілкування з Санта Клаусом та кілька кадрів з ним. Це коштує 50 євро. Звісно, можна від цього відмовитися, та я не бачила жодної людини яка би це зробила. Все ж таки спомин на все життя.

Маленьких дітей Санта пригощає цукерками, старшим дає наклейки зі своїм портретом. Дізнавшись, що ми стільки кілометрів проїхали машиною, Санта Клаус з нами розговорився. 

Розповів, що був в Україні в чотирьох містах: Києві, Одесі, Харкові, Донецьку. Брав участь у благодійних виставах, кошти з яких перераховувалися для дітей-сиріт та неповносправних. Ми розповіли про Львів і запросили в гості, а також спрезентували йому диск з українськими колядками. Схвильований дідусь навзаєм подарував нам відеофільм про звичаї й традиції Фінляндії, свята у його володіннях. Обіцяв, що увечері зі своєю місіс Клаус буде слухати різдвяні пісні з України.А ще ми навчили його нового слова - «колядки». 

Крижаний парк, льодяний бар та парк оленів

Окрім офісу Санта Клауса і відділення пошти, у селищі розташовані котеджі Santa Claus Holiday Villagе, де є все необхідне для комфортного проживання. І головне - сауна, яка при тамтешньому кліматі як рятівне коло після піших, санних чи лижних прогулянок. 

Взимку позаду офісу працює крижаний парк Arctice з гірками і льодяним баром, а також парк оленів і мотосаней. Усього кілометр на північ від селища знаходиться ферма їздових собак. 

А ще тут безліч магазинів з фінськими сувенірами: лапландськими прикрасами, вишуканим посудом, шкіряними виробами, різними дизайнерськими речами. 

Якщо ви проживаєте у селищі, на усі сувеніри отримаєте 10% знижки. Дрібничка, та приємно.

Поруч з резиденцією Санти також стоїть лісова красуня – величезна ялинка, прикрашена прапорцями різних держав. Є там і кілька українських синьо-жовтих. Це приємно, враховуючи те, що про Україну дуже мало тут знають. Найбільше туристів з Росії та Китаю. Увесь день у селище приїздять туристичні автобуси. Мов мурахи розбігаються туристи по території, фотографуючись біля кожної споруди, створюючи черги у крамницях та до Санта Клауса. Велика потіха спостерігати за китайцями, які галасують від радості, катаються на гірках, обіймають оленів. І мерзнуть, покриваються інеєм, бо температура тут від -25 до -15. 

Окремо слід сказати про офіційну пошту Санта Клауса. Тут можна відправити листівки та листи зі спеціальною печаткою Санти. Листи відправляються або ж одразу (їх складають в помаранчеву скриньку), або ж очікують розсилки наступного Різдва (червона скринька). На пошті можна замовити листи від Санта Клауса вказаному адресатові будь-якою мовою. 

Фінські свята

24 листопада о 16.00 Санта Клаус разом зі своїми помічниками-ельфами проголошує початок Різдвяного сезону. Для усіх відвідувачів селища розгортається безкоштовна музична вистава. А вже 23 грудня о 19.00 Санта Клаус відправляється у мандрівку на своїх оленях вручати подарунки дітям усього світу. Це супроводжує феєричне музичне дійство, теж безкоштовне.

  Різдво, фінською «Йоулу» (Joulu) – найголовніше свято, яке зустрічають у сімейному колі. Святкувати починають 24 грудня. Цього дня всі магазини закриваються до 12.00 бо саме в цей час проголошується «різдвяна тиша». Напередодні ввечері обов’язково треба відвідати сауну. Головна страва святкового столу – великий свинний окіст, з яким їдять традиційні запіканки з моркви і редьки, та закуски – копчений лосось чи інша риба. 

25 грудня – це день сімейного спілкування. А 26 грудня називають «День Тапані» - його можна провести з друзями. Молодь іде в нічні клуби, а старші люди – танцювати танго в тематичні бари. 27 грудня починається різдвяний розпродаж.

У часі підготовки до Різдва, 6 грудня – День Незалежності Фінляндії, яку країна отримала в 1917 році від Радянської Росії. Фіни дуже патріотичні й пишаються своєю країною. У цей день президент Фінляндії влаштовує святковий прийом для більш ніж 1000 гостей. Все це транслюють у прямому ефірі. 

Новий рік, 1 січня, відзначається відносно спокійно. Стіл не багатий. Переважно святкують у нічних клубах, а потім всі дивляться салют, а родини запускають ракети у себе на подвір’ях – це головна розвага для дітей. До речі, феєрверки в Фінляндії продають тільки за кілька днів до свята, а запускають виключно напередодні Нового року з 18.00 вечора до 2.00 ранку.

Історична, наукова і художня пригода в Рованіємі 

Окрім традиційних зимових розваг, у Рованіємі також варто відвідати музей «Арктикум» - це сучасний музей і науковий центр, який знайомить відвідувачів з життям в арктичному регіоні, історією міста і саамськими народами. Це своєрідна експедиція на полярне коло. Тут є міні-театр північного сяйва, де, лежачи, можна спостерігати за «нічним небом». Дорослий квиток коштує 12 євро, дитячий -5. До речі, саме тут мені довелося зустріти українку Світлану з Полтави, яка вийшла заміж за фінського льотчика.

Ще одна гордість Рованіємі – науковий центр «Пілке». Тут ви дізнаєтеся все про ліс і лісову промисловість. Інтерактивні експозиції особливо цікавими будуть для дітей. Тут навіть є імітатор машини для рубання деревини й відеогра у полювання. Дорослий квиток коштує 7 євро, дитячий - 5 євро. 

А ще для поціновувачів прекрасного у місті є музей сучасного мистецтва «Корунді». Вам запропонують придбати єдиний квиток для відвідин цих трьох об’єктів. Коштуватиме він для дорослих 20 євро і 10 євро для дітей. Квиток дійсний три дні.

Активний зимовий відпочинок


Фіни – великі любителі зимових видів спорту. У Рованіємі є десятки кілометрів освітлених трас для бігових лиж і кілька ковзанок, користування якими безкоштовне. Прокат ковзанів і захисних шоломів на весь день коштує 10 євро. За два кілометри від міста розташований гірськолижний центр. А після прогулянок на морозі можна погрітися у сауні чи в джакузі.

Корисна інформація

Перш ніж вирушати у подорож, поцікавтеся елементарними речами: де можна поміняти гроші, де знайти банкомат, як працюють магазини, де знайти лікаря, яким транспортом краще пересуватися. Вивчіть кілька слів фінською, наприклад: хєй – привіт, хєй-хєй – бувай, кіітос – дякую, антеексі – вибачте, олут – пиво, ліхо – м'ясо, поро – олень, весса – туалет, ласку – рахунок.

Якщо ви подорожуєте власним авто, то краще без банківської картки у дорогу не вирушати, бо більшість заправок не приймають готівки. 

Бензин коштує 1,6 євро за 1 л. Обмеження швидкості на зимовий період – 80 км на автобамах і 50 км у населених пунктах. На всіх дорогах Фінляндії стоять  камери спостереження. За перевищення швидкості передбачені великі штрафи. Також слід знати, що у Фінляндії навіть вдень користуються ближнім світлом. Обов’язково використовуйте ремені безпеки. 

Зрештою, не варто забувати, що місцева поліція часто організовує рейди з «полювання» за п’яними водіями. Якщо вміст алкоголю перевищує 1,2 проміле – це загрожує кримінальною відповідальністю. 

Приємно, що не зважаючи на снігопади, усі дороги тут розчищені. 

Вартість паркування у Фінляндії – 1 євро за 45 хвилин. Звісно, є й безкоштовні парковки поруч з великими торговими центрами на околиці міста без обмеження часу. Та в центрі безкоштовна стоянка біля супермаркетів - лиш одну-дві години.

І ще одне – поява оленів на дорозі – це не випадковість, а швидше закономірність. Водії попереджають одне одного про оленів дальнім світлом. 

До слова, у Лапландії більше 200 тисяч оленів і кожен є власністю одного з 5 тисяч оленеводів. Якщо ви, не дай Боже, збили чи поранили рогатого красеня, то необхідно одразу повідомити на тел. 112. Раненого оленя умертвляють, а власник пізніше отримує компенсацію від держави.

Тож, хєй-хєй! Вдалих подорожей, нових, цікавих вражень від знайомства з чудовою країною.

 

Погляд


06.01.2014 2382 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

581
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1773 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1097 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

529
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6875 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11330 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

306

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1038

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1090

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

249
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1051
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

820
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

693
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2917
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4415
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18410
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

272
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

329
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

639
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

740