В Долині зменшуватимуть енергоспоживання та викиди СО2

 

/data/blog/71755/085117edd319bc7245dd967a36b1c79d.jpg

 

У Долині представили проект «Зменшення енергоспоживання та викидів СО2 в секторі багатоквартирних житлових будинків міста Долини», реалізація якого вже стартувала з 1 січня цього року і триватиме у місті упродовж 2015—2018 років у рамках грантової угоди з Європейською комісією, підписаної міським головою Долини Володимиром Гараздом 31 грудня 2014 року.

 

Право на реалізацію цього проекту Долинська міська рада виборола на конкурсному відборі, оголошеному Європейським Союзом у рамках «Регіональної програми сусідства — сталі урбаністичні демонстраційні проекти на сході» (СУДеП), пише Фіртка з посиланням на "Галичина".

 

Конкурс мав на меті підтримати міста в регіоні Східного партнерства щодо «практичного впровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку, які були напрацьовані цими містами в рамках виконання добровільних зобов’язань, передбачених угодою мерів».

 

Загальний бюджет проекту в Долині становить понад мільйон євро. Окрім коштів ЄС (сума гранту — 772,5 тис. євро), для його реалізації буде мобілізовано фінансові ресурси міського бюджету, а також кошти жителів міста.

 

Виконавцем проекту є Долинська міська рада та міське комунальне підприємство «Управління комунального майна».

 

У часі підписання грантової угоди торік міський голова Долини Володимир Гаразд наголосив, що «завдяки підтримці ЄС місто має намір здійснити суттєвий прорив у реалізації заходів з термомодернізації в секторі багатоквартирних житлових будинків».

 

" Цей наш проект — результат багатолітньої роботи у стратегічному поступі міста, який називається «сталий енергетичний розвиток». Ще з 2009 року Долина є підписантом великої загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів», у рамках якої ми зобов’язалися до 2020-го скоротити обсяги споживання традиційної енергії на 21% і відповідно зменшити кількість викидів СО2. Програма СУДеП дає можливість нам серед загалом 11 міст України залучити грантові кошти. Ми вибрали для себе тему житлових будинків — написали відповідну грантову заявку 2014 року. Спочатку нас відібрали у короткий список проектів, відтак ми подали повну концепцію і нас як переможців визначили серед інших 11 міст України. і загальна сума фінансування проекту, виділена на наше місто, становить 772,5 тис. євро", - розповів Володимир СМОЛІЙ, заступник міського голови Долини, координатор проекту.

 

Свого часу Долина відмовилася від централізованого газопостачання. Як показав час, є у цьому і переваги, й недоліки. Переваги — у коротко- і середньотерміновому вимірі, тому що це позбавило людей від «енергетичного колгоспу» і скоротило людські витрати, а недоліки — у довготерміновому, тому що перехід на індивідуальне газове опалення робить людей менш гнучкими у переході на альтернативні джерела енергозабезпечення. Тож цим проектом ми хочемо допомогти людям максимально ефективно використовувати ту енергію, яка згенерована газовим чи електричним обладнанням.

 

У Долині, як і в інших містах, будинки традиційно мають недоліки щодо енергоефективності. При підприємстві «Управління комунального майна» ми створили власний Центр енергетичного аудиту — набрали туди людей, навчили їх, забезпечили необхідним обладнанням, і вони зробили базове енергетичне обстеження всього житлового фонду. Ми зрозуміли, що чинних ДБН — Державних будівельних норм — у наших будинках не дотримуються, тобто показник опору теплопередачі виявився насправді втроє нижчим, ніж передбачено ДБН. Що вже казати про європейські будівельні нормативи. і перший крок — допомогти людям через утеплення будинків і відповідно зменшення тепловтрат максимально ефективно використати вже згенеровану енергію.

 

Довгострокову програму утеплення багатоквартирних будинків у Долині фінансуватимуть із трьох джерел — коштів міста, ЄС і самих жителів. Всього в 2015—2018 роках у місті вдасться утеплити орієнтовно 14-16 будинків — до 20% всього багатоквартирного житлового фонду. Частка співфінансування з боку жителів сягне не менше 20%, а решту буде покрито за рахунок коштів ЄС та міського бюджету. Ми запропонуємо долинянам комплексне утеплення їхніх будинків сучасними матеріалами для поліпшення енергоефективних характеристик. А відбір пілотних будинків ррунтуватиметься на системному аналізі тепловтрат, щоб означити ті будинки, які потребують утеплення насамперед. До літа сформуємо довгострокову програму термомодернізації. Очікуємо, що в кожному з таких «перевдягнених» будинків показник споживання газу для потреб опалення знизиться не менше ніж на 20%.

 

У спілкуванні взяли участь, окрім представників керівництва міста, району і області, ключові експерти команди підтримки СУДеП Анатолій Копець, Лєшек Каспровіч та виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Андрій Кирчів. А представили проект «Зменшення енергоспоживання та викидів СО2 у секторі багатоквартирних житлових будинків міста Долини» керівник його Петро Корбут та технічний директор Олександр Жовнір. Насамкінець секретар міськради Віктор Гошилик та директор КП «Управління комунального майна» Петро Корбут підписали меморандум про співпрацю в рамках реалізації проекту. «Ніхто ніколи в Україні енергетичними процесами у багатоквартирному житловому секторі ще не керував. Долина — перша в цьому», — наголосив ключовий експерт команди підтримки СУДеП Анатолій Копець.


12.03.2015 572 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10694 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1780
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1673
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2692
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4525
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3176

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

256

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

990

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1397

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1284
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1657
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1451
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1178
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

542
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

618
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1820
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1944 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20313
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

294
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

646 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1026