Усі живуть по-новому, тільки в України стабільність. Підсумки групового раунду відбору Євро-2016

 

"Футбол 24" підсумовує груповий етап відбору на французький Чемпіонат Європи.

Двадцять щасливчиків уже готуються до рандеву: Франція, Англія, Чехія, Австрія, Португалія, Швейцарія, Іспанія, Італія, Бельгія, Уельс, Північна Ірландія, Ісландія, Албанія, Румунія, Польща, Німеччина, Туреччина, Словаччина, Росія, Хорватія.

Як це було? Почнемо зі статистичних підсумків, продовжимо номінаціями.

Найкращий снайпер

Роберт Лєвандовскі не полінувався викластись у матчах проти Гібралтару - 6 із 13 своїх м'ячів забив баварець дебютантам. Постраждали від Лєвого і Шотландія, Німеччина, Грузія та Ірландія. Нікого не обділив Роберт. До цього додамо ще 4 гольові паси. З гравців збірної України найкращим снайпером став Андрій Ярмоленко (4 голи).



Найкращі асистенти

Тривалий час лідирував поляк Аркадіуш Мілік (6 результативних передач), але на фініші його наздогнали двоє. Словак Володимир Вайсс оформив фантастичний асистентський хет-трик за 6 хвилин у матчі проти Люксембургу. Боснієць Сенад Луліч двічі допоміг забити партнерам на Кіпрі, що допомогла оформити путівку у плей-офф. З українців найкращими асистентами себе проявили той же Ярмоленко і Шевчук - по 2 паси.

Найкраща оборона й атака

Румуни пропустили лише 2 голи за 10 матчів. Поляки наколотили 34 голи. Лише одна збірна змогла також перейти позначку в 30 голів - на рахунку Англії 31 влучання.

Найгірша оборона й атака

Гібралтар пропустив 56 м'ячів. Навіть попередні лідери в номінації "найдірявіші редути" Андорра і Сан-Марино далеко позаду - по 36 пропущених. А ось за забитими "лідерство" знизу традиційно належить сан-маринцям. Та навіть єдиний гол за весь Євровідбір змусив їх дуже пишатися собою.

Без поразок

Небитими залишились лише четверо: Англія (30 очок), Австрія (28), Італія (24) і Румунія (20).

"ЧехоСловаччина" знову разом
 
Уперше після розділення колись єдиної держави на дві різних обидві збірні зіграють на ЧЄ. Для чехів це звична річ, словацькі ж футболісти не грали на таких турнірах вже понад 35 років. А за часів незалежної Словаччини це перше Євро.
 
Велика Британія - справді Велика
 
Божевільна Англія, про яку ми ще поговоримо нижче, вийшла на Євро завдяки 10-и перемогам. Куди там тій Іспанії. Уельс і Північна Ірландія вперше в історії потрапили на Чемпіонат Європи. І тільки спробуйте щось сказати цим країнам про "зниження рівня турніру при 24-х учасниках".


Гарет Бейл (7 голів) майже самотужки завершив справу Великого Гіггза. Звісно, група у валлійців була не з найважчих, але обійти боснійців з їх Джеко і П'янічем на 4 очки - це дійсно круто!
 
Північна Ірландія, як і Уельс, грала лише на Чемпіонаті світу, а тепер спробує себе на рівні Євро. Вдале жеребкування і провал чи не головних фаворитів групи греків призвело до нечуваної в останні роки ситуації - північні ірландці гратимуть на великому Чемпіонаті, а просто ірландці - ще під серйозним питанням.
 
 
Наші як завжди
 
Плей-офф такий плей-офф. Лише Блохін виводив Україну на великий Форум напряму, спроби пройти манівцями через стики призводили до незмінного провалу. Віктор Вацко дуже недаремно не відчував ані краплі оптимізму після загалом натхненної гри України проти іспанців. Бо плей-офф - це зовсім інший турнір і 5 з 5 спроб раніше нами було провалено. Зрештою, свій плей-офф команда Фоменка вже програла і навіть двічі - Іспанія і Словаччина не пропустили від нас жодного голу. А в стиках нам попадеться хтось з цього квартету зубастих середнячків: Данія, Ірландія, Норвегія, Словенія.
 
П'ять хвилин сміливості від Фоменка
 
Найкращий тренер збірної України за результативними замінами знову втратив відчуття часу й отримав за це традиційну, як участь "синьо-жовтих" у плей-офф, колосальну порцію критики. Критика зумовлена жалем - могли ж! Щось схоже переживала Польща у минулому відборі до ЧС-2014. Такі круті гравці, як Лєвандовскі та Блащиковскі, прекрасне покоління і без великого турніру в розквіті сил. Фоменко випустив на 5 з лишком хвилин "Царя" Селезньова і 19-річного дебютанта Зінченка. Останнє - нечувана сміливість для тренера, який не дуже довіряє тим же гравцям "Зорі", кількість яких росте, а хвилини на полі - залишаються на позначці близько нуля. Не виключено, що нам доведеться вже найближчим часом шукати свого Навалку. Хоча дуже не хотілося б. У тому сенсі, що вихід на ЧЄ-2016 дорожчий і серцю ближчий, ніж відставка Фоменка.
 
П'ятов наблизив Сеска до антирекорду збірної
 
Завершуючи тему збірних, відзначимо сейв голкіпера збірної України з пенальті. Сеск Фабрегас спокійно лускає 11-метрові на клубному рівні, а ось у збірній схибив у всіх 4-х випадках. Тепер іспанцю залишилось ще раз не забити пенальті, аби "наздогнати" Давіда Вілью, в якого 5 промахів.
 
Англія - це Німеччина, вона вже всім набридла
 
Рекордні 10 перемог у 10 матчах, чи можна бажати кращого? Та легендарному Гарі Лінекеру не вгодиш. Якщо англійці гратимуть сумно і нудно, це ганьба, а якщо виграватимуть усі матчі, то вони всіх втомлюють і стають "новою Німеччиною". Ох, нам би їх проблеми.


 

Шок останніх миттєвостей групового етапу, або як за декілька секунд набрати 7 очок
 
Найкращі треті (майже до останніх хвилин Євровідбору) угорці написали листа іспанцям, і ті, ніби дякуючи за Пушкаша і Кубалу, зробили все необхідне - дивом обіграли Україну. Але мадяри забули про найменш імовірний варіант. Тіньовий фаворит Євровідбору, виявляється, просто причаївся замаскований камуфляжем. Свої нещасні 9 очок у рейтингу третіх команд османи в останньому турі перетворили на 16! Не виключено, що не обійшлось без додаткового стимулювання казахів до перемоги над латвійцями. Але й сама Туреччина свою перемогу вирвала у меншості якимсь нереальним штрафним ударом здалеку. Респект.
 
"Динамо" і "Шахтар" будуть на Євро-16
 
Навіть якщо прокляття плей-офф знову перекреслить всі мрії українців, без представників УПЛ у Франції не обійдеться. Подвійний капітан Даріо Срна представлятиме донецький "Шахтар". Київське "Динамо" має втричі більше гравців: австрієць Александар Драговіч, хорват Домагой Віда, португалець Мігел Велозу. Можливо, отримають свій шанс увійти на правах запасного до заявки ще й Віторіну Антунеш, Ніко Кранчар і Лукаш Теодорчик.
 
Бельгія - №1 у світі
 
"Футбол 24" захоплювався багатством складу бельгійських "червоних дияволів" ще тоді, коли це не було модним. А тепер, пройшовши Євровідбір, з двома нічиїми і однією поразкою, Бельгія вперше в історії очолить оновлений рейтинг ФІФА. Престижно.
 
Найбільший скандал

Албанці здобули не зовсім чесні 3 очки в Сербії, спровокувавши гарячих суперників на бійку і бажанням фізичної розправи. У підсумку технічна перемога. А на фініші був трохи дивний розгром Вірменії. Як повідомили балканські ЗМІ після матчу, ціна питання перемоги винесла 2 мільйони євро. Можливо, ця інформація - якась сербська провокація у відповідь. Але дуже дивно, що Вірменія, яка до останнього боролась в матчах і з тими ж албанцями, і португальцями, і данцями, тут у рідних стінах взяла і так ганебно розвалилась 0:3.

 

Найбільше відкриття

Все ж наважимось назвати таким Ісландію. "Наші хлопці", як їх величають, посунули вниз і Туреччину, і Нідерланди, та лише в останньому турі втратили перше місце на користь чехів. І не скажеш, що в ісландців була слабка група, а Євровідбрі вони провели з автобусом і фартом. Так, надійний захист (6 пропущених) став опорою, але показник забитих - на рівні з нідерландцями (по 17). Ось що значить дві голови - не одна. Ісландію до історичного тріумфу привели шведський наставник Ларс Лагербек та ісландський Хеймір Хадльгрімссон.

"Наші хлопці" представляють ще й найбільш малонаселену країну-учасника фінальної частини Євро-2016 - з якихось 330 тисяч людей вдалось відібрати Команду. Залишається ще потішитись за Ейдура Гудьйонсена - 37-річний екс-нападник "Барси" і "Челсі" провів 3 матчі у відборі і навіть гол забив - у ворота казахів.

 

Найбільший провал
 
Залишаємось у цій же групі і заслужено вручаємо номінацію команді, від якої такого фіаско не очікував ніхто. Перше місце - така була ціль "помаранчевих" перед стартом відбору. А в підсумку маємо перший за 31 рік проліт повз Чемпіонат Європи! І це в статусі бронзових призерів ЧС-2014.
 

Більше не аутсайдери

Австрія, як і ми, досі лише раз грала на Євро, і то завдяки статусу господарів. Та на цьому аналогії, на жаль, завершуються. Команда Драговіча здивувала надуспішним циклом, здобувши 9 перемог і лише раз зі шведами поділивши очки. "Ми вже не аутсайдери. Австрія на 11-му місці в рейтингу ФІФА", - насолоджується тріумфом головний тренер австрійців Марсель Коллер.

 

Тарас Котів, Футбол 24


15.10.2015 355 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

905
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

726
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1834
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3165
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2514
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2500

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

172

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

692

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

653

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1541
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

300
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

639
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

580
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

286
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

350
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26991
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

804
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19644
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

386
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

368
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

694
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1213 1