Юрій Романюк: «Як і десять років тому, я знов поруч з Нею»

Про поїздку Івано-Франківців до Києва на мітинг на підтримку Юлії Тимошенко і не тільки ми поспілкувалися з депутатом Івано-Франківської обласної ради Юрієм Романюком.

 

               

 

 

Пане Юрію, представники прикарпатської «Батьківщини» взяли участь у акції на підтримку Юлії Тимошенко під час суду над нею. До Києва з’їхалося, за різними оцінкам майже 10 тисяч мітингувальників. Звідки така неочікувана для багатьох ваших опонентів активність людей?

Мушу скоректувати Ваше запитання. Зібралися люди не неочікувано. Ми масово й організовано, приблизно тисяча людей з Івано-Франківщини, зібралися під Печерським (я сказав би «Печерним») районним судом міста Києва, під час так званого судилища режиму Януковича над нескореним лідером безкомпромісної політичної опозиції Юлією Тимошенко! Справді, нам вдалося за лічені дні забезпечити ґарантоване транспортування усіх бажаючих взяти участь у мітингу в столиці на захист свого лідера. Для влади це виявилося дивним і несподіваним масовим «сюрпризом»! Ми висловлюємо щиру сердечну подяку усім небайдужим прихильникам Юлії Тимошенко, що не злякалися репресій і утисків за відкритий протест проти каральних дій влади Януковича і його «шісток» над опозиціонерами.

 

– Що, на Вашу думку, стоїть за цим судовим процесом, і який Ваш прогноз на подальший розвиток подій? Чи посадять Тимошенко, як запитує нині все суспільство?

Це не судовий процес, а цинічне антиконституційне, антиправове судилище організоване і замовлене виключно і персонально Януковичем! Виконавцем є маріонетка, політичний судовий кілер – Радіон Кірєєв, яким ляльководять чиновники з Адміністрації Президента Януковича. Всі ці «слідчі» нечвоглоди, судді «кірєєви», прокурори обвинувачення «пупкіни, попкіни і гадюкіни» лише примітивні кар’єрні, платні, безвольні, продажні та безличні аморальні жертви режиму Януковича. Мета цього дешевого судилища насправді не посадити Юлю, а засудити. Тобто, винести обвинувачувальний судовий вирок! Апеляційна і касаційна інстанції безумовно вже давно мають своїх «кірєєвих», завчасно заготовлених «ківаловими». На Банковій вже підготували проекти судових рішень про відмову в апеляції та касації. А законом заборонено балотуватися до будь-якого виборчого органу влади, якщо громадянин судимий, з непогашеною судимістю. Таким чином, режим Януковича намагається усунути від виборчих парламентських перегонів 2012 року та наступних президентських виборів 2015 року основного свого конкурента – «Батьківщину», на чолі з Юлією Тимошенко. Так само за аналогією Янукович розправляється з Луценком та іншими представниками опозиції.

 

– Яким чином «Батьківщина» буде домагатися правди й справедливості?

– Варіанти є. По-перше, це одностайна потужна реакція світової демократичної спільноти: ЄС, резолюція ПАРЄ у справі Юлії Тимошенко, ультиматум Держдепартаменту США, заява Посла Великої Британії, виклик на суд до США Дмитра Фірташа з «РосУкрЕнерго» за позовом Юлії Тимошенко у справі про повернення державі 12 млрд. м. куб. українського державного народного газу.

По-друге, це стійка, нескорена позиція громадянського суспільства. Народ не злякався, не змовк, не відступився. Народ вийшов на майдани. Народ не стулив писки, як хотів Янукович і його зграя.

По-третє, ми свідомо не будемо заважати режимові Януковича своїми власними титанічними зусиллями освячувати Юлію Тимошенко на п’яте президентство. Ми тільки сприятимемо Юлії Тимошенко стати президентом якнайшвидше.

 

– Багато Ваших колишніх однопартійців, колег-депутатів по фракції «БЮТ» нині стали по інший бік барикад. Вони при владі, при посадах, ситі та задоволені. Ви не жалкуєте, що вибрали саме «Батьківщину»? Ви не боїтесь репресій проти себе? 

Стосовно своїх колишніх колег по фракції, то я з етичних міркувань не хотів би давати їм оцінку. У кожного своя персональна доля, обставини, плани, вибір. Щодо посад, то мені просто соромно навіть обговорювати ці дріб’язкові, меркантильні, коритні мрії багатьох обмежених і приречених чиновників. Так сталося, що зі студентської лави я достатньо заробляв і забезпечував своє майбутнє, не сподіваючись ні на кого. Я прожив 16 років підприємницького життя і жодного дня не мріяв про державну службу. Я був у власному, приватному бізнесі від 1990 року. За цей час створена і незалежно функціонує стабільна підприємницька система доходів родинного бізнесу, який очолює дружина. Я завжди був абсолютно самодостатнім, політично незалежним громадянином України і депутатом обласної ради трьох скликань поспіль. Не стояв осторонь буремних процесів відродження і розбудови незалежної держави України від 1989 року, яка незабаром відзначатиме своє 20-ти річчя. Я просто дуже люблю політику і політичне життя.

Щодо репресій, то скажу таке: морально я готовий був до сумної долі ще від 1989 року. Але тоді, на щастя, оминуло всіх. Пронесло і під час «кучмізму». Не бажаю боятися і зараз. Вважаю за доцільне сприяти створенню такої політичної ситуації, при якій буде боятися Банкова, а не народ.

А щодо вибору «Батьківщини», то Батьківщину не вибирають. Я прийшов у партію, коли Юлію Тимошенко тодішній президент Ющенко безпідставно звільнив з посади прем’єр-міністра, 9 вересня 2005 року. У найважчий для неї час. Публічно і відкрито захищав Юлію Тимошенко у 2001 році, своїми письмовими заявами, коли Кучма кинув її у Лук’янівський СІЗО на 42 доби…з посади віце-прем’єр-міністра з ПЕКу. То ж і нині, коли вона на лаві підсудних, як і десять років тому, я знову поруч з нею. Дежавю якесь… І якщо ви дивилися «Титанік», то чудово пам’ятаєте апогей трагічної сцени, коли оркестр корабля, який занурюється у крижану воду нічної Атлантики, приречено мужньо і самовіддано продовжує грати на похилій палубі до кінця… Юрій Романюк залишиться грати в цьому оркестрі до кінця. А для кого все виявиться «Титаніком» ще подивимось. Час покаже.

 

 

Оксана Островська

тижневик «Коломийські ВІСТИ»


30.06.2011 3436 3
Коментарі (3)

Пацюк 2011.06.30, 17:47
Фото двох - очєнь трогатєльне...:))
п. Юрію 2011.06.30, 18:28
Шкода , що Ви десять років змарнували. Апотенціал був, а може ще є?
Олег 2011.07.01, 09:35
Це якесь роздвоєння особистості: перебуває у партії, яка ставить собі метою стати владою і не думає про державну службу. Кому ж тоді і як він думає служити, коли стане владою? А може це просто великопафосний біздёж?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1213
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2530
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2116
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2171
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6554 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2455 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

338

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1150

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1285

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1404
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

282
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

587
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2064
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26515
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

556
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10469 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8014
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

538
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

406
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

548
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

625
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1586