Юрій Андрухович: Проблема «Трамп»

 

 

От і Америку навідала велика передвиборна тривога: Дональд Трамп, жахлива потвора та брутальна каналія, уже навіть не рветься – він семимильно крокує до влади. Ще зо два тижні тому моя знайома була відносно спокійна. «Трамп не візьме Іллінойс, а Марко Рубіо обов'язково візьме Флориду, – запевняла вона. – Найближчий вівторок стане вирішальним днем для усунення нечестивця Трампа з дороги».

 

Але у вівторок Трамп узяв Іллінойс, а Рубіо не взяв Флориду. Після цього Рубіо – найпослідовніший проукраїнський кандидат, улюбленець нашої консервативної діаспори – вибув з боротьби. У республіканців же залишається дедалі менше леґальних мотивів для усунення Трампа як кандидата від їхньої партії. Швидше за все їм доведеться змиритися з тим, що цього року республіканським кандидатом на президента США буде саме цей бридкий чолов'яга з мільярдними статками. Така собі вкрай небезпечна суміш Жиріновського й Берлусконі. А отже, великий друг Путіна (потенційно). Для Америки в цілому це страх як погано. Для республіканців як партії це погано також. Для них краще, щоб такий їхній кандидат програв. Але хто його зупинить? Демократка Гілларі? Чи вистачить їй сили, щоби зламати цього безпардонного рагуля?

 

Сусідка моїх друзів з містечка Болсбурґ у Пенсильванії забігла до них на хвилинку в гості, вигулюючи пса. Ми саме частуємося чаєм і ґраппою. Сусідка приносить погану новину про перемогу Трампа в Іллінойсі. «Це другий Берлусконі, – каже вона. – Але це Берлусконі, що отримає ядерну кнопку». Берлусконі в цілому непогано пасує до ґраппи, яку ми попиваємо.

 

Трамп – клоун. Берлусконі – паяц. Жиріновський – шут. Різниця лише в несуттєвих національних особливостях. Як і в тому, що в Берлусконі та Жиріновського нині фактичної влади немає. А у Трампа вона дуже може з'явитися.

 

«Панама теж непогана країна, – розважливо говорить Майкл. – Переїдемо жити в Панаму». Хтось нагадує про Коста-Рику, хтось іще про Нову Зеландію. «Нова Зеландія задалеко від решти світу», – не погоджується сусідка. «Після 11 вересня це розглядалось як перевага, – втручається інший Майкл. – Тоді тисячі американців утекли до Нової Зеландії, щоб бути подалі від усього на світі». «Welcome to Ukraine», – перемикаю їхню увагу на ще одну доволі безпечну й доволі віддалену від решти світу країну.

 

Ну гаразд, не зовсім безпечну, якщо чесно. Особливо якщо наступним її президентом знову стане Янукович. Я навіть нітрохи не жартую, коли вголос думаю про таку перспективу. Ви вже бачили, як «Опозиційний блок» вийшов на перше місце в опитуваннях? Щойно повернемо все те ордло в Україну – і президентом знову стане Янукович.

 

У Трампі так само вгадується схильність до золотих унітазів. Із першого мого дня в Америці він лізе в мій світ і ламає мені кайф, причому не тільки поганими теленовинами про перебіг кампанії. В Чикаґо я поселяюсь у готелі, навпроти якого – в рази вищий хмарочос його «Trump International Hotel & Tower». 423 метри висоти разом зі шпилем. 92 поверхи житлових приміщень (перед 11 вересня 2001-го планувалося 150).

 

Кількома днями раніше в Нью-Йорку, поруч із Кільцем Колумба, мені вже траплявся (хоч доречніше було б написати «трамплявся») «Trump International Hotel & Tower New York». Трохи нижчий від чиказького, але з такими ж понтами. Вартість пересічного номера 13365 гривень – і дешево, й люто.

 

Трамп узагалі дешевий, але з понтами. І все, чого він торкається, дуже з понтами. Якщо йому дати доступ до ядерної кнопки, то це буде такий… Це буде такий кінець, який може тільки приснитися. І якщо дедалі реальнішу перспективу приходу до влади Трампа накласти на дедалі проґресуючу манію величі Путіна, то заповідаються вже навіть не потрясіння, а щось набагато гірше.

 

Уся моя надія – на те, що американська державність усе ж виробила якісь приховані та безвідмовні механізми самозахисту і блокування ідіотів на їхньому шляху до президентської влади. Не може ж бути так, щоб ніхто про це не подбав. Отці-засновники дивляться на свою велику країну зі свого американського неба. Джордж Вашинґтон дивиться і Томас Джефферсон, а також Абрагам Лінкольн, Теодор Рузвельт і Франклін Делано Рузвельт, і Джон Фітцджеральд Кеннеді, і Рональд Рейґан врешті-решт. І всі інші також.

 

Залишається вірити, що вони не тільки дивляться. Що вони неминуче втрутяться й відведуть загрозу в потрібну мить.

 

zbruc.eu


04.04.2016 1033 2
Коментарі (2)

Igor Chizh 2016.04.05, 06:19
Андрухович, який закликав голосувати "Проти всіх" перед виборами Тимошенко- Янукович ( мовляв ні один із них не відповідає моїм високим вимогам як виборця і в такий спосіб допомагав Януковичу ) ? А потім верещав "В нас тут пекло!" , коли Небесна клала свої голови , в тому числі за "противсіха " Андруховича?
Wasyl Ryba 2016.04.05, 20:34
АНДРУХОВИЧ ПЕРЕГРІВСІ НА СОНЦЕ В США. за газетним тріскотом не ввидів що так іде процес як і в нас очищення еліти. Раджу вірити публікації Фртки "Перипетії закулісної війни. Нові поразки глобалістів". За Трампом стоят Ротшільди, а се дуже серйозно, як і за Ходорковским, що скоро має появитисі на арені в нас. Бо нам самим сю гідру тупої наживи без зовнішної помочи не здолати, як і Вову. А далі подивимся, бо наші надії на самого Саака впали жертвою у б-бі з шокіним і пр.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

631
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1823 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

722
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2925
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749