Юрій Андрухович: Фейс-контроль. Замість післямови по прем'єру Яценюку

 

 

Уперше і дуже можливо, що востаннє у своїй історії, наша країна мала справді яйцеголового прем'єра. Голови наших політиків переважно іншої форми – тієї самої, що й голови переважної більшості українського населення. Тут не обійшлося без усесильної генетики давніх степових кочівників і, мабуть, пізніших татар. Тобто голови українських політиків переважно картоплеподібні (дещо плескаті).

 

Яценюка українці незлюбили головним чином за його яйцеголовість. Я взагалі дуже дивуюся з того, як міг настільки нетиповий діяч пробути прем'єром нашої патологічно схильної до типовості країни цілих 25 з гаком місяців. Але все одно це диво не могло тривати вічно, і на всякого камікадзе свій божественний вітер. Вважаймо, втім, що принаймні один рекорд нетиповості в Україні все-таки встановлено. 

 

Пригадую, як уже роки тому певний знайомий політтехнолог під час рідкісної й радше випадкової зустрічі запитав мене таке: «Яценюк не розуміє, чому ви назвали його екзотом, він переживає з цього приводу». Я не дуже зорієнтувався, про що йдеться, припускаючи навіть якийсь запущений від мого імені фейк. Але ще протягом тієї самої розмови я згадав.

 

Ішлося про інтерв'ю, яке десь іще роком раніше в мене взяло на той час донецьке видання «ОстроВ». Часи були глухі, януковицькі, рік, якщо не помиляюся, десь так 2011-й. Твердиня тодішнього режиму могла здаватися вічною. Проте мій донецький співрозмовник чомусь вирішив запитати, якими я бачу шанси Яценюка – ледь не на те, щоби стати в майбутньому президентом. Отут я й відповів, що бачу їх погано, бо він надміру екзотичний для цієї країни. Під «екзотичним» я розумів щось ніби «занадто хороший». Добра англійська (зрештою, й добра українська) мова і відмінницька окулярницька зовнішність не можуть не відштовхувати простого українського виборця. Про яйцеголовість я, здається, не згадав, але мав її на увазі – частково під «відмінницькою зовнішністю». За відмінника українці не проголосують у жодному разі, наполягав я. Радше вже за урку якого-небудь, себто за зека. You know what I mean.

 

Що я тоді замовчав – це, що ніколи не забуду, як 2009 року в Чернівцях, його рідному місті, відзначали 20-ліття «Червоної рути» – не пісні, а фестивалю – і як він махав нам, публіці, руками, вітаючи, але ніхто йому не відповів, і це виглядало трохи сумно, а трохи комічно. І це при тому, що саме він, мабуть, і дав найбільше грошей на те святкування. Було дуже відчутно, як його недолюблюють. Чи то у вишиванці, чи без. Чи то міністром, чи спікером, чи опозиціонером, чи кандидатом у президенти.

 

Тож коли я в інтерв'ю 2011 року сказав, що він для цієї країни занадто екзотичний, я не сперечався з дійсністю. Я її підтверджував.

 

А вона тепер от узяла й підтвердила мене.

 

Яценюк був прем'єром непопулярним, це само собою. З іншого боку, назовіть мені популярних українських прем'єрів. Може, Азаров? Популярних прем'єрів у нас іще зроду-віку не бувало. Популістські бували, але й вони не особливо з того популізму скористалися: рейтинґ недовіри до них усе одно зашкалював. От не любить цей народ будь-якого начальства, будь-якого керівника-зверхника – і що ти з ним зробиш. У цьому сенсі Яценюк тим більше не міг стати винятком.

 

Однак цілком особливим складником його цілком особливої непопулярності стало те, що він справді хотів реформувати країну. Тобто змусити її людей працювати й економити. Це доволі прості, зрозумілі, але й доволі непопулярні речі, погодьтеся. До них можна лише змушувати. Уряд і є цим механізмом для змушування – відомо ж. Але щоб це змушування над нами чинив якийсь яйцеголовий яппі-інопланетянин! Шансів у нього фактично не було.

 

Ми не цінуємо того, що маємо. Тепер залишається оцінити те, що втратили.

 

Уперше і дуже можливо, що востаннє в історії, ми мали прем'єра, який упевнено вигравав газову війну з Росією і при цьому ще й незле тролив росіян. За всіх попередніх режимів і часів вони тролили нас і почувалися цілковитими панами ситуації. Й раптом це урвалося, й ми почали диктувати їм, а не вони нам! Чи продовжать цей виграшний тренд теперішні наступники, є дуже великий сумнів. Швидше за все вони тепер потихеньку кинуться «отстраивать отношения», себто відновлювати залежність.  

 

Але поживемо – побачимо.

 

В українській політиці розбиратися дуже легко. Головний метод – фейс-контроль. На їхніх обличчях написано все, а форми їхніх голів також не вселяють надто великої надії.

 

Однак українська політика ще й наскрізь кармічна. При цьому покарання в ній настає не через триста років і не чотириста, а доволі негайно: ще в цьому житті. Та навіть і в цій каденції. Ще навіть на цій самій посаді.

 

Свою чашу яйцеголовий на поточний момент уже допив сповна. Черга за тими, котрі його валили.

 

 

 

Юрій Андрухович,

http://zbruc.eu


17.04.2016 1120 5
Коментарі (5)

Панас Мирний 2016.04.18, 22:15
Я так розумію що тролити москалів - найбільш вагоме досягнення уряду Арсенія П. А в чому ми виграли війну пане Юрію? Ну парад у Севастополі я так розумію не за горами (як мені не вірити цілому генералісимусу заявляючому про це не з будуна в лазні, а з трибуни ВР). Якщо ми "виграли" ту газову войну то чому тоді при папєредніку Арсенія газ купували по 460$,а ціна для людей була десь 1,2грн. за 1м3 , тоді як наш «рятівник» купував газ уже десь,за 240$, а на початку 2016 року і того менше -212$ (бо ціни на нафту падали), а населення платило в кишені газових монополістів-олігархів уже по 7,1грн. хіба що до 200 м3 по 3,6грн. і то зимою. А хто не мав за що заплатити – не біда, не бідніти ж нашим «Фірташам і Ко» бо на то є субсидія (коли спільні бюджетні тобто наші з Вами податки - кошти) знову віддають газовим монополістам-олігархам в рахунок оплати за тих найбідніших. А Ви кажете яйцеголовий.
Славко Задунайский 2016.04.22, 11:30
Андрухович правий,все по ділу описав
Юрій Юр 2016.04.25, 11:50
Трохи поверхово розумієте ситуацію. З допомогою субсидій Яценюк ліквідував борги Нафтогазу і не допустив його банкрутсва, а українців заставив думати про економію. Советський союз таки закінчився. Яценют таки втримам державу при пустому бюджеті у 2014р та щей профінансував війну з росією - а це немало. Подивимось як буде Гройсман фіннансувати війну, бо Кремль багато чого дасть щоб війна з ними перестала фінансуватись
Панас Мирний 2016.04.26, 22:48
Юр. Юрович не переживай, Гросельман гідно продовжує розпочату «паперєдніком» роботу по перекачуванні грошей з більшості громадян у кишені купки олігархів (у чиїх брудних лапах газова інфраструктура, РЕМи і т.д.?). Отже опалення з 1 травня подорожчає на 80% ! Чергове підвищення комунальних тарифів призведе до того, що вода і опалення для українців підскочать у ціні мінімум в 2,5 рази. Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич на прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA. «Тарифи теплокомуненерго для громадян, які проживають в багатоквартирних будинках, будуть підвищені з поточних 2994 грн (за тисячу кубометрів - ред.) До 6800 грн. Це призведе до різкого подорожчання гарячого водопостачання та холодного і опалення. По Києву це десь в 2,5 рази, а то й більше », - пояснив експерт. За його словами, на відміну від свого попередника, В. Гройсман пішов на поводу у екс-міністра фінансів Наталії Яресько та екс-керівників НАК «Нафтогазу», і прийняв рішення про різке підняття тарифів, що виглядає абсолютно нелогічно, і не підкріплено рівнем доходу громадян. При цьому Д. Марунич підкреслив, що підвищення тарифів на комунальні послуги в Україні було не наслідком вимог МВФ, що стверджує влада, а виключно ініціативою уряду. Нагадування, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що альтернативи підвищенню комунальних тарифів немає. «Іншого шляху немає. У мене немає вибору. Все це знають, всі це розуміють. І я це розумію. Але хочу сказати одну важливу річ: низькі і економічно необгрунтовані тарифи, хто б що не говорив - поле для корупції », - заявив він.
Панас Мирний 2016.04.26, 23:14
Щодо «боргів» Нафтогазу… А чи відомо Юр. Юровичу що оклад керівника ПАТ "Укргазвидобування" - 398 тисяч гривень. До цього ще додається щомісячна премія у 75%, надбавка за інтенсивність праці — 50%. Відтак разом зарплата становить 955 тисяч 320 гривень у місяць! "Укргазвидобування" — це найбільша державна газовидобувна компанія. Входить до холдингу НАК "Нафтогаз України".
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2017
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1882
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1881
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5588 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2174 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

773

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

845

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1050

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26184
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10214 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

265
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

291
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

406
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909