Український Фейсбук сколихнула новина про затримання на 60 діб франківського журналіста Руслана Коцаби

 

/data/blog/69126/6e3cf37f90cc804e55242633fd78de4e.png

фото: firtka.if.ua

 

Український фейсбук сколихнула новина щодо рішення суду про утримання під вартою блогера Руслана Коцаби.

 

Публікуємо підбірку висловлювань правозахисників, колег Коцаби, політиків, а також інших користувачів.

 

Борис Філатов, народний депутат України:
"Лента фейсбука взвыла из-за ареста Коцабы. Весьма достойные люди бьются в падучей: "Разве мы за это боролись?". Уважаемые друзья, посмотрев видео "последнего слова" Коцабы в суде я могу сказать следующее: "Я не знаю за что боролись вы, но мы боролись за то, чтобы ряженые в вышиванки и, одновременно, в камуфляж, не жрали с рук у страны-агрессора, которая уничтожает Украину" У Коцабы через лоб написано - "ПОДОНОК". Причем крупными буквами. АПТЕЙД: Все вышесказанное не исключает максимально публичного пояснения со стороны СБУ, что именно вменяется бородатому ублюдку. "Государственная измена" - это вам не хухры-мухры".

 

Тарас Чорновіл, екс-нардеп:
"Відкрив фейсбук і як брудним вітром з сміттєзвалища війнуло. Тема Коцаби. Шановані мною люди, як припечені кинулися вихваляти мерзотника, розповідати, який він неймовірний патріот, найбільший борець проти режиму януковича, а злочинна влада (сьогодніщня!) душить свободу слова. Тож, по-перше: ніхто свободу слова не обмежував - Остап Дроздов щотижня робить на ЗІКу дуже подібні заяви й оцінки, але без прямих закликів і крім морального осуду нічого не зазнав. А Коцаба, нагадаю, лише в кількох реченнях першої заяви робив якісь оціночні судження й вислював позиції. Все, що йшло опісля - дуже добре відпрацьовані заклики з відвертим нагнітанням ситуації. Цілком свідомі заклики до громадян загалом і певних чітко визначених суспільних груп з метою зірвати мобілізацію. Якби все обмежилося заявою про власну відмову від мобілізації - був би незначний склад злочину. Але вся сукупність дій Коцаби, а це цілий ряд дуже вміло розкручених заяв і закликів, тягне на державну зраду. І нічого кривити ніжні носики. Все те, що він робить чітко вкладаєтьтся в логіку дій рашистських спецслужб. Ще раз нагадаю: не одна екзальтована заява, а чіткий план заходів з умілою медіарозкруткою. Тепер для Богдана Скварона чи шанованої мною Тетяни Близнюк, які відразу ж вишукали, що Коцаба писав у прокуратуру проти влади Януковича через обрізаний на Новий Рік гімн чи брав участь у походах на Соловки (єдиний з червоно-чорним прапором). А знаєте, де об'явилися найрадикальніші члени і так радикального колись СНУМу - саме там, де й слід - у СДПУ(о), причому досить високо. Коцаба ніколи не був особливо знаковим журналістом чи діячем, тому помічав його дуже епізодично, але пригадую, що якісь повідомлення про причетність до "українського вибору" Медведчука були. Так це, чи ні - нині не суттєво - він уже скоїв значно гірше. І зовсім останнє. Щодо дій СБУшників, які (о жах!) аж кілька годин проводили обшук у його квартирі з "двома маленькими дітками". Якщо не знаєте процесуальної складової - як і скільки проводиться обшук, складається протокол тощо, то не ганьбіться. А турбує мене те, що замість серйозно розслідувати факти добре організованих акцій зі зриву мобілізації, які відбулися на дуже чітко визначених обмежених територіях (а це зайвий доказ організованості), СБУ обмежиться слідством проти третьосортної медведчуківської шестьори. Щоб не вийшло, як з Нелі Штепою, коли єдиним юридично доведеним сепаратистом в Україні виявилася типова "городская сумасшедшая".

 

Сергій Щербина, журналіст-розслідувач:
"По мотивам ареста Коцабы. Выносим за скобки вопрос состава преступления по статье "измена родине" в действиях журналиста, записавшего видеообращение. Нет сил слушать околовоенные кликушества. Будем рациональны. Дорогие ответственные товарищи, вы ошибки Януковича и компании повторяете одну за одной. Методично и очень старательно. На кой черт вы на свою голову плодите мучеников и информповоды? Не знаю, что там пишут ваши аналитики, но протестные настроение есть и будут нарастать. Потому что война-войной, а колбаса "московская", прости Господи, по 170. И справки за границу. Вы решили "прививку" сделать? Говорили знающие люди, что Виктор Федорович на охоте 30 ноября 2013 был шибко довольный. Мол эвона как мы вломили этим "проплаченым националистам" (с) на Майдане. Не повадно будет! Чем дело кончилось? Смотрим видеофайл "трактор". И трактор, кстати, привозят не возмущенные мужики из магазина или из-под военкомата, а специальные люди. При полной поддержке посполитых. Работа у них такая, чувствовать тренд. С вами, товарищи, никаких врагов не надо...".

 

Александр Ройтбурд, український художник:
"И вновь продолжается цырк. и сердцу тревожно в груди. Можно с Ruslan Kotsaba не соглашаться, считать его дураком, истеричкой. Популистом. Я вот лично думаю шо он все-таки время от времени местами гонит. Но как мне кажется, из него такой же шпион как из меня китайский летчик. Впрочем, технология отработана, чё. Вот при товарище Берии всех расстреляли за то шо были шпионами. А потом самого товарища Берию расстреляли за то шо он был шпион. Потом всех шпионов реабилитировали. Кроме товарища Берии. Не потомушто он таки-да был шпион, а потомушто человек по итогу нехороший. В общем, же суть не совсем в Коцабе, но этот шпионский маразм меня сильно напрягает. Дорогие товарищи чекисты! Может есть смысл товарища Коцабу на всякий случай выпустить? Если честно, в нашей прекрасной стране полно товарищей которых и вправду есть за что сажать, но как раз они прекрасно себя чувствуют.

 

Богдан Скаврон, журналіст:
"Упереддень дня незалежності у 2012 році востаннє поговорив із нині підозрюваним у державній зраді Ruslan Kotsaba, якого хоробрі франківські чекісти нарешті кинули до цюпи на півтори сутки. Два з половиною роки тому в мене було три питання до респондентів: чи такої україни ми чекали? якщо не такої, то якої? що треба зробити, щоб вона стала такою, як треба? Руслан Коцаба, провокативний журналіст, громадсько-політичний діяч: "У далекому 1987 році у Львові, коли в Українській Гельсинській Спілці я розпочинав свою політичну кар’єру, навіть припустити не міг, що за чверть століття на території недодержави під назвою «Україна» буде керувати та ж сама комуністично-комсомольська кліка, проти якої ми тоді боролися, - хіба додатково озброєна продажними судами, мафіозними злочинцями і корумпованими «правоохоронними» органами. І справа навіть не в цій так званій бидло-еліті. Проблема у неможливості наповнити оболонку під назвою Україна реальним змістом. Якось незатишно відчувати холодок і паніку на серці, коли усвідомиш, що немає незалежної України. Бо немає незалежного Українця і саме звідси всі наші проблеми. Судитиму по собі. Я не почуваюся незалежним громадянином, я не сподіваюся на захист держави, я не вірю у демократичну зміну теперішньої бандитської влади на якусь адекватнішу і тому я свідомий того, що за рік-другий проекту колишньої партноменклатури під назвою «Україна» настане крах. Бо недостойними проголошена і ницими керована! Ну чесно - не вартує рагульське бидло, яке готове за 200-500 гривень продати свій виборчий голос, нормального захищеного життя у нормальній країні! Боляче усвідомлювати, що найрозумніші та найініціативніші громадяни масово емігрують чи готуються емігрувати за кордон. Вони вже не повернуться сюди, в цей безлад і хаос. Страшно, що у моїх двох донечок нема гідного майбутнього на цій території. Сумно від цієї безперспективності… Зазвичай пересічний український обиватель хоче того ж, що і обиватель у сусідній Польщі, Чехії чи Італії. Інше питання – якою ціною? Ось тут і проявляється наша трагічна відмінність, бо пересічний громадянин цивілізованих країн-сусідів у жодному разі не продаватиме свій голос у день виборів, коли вирішується його особиста доля і доля його держави на найближчі 5 років. І тому я стверджуватиму, що не скориставшись правом зміни влади демократичним, виборчим шляхом, ми, українці, змушені будемо знову брати зброю в руки, щоби щось змінити. Хоч це нас може знову відкинути у суспільному розвитку на десятиліття назад! Очевидно, що цієї "страшилки" можна уникнути, але шанси мізерні. Бо запити укрсучеліти до громадян і громадян до укрсучеліти взаємно примітивні. Влада і далі звично і безкарно хоче красти, а українці звично чекають чогось там "на блюдечку". А "блюдечка" не буде".

 

Тетяна Близнюк, правозахисник:
"Руслана Коцабу знаю давно. Він мій соловецький побратим. Ну є таке неформальне Соловецьке Братство - люди, які брали участь в експедиції на до Сандармоху і на Соловки. Як каже Василь Овсієнко - один раз поїхати - і все життя про це писати. Да... ну, коли моя дочка (ще один соловецький братчик) посмажила яєшню, то мені сказали, шо соловки даром не минають. Ви розумієте, що не в тому питання, правий Коцаба чи не правий у своїх висловлюваннях. Величезна цінність Руслана в тому, що він - людина, яка не боїться піти проти всіх, знайти собі проблеми, але сказати те, що він думає. За це наразі його судять, а багато українських патріотів поспішили висловитись в тому дусі, що подєлом агенту Кремля, путінському провокатору. Руслан - агент???? Ну тоді і я агент. І всі люди, які не ходять строєм - агенти. Колись один поміркований дядько. Ну з тих, шо за Віктора Андрійовича, вербу і калину... Так от він мені казав, щоб я не записувала Коцабу у соловецьку експедицію, бо він провокатор. На моє здивування пояснив, шо сказано ж було не брати на заходи в Росії ніяких інших прапорів ніж державний, а він взяв червоно-чорний. Я кажу, шо ну і що? Він каже: а я ж сказав, що ніяких партійних прапорів, щоб не було. Я кажу: так а це шо, партійний? Він: ну, не знаю, не треба цього, це провокація. Або, дивись, ідемо ми в Сандармоху, вкраїнська делегація, усі у вишиванках, свічки, калина, хлібина, вінки синьо-жовті... І тут твій Коцаба: "Слава Україні!" Я: ну і шо? Він: Ну нашо ці провокації? Знову хочеться згадати слова пророка: "нема у світі тваринки, підлішої за переляканого націонал-демократа" Сьогодні я хочу сказати: Я - Руслан Коцаба".



Ирина Бережная, громадський і політичний діяч:
"Страна, добро пожаловать в 1937! Ночью, на основании анонимного доноса, провели обыск и задержали журналиста Ruslan Kotsaba. Инкриминируют "гос измену". Даже УК, идиоты, не читали. Призываю всех журналистов и просто неравнодушных объединить усилия и помочь Руслану! Скакуны, не пойму одного, зачем вы памятники Ленину по всей стране валите, вы же самые достойные последователи большевиков?! Помните, репрессии - излюбленный метод некомпетентных руководителей отвлекать внимание от ими же созданного хаоса!(с)".



Володимир Яворський,
правозахисник:
"Мені особисто багато речей з того, що говорить Коцаба не подобаються... Але затримувати Ruslan Kotsaba з обвинуваченням у державні зраді - це радянський союз і переслідування за вільнодумство... будь-якому юристу очевидно, що про державну зраду в цьому випадку не може бути й мови...".

 

Анатолий Шарий, медіаексперт:
"Друзья, если вы по каким-то причинам полагаете, что я не знал об обыске и задержании Коцабы еще вчера, и именно поэтому бросаете мне ссылки, то вы ошибаетесь. Несколько дней назад, я, рискуя своими источниками, сообщил об обыске, проведенном в больнице и допросах его врачей. Судя по тому, что Руслан, в отличие от тысяч людей, эту информацию не ретранслировал в публичном пространстве, равно как и учитывая то, что Руслан отказался от моего предложения донести его точку зрения до сотен тысяч людей, я полагаю, что арест для него неожиданностью не стал и он был к нему вполне готов. Тчк".

 

Костянтин Бондаренко, політолог:

"Анекдот 50-х років. Чоловіка засудили до 25 років за те, що назвав Хрущова дурнем. Чому 25? Дали 10 років за образу Першого секретаря ЦК КПРС і 15 років - за розкриття державної таємниці. У даній ситуації дебіли самі себе виставили дебілами".

 

Тетяна Монтян, юрист і правозахисниця:

"Судя по информации в СМИ, СБУ не имеет никаких доказательств. 114-я (шпионаж, – Ред.) - вообще реальный цирк, там субъектом может быть только иностранец, - пишет Монтян у себя в "Фейсбуке". - И по 111-й надо иметь железобетонные доказательства выполнения задания иностранного субъекта и то, что собранные с целью передачи данные действительно содержат государственную тайну".

 

Прихильники журналіста почали акцію Je suis Ruslan Kotsaba. Вони  ставлять на аватар картинки зі слоганом "Je suis Ruslan Kotsaba".

 

Також  соцмережах Вконтакте та Фейсбук сьогоні з'явилися групи на підтримку журнаілста Руслана Коцаби.

 

Як писала Фіртка, Івано-Франківський міський суд обрав міру запобіжного заходу для журналіста Руслана Коцаби у вигляді тримання під вартою на час ведення слідства - 60 днів.

 

Нагадаємо, Руслана Коцабу звинувачують за статтями 111 (ч.1) та 114-1 (ч 1.) КК України.

 

Адвокат Руслана Коцаби просив суд залишити його підопічного на волі до завершення слідства, щоб той "міг годувати свою сім'ю".

 

Нещодавно Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента, у якому закликав усіх адекватних людей відмовитися від мобілізації.

 

7 лютого його затримали за ухвалою суду в рамках “розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України”(державна зрада).

 

Довідка Фіртки:

ч.1. Ст. 114-1 ККУ: Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

Ст. 111 ККУ : 1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

 

за матеріалами Весті, соцмережі ВК та Фейсбук


09.02.2015 761 2
Коментарі (2)

Oleg Bazak 2015.02.09, 07:35
Пост, вміщений від імені "правозахисниці Тетяні Близнюк", насправді написала у Facebook журналістка Мар'яна П'єцух. Втім, я знайомий також й з пані Близнюк, себто персонаж не вигаданий
Oleg Bazak 2015.02.09, 07:49
Все, що власноруч пише Мар'яна, заслуговує на увагу/на повагу. В тому числі коли ретранслює погляд правозахисниці. Що ж до Коцаби - його незабаром звільнять. Позаяк ця чекістська комбінація нав'язана підлеглим Наливайченка з Москви. Треба було трохи пом'якшити негативний ефект від спроби запроторити за грати багатодітну матір з Вязьми Світлану Давидову (її теж звинуватили у державній зраді - бо жінка задзвонила до української амбасади й повідомила про можливе скерування російських вояків до Донбасу); от тут і згадали про пана Руслана..,
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

790
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

611
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1686
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3014
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2463
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2440

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

590

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

601

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1460

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1533
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

565
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

424
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

798
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

195
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

294
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26929
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

754
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

318
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

317
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

645
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1051 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

842