У школах Франківська збирають з батьків на потреби навчальних закладів по 400-500 гривень "з носа"

 

 

У всіх загальноосвітніх школах Івно-Франківська проходять батьківські збори, на яких головним питанням стоїть матеріальна допомога батьків навчальним закладам.

 

Приклад такої навів у Фейсбук дідусь школяра, художник, журналіст Ігор Роп'яник, пише Курс.

 

"У школі – батьківські збори. Батьки йшли туди, точно знаючи: звичайно, не обговорювати навчання і поведінку своїх дітей, адже минуло всього дев’ять днів від початку навчального року, а для того, щоби – правильно! – здавати гроші. Торік на ремонти здавали, на меблі здавали, на камери спостереження здавали. Цього року залишається всього лиш здати у фонд школи й класу на різні дрібні потреби (по 450 грн. з дитини). Ну, треба, то треба!" - описав ситуацію франківець.

 

"Але ж ми народ щедрий і багатий! На що би то ще здати? - не приховує сарказму чоловік. - Ось для цих ідей, як відомо, існує батьківський комітет. «Треба ще здати на дарунки вчителям до Дня вчителя!» «Та ні, що ви, - ніяковіє Марія Іванівна, - не треба!». «Треба! Мовчіт!».

 


«А ще скоро у директорки день народження. Треба купити дарунок!» - «Ні, не треба, - знову протестує Марія Іванівна, - наша директорка цього не любить…». – «Любить, мовчіт!»

 


«А ще давайте проведемо свято осені, - озивається якась мама. – Я, знаєте, флорист-дизайнер, діти назбирають листочків і повпихають їх у кашпо. Кожному – здати по 60 грн. на кашпо!»

 


«Ну і треба вже наперед подумати про дарунки на Миколая… По скільки здаємо?»…
…Мами-и́-и́-и́-и́! Шо сі з вами діє?!"

 

При цьому, зазначає Ігор Роп'яник, підручників діти 4-х і 7-х класів не отримали, вчаться по картках, які наксерила вчителька.

 

У різних школах Івано-Франківська різні суми так званих "благодійних внесків на потреби школи", які традиційно справляють з батьків на початку кожного навчального року. Залежно від неофіційного рейтингу школи, суми складають від 150 до 500 гривень з кожного школярського "носа". Так, півтисячі гривень чекають від батьків першокласників при поступленні у ЗОШ №1. Середня цьогорічна "такса" - 400 гривень.


10.09.2015 397 5
Коментарі (5)

Vovik Knyt 2015.09.10, 08:50
А це що перший рік? Гребуть вчителі як має бути. То чого можуть/ хочуть навчити ці корупціонери дітей? І хто винуватий? певно москалі з путіним... чи данецкіє с яником... ми ж західні то ілітка, європа так би мовити
Petro Hmelovsky 2015.09.10, 09:08
На останній нараді яке проводило управління освіти для всіх керівників освіти просили всіх керівників навчадбних закладів про заборону поборів і збирань коштів в школах. Підготували відповідний спільний лист про необхідність дотримання вимог чинного законодавства.... всі все зрозуміли і продовжують робити по старому... Глибоко переконаний що пан Ігор на 100% відсотків правий в тому ініціаторами всіх порушень в школі виступають самі батьки... причина сподобатися вчителю щоб до його дитини краще відносилися...
Анатолій Чирук 2015.09.10, 11:33
У ЗУ «Про освіту» написано, що можна збирати добровільні внески. Стаття 3. Право громадян України на освіту 1. Громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров'я, місця проживання та інших обставин, Стаття 14. Повноваження місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в галузі освіти 1. Місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють державну політику в галузі освіти і в межах їх компетенції: • встановлюють, не нижче визначених Міністерством освіти України мінімальних нормативів, обсяги бюджетного фінансування навчальних закладів, установ, організацій системи освіти, що є комунальною власністю, та забезпечують фінансування витрат на їх утримання; • забезпечують розвиток мережі навчальних закладів та установ, організацій системи освіти, зміцнення їх матеріальної бази, господарське обслуговування; Стаття 61. Фінансово-господарська діяльність навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти 4. Додатковими джерелами фінансування є: добровільні грошові внески, матеріальні цінності, одержані від підприємств, установ, організацій, окремих громадян;
Микола Шинкар 2015.09.10, 13:43
А в Калуші Насалик давно категорично заборонив це робити. Школи- це проблеми міського бюджету, а не батьків.
Микола Шинкар 2015.09.10, 13:45
А в Калуші Насалик категорично заборонив це робити. Проблеми школи- це проблеми міської влади, а не батьків.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

897
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

716
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1828
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3156
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2512
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2497

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

160

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

686

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

650

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1536
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

295
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

631
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

577
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

280
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

346
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26987
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

802
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19638
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

383
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

365
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

691
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1203 1