У складі депутатської команди "Батьківщини" в коломийській міськраді відбулася заміна

У складі Коломийської міської ради зміни. Свої повноваження з об’єктивних причин склав Ярослав Острук, депутат від ВО «Батьківщина».

 

Як повідомила голова міської виборчої комісії Дана Рєзнік, оскільки пан Острук був обраний депутатом за виборчим списком, а не за мажоритарною системою, то замість нього до міськради прийшов наступний за списком – Роман Бортейчук (на фото).

 

Щоб не породжувати пліток, ми вирішили особисто поспілкуватися з Ярославом Оструком (на фото знизу).

 

«Рішення це не спонтанне, ще у виборчий період була думка не балотуватися, навіть на зборах активу я інформував, що після вирішення питання формування міської ради я складу повноваження. Балотувався я в депутати згідно з рекомендацією вищих органів партійної організації, адже всі голови міських і районних організацій мали очолити партійні списки на місцях. За час роботи міської ради нового скликання я остаточно зрозумів, що мені вже складно виконувати обов’язки депутата в повному обсязі, адже мені вже за 70. До складу нашої політичної сили в міську раду прийшла молода людина. Роман Бортейчук має досвід депутатської роботи, має бажання працювати, і я впевнений, що він буде успішним депутатом Коломийської міської ради. Дякую виборцям за довіру до нашої політичної сили. Ми й надалі будемо робити все, щоб виконати наші передвиборчі зобов’язання», – прокоментував складання депутатських обов’язків голова міської організації ВО «Батьківщина» Ярослав Острук.

Новини Коломиї

Попри припинення депутатської діяльності пан Ярослав залишається виконувати свої обов’язки голови міської організації ВО «Батьківщина». «Те, що я склав депутатський мандат не означає, що я покину політичну діяльність. Я й надалі очолюватиму міську організацію всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та допомагатиму депутатам порадами. Разом з депутатською фракцією працюватиму, щоб дійсно виконати всі наші обіцянки», – сказав Я. Острук.

 

Роман Бортейчук не нова людина в міській раді. За головування Юрія Овчаренка він обіймав посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, обирався депутатом міської ради четвертого і п’ятого демократичних скликань. З якими думками він приступив до виконання обов’язків, ідеться в цьому короткому інтерв’ю.

 

Шановний пане Романе, чим Ви займалися після закінчення Ваших повноважень на посаді заступника міського голови?

 

– Від 2005 року я займаюсь науковою діяльністю в сфері державного управління, результатом чого стало написання дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління на тему «Механізми реалізації стратегічного управління у діяльності органів державної влади» під керівництвом доктора політичних наук, професора Валерія Ребкала. За час менш інтенсивного громадського й управлінського навантаження зміг упорядкувати роботу, вже пройдено її попередній захист. До кінця року планую її завершити. Хоча результати, отримані під час написання дисертації, вже використовуються у Головному науково-експертному управлінні апарату Верховної Ради України в процесі наукової експертизи проектів законів України, які стосуються питань організації та діяльності органів державного управління, їх функцій і повноважень, форм і методів їх управлінської діяльності, а також Київським міським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій при підготовці програм, семінарів і лекцій для державних службовців та осіб місцевого самоврядування.

 

– Ви ґрунтовно вивчили роботу органів місцевого самоврядування. Що, на Вашу думку, можна змінити в роботі Коломийської міської ради для досягнення ліпших результатів?

 

– Можливо не змінити, а поліпшити. Будь-яка нова команда, що в певний період керує містом, не приходить на щось нове, а отримує готову інфраструктуру з її всіма позитивними і негативними складовими. Все погане потрібно ліквідовувати, а добре примножувати. Коломия має стратегічний план економічного розвитку створений у рамках проекту «Економічний розвиток міст». Багато з поставлених у ньому цілей вже вирішено. Інші потрібно довершити. Вважаю, що дотримуючись його, вносячи корективи згідно з викликами, які диктує час, вже в найближчому майбутньому ми насправді можемо зробити Коломию містом, у якому хочеться жити.


– Ви маєте чималий досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Яким проблемам міста нині необхідно приділити найбільшу увагу?

 

– Потрібно завершити процедуру визначення і закріплення меж міста. Тому що прикро, коли господар не те що не знає, що має на своїй території, але й не знає її меж. Необхідно провести інвентаризацію майна, тобто землі й приміщень, а також розділити об`єкти комунальної і державної власності.


– Пане Романе, в Коломийській міській раді Ви представляєте ВО «Батьківщина», яке в контексті всеукраїнської політики є опозиційним до влади. Як оцінюєте роль опозиції в політиці та зокрема в міській раді?

 

– Опозиція – одна з складових конкурентного середовища в політичному житті. Її наявність сприяє ліпшому розвитку громади та суспільства в цілому. Чим сильніша опозиція, тим ефективніше працює влада, намагаючись показати свої переваги. Тим паче що все в нашому житті плинне. Хто був сьогодні владою – завтра стає опозицією і навпаки. Вважаю, що відсутність опозиції може привести до стагнації в економічному і політичному житті міста чи країни. Навіть держава регулює відсутність конкуренції в економіці антимонопольним законодавством. Функція опозиції – це контроль за владою і недопущення зловживань, за що мудрі керівники повинні бути вдячні, адже це буде оберігати їх від спокус, які можуть спричинити відсторонення від влади та навіть кримінального переслідування.

 

– Під час голосування в деяких випадках бачимо, що депутати фракції «Батьківщина» у Коломийській міській раді голосують по-різному. Як на Вашу думку, депутат має дотримуватися позиції фракції чи голосувати за власними переконаннями?

 

– Якщо питання пройшло узгодження на партійному бюро та погоджено фракцією, то депутат не має морального права на іншу позицію під час голосування. Свою незгоду він повинен оприлюднити до голосування, адже він має можливість ознайомитись з порядком денним сесії та з тими чи іншими питаннями напередодні. Якщо питання виникає під час сесії, фракція має можливість взяти перерву і прийняти узгоджене, консолідоване рішення. Якщо твоя думка особлива – виходь з партії, будь самим собою і не перекладай відповідальність за свою позицію на всіх інших членів фракції.

 

– Існує давня легенда, що світ тримається на трьох китах. Які три кити тримають Романа Бортейчука?

 

– Для мене це віра в Бога, любов до України і міцна родина.

 

Оксана Островська, Коломийські Вісти


17.07.2011 2446 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1965
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1862
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1860
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5510 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2155 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1513

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

747

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

801

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1003

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1006
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1773
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3685
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10260
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26151
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10189 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7716
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

211
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

266
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

385
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1279
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

886