У Погоні встановили пам’ятники підпільним єпископам УГКЦ

У середу, 28 серпня в монастирі Успіння Матері Божої в Погоні освятили пам’ятники підпільним єпископам ЧСВВ Григорію Балагураку з нагоди 110-річчя та Якову Тимчуку з нагоди 100-річчя від дня народження.

Пам’ятники встановили біля спорудженого раніше монумента єпископу Софронові Дмитерку. Заввишки вони близько чотирьох метрів, виготовлені з бронзи івано-франківським скульптором Володимиром Кіндрачуком, інформує Фіртка з посиланням на пресслужбу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

На урочистостях у Погоні, які також були присвячені 30-літтю виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви, побували родичі єпископів Балагурака і Тимчука. Вони поділилися спогадами про великих рідних, які передавалися з уст в уста. Зокрема, про часи їхньої діяльності в часи підпілля, заборони визнання.

«Мій троюрідний брат Григорій (Володимир) Балагурак насправді народився в Косові, в тій його частині, яку називають Москалівка. А в КДБ в автобіографії вказав – Станіславів, щоб не наражати на небезпеку родину. На жаль, будинок, який належав батькам Володимира, нашій родині вже не належить», – розповіла Марія Балагурак.

«Владика Тимчук часто бував у нас в Заліщиках, і тоді ми боялися зайвий раз комусь відчинити двері. У той час, коли він помер, був неспокій у церквах по Україні, бо були російські православні й розпочалися переходи до УГКЦ. Отже, на похорон зібралося стільки людей з Чорткова і Заліщик, що агентура КДБ просто розгубилася. Це був справді мітинг. Тоді в один момент, який став вирішальним, заліщицька громада заявила про перехід до УГКЦ, що була тут завжди. Отже, своєю смертю владика відкрив нове для людей – це стало поштовхом до правдивої віри», – поділилася Леся Бачинська з родини єпископа Якова Тимчука.

Як наголосив єпископ Дмитро Григорак, єпископ Бучацький, ЧСВВ, який очолив Архиєрейську Літургію в Погоні й освятив пам’ятники єпископам Балагураку та Григораку, діяльність у підпіллі та жертва єпископів і священників не була даремною, адже привела до перемоги УГКЦ. «Вони хоч і були переслідувані, справді трудилися до останнього подиху, справжні Христові воїни, які помирали в боротьбі за віру, – перемагали». 


Довідково:

Я́ків Тимчу́к (хресне ім’я Яросла́в)  (24 серпня 1919, Дуплиська – 20 грудня 1988, Чортків) – український церковний діяч, василіанин, підпільний єпископ Станіславівської єпархії УГКЦ.

Висвячений на єпископа владикою Софроном Дмитерком і призначений помічником Станіславівської єпархії у 1977 році таємно. Незважаючи на переслідування і постійну небезпеку арешту, був надзвичайно мобільним та всюди встигав. Завдяки його активності й неабияким організаторським здібностям по всій Галичині були організовані осередки ІІІ Чину Святого Василія Великого та гуртки Апостольства молитви. Спричинився до організації нових і пожвавлення діяльності вже наявних спільнот Апостольства молитви в Галичині (на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині). Владика Яків часто навідувався до Чернівців, де відправляв Службу Божу, сповідав людей, хрестив дітей. Проводив регулярні богослужіння на Самбірщині, Дрогобиччині, Стрийщині. Служив підпільно на Чортківщині, в Тернополі, Коломиї. Помер 20 грудня 1988 у Чорткові. Похорон відбувся 23 грудня у Заліщиках. Похоронну службу відправили єпископи Софрон Дмитерко і Павло Василик у співслужінні 27 священників.

Григо́рій Балагура́к (у світі Володи́мир Балагура́к (5 липня 1909, Станіславів, нині Івано-Франківськ – 2 жовтня 1965, Коркіно, Челябінська область, Росія) – підпільний єпископ Української Греко-Католицької Церкви, єпископ-помічник Станіславівської єпархії.

У квітні 1945 року після відновлення радянської влади єпископ Григорій Хомишин таємно висвятив на єпископів кількох священиків, серед яких єромонаха Григорія Балагурака. Саме його він призначив своїм заступником (генеральним вікарієм), і на випадок арешту єпископа Хомишина мав перебрати керівництво єпархією. 1949 року Григорія Балагурака заарештували і вислали до Челябінська, звідки він 1955 року повернувся до Станіславова. Вдруге ув’язнений 1957 року й засланий до м. Коркіно неподалік Челябінська.

Помер на засланні 2 жовтня 1965 року. Похований на Івано-Франківському міському кладовищі.

У 1992 році єпископ Григорій Балагурак реабілітований прокуратурою Івано-Франківської області за відсутністю складу злочину.

Фотогалерея


31.08.2019 1695
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1117
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2476
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2084
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2133
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6451 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2418 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

291

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1116

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1141

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1357
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

561
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2026
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26476
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

523
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10427 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7969
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

506
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

370
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

519
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

593
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1543