У Палаці Потоцьких ремонтуватимуть корпус "Б"

Минулого року відбулося комплексне обстеження усіх будівель і споруд Комплексу колишнього палацу Потоцьких в Івано-Франківську. У реставраційній практиці воно має назву «первинні реставраційні роботи».

На підставі цих попередніх обстежень стан трьох споруд було визнано аварійним, ще кілька споруд перебувають у незадовільному стані, але мають ознаки аварійності, інформують у Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».

«Після того, як ми отримали матеріали попередніх досліджень, ми замовили три окремих проєкти: два стосуються корпусу А, який є у задовільному стані та абсолютно придатний до реставрації із пристосуванням (один проєкт стосується зовнішніх робіт – дах, фасади, зовнішня столярка, другий – пристосування внутрішніх приміщень з необхідними інженерними мережами), третій проєкт ми замовили на протиаварійні роботи найбільш проблемного будинку – корпусу Б (власне, ліве крило колишнього палацового корпусу, який дійшов до наших днів). Тут реставраторами-конструкторами були проведені вже більш ґрунтовні інженерні дослідження. Зокрема, по периметру була зроблена геологія, шурфи, щоб зрозуміти: де, чому і які стіни мають проблеми. Проведені обміри і фіксації наявних тріщин показали, що ця будівля перебуває у найгіршому стані», - розповідає директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар.

За його словами, корпус Б – споруда непроста, яка має дуже складний конструктивний стан і багато часових конструктивних змін та нашарувань. Причин руйнування дуже багато: просідання насипного грунту, зовнішні води, деструкція кладки. Свого часу тут була продумана система відведення зовнішніх вод (від дощу, від снігу). Біля кожної споруди були спеціальні цегляні дренажні колектори, які сходилися в один великий колектор. За часу совітів ті колектори були зруйновані. Вода за межі території не виходила, а «шукала» собі місце в тому числі під фундаментами фасадів. Ще одним джерелом руйнування стала ситуація із відкритими елементами фасаду. А це вапняк, алебастр, який чутливо реагує на вивітрювання, вологу, мороз. Подекуди вже не тримається кладка.

«Нещодавно нам привезли вже готовий проєкт протиаварійних робіт по корпусу Б. Зі Львова приїхали архітектор-реставратор, конструктор, які працювали із цим будинком. Під час повторного обстеження споруди вони виявили, що деякі тріщини мають динаміку. Тобто, збільшуються. Виготовлений проєкт передбачає комплексні укріплення частини споруди ззовні, а також укріплення каркасом із дерев’яних елементів усіх склепінь, перекриттів, віконних отворів першого, другого і третього поверхів почергово. Передбачені і металеві елементи – бандажі, тяжі, які будуть використовуватися для «зв’язування» верхніх поверхів. Це потрібно для фіксації всіх несучих конструкцій», – каже Володимир Гайдар.

Згідно ДБН і за своєю суттю, протиаварійні роботи мають зафіксувати будинок у тому стані, який дозволить проводити подальші обстеження, шурфування у підвальних приміщеннях, зондажі і розкриття різночасових тиньку і кладки. Зараз туди людей небезпечно впускати.

«Нам треба розкрити кладку так, щоб подивитися перехід із ренесансу на бароко (палацовий період), а де вже є ознаки перебудов (госпітальний період). Ззовні деякі елементи «прочитуються» і певні висновки маємо, але щоб приймати рішення із пристосування, відновлення – потрібно мати більше інформації. Потребують дослідження і дерев’яні елементи конструктиву на горищі і невеликі підвалини цього будинку. Зараз це робити небезпечно. Тому протиаварійні роботи потрібні для того, щоб зафіксувати, продовжити обстеження, зробити проєкт реставрації», - пояснює архітектор.

Виходячи з побаченого зараз, спеціалісти порекомендували провести попередні роботи для негайного зовнішнього укріплення. Виявлено гостро-аварійний кут будинку з боку від корпусу А, який перебуває в динамічному стані і потребує термінової фіксації – до настання зимового періоду.

«За правилами, отримавши проєкт ми маємо отримати дозвіл на проведення цих робіт (пройти експертизу, яка може зайняти до місяця часу, подати документацію в Міністерство культури, ДАБІ, яка займається будівлями класу СС3 – пам’ятками архітектури). Всі ці процедури займають немало часу і ми не встигнемо провести необхідні роботи до зими. Власне, це стало причиною для скликання спеціальної комісії, яка б погодила нам проведення робіт на цій гостро-аварійній частині. До складу комісії увійшли представники відділу охорони культурної спадщини, управління архітектури, управління держархбудконтролю, управління з питань надзвичайних ситуацій. Ми вже зробили необхідні витяги з проєкту і кошторису, щоб підготувати завдання для підрядної організації на проведення робіт із ліквідації цієї аварійної ситуації. І зробити це вже найближчим часом», - наголошує директор КП ПІК «Палац».

Володимир Гайдар додає, що пошук відповідних спеціалістів, які можуть працювати з такими конструктивами, в Івано-Франківську – це досить велика проблема:

«Наразі дали заявку кільком організаціям, щоб отримати від них притомну відповідь щодо готовності до проведення таких робіт. Сподіваємося, що пошук буде вдалим. А далі будемо «підтягувати» всю необхідну дозвільну документацію, оголошувати тендер і роботи всі інші укріплювальні роботи згідно проєкту».

Вартість термінових першочергових робіт – орієнтовно 113 тисяч гривень. Вартість усього комплексу протиаварійних робіт по корпусу Б обійдеться у суму понад 3 мільйони гривень.


14.11.2019 969
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1917
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1836
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1835
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5399 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2130 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1489

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

708

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

758

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

955

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

988
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1740
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10224
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26104
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10154 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7691
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

117
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

225
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1256
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

853