У нетрях Африки

 

Танзанія

Танзанія

 

«Агресивна Кенія, простакувата Танзанія і норовливий Занзібар – тут треба вміти виживати. Унікальна флора та фауна, ВІЛ/СНІД, тероризм, жебрацтво, проституція, тотальна корупція… Тут вартує побувати, щоб знати собі ціну», – ділиться враженнями досвідчена івано-франківська мандрівниця Надя Черниш. Тож читайте, як далекий континент зустрів дівчину. І обережно: Африка – це вам не забавки!

Вже на початку своєї подорожі до Африки Надя Черниш зрозуміла: там працюють справжні закони джунглів, кожен керується власними правилами, на континенті відбувається щосекундне протистояння і боротьба за виживання. Кожен сам за себе. Або ти вчишся давати відкоша, або тебе «з’їдять».

Танзанія

За словами франківчанки, африканці – начебто гостинні люди, але, вочевидь, дається взнаки залишкова образа на колишніх колонізаторів-європейців. До іноземців, а тим паче білошкірих, там ставляться, м’яко кажучи, упереджено: їх вважають ходячими банкоматами, яких треба «обдерти», і обзивають образливим словом «мзунгу» (аналог «ніґера», тільки на «білий» манер).

Агресивна Кенія

Отож, спершу Кенія…  Як розповідає Надя Черниш, це одна з найбільш цивілізованих та розвинутих країн на сході Африки. Тут обертаються мільйонні інвестиції телекомунікаційних корпорацій, судноплавних компаній. Кенія – також один із найбільших експортерів кави та спецій. Це надзвичайно ресурсна держава… і при цьому все ж дика.

Країну поглинула корупція, бути чиновником тут модно, адже це відкриває шлях до хабарів, а бути корумпованим – престижно. Найбагатші люди Кенії володіють мільярдними статками, а переважна більшість живе менше, ніж на півдолара на день.

Громадський транспорт вважається засобом пересування для бідних, а для туриста це взагалі вельми небезпечна пастка. Через надзвичайно завантажений трафік (часом у заторі можна застрягнути на кільканадцять годин) автобуси пригальмовують на зупинках лише на долю секунди, тому пасажирам доводиться просто вискакувати.

Занзібар
Занзібар

«Мене вразила тотальна проституція, – продовжує івано-франківська мандрівниця. – Моряки і підстаркуваті туристи в товаристві юних напівголих «метеликів» є настільки звичним явищем, що мимоволі сприймається місцевою нормою. На вулицях можна зустріти жінок з племені Масаї у традиційному вбранні (з голим бюстом і з пов’язкою на стегнах) поряд із мусульманками у хіджабах, тут носять речі на голові, околиці вкриті пластиковими пляшками, пакетами та іншим сміттям. Тут кожен другий вірить, що «мзунгу» одружиться з ним/нею і забере в Європу».

Надя Черниш каже, що іноземці становлять приблизно 10% тутешнього населення, однак їх ніколи не зустрінеш на вулиці чи в громадському транспорті: «Всі «розпаковані» по багатих районах та в туристично-портових містах Момбаса, Укунда і Малінді».

Небезпечне Найробі

Столиця Кенії Найробі залишила в івано-франківської мандрівниці найяскравіші емоції, причому йдеться далеко не про позитив. Як виявилося, до такого видовища навіть смілива дівчина була зовсім не готова.

Найробі має паскудну репутацію і вважається третім найнебезпечнішим містом у світі після Йоханнесбурга і Ріо-де-Жанейро. Здебільшого через неодноразові теракти з численними жертвами і масовими руйнуваннями.

«Та справа не лише в ісламістських терористах, – розповідає Надя Черниш. – Більшість місцевих ледве животіють за межею бідності, в місті – суцільне жебрацтво, злодійство, спекуляція… Такої кількості сумнівних персонажів на одному квадратному метрі я ще ніколи не бачила. В деякі райони навіть швидка допомога відмовляється їхати».

найробі
найробі

Надія зізнається – й близько уявити собі не могла, що буде аж настільки лячно пересуватися вулицями Найробі. На щастя, франківчанку дивом оминули всі небезпеки, можливо, тому, що вона постійно перебувала в супроводі знайомого кенійця. Хоча, як зазначає дівчина, спілкуючись потім із різними туристами, які теж побували в Найробі, вона не зустріла таких, яких би там не обікрали.

У більш-менш безпечних районах повсюди цілодобова охорона: біля брам, супермаркетів, кафе і т.д. На всіх вікнах – ґрати, а двері – з металевими вставками.

Серед корінних африканців теж є освічені та виховані люди, які звикли жити на цивілізований манер, однак таких осіб меншість. Переважна частина населення не горить бажанням працювати, хоча в Найробі є чимало можливостей непогано заробити. Надя Черниш пригадує, як один італійський бізнесмен нарікав на кенійських ледацюг. З переліком завдань, які іноземець виконував протягом години, африканці могли впоратися у найкращому випадку за тиждень. Саме тому зарплати в Кенії дуже різняться: хтось отримує 600 доларів, а іншим достатньо і сотні.

Космополітична Момбаса

Кенійське місто Момбаса – кроскультурна місцина, де легко вживаються мусульмани і католики, з корінними африканськими племенами переплітаються індуси, араби, китайці та європейці. Тут мечеті поряд із церквами, а жінки в паранджі поряд із повіями, це туристична мекка для італійців та німців. Це найкращий курорт у Кенії, портове місто з усіма відповідними наслідками. «Майже як в Одесі», – жартує Надя Черниш.

представники племені Масаї
представники племені Масаї

Момбаса – це також суцільні розваги, найпопулярнішою серед яких є кайтсерфінг – водне катання на дошці, коли за допомогою спортивного повітряного змія утримується сила тяжіння.

Простакувата Танзанія

Танзанія значно бідніша за Кенію і далеко не така розвинена. Дикувата, наївна, але при цьому дуже щира і відкрита. Повсюди злиденні глиняні мазанки. Але не варто дивуватися, адже навіть митниця Танзанії має вигляд облізлої будки з двома шлагбаумами.

У цій країні абсолютно інший ритм життя – страшенно повільний, наче черепаха.

У провінції Аруша, неподалік від схилів Кіліманджаро, розміщені єдині у світі родовища цінного мінералу танзаніту. Його видобуток забезпечує левову частку бюджету Танзанії.

Також Надя Черниш наголошує на унікальній флорі та фауні. «Коли побачила бегемота, так тішилася, як мала дитина, – розповідає мандрівниця. – Смішнішої тварини ще не зустрічала. Зебри табунами пасуться, як у нас коні. Найбільш миролюбною і товариською є жирафа, тим паче вона дає помацати свій 50-сантиметровий липкий язик».

Взагалі, Танзанія, як і Кенія, на 90% складається з національних природних парків, які є найпопулярнішою атракцією для туристів. Відповідно, це одна з найбільших статей прибутків країни.

Норовливий Занзібар

Занзібар – красивий архіпелаг в Індійському океані, автономія у складі Танзанії. Відомий фешенебельний курорт, де полюбляють насолоджуватися життям голлівудські знаменитості. Тут часто можна зустріти Тома Круза, Анджеліну Джолі чи Моргана Фрімена.

ринок з морепродуктами у Занзібарі
ринок з морепродуктами у Занзібарі

Надя Черниш теж закохалася в цей райський куточок. «Білосніжний пісок, дрібний, як просіяна мука, – посміхається франківчанка. – А океан такого кольору, якого я ще в своєму житті ніколи не бачила. Спершу я навіть подумала, що воду підфарбовують. Бо так не буває! Хіба що на Занзібарі».

Стоун таун – серце Занзібару і діловий центр острова. Рідне місто Фреді Меркурі, місто з арабською культурою, африканським темпераментом і екваторіальною душею.

Острівна гастрономіка – це, звісно ж, морепродукти. Ароматні прянощі, тропічна гостринка, присмачений спеціями рис і апетитні мешканці Індійського океану. На Занзібарі можна майже за безцінь скуштувати лобстерів, кальмарів, восьминогів, різноманітну рибу та креветки з класичним африканським качумбарі (салат з помідорів та цибулі).

Цікаво, що ринки з морепродуктами функціонують лише у форматі аукціону. А взагалі, як зазначає Надя Черниш, якщо ти «білий», то ціна будь-якого товару моментально потроюється.

представники племені Масаї
представники племені Масаї

Основна їжа – уґалі, або так зване зварене маїсове тісто, яке найкраще смакує з овочами або м’ясом. Мсето – суміш рису, гороху, бобів і ще якоїсь крупи, дуже ситна і смачна композиція. Дагаа – смажені анчоуси з карі, а ще нгісі – пряна підлива з кальмарів та восьминогів.

На острові також готують унікальну і надзвичайно смачну занзібарську піцу – смажений маїсовий млинець, начинений рибним або м’ясним фаршем, зеленню, спеціями та овочами.

«Суть традиційної африканської кухні – аби швидко «набити» шлунок. Причому зробити це максимально дешево, – підсумовує франківчанка. – Дешево і сердито – як і сам континент».

На запитання, куди Надя планує подорожувати далі, дівчина лише таємничо посміхнулася і знизила плечима, мовляв, ще не знає. Однак, помітивши авантюрний блиск в її очах, «Галицький кореспондент», звісно ж, не повірив цій відчайдушній мандрівниці.

1

 

Наталя МОСТОВА, Галицький Кореспондент


04.03.2016 2498 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1736
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1763
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1751
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5218 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2056 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1437

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

548

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

667

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

862

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

920
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1616
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3577
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10163
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26042
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10020 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7637
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

824
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1325
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

298
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1177
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

770
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1003